Raskrinkavanje.ba

Vakcine protiv Covid-19 nisu “tečni operativni sistemi” niti sadrže grafenov oksid

Na društvenim mrežama dijele se besmislene tvrdnje da vakcine sadrže grafenov oksid koji u tijelu kreira “nano električna kola” za primanje i emitovanje signala. Kao sastojci vakcina navedeni su i metali, paraziti i RFID čipovi.

Foto: Freepik

Na Telegram nalogu iSTiNA 8. aprila 2023. godine objavljen je videosnimak koji liči na prilog emitovan u informativnoj emisiji na engleskom jeziku, a u kome izvjesna Astrid Stuckelberger iznosi niz netačnih tvrdnji o vakcinama. Snimak je objavljen s titlom na naš jezik.

U opisu snimka navodi se:

Tečni operativni sistem se sada nalazi u telima "vakcinisanih" ali oni i dalje odbijaju da poveruju u istinu, jer smatraju da ih njihove mame i tate (političari) i njihove vlade ne bi lagale. Stvarnost je u tome da je nano grafen u njihovim telima stvorio nano električna kola koja predstavljaju istovremeno ne samo primopredajnik podataka koji se odvija preko 5G mreže već su oni time i RFID čipovani što je i dokazano. Prof. dr Astrid Stuckelberger, ceo intervjuu je ovde.

Snimak traje nešto duže od tri minuta i sastoji se od više kratkih isječaka. U njemu “voditelj” i Stuckelberger iznose navedene, ali i druge tvrdnje koje se tiču mRNA vakcina protiv Covid-19. Oni tvrde da vakcine, pored grafenovog oksida, sadrže metale i parazite. U titlu se, između ostalog, navodi:

Voditelj: Dr Stuckelberger bila je prva koja je prezentovala dokaze u vezi “vakcina” odnosno o kontaminaciji tih takozvanih MRNK “vakcina” uključujući tu grafen oksid, parazite, metale, i samosastavljajuća nano električna kola kao i radio-frekventnu identifikaciju (RFID) preko 5G mreže!

(...)

Stuckelberger: Dovoljno je bilo samo da se pogleda u bočicama tih “vakcina”. Pored dr Jany Kirby ja sam bila prva koja je to objavila u junu 2020 , da je prof. Campara iz Madrida objavio da se u vakcinama nalazi grafen oksid  i to u 95 % što je potvrdio i profesor Arne Brukhart. Pri čemu  je rekao da se se pored grafen oksida u “vakcinama'' nalaze i metali kao što je nikl, potom paraziti a nakon toga je potvrdio RFD. A taj identitet (Mac adrese) su zatim potvrdili eksperimentima.

Na drugom mjestu u snimku Stuckelberger navodi:

Grafen oksid je veoma važan materijal jer može da kreira senzore i ostalo. Kao i da prosljeđuje informacije u terahercima, baš kao neki kompjuter. I to je ono zašto se Bill Gates pojavljuje u ovoj priči. Grafen oksid je tu zapravo kao neki disk te biomolekularne strukture lipida!!! koji prima i emituje signale u i iz tela jer je kreirao nano električna kola u telu. To su dokazali eksperti.

Ovaj snimak je s identičnim opisom podijelilo nekoliko korisnika/ca na Facebooku i Twitteru (1, 2, 3). Pronašli smo i primjere gdje je na društvenim mrežama dijeljen samo opis snimka s Telegram kanala iSTiNA (link).


 

Šta su činjenice?

 

Raskrinkavanje se i ranije bavilo neutemeljenim tvrdnjama koje je iznosila Astrid Stuckelberger. Kako smo naveli u analizi iz januara 2022. godine, Stuckelberger je bivša istraživačica iz Švicarske koja se specijalizovala za istraživanje starenja. Prethodno je radila za Svjetsku zdravstvenu organizaciju na privremenim ugovorima ili pružajući konzultantske usluge, uključujući i angažman u Odboru za etičku reviziju Svjetske zdravstvene organizacije.

Videosnimak koji je viralan na društvenim mrežama sastoji se od isječaka iz gostovanja Astrid Stuckelberger u podcastu “Stew Peters Show”.

Tvrdnja da vakcine sadrže grafen oksid, koja je odavno popularna među protivnicima/ama vakcinacije, neutemeljena je. Grafenov oksid (GO) je jednoatomski slojeviti materijal koji nastaje snažnom oksidacijom grafita, a čije se djelovanje i upotreba u medicini istražuju

Tvrdnje o postojanju grafen oksida u vakcinama pojavile su se u ljeto 2021. godine, kada ih je plasirala organizacija La Quinta Columna iz Španije, čiji je član Pablo Campra Madrid, kojeg Stuckelberger pominje u snimku. U analizi iz jula 2021. godine pisali smo da “otkriće” ove grupe istraživača/ica nije utemeljeno na činjenicama.

U brojnim kasnijim analizama ukazali smo takođe na činjenicu da se grafenov oksid ne nalazi u vakcinama protiv Covid-19 (1, 2, 3). Podaci o sastavu svih vakcina odobrenih za masovnu upotrebu dostupni su javno. 

Budući da se u analiziranim objavama pominju mRNA vakcine, jasno je da se tvrdnje u ovom konkretnom slučaju odnose na Pfizer i Moderna vakcine protiv Covid-19, jer su one razvijene uz pomoć ove tehnologije. Grafen oksid nije naveden u sastavu nijedne od njih (1, 2). Na stranici hrvatske Agencije za lijekove i medicinske proizvode naveden je sastav ovih vakcina te su date dodatne informacije o sastojcima i ulozi koji svaki od njih ima.

Stuckelberg se dalje poziva na otkrića doktora Arnea Burkhardta, koji je navodno otkrio da se u vakcinama nalaze metali kao što je nikl, paraziti i RFID čipovi. Ništa od ovoga nije tačno.

 Tvrdnje o prisustvu parazita u vakcinama odranije su prisutne. Raskrinkavanje je o ovome pisalo u analizi iz oktobra 2021. godine. Tada smo naveli da ne postoje podaci koji bi potvrdili da se u vakcinama protiv Covid-19 nalazi bilo kakav parazit. Health Feedback u analizi iz oktobra 2021. takođe navodi da nema dokaza da su živi organizmi prisutni u vakcinama protiv Covid-19.

Nijedna vakcina protiv Covid-19 ne sadrži metale, navodi se na stranici američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti.

Raskrinkavanje se bavilo netačnim tvrdnjama profesora patologije Arnea Burkhardta, kojeg Stuckelberger pominje u snimku, u oktobru 2021. godine

Budući da vakcine ne sadrže grafen oksid, apsurdno je dokazivati neutemeljenost tvrdnje da se ovaj materijal ubrizgava putem vakcina da bi kreirao “nano električna kola” koja primaju i emituju radiosignale iz tijela i u tijelu. 

Ovi navodi su još jedna u nizu verzija teorije zavjere o uređajima za praćenje u vakcinama i 5G tehnologiji koja im u tome “pomaže”. U analizi iz decembra 2022. pisali smo o sličnim  neutemeljenim tvrdnjama da 5G frekvencije aktiviraju “softversku platformu“ ubrizganu putem vakcina. Dezinformatori/ke su tada tvrdili/e da je to moguće zahvaljujući “grafenskim cijevima” i hidrogelu koji se nalaze u vakcinama.

Inspiraciju za besmislene tvrdnje o vakcinama kao operativnim teoretičarima/ka zavjere najvjerojatnije je pružila sama kompanija Moderna, koja je, kako objašnjava Reuters, na svojoj web stranici objasnila mRNA tehnologiju tako što je napravila paralelu s operativnim sistemom. Iako je riječ o metafori, protivnici/e vakcinacije ovo su iskoristili/e za širenje apsurdnih tvrdnji da su vakcine “operativni sistemi” dizajnirani za programiranje ljudi i hakovanje njihovih bioloških funkcija. Ovakvo objašnjenje više nije dostupno na stranici Moderne.

Tvrdnje o “RFID čipovanju” takođe su dio istog narativa o navodnom praćenju vakcinisanih. I one su u potpunosti neutemeljene. O ovome smo detaljno pisali u analizi iz avgusta 2022. godine. Mikročipovi postoje kao dio radiofrekventne identifikacije (Radio-frequency identification technology, RFID) koja se, u različitim formama, koristi još od 1970, ali oni se ne nalaze u vakcinama. Dr. Wilbur Chen, naučnik koji proučava zarazne bolesti u Centru za razvoj vakcina i globalno zdravlje na Univerzitetu Meryland, rekao je za PolitiFact da je ideja o vakcini koja sadrži RFID tehnologiju nerazumna.

 ”Čak je i najmanja verzija RFID čipova prilično velika da se niti jedna nikada ne bi uklopila u iglu za vakcinu - to su igle vrlo male", rekao je dr. Chen u e-poruci za PolitiFact, referirajući se na promjer igala. "RFID čipovi koji se rutinski koriste za praćenje kućnih ljubimaca mali su poput zrna riže ... ili drugim riječima, veliki su kao zrno riže, a nijedna upotrebljiva igla za vakcinu nije tako velika u promjeru."

Shodno navedenom, tvrdnju da vakcine sadrže grafenov oksid koji u tijelu kreira “nano električna kola” za primanje i emitovanje signala i da su one zapravo sredstvo kontrole, objavljenu na Telegram nalogu iSTiNA, ocjenjujemo kao lažnu vijest i teoriju zavjere

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke