Nova runda “zavjeroloških” besmislica: Vakcinisani ne truju okolinu letećim grafen oksidom

Na društvenim mrežama pojavio se snimak u kojem izvjesna Astrid Stuckelberger iznosi niz potpuno besmislenih tvrdnji o pandemiji i vakcinama protiv Covid-19.

Na Facebook profilu Siniša Štambuk je 18.1.2022. godine objavljen snimak uz opis:

🤔  Dr. Astrid Stuckelberger u kratkom intervjuu iznosi svoju zabrinutost da su upravo cijepljeni opasni za necijepljene - nikako obrnuto...! Cijepljeni ne šire oko sebe samo toksični spike protein već i mnogo opasnije nanočestice grafena...

Videosnimak prikazuje obraćanje izvjesne Astrid Stuckelberger, koja iznosi niz “zavjeroloških” tvrdnji o vakcinama protiv Covid-19, kao i samom virusu SARS-CoV-2.

Stuckelberger tvrdi, između ostalog, da su obdukcije osoba preminulih od Covid-19 bile zabranjene, da se protein šiljka (spike protein), koji nastaje u tijelu nakon vakcinacije protiv Covid-19, širi po cijelom tijelu, a da mu u tome pomaže grafenov oksid, koji se nalazi u vakcinama. 

Također navodi da virus SARS-CoV-2 nikada nije izolovan, te da su u vakcinama protiv Covid-19 otkriveni paraziti, visoke doze grafenovog oksida, tranzistor, metali hrom i nikl. Ona implicira da vakcine škode zdravlju sportista/kinja i savjetuje ih da se prestanu baviti sportom ukoliko su se vakcinisali/e.

Na koncu, tvrdi da su vakcinisane osobe opasne jer prenose “grafenske nanočestice”, te da mogu “otrovati” druge ljude fizičkim kontaktom ili putem donirane krvi.

Do datuma pisanja ove analize, snimak sa Facebook profila Siniša Štambuk podijeljen je 489 puta, a prvobitno je objavljen na profilu Anita Kasalo 16.1.2022. godine.


Da li je virus SARS-CoV-2 izolovan i da li su obdukcije zabranjene?
Ko je Astrid Stuckelberger?

Astrid Stuckelberger je bivša istraživačica iz Švicarske, koja se specijalizovala za istraživanje starenja. Prethodno je radila za Svjetsku zdravstvenu organizaciju na privremenim ugovorima ili konzultantskim uslugama, uključujući i Odbor za etičku reviziju. Od početka pandemije, Stuckelberger iznosi mnogobrojne “zavjerološke” tvrdnje o vakcinama i virusu.

Na početku videa, Stuckelberger tvrdi:

Oni su zabranili obdukcije već duže vrijeme, jer su znali da nećemo pronaći tu nikakav virus.
(...)
Ja nisam sigurna da li je taj spajk protein ubica, ali profesor Bakti kaže da da je on taj koji kreira autoimunu reakciju, ali mi nemamo dokaz ovoga, jer virus nikada nije izolovan.

Ove tvrdnje su prisutne u “zavjerološkim” krugovima na društvenim mrežama od samog početka pandemije i opovrgnute su više puta. Raskrinkavanje je o njima pisalo u analizama koje možete pročitati ovdje i ovdje.

U analizi iz decembra 2020. godine objašnjeno je da se virus izoluje kada se uzme uzorak od zaraženog pacijenta u svrhu proučavanja, te se navodi da je virus SARS-CoV-2 izolovan u više navrata.

Prema podacima dostupnim na sajtu Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), SARS-CoV-2 prvi put je izolovan 7.1.2020. godine u Kini. U objavi koja se na sajtu SZO-a nalazi od 12.1.2020. godine navodi se: 

Kineske vlasti identifikovale su novi tip koronavirusa (novi koronavirus, nCoV), koji je izolovan 7. januara 2020. Laboratorijsko ispitivanje je sprovedeno na svim sumnjivim slučajevima utvrđenim aktivnim pronalaženjem slučajeva i retrospektivnim pregledom. Ostali respiratorni patogeni, kao što su gripa, ptičija gripa, adenovirus, koronavirus teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS-CoV), koronavirus bliskoistočnog respiratornog sindroma (MERS-CoV), isključeni su kao uzrok.

Soj ovog virusa izolovan je i u Bosni i Hercegovini, u Laboratoriji za molekularno-genetička i forenzička ispitivanja Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, iz kliničkih uzoraka uzetih od ljudi oboljelih od COVID-19.

Dakle, tvrdnja da virus SARS-CoV-2 nije izolovan nije tačna. 

Tvrdnja da su obdukcije umrlih od Covid-19 zabranjene također je netačna. I ranije se na društvenim mrežama tvrdilo da je Svjetska zdravstvena organizacija državama zabranila obdukcije pacijenata preminulih od Covid-19.

U analizi Raskrinkavanja iz jula 2020. godine navodi se da je SZO u martu 2020. godine objavio Upute za bezbjedno postupanje sa tijelima preminulih, u dokumentu pod nazivom “Sprečavanje i kontrola infekcije za sigurno postupanje sa mrtvim tijelom u kontekstu COVID-19: Privremena uputstva” (Infection prevention and control for the safe management of a dead body in the context of COVID-19: interim guidance). 

U ovom se dokumentu ni na jednom mjestu ne spominje da se obdukcije “zabranjuju” niti se njime iko “poziva da ne obavlja obdukciju umrlih od koronavirusa”. SZO, zapravo, nema mogućnost da bilo šta zabrani pojedinim državama.


Da li se u vakcinama nalaze grafenov oksid, paraziti i tranzistor?

Stuckelberger također tvrdi:

Profesor Ane Bukard i profesor Longe, zajedno sa advokatom Rajnerom Fulmišom su održali press konferenciju sa elektronskim optičkim mikroskopom kojim su gledali “vakcinu”, zapravo tečnost od “vakcine” i da su to sve pokazali uvećano na TV ekranu i da su oni potvrdili da se u vakcinama nalazi grafen oksid u velikim dozama, zatim su potvrdili prisustvo metala koji nema nikakve veze sa vakcinama..eksperimentalnim vakcinama..i to su krom i nikl. Pronašli su i neku vrstu parazita, kao i tranzistor.

Teorija zavjere o postojanju grafenovog oksida u vakcinama protiv Covid-19 postala je vrlo popularna na ljeto 2021. godine, a u javnost ju je plasirala pseudonaučna organizacija “Peta kolona” iz Španije. 

U analizi Raskrinkavanja iz jula 2021. godine objašnjeno je da “otkriće” pripadnika/ca ove organizacije nije utemeljeno na činjenicama. Naime, ovi “istraživači” su navodno testirali tečnost nepoznatog porijekla, za koju su tvrdili da je Pfizerova vakcina, koristeći mikroskopiju. Tvrdnju da su tim testiranjem otkrili da se u vakcinama nalazi grafenov oksid objavili su u dokumentu koji su nazvali “naučnom studijom”, a koji nije objavljen ni u jednom naučnom časopisu, nije prošao stručnu recenziju, niti ga je podržala bilo kakva naučna institucija. Također, nisu uspjeli dokazati da je tečnost koju su testirali zaista Pfizerova vakcina, a mikroskopija nije adekvatna naučna metoda za ovaj tip istraživanja.

Više o teorijama zavjere o grafenovom oksidu u vakcinama, kao i PCR testovima i zaštitnim maskama, možete pročitati u našim analizama ovdje i ovdje.

Raskrinkavanje je ranije pisalo i o besmislenom “otkriću” parazita u vakcini protiv Covid-19, u analizi iz oktobra 2021. godine. U njoj je naglašeno da ne postoje nikakvi dokazi o tome da u vakcinama postoje paraziti, te da niko, osim diskreditovanih “zavjeroloških” istraživača/ca, nije došao do tog otkrića.

Sastojci svih vakcina protiv Covid-19 su poznati i javno dostupni te vrlo lako provjerljivi. Te podatke moguće je pronaći na stranicama proizvođača, kao i na strancima raznih agencija za lijekove. Sastojke vakcina koje se najčešće koriste u našem regionu moguće je pronaći na web stranici Vakcine. Jasno je da se među sastojcima bilo koje od ovih vakcina ne nalaze grafenov oksid, paraziti, nikl i hrom ili tranzistor. 


Je li protein šiljka toksin koji se širi po cijelom tijelu?

U svom obraćanju, Stuckelberger se kratko osvrće i na protein šiljka koji se stvara u tijelu vakcinisane osobe nakon vakcinacije pojedinim vakcinama:

Ono što su oni pronašli je to da se spajk protein ne nalazi samo na jednom mjestu, na mjestu gdje se daje vakcina, već da je on svuda u tijelu. U organima, u tkivu, u svim tečnostima, kao i u cijelom limfnom sistemu. I ovo nije normalno.
(...)
To znači da ako je taj spajk protein toksičan on se transportuje svuda grafen oksidom.

Kako se navodi u analizi Raskrinkavanja od 22.9.2021. godine, protein šiljka (spike protein, S protein) nalazi se na površini virusa SARS-CoV-2 i spaja se s receptorima na našim ćelijama na način da omogućava virusu da uđe u njih.

U analizi je također objašnjeno zašto se vakcine razvijaju tako da “treniraju” naš imunološki sistem da targetira baš protein šiljka:

Budući da je to dio virusa s kojim organizam ima najviše kontakta, on je i glavna “meta” odbrambenog sistema. U članku objavljenom na stranici Vakcine navodi se da na ovom proteinu “ima više specifičnih mjesta na koja naš imunološki sistem razvija antitijela”, te su naučnici/e upravo iz tog razloga odlučili/e na njemu zasnivati vakcine protiv Covid-19.

Ubacivanjem proteina šiljka u ljudski organizam, on će ga prepoznati kao “opasnost”, to jest antigen. Reakcija organizma sastoji se u stvaranju antitijela koja svojom strukturom onemogućavaju djelovanje antigena, u ovom slučaju proteina šiljka.

Tvrdnje da je protein šiljka toksičan uglavnom su rezultat, kako se navodi u analizi, pogrešnih interpretacija različitih studija koje su rađene in vitro ili na životinjama.

Netačna je i tvrdnja da se, nakon vakcinacije, protein šiljka širi po cijelom tijelu. U analizi portala AFP Provera činjenica od 17.8.2021. godine navodi se:

"S protein ne 'cirkuliše' telom. Neka mala količina S proteina se kratko nakon prve doze vakcine može naći u krvi, kao i u različitim tkivima i organima, daleko od mesta injeciranja, dok se daleko najveća količina S proteina nalazi u samom mišiću (gde je ubrizgan - više od 60%) i u obližnjem limfnom čvoru (više od 30 %) i tu podstiče imunski odgovor," kaže doktor Oliver Stojković, genetičar i profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.


Jesu li sportisti/kinje u opasnosti zbog vakcinacije i da li su vakcinisane osobe opasne?

Stuckelberg u videu navodi: 

Zato svi fudbaleri i sportisti koji su primili vakcinu moraju odmah prestati da se bave sportom, jer kada se bave sportskim aktivnostima to ubrzava njihov krvotok i sa tim (5G) zračenjem srce im staje i oni padaju.
(...)
Te nano čestice (grafen oksida) su te koje “lete” i izazivaju transmisiju. Ne znamo još sve o tome, ali ono što oni govore je to da te nanočestice grafen oksida mogu da se šire okolo kao otrov.

“Zavjerološke” tvrdnje da se povećala smrtnost i broj srčanih udara među sportistima/kinjama zbog vakcina protiv Covid-19 kruže na društvenim mrežama već nekoliko mjeseci. 

Raskrinkavanje je i ranije pisalo o tome kako ne postoje nikakvi dokazi niti bilo kakva osnova za vjerovanje da vakcine protiv Covid-19 uzrokuju srčane probleme kod sportista/kinja, u analizama koje možete pročitati ovdje, ovdje i ovdje.

Kako se navodi u analizi Raskrinkavanja objavljenoj 10.12.2021. godine, fact-checking portal Lead Stories kontaktirao je FIFA-u upitom da li su upoznati sa povećanim brojem iznenadnih smrti fudbalera i, ukoliko jesu, postoje li dokazi da su one povezane sa vakcinama protiv Covid-19. Iz FIFA-e su tada odgovorili:

FIFA nije upoznata sa porastom slučajeva srčanih zastoja, koji je naveden u vašem e-mailu, i nisu zabilježeni slučajevi povezani sa pojedincima koji su primili vakcinu protiv COVID-19. Uopšteno govoreći, FIFA je u redovnom kontaktu sa vodećim istraživačkim centrima i stručnjacima za istraživanje različitih medicinskih tema. 

Tvrdnje o “letećim nanočesticama grafen oksida” su potpuno besmislene, prvenstveno zbog činjenice da vakcine protiv Covid-19 ne sadrže grafenov oksid u bilo kojoj formi. Osim toga, sama tvrdnja da iz vakcinisanih osoba “lete” otrovne čestice je potpuno apsurdna.

Shodno činjenicama, tvrdnje da su obdukcije Covid-19 pacijenata zabranjene, da virus SARS-CoV-2 nije izolovan, da vakcine protiv Covid-19 sadrže grafenov oksid, parazite, nikl, hrom i tranzistor ocjenjujemo kao lažnu vijest i teoriju zavjere.

Ocjenu lažna vijest dajemo i tvrdnjama da je protein šiljka toksin koji putuje po cijelom tijelu, da sportisti/kinje trebaju prestati da se bave sportom ukoliko su vakcinisani/e te da vakcinisane osobe šire leteće nanočestice grafen oksida, koje su otrovne.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Nerma Šehović Objavljeno: 26. 01. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Negiranje državnosti, rat u Gazi i porijeklo “crnog petka”

U posljednjoj sedmici novembra bavili smo se netačnim navodima u vezi s Dan...

Teorija zavjere
Nema medikamenata za sterilizaciju u brzoj hrani

Teoretičari/ke zavjere koji šire izmišljene priče o “planovima elite” da dr...

Teorija zavjere
Dezinformacija
Protest ispred francuskog McDonald’sa nema veze s Gazom

Farmeri su nedavno istresli kamion stajskog đubriva ispred restorana McDona...

Dezinformacija
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me