Anthony Fauci nije sin Majke Tereze niti je ona trgovala djecom

Godinama se dijele tvrdnje da je Majka Tereza prodavala djecu kao seksualno roblje elitama. Uz to se često navodi i tvrdnja da je Anthony Fauci njen sin. Ni za šta od ovog ne postoje dokazi.

Foto: Flickr

Neke dezinformacije često se iznova pojavljuju na društvenim mrežama. Jedna od takvih je i tvrdnja da je Majka Tereza “prodavala djecu”, kao i da je američki imunolog Anthony Fauci njen sin. 

Na Facebooku je 11. decembra 2022. objavljena slika Majke Tereze na kojoj se navodi da je ona bila “trgovac djecom” koju je prodavala elitama. U objavi se navodi:

PLJUNUTI FAUČI. E SAD DA LI MU JE OVO TATKO ILI MATI? REKLA BIH PRERUŠENI TATKO

Tvrdnje da je američki epidemiolog Anthony Fauci sin Majke Tereze i da je ona prodavala djecu pronašli smo na još 15 Facebook i Twitter naloga. Tako se u Facebook objavi 17. oktobra 2022. između ostalog navodi:

EVO GA EVO GA SIN KOPILE MAJKE TERZE FUKARE I KRVOLOCNE LJUDIZDERKE KANIBALISTKINJE KOJA JE TRGOVALA SA ODUZETIM DECOM IZ INDIJE I SNABDEVALA VATIKAN I HOLIVUD SA SVEZIM MESOMZA MASONSKO KABALISTICKE LUCIFERIJANSKE RITUALE 
ON JE UBICA TAKODJE I TO KO MAJKA NJEGOVA 

Najranija dostupna objava u kojoj se tvrdi da je Anthony Fauci sin Majke Tereze datira iz 2020. godine. Najranija objava tvrdnje da je Majka Tereza prodavala djecu elitama koju smo pronašli iz iste je godine.

Ko je bila Majka Tereza?

Majka Tereza rođena je 1910. godine u Skoplju kao Agnes Gonxha Bojaxhiu. Sa 18. godina pridružila se zajednici časnih sestara Sestre Loreta (Sisters of Loreto) u institutu Blagoslovene djevice Marije u Irskoj, a nedugo zatim otišla je u Indiju, gdje je provela 17 godina kao nastavnica u Kalkuti. Osnovala je svoj red “Misionarke milosrđa” (The Missionaries of Charity), a njegov cilj bio je pomoć bolesnima i siromašnima. Za svoj rad dobila je brojna priznanja, među kojima je i Nobelova nagrada za mir 1979. godine. 

Majka Tereza nalazila se na čelu reda “Misionarke milosrđa” gotovo do svoje smrti 1997. godine. Papa Franjo posthumno ju je 2016. godine proglasio sveticom. 

Pojedini/e su kritikovali/e rad Majke Tereze i njene organizacije, tvrdeći da je neadekvatno raspolagala novčanim sredstvima od donacija. 

Da li je Majka Tereza prodavala djecu elitama?

Nakon smrti Majke Tereze članica organizacije koju je osnovala optužena je 2018. godine da je prodala bebu staru dvije sedmice. Naime, tri žene zaposlene u centru koji je osnovan u sklopu reda “Misionarke milosrđa” u Jharkhandu u Indiji uhapšene su zbog sumnje da su se bavile nezakonitom trgovinom djecom. 

Ipak, ove optužbe nastale su više od 20 godina nakon smrti Majke Tereze. Ne postoje nikakvi dostupni dokazi koji ukazuju na to da je ona učestvovala u prodaji djece elitama niti da se takvo nešto ikada dešavalo. 

Dodatno, u ovom slučaju nigdje se ne pominje prodaja djece elitama u svrhu seksualnog ropstva. 

Teorija zavjere o postojanju “elita” koje upravljaju svijetom, a koje, u nekim verzijama ovog narativa, piju dječiju krv ili čak jedu njihovo meso, aktuelne su već godinama. Za njih, ipak, ne postoje nikakvi dokazi. Raskrinkavanje je o verzijama ovih tvrdnji pisalo u nizu analiza (1, 2, 3, 4). 

Da li je Anthony Fauci sin Majke Tereze?

Tvrdnje da je američki imunolog Anthony Fauci sin Majke Tereze širile su se i na drugim jezicima i o njima su pisale brojne platforme za provjeru činjenica, poput Reutersa i USA Todaya.
Anthony Fauci je ljekar iz Sjedinjenih Američkih Država koji od 1984. godine obnaša funkciju direktora američkog Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti. Od početka pandemije Covid-19 Anthony Fauci bio je predmet brojnih dezinformacija i teorija zavjere, budući da se nalazi na ovoj poziciji i da je smatran odgovornim za uvođenje različitih antipandemijskih mjera. Raskrinkavanje je o netačnim tvrdnjama o njemu pisalo u više navrata (1, 2). 

Rođen je 1940. godine u New Yorku, a u biografiji dostupnoj u enciklopediji Britannica navodi se da su njegovi roditelji Stephen i Eugenia Fauci. Isto se navodi i na stranici Biography. Kako se ističe, Fauci je drugo dijete prve generacije italijansko-američkih roditelja. Majka Anthonyja Faucija preminula je 1965. godine, a otac 2008. Kako Reuters ističe, detaljna porodična istorija sa fotografijama i imigracionim dokumentima porodice Fauci, koju je sastavio genealog Bradley Greenland, može se pronaći ovdje

Dakle, sve javno dostupne biografije navode stvarna imena roditelja Anthonyja Faucija, a među njima se ne nalazi ime Majke Tereze. 

Shodno činjenicama, prvu objavu tvrdnje da je Anthony Fauci sin Majke Tereze ocjenjujemo kao lažnu vijest. Druge objave iste tvrdnje dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti

Ocjenu lažna vijest dajemo i prvoj objavi tvrdnje da je Majka Tereza prodavala djecu elitama za seksualno roblje. Druge objave iste tvrdnje dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti. Ovu tvrdnju ocjenjujemo i kao teoriju zavjere

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Ćosić Objavljeno: 14. 12. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 11 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
BH Pošta ne prodaje izgubljene pakete

Nakon online prevare o prodaji izgubljenog prtljaga sa sarajevskog aerodrom...

Lažna vijest
Lažna vijest
Ne treba odlagati presijecanje pupčane vrpce sat od porođaja

Na društvenim mrežama viralne su objave u kojima se netačno tvrdi da treba...

Lažna vijest Teorija zavjere
Prenošenje lažnih vijesti
Ne postoji “novo Facebookovo pravilo” o korištenju objavljenih sadržaja korisnika/ca

Korisnici/e Facebooka godinama objavljuju “izjave” u kojima ovoj mreži zabr...

Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me