Antimigrant nastavlja sa širenjem dezinformacija i govora mržnje

Portal Antimigrant kontinuirano širi dezinformacije, ali i govor mržnje prema ljudima u pokretu. U ovoj analizi bavimo se takvim tvrdnjama, objavljenim tokom aprila 2021. godine na spomenutom portalu.

Anonimni portal Antimigrant kontinuirano širi dezinformacije, teorije zavjere i lažne vijesti o ljudima u pokretu u Bosni i Hercegovini. Modus operandi ovog portala jeste da preuzme vijest o ovoj populaciji sa nekog drugog portala, te mu promijeni naslov na način da on najčešće sadrži netačne tvrdnje i širi mržnju prema njima.

Vrlo rijetko ovaj portal objavi svoj autorski sadržaj. Rijetki primjeri “autorskog sadržaja” na ovom portalu su zapravo članci u kojima se prenose objave sa društvenih mreža uz degutantne i dezinformativne naslove. 

Još jedna vrsta sadržaja na ovom portalu, koja se može nazvati “autorskom”, jesu videozapisi u kojima Fatmir Alispahić širi svoju antimigrantsku retoriku, a koji su, zapravo, snimci emisije “Defter Hefte”, čiji je autor sam Alispahić.

Fatmir Alispahić je osoba koja je, prema podacima Univerzitetskog tele-informatičkog centra, vlasnik domene “antimigrant.ba”, što je Raskrinkavanje utvrdilo u analizi na linku ispod.

Manipulisanje činjenicama
Tajne sile protiv Fatmira Alispahića: Ne postoje “agenti Facebooka” koji brišu objave portala “Antimigrant”

Portal “Antimigrant” tvrdi da “agenti Facebooka” uklanjaju sadržaj ovog por...

Preko margine Manipulisanje činjenicama Teorija zavjere Pristrasno izvještavanje 31.07.2019

Najčešće ponavljana laž o migrantima na ovom portalu jeste da su u pitanju “teroristi” ili pripadnici “ISIL-a”, o čemu je Raskrinkavanje također pisalo u nekoliko analiza:

Lažna vijest
"Antimigrant” tvrdi da su “Isilovci okupirali Tuzlu”

Portal “Antimigrant” nastavlja sa širenjem mržnje i lažnih informacija o mi...

Preko margine Lažna vijest Manipulisanje činjenicama Pristrasno izvještavanje Klikbejt 31.08.2019

Lažna vijest
RTRS i portal Antimigrant ponovo migrante proglašavaju teroristima

Izvještavajući o migrantima u BiH, javni servis RTRS i pojedini portali pon...

Razabiranje Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere Ispravljeno 12.02.2021

Lažna vijest
Među migrantima nisu “vojnici terorističkog ISIL-a”

Pored činjenice da je “Antimigrant” ponovo plasirao netačnu informaciju o p...

Preko margine Lažna vijest Manipulisanje činjenicama Teorija zavjere Pristrasno izvještavanje Klikbejt 11.11.2019

Lažna vijest
Sukob migranata i policije u Blažuju nije bio “napad ISIL-a”

Nakon što je u migrantskom kampu u Blažuju izbio incident između migranata...

Razabiranje Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere Pristrasno izvještavanje Klikbejt 27.01.2021

U aprilu 2021. godine, ova tvrdnja ponovljena je u naslovima tri različita članka, od kojih je prvi objavljen 2.4.2021:

Antibošnjačka misija Merhameta: Nastavljaju pomagati migrantski ISIL

Članak je, uz drugačiji naslov, originalno objavljen na agenciji Anadolija, također 2.4:

BiH: Donacija iz Njemačke za migrante u Unsko-sanskom kantonu 

U ovom primjeru preuzimanja članka sa drugog portala uz autorski naslov, osim migranata, targetiraju se i nevladine i humanitarne organizacije. Ni ovo nije nova praksa ovog portala, a u analizi na linku ispod smo analizirali i ocijenili deset takvih članaka, u kojima su dezinformacijama i govorom mržnje, osim ljudi u pokretu, ciljane i različite organizacije koje na bilo koji način pružaju pomoć ovoj populaciji.

Pristrasno izvještavanje
"Antimigrant", osim migranata, targetira i humanitarne organizacije

Portal “Antimigrant” već mjesecima objavljuje lažne vijesti, teorije zavjer...

Preko margine Pristrasno izvještavanje 17.05.2020

Idući “članak”, objavljen 6.4.2021 u kategoriji “video”, sadrži samo link istoimenog videosnimka sa YouTube kanala Antimigrant.

LIPALABAD: Gradi se grad za ISIL-ovce

U pitanju je snimak jednog dijela Alispahićeve emisije “Defter Hefte”, u kojem govori o navodnoj izgradnji grada na mjestu trenutnog migrantskog kampa Lipa kod Bihaća za, kako se navodi, “migrantske bandite” i “pripadnike ISIL-a”:

Jeste l’ vi čuli da se pravi Lipalabad? Čuli ste ima Islamabad, al’ će u Bosni biti Lipalabad na onoj Lipi se pravi grad za ove migrantske horde i za još one nove migrantske horde što će ih naš halifa Erdogan prijateljski da pošalje nama.

(...)

Pravi se, a vi ne znate, grad na Lipi, da prihvati tih raznih migrantskih bandita koji treba ovdje da dođu nakon što je ISIL poražen u Siriji i nakon što oni ne mogu i ne smiju da se vrate u svoje države.

(...)

Ovi koji su iz zatvora Alžira, Maroka, Tunisa, Pakistana, poslati u ISIL dobili su garanciju da se ne mogu oni vraćat jer će njima taj koji je stvorio ISIL obezbjediti lijep život. I odatle oni njih uvoze nama, al’ s računom da nas ne bude, da ovdje naprave jedan silni kršluk. Zato se sve to sakriva od Bošnjačkog naroda, zato su Islamska zajednica i SDA korupcijom i ucjenom uvučeni u to da nam lažu da su to muhadžiri i naša braća u vjeri, zato se šuti o migrantskom teroru na Bošnjacima i zato Bošnjaci pojma nemaju. 

U videozapisu je prikazana i mapa navodnog grada koji spominje Alispahić.

Pretragom smo ustanovili da ova mapa, zapravo, predstavlja plan izgradnje privremenog prihvatnog centra za migrante Lipa između Bosanskog Petrovca i Bihaća. U pitanju je dokument plana izgleda ovog kampa, koji je portal Klix objavio još u januaru 2020. godine.

Emisija “Defter Hefte” i ranije je bila predmet analize Raskrinkavanja, također zbog neutemeljenih tvrdnji da se migranti u Bosnu i Hercegovinu “uvoze”, dok se sve “skriva od javnosti”, i to sa krajnjim ciljem “da se stvori Sirija” u Bosni i Hercegovini..

Teorija zavjere
RTRS i “Defter hefte” u istoj misiji

Fatmir Alispahić i MTV Igman kreirali su do sada najekstremniju teoriju zav...

Razabiranje Preko margine Teorija zavjere 02.08.2018

Treći članak, ako se tako može nazvati, s obzirom na to da sadrži samo fotografiju i naslov, objavljen je 14.4.2021. u kategoriji “društvene mreže”:

Migrantski ISIL-ovci za ramazan dijele tespihe na Brčanskoj malti u Tuzli * Ko ih je ubijedio da su svi građani Tuzle muslimani pa da im trebaju tespihi?

 

Da li su među migrantima pripadnici tzv. ISIL-a?

Raskrinkavanje je nekoliko puta do sada kontaktiralo SIPA-u upitom da li se među migrantima nalaze “pripadnici ISIL-a” i do sada smo svaki put dobili odgovor da SIPA ne raspolaže takvim saznanjima. Posljednji odgovor SIPA-e objavili smo u analizi od 27.1.2021:

U vezi sa Vašim upitom, obavještavamo Vas da Državna agencija za istrage i zaštitu u okviru svojih nadležnosti i u skladu sa zakonom, kontinuirano preduzima aktivnosti na prikupljanju, analiziranju i razmjeni bezbjednosno interesantnih saznanja sa drugim agencijama za provođenje zakona u vezi migranata i izbjeglica koje dolaze u Bosnu i Hercegovinu. U konkretnom slučaju, ne raspolažemo bezbjednosno interesantnim saznanjima.

S obzirom na to da je ovo tvrdnja koja se, bez ikakvih dokaza, sada već godinama ponavlja na ovom portalu, jasno je da se i u ovim slučajevima radi o potpuno neutemeljenim tvrdnjama. Pored toga, ni u jednom članku nisu navedeni dokazi koji mogu potkrijepiti tvrdnju da se među migrantima kriju pripadnici bilo koje terorističke organizacije.

S obzirom na činjenice, tvrdnje da su migranti pripadnici terorističkih organizacija ocjenjujemo kao lažnu vijest. Navedene članke portala Antimigrant, zbog izrazito pristrasnog pristupa, ocjenjujemo i kao pristrasno izvještavanje.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Amina Čeliković Objavljeno: 23. 04. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Analiza
InfoMania: “Predizborni” portal promoviše SDP i njegove kandidate

Portal InfoMania pokrenut je pred početak izborne kampanje. Sudeći po objav...

Razabiranje
Lažna vijest
U Letoniji ne traže od Rusa da sjede u zadnjem dijelu autobusa

Na domaćem govornom području dijeli se fotografija za koju se tvrdi da pred...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Analiza
Pregled sedmice: Iskrivljene izjave, lažni dokument i favoriziranje stranaka

Tokom prethodne sedmice “raskrinkali” smo niz netačnih tvrdnji o kandidatim...

Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me