Raskrinkavanje.ba

Aurora borealis ne osporava klimatske promjene uzrokovane ljudskim aktivnostima

Ova analiza je označena kao: Provjera tačnosti

Portal Paraf objavio je članak u kome se tvrdi da je globalno zagrijavanje uzrokovano pojačanim Sunčevim aktivnostima, što je “dokaz” da klimatske promjene nisu uzrokovane ljudskim aktivnostima. Ovakve tvrdnje nemaju uporište u činjenicama.

Foto: Svein-Magne Tunli - tunliweb.no, Wikimedia Commons

Portal Paraf je 11. maja 2024. godine objavio članak opremljen sljedećim naslovom:

Aurora Borealis iznad Hrvatske dokaz je da je sunce u fazi pojačane aktivnosti, zelena agenda je laž!

U članku se tvrdi da čovjek nema nikakvog uticaja na klimatske promjene, već da se Zemlja zagrijava zbog magnetskih oluja koje “divljaju na Suncu” budući da je ono u fazi pojačane aktivnosti.

Čovjek s klimatskim promjenama nema nikakve veze, niti može utjecati na njih.

Aurora Borealis iznad Hrvatske dokaz je da je sunce u fazi pojačane aktivnosti. Elektromagnetsko zračenje dopire čak do naših krajeva što znači da na Suncu divljaju magnetske oluje. Zbog toga se Zemlja pojačano zagrijava. Istovremeno nam neo-lijevičari prodaju priču kako smo mi za to krivi jer ispuštamo previše CO2. Radi se o najobičnijoj laži. 

U nastavku članka prenosi se izjava F. Williama Engdahla, predstavljenog kao analitičara, koji daje tumačenje da iza “zelene agende” stoji plan provođenja “Velikog reseta”. Ponavlja se i tvrdnja da čovjek ne može uticati na klimatske promjene te se navodi da je, kroz istoriju, Sunce ulazilo u faze pojačane i smanjene aktivnosti.

U stvarnosti čovjek s klimatskim promjenama nema nikakve veze, niti može utjecati na njih. Tijekom povjesti naše planete sunce je ulazilo u faze pojačana i smanjene aktivnosti. Grenland (Green land) je nekad bio zelen. Kao što je Europa tijekom jednog perioda bila pod ledom.

Prema tome ne vjerujte onome što vam za interese krupnog kapitala serviraju main stream mediji.

Ovaj članak dijelio se i na društvenim mrežama (1, 2). 

 

Negiranje uticaja ljudskih aktivnosti na klimatske promjene 

 

Tvrdnje izrečene u članku portala Paraf uklapaju se u široko rasprostranjeni narativ koji negira klimatske promjene ili ljudski uticaj na njih. O netačnim tvrdnjama da klimatske promjene nisu stvarne ili da su sredstvo kontrole pisali smo u brojnim analizama (1, 2, 3). U nekima od njih specifično smo se bavili tvrdnjama da ljudske aktivnosti ne utiču na klimatske promjene.

Klimatske promjene su dugoročne promjene u temperaturi i vremenskim obrascima na Zemlji. One mogu biti prirodne, poput varijacija u solarnom ciklusu. Ipak, od 19. vijeka, na njih znatno utiče ljudska aktivnost, prvenstveno zbog sagorijevanja fosilnih goriva (ugalj, nafta i plin) koje proizvodi emisije stakleničkih plinova. Ovaj “ogrtač” stakleničkih plinova zadržava Sunčevu toplotu i podiže temperaturu, objašnjeno je na stranici Ujedinjenih nacija.

Američka svemirska agencija (NASA) na svojoj stranici navodi da se Zemljina klima mijenjala kroz istoriju te da se u proteklih 800.000 godina na Zemlji desilo osam ciklusa ledenog doba i toplijih perioda koji su bili uzrokovani malim varijacijama u Zemljinoj orbiti i koji su uticali na količinu Sunčeve energije koju je planeta dobijala. Isti izvor objašnjava da je današnje zagrijavanje Zemlje drugačije od događaja iz prošlosti jer je uzrokovano ljudskim aktivnostima od druge polovine 19. vijeka. U analizi iz januara 2023. godine naveli smo da postoje brojni dokazi da je ljudski faktor uzrok ovih promjena.

Trenutno zagrijavanje Zemlje dešava se brzinom koja nije zabilježena u proteklih 10.000 godina.

Postoje mnogobrojni dokazi da se intenzivne klimatske promjene izazvane ljudskim djelovanjem zaista dešavaju. Neki od njih su zabilježeni rast temperature na Zemlji, zagrijavanje okeana, topljenje ledenih pokrivača na Antarktiku i Grendlandu, povlačenje glečera u cijelom svijetu (Ande, Himalaji, Alpe, Aljaska), smanjenje snježnog pokrivača, povećanje globalnog nivoa mora, topljenje arktičkog leda i sl.

Naučnici/e širom svijeta slažu se da trenutne klimatske promjene i globalno zagrijavanje uzrokuje ljudska aktivnost. Naime, 99,99% naučnih studija objavljenih od 2012. godine do danas, koje su prošle stručnu recenziju, zaključile su da su klimatske promjene uzrokovane ljudskim faktorom. Više od 90% klimatologa/inja čiji su radovi objavljeni u naučnim publikacijama stava je da globalno zagrijavanje uzrokuje ljudska aktivnost.

 

Sunčeva aktivnost i globalno zagrijavanje

 

U članku portala Paraf klimatske promjene tumače se povećanim zagrijavanjem Zemlje usljed pojačane aktivnosti Sunca. Ipak, globalno zagrijavanje koje se bilježi posljednjih decenija nije uzrokovano promjenom Sunčeve aktivnosti. Ovo je objašnjeno na stranici NASA-e:

Sunce može uticati na klimu na Zemlji, ali nije odgovorno za trend zagrijavanja koji smo vidjeli posljednjih decenija. Sunce je izvor života; pomaže održati planetu dovoljno toplom da možemo preživjeti. Znamo da su neznatne promjene u Zemljinoj orbiti oko Sunca odgovorne za početke i završetke ledenih doba. Ali zagrijavanje koje smo vidjeli posljednjih decenija prebrzo je da bi se moglo povezati s promjenama u Zemljinoj orbiti i preveliko da bi ga uzrokovala solarna aktivnost.

Jedan od nepobitnih dokaza koji nam govori da Sunce ne uzrokuje globalno zagrijavanje dolazi iz posmatranja količine Sunčeve energije koja dolazi do gornjeg dijela atmosfere. Od 1978. godine, naučnici/e ovo prate koristeći senzore na satelitima, koji nam govore da nema trenda rasta u količini Sunčeve energije koja dolazi do naše planete.

Drugi nepobitni dokaz je taj što – kad bi Sunce bilo odgovorno za globalno zagrijavanje – očekivali bismo da ćemo vidjeti zagrijavanje u svim slojevima atmosfere, od površine do gornje atmosfere (stratosfere). Ali ono što zapravo vidimo jeste zagrijavanje na površini i hlađenje u stratosferi. Ovo je u skladu s tumačenjem da je zagrijavanje uzrokovano nakupljanjem plinova koji zadržavaju toplinu u blizini Zemljine površine, a ne time što Sunce postaje "toplije".

Uticaj Sunca na klimu na Zemlji detaljno je objašnjen u članku objavljenom na stranici Univerzitetske  korporacije za istraživanje atmosfere (UCAR), gdje se navodi kako se klimatske promjene uzrokovane Suncem odvijaju “u puno dužim vremenskim rasponima, stotinama hiljada godina, za razliku od brzog zagrijavanja koje doživljavamo posljednjih decenija”.

Ovaj izvor objašnjava da se “količina energije koja od Sunca dopire do Zemlje mijenja tokom vremena, ali samo za djelić postotka (tačnije 0,1% tokom 11-godišnjeg ciklusa Sunčevih pjega)”. Isti izvor navodi da promjene u količini Sunčeve energije koja dopire do Zemlje ne uzrokuju klimatske promjene.

Količina energije koju Sunce proizvodi varira tokom jedanaestogodišnjeg ciklusa. Na vrhuncu ciklusa, koji se naziva solarni maksimum, Sunce je izuzetno aktivno, s mnogo Sunčevih pjega i solarnih oluja. Nakon vrhunca, solarna aktivnost opada oko 11 godina dok ne dosegne solarni minimum. Čak i ako uzmemo u obzir ova mala povećanja i padove Sunčeve aktivnosti, nema dovoljno velikog povećanja nedavnog Sunčevog zračenja koje bi objasnilo trenutno zatopljavanje klime.Aurora borealis, Sunčev vjetar i globalno zagrijavanjeAurora borealis, ili sjeverna polarna svjetlost, bila je vidljiva širom Evrope i Sjeverne Amerike u noći između 10. i 11. maja 2024. Auroru su, između ostalih, mogli vidjeti i stanovnici/e Hrvatske. Aurore zabilježene u maju bile su izazvane nizom masivnih solarnih baklji i izbacivanja koronarne mase sa Sunca.

U  članku portala Paraf, kao dokaz pojačane Sunčeve aktivnosti navedena je pojava aurore borealis u Hrvatskoj. Češća pojava ovog fenomena jeste povezana s pojačanom aktivnosti Sunca, ali nije dokaz da je globalno zagrijavanje izazvano promjenama Sunčeve aktivnosti. Kako se navodi u članku portala Space, Sunce je sada u izuzetno aktivnoj fazi svog 11-godišnjeg solarnog ciklusa i nalazi se usred solarnog maksimuma u kojem solarne baklje i izbacivanja koronarne mase, koja uzrokuju aurore borealis, mogu biti češća. Naelektrisane čestice koje bivaju izbačene u visokoenergetskim procesima iz Sunčeve atmosfere čine Sunčev vjetar. Tvrdnjama da globalno zagrijavanje nije uzrokovano ljudskom aktivnošću, već solarnim vjetrovima i slabljenjem magnetnog polja, bavila se platforma USA Today. U analizi iz 2022. godine navodi:

Zbog Zemljinog magnetnog polja, većina naelektrisanih čestica solarnih vjetrova nikad ne stupa u interakciju sa Zemljinom atmosferom. Međutim, kada su uslovi dobri, oni mogu da se provuku u gornju atmosferu na Zemljinim polovima, rekao je NASA-in istraživač Martin Mlynczak za USA Today.

Kao rezultat interakcije između čestica i sloja gornje atmosfere, koji se naziva termosfera, nastaje poznato sjeverno i južno svjetlo.

Ali tim solarnim vjetrovima nedostaje energija potrebna za zagrijavanje nižih slojeva atmosfere gdje se događa globalno zatopljenje, rekao je Mlynczak u e-mailu.

Energija solarnih vjetrova primarno se raspršuje u termosferi i zatim gubi u svemiru, rekao je. Niži sloj atmosfere ili troposfera pregust je i već sadrži previše toplotne energije da bi solarni vjetrovi mogli uticati. 

“Energija sadržana u solarnom vjetru potpuno je beznačajna”, rekao je Mlynczak. 

Rona Oran s Tehnološkog instituta Massachusetts za USA Today rekla je da Sunčevo zračenje “nosi milion puta veću količinu energije od (solarnog vjetra)" i prolazi kroz magnetno polje.

Ovom temom bavio se Scientific American u članku iz 2009. godine. Ova stranica navodi da skeptici koji dovode u pitanje uticaj čovjeka na globalno zagrijavanje krive “prirodne varijacije Sunčeve energije uzrokovane Sunčevim pjegama i/ili solarnim vjetrom”. Scientific American u članku, između ostalog, navodi:

Mnogi naučnici koji se bave klimom slažu se da bi Sunčeve pjege i solarni vjetar mogli igrati ulogu u klimatskim promjenama, ali velika većina ovaj uticaj smatra vrlo minimalnim i pripisuje zagrijavanje Zemlje primarno emisijama koje potječu od industrijskih aktivnosti — i  imaju na raspolaganju hiljade recenziranih studija da podupru tu tvrdnju.

Peter Foukal iz kompanije Heliophysics, Inc. sa sjedištem u Massachusettsu, koji je pratio intenzitet Sunčevih pjega s različitih tačaka širom svijeta unazad četiri vijeka, takođe zaključuje da takvi solarni poremećaji imaju mali ili nikakav uticaj na globalno zagrijavanje. Ipak, on dodaje da većina najnovijih klimatskih modela, uključujući i one koje koristi prestižni Međuvladin panel Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama (IPCC), uključuje učinke promjenjivog stepena svjetline Sunca u svoje ukupne izračune.

Dakle, globalno zagrijavanje u posljednjih nekoliko decenija uzrokovano je ljudskim aktivnostima i nema veze s promjenama Sunčeve aktivnosti. Tvrdnje da je to slučaj i da mediji to kriju, objavljene u članku portala Paraf, stoga dobijaju ocjene lažna vijest i teorija zavjere. Ostala pojavljivanja ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti i teoriju zavjere.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke