Raskrinkavanje.ba

Australija ne zatvara sve velike banke niti prisiljava građane/ke na bezgotovinsko društvo

Svjetski ekonomski forum meta je teorije zavjere prema kojoj je Australija prihvatila “uslove” ove organizacije da zatvori veće banke i nametne bezgotovinsko društvo svojim građanima/kama.

Foto: @freepik/Freepik

Na portalu Epoha, 18. marta 2024. godine objavljen je članak u kom se navodi da Australija “pristaje na uslove Svjetskog ekonomskog foruma” (SEF) koji će građane/ke “prisiliti da pređu na potpuno bezgotovinsko društvo”. U članku se navodi i da je Bankwest prva banka u toj zemlji koja je zatvorila svoje filijale kako bi postala “potpuno digitalna”.

Australija se slaže sa WEF-om da zatvori sve veće banke i prijeđe na potpuno bezgotovinsko društvo
Australija pristaje na uvjete Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) koji će zatvoriti sve veće banke u zemlji i prisiliti građane da prijeđu na potpuno bezgotovinsko društvo.
Bankwest, podružnica Commonwealth Bank of Australia (CBA), prva je banka koja je zatvorila svoje podružnice i preselila preostalih 15 podružnica CBA-a u pokušaju da postane potpuno digitalna do listopada 2024.

U članku nisu iznesene pojedinosti o tome kako Australija pristaje na uslove SEF-a i “primoravanje građana/ki da pređu na potpuno bezgotovinsko društvo”. 

Članak je uz neznatne izmjene objavljen i na portalu Nulta tačka 18. marta 2024. godine.

Zašto Bankwest zatvara filijale?

Članak portala Epoha prevod je članka na engleskom jeziku koji je objavljen na stranici The People’s Voice 17. marta 2024. godine. Ta je stranica poznata po plasiranju različitih dezinformacija i teorija zavjere. Originalni naziv stranice bio je Your News Wire, ali je nekoliko puta mijenjala ime (link, link, link). 

Bankwest je podružnica banke Commonwealth Bank of Australia (CBA). U saopštenju za medije koje je na stranici Bankwesta objavljeno 6. marta navodi se da planiraju preći na digitalno bankarstvo u 2024. godini te da će zbog tog prelaska biti zatvoreno 45 filijala do oktobra ove godine, a 15 će postati CBA filijale.

Na odluku o digitalnoj tranziciji Bankwesta u 2024. utiču brze promjene potreba klijenata, pri čemu se 97 posto svih Bankwest transakcija sada obavlja digitalno, a manje od dva posto klijenata redovno dolaze u filijale.


U istom saopštenju navedeno je da će klijenti/ce moći koristiti bankomate CBA, a usluge koje podrazumijevaju upotrebu gotovine nastavit će se u više od 350 poštanskih ureda u Zapadnoj Australiji.

Nakon saopštenja Bankwesta o prelasku na digitalno bankarstvo, u Australiji su se dijelile tvrdnje da ova banka ukida sve bankomate do kraja 2025. godine. Tačnost tih tvrdnji provjerio je Agence France Presse (AFP) u analizi objavljenoj 18. marta 2024. godine, uz zaključak da je riječ o netačnim navodima. U pomenutoj analizi ističe se da je glasnogovornica CBA izjavila kako je pristup gotovini jako važan iako raste broj klijenata/ica koji koriste digitalno bankarstvo, te da ne postoje planovi o ukidanju gotovine ili bankomata.

Australija je jedna od zemalja koja prednjači u razvoju takozvanog društva bez keša, odnosno digitalizovanog bankarstva. Jedna od posljedica takvog razvoja jeste i zatvaranje filijala banaka širom zemlje, o čemu izvještavaju i mediji (link). Naprimjer, The Conversation je u članku objavljenom 16. oktobra 2023. godine iznio rezultate istraživanja prema kojima se skoro 40% Australijanaca/ki osjeća “ugodno izaći iz doma bez novčanika, sve dok je sa njima mobilni telefon sa digitalnim novčanikom”, što ukazuje na navike tamošnjeg stanovništa. Takve navike ipak nisu dokaz da se ukida gotovina.

Izmišljeni sporazum između SEF-a i Australije

SEF je međunarodna neprofitna organizacija koju je osnovao Klaus Schwab. Ova organizacija nema moć niti ovlaštenja da bilo šta zahtijeva ili naredi vladama širom svijeta. SEF, njen osnivač i predsjednik godinama su meta raznih teorija zavjere prema kojima oni “nameću” razne planove za kontrolu svjetskog stanovništva. Činjenicama koje dokazuju neutemeljenost takvih navoda Raskrinkavanje se bavilo u brojnim analizama, a neke od njih možete čitati na linkovima ovdje, ovdje, ovdje i ovdje.

Google pretraga ne pruža nikakve rezultate koji bi potvrdili da postoji sporazum između Australije i SEF-a prema kojem će ova zemlja uvesti bezgotovinsko društvo, odnosno “primorati” građane/ke” na to. 

Pretraga zvanične stranice SEF-a ne pruža nikakve rezultate o takvoj inicijativi ili sporazumu. Među rezultatima pretrage na ovoj stranici nalazi se članak “Australija i bezgotovinsko društvo” (eng. Australia and the cashless society), čiji je autor Kenneth Saul Rogoff, ugledni profesor ekonomije s univerziteta Harvard.

Članak je objavljen još 2017. godine. U njemu se ističe da društvo u Australiji sve manje koristi gotovinu te da je tamošnja vlada vidjela priliku da suzbije sivu ekonomiju osnaživanjem digitalnog bankarstva kako bi sav protok novca bio evidentiran i legalizovan. Rogoff je u ovom članku istakao i nedostatke, odnosno mane takvog plana. 

SEF inače zagovara koristi društva bez keša i upravo je ta društvena promjena bila jedna od tema skupa u Davosu 2020. godine.

Tvrdnje o uvođenju bezgotovinskog društva čest su dio “zavjerološkog” narativa o tome kako grupa moćnika nastoji postići globalnu kontrolu uvođenjem digitalne valute. Detaljnije o tome kako je nastala ova teorija zavjere i kako su istraživanja potencijalnog uvođenja digitalne valute “inspirisala” teorije zavjere možete čitati u analizi Raskrinkavanja na linku ovdje.

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnju da Australija “pristaje na uvjete” Svjetskog ekonomskog foruma da zatvori sve veće banke i nametne građanima/kama bezgotovinsko društvo, objavljenu u članku portala Epoha, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Takvi uslovi ili sporazum ne postoje. Tvrdnju takođe ocjenjujemo i kao teoriju zavjere. Sve kasnije objave ovih tvrdnji ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti i teoriju zavjere.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 18.03.2024

Epoha: Australija se slaže sa WEF-om da zatvori sve veće banke i prijeđe na potpuno bezgotovinsko društvo

Australija pristaje na uvjete Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) koji će zatvoriti sve veće banke u zemlji i prisiliti građane da prijeđu na potpuno be...

  • Teorija zavjere
  • Lažna vijest
Teorija zavjere 18.03.2024

Nulta tačka: Australija potpisuje ugovor Svetskog ekonomskog foruma o zatvaranju SVIH velikih banaka i prelasku na potpuno bezgotovinsko društvo

Australija je potpisala sporazum Svetskog ekonomskog foruma (WEF) kojim će se zatvoriti sve velike banke u zemlji jer su građani primorani da pređu n...

  • Teorija zavjere
  • Prenošenje lažnih vijesti