Bazne stanice se kamufliraju iz estetskih razloga, ne zato što su opasne

Stari videosnimak na kojem radnici pokrivaju baznu stanicu na krovu kamuflažom u obliku dimnjaka dijeli se uz tvrdnje da prikazuje “sakrivanje” 5G tornja jer ova tehnologija utiče štetno na zdravlje. Snimak zapravo prikazuje prilično uobičajeno kamufliranje antena mobilne telefonije, koje se radi iz estetskih razloga. 

Foto: Freepik

Na Facebooku je 23. maja 2023. godine objavljen videosnimak radova na krovu zgrade, na kojem radnici pomoću krana pokrivaju baznu stanicu oklopom koji izgleda kao dimnjak. U opisu snimka navedeno je: 

Kako skrivaju antene 5G u falšim dimnjacima. Moramo se upitati zašto to rade. Rade to jer je već masa skužila što 5G može učiniti zdravlju.

Ova objava zabilježila je više od 500 interakcija, od čega je podijeljena 376 puta. 


Šta su činjenice?

Videosnimak navodnog skrivanja 5G tornja dijelio se u novembru 2021. godine na društvenim mrežama na stranim jezicima (1, 2.). U februaru ove godine ponovo se dijelio na društvenim mrežama u Poljskoj. Poljski fact checking portal Demagog u analizi od 23. februara 2023. analizirao je navode korisnika/ca društvenih mreža da snimak prikazuje “prikrivanje genocida elektromagnetnim zračenjem”.

U članku Demagoga navedeno je da se na videosnimku vidi bazna stanica, odnosno BTS (engl. Base Transceiver Station). Ove se stanice obično postavljaju na visoke stubove koji su prilagođeni za slanje i primanje radio elektromagnetnih talasa. 

Kinga Graczyk, stručnjakinja s Instituta za telekomunikacije – Nacionalnog istraživačkog instituta, komentarisala je za Demagog navode da snimak prikazuje sakrivanje bazne stanice i rekla da se bazne stanice kamufliraju na taj način radi poboljšanja estetike prostora. Ona je navela da je vanjski izgled baznih stanica nekad definisan uslovima ugovora o zakupu koji potpisuje operater na određenoj lokaciji, a nekad i posebnim propisima, poput onih koji se tiču ​​zaštite spomenika kulture. Na nekim lokacijama na snazi su urbanistički planovi koji propisuju i detalje poput boje krovova. U tim slučajevima, operater mobilne telefonije također pokušava prilagoditi izgled stanice zahtjevima lokalnog plana, navela je Graczyk za Demagog.

Kamufliranje telekomunikacione opreme nije nikakva novost ili tajna. Kako je navedeno u članku portala CNN Business iz marta 2021. godine, 4G tornjevi širom Sjedinjenih Američkih Država često su “maskirani” kamuflažom koja je prikladna za određeno područje. Kamuflaža u obliku zimzelenih biljaka koristi se na lokacijama na sjeveroistoku zemlje, naprimjer. Na jugu su ovi tornjevi kamuflirani tako da izgledaju kao palme, a na zapadu izgledaju kao kaktusi. U nekim slučajevima, navedeno je, oprema je postavljena u postojećim crkvenim zvonicima, na tablama s oznakama na gradskim trgovima i pored historijskih znamenitosti. 

Keith Niederer, koordinator za telekomunikacije u gradskoj administraciji američkog Scottsdalea, za CNN Business je kazao da će dizajn kamuflaže za bazne stanice biti jednako važan i prilikom postavljanja 5G instalacija, ali će fokus biti više na uličnoj rasvjeti nego na kaktusima. Razlog tome je što 5G radiosignal radi na višoj frekvenciji talasa od 4G signala, što znači da ga je lakše blokirati čvrstim objektima poput drvenih elementa ili lišća, pa će biti postavljani na otvorenom.

5G signal i zdravlje

Raskrinkavanje je u nekoliko navrata analiziralo dezinformacije i teorije zavjere o 5G mreži i njenoj štetnosti za ljudsko zdravlje (1, 2, 3, 4). Netačne tvrdnje o štetnom, pa i smrtonosnom uticaju ove tehnologije opovrgli su brojni kredibilni izvori, među kojima i Svjetska zdravstvena organizacija, koja na zvaničnoj web stranici navodi: 

Do danas, i nakon obimnog istraživanja, nije utvrđena nikakva uzročno-posljedična veza između izlaganja bežičnim tehnologijama i negativnih posljedica po zdravlje. 

Netačne tvrdnje o štetnosti 5G mreže dijelile su se kod nas usprkos činjenici da u Bosni i Hercegovini nije uvedena 5G mreža, o čemu je Raskrinkavanje pisalo i u ranijim analizama (1, 2, 3). 

Tvrdnje o štetnosti 5G mreže u osnovi su poznatih “zavjeroloških” narativa, u kojima 5G tornjevi predstavljaju sredstvo za ciljano “zračenje stanovništva” ili “oružje za ubijanje”, a u vrijeme pandemije i za “širenje zaraze” (1, 2, 3). 

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnju da snimak kamufliranja bazne stanice prikazuje “sakrivanje 5G antene” ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama i teoriju zavjere. Tvrdnju da snimak prikazuje “sakrivanje 5G antene” jer je ova mreža štetna po zdravlje ocjenjujemo kao lažnu vijest i teoriju zavjere

 

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Alena Beširević Objavljeno: 30. 05. 2023 | Zadnji put osvježeno: prije 4 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Stari snimci urušavanja zgrade nisu nastali za vrijeme razornog zemljotresa u Maroku

Stari snimci urušavanja dotrajale zgrade predstavljeni su u člancima brojni...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Manipulisanje činjenicama
Rašireni mit: “Simpsoni” nisu predvidjeli prošle događaje

Kompilacija “predviđanja budućnosti” u animiranoj seriji “Simpsoni”, objavl...

Manipulisanje činjenicama
Analiza
Pregled sedmice: Izmišljene izjave političara i teorije zavjere o požarima na Havajima

Proteklu sedmicu na Raskrinkavanju obilježile su dezinformacije o boji taks...

Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me