Teorije zavjere o novim pandemijama izazvanim 5G tehnologijom

Društvenim mrežama šire se tvrdnje da čovječanstvo uskoro očekuje nova pandemija koju će uzrokovati 5G mreža, a koja će biti predstavljena kao pandemija Marburg virusa. Takve tvrdnje posve su neutemeljene.

Foto: Freepik.com

Na Telegram kanalu iSTiNA 31. januara 2023. godine objavljen je snimak u kom muškarac predstavljen kao Pete Chambers govori o tome kako svijet navodno očekuje nova pandemija uzrokovana 5G mrežom. Snimak je objavljen uz opis u kom se navodi: 

Potpukovnik i ratni veteran zelenih beretki dr Pete Chambers potvrđuje izjavu insajdera iz FEMA da nas u ovoj 2023. godini za otprilike 3 do 6 meseci čeka nova pandemija. To će biti nešto što će imati slične simptome Marburg virusu, Eboli ili nekoj hemoragičnoj groznici, a biće izazvano uz pomogć zračenja EMG frekvencija od strane 5G tornjeva.

U snimku u trajanju od 3:52 minuta Chambers i voditeljka Maria Zee govore na engleskom, a naknadno je umetnut prevod na naš jezik. Voditeljka ističe da je u njenoj emisiji nedavno gostovao “insajder” iz američke FEMA-e (Federal Emergency Management Agency – Federalna agencija za upravljanje vanrednim situacijama) koji je ustvrdio da svijet u narednim kvartalima 2023. godine očekuje nova pandemija. To su, navodno, potvrdili i drugi neimenovani izvori. Chambers u snimku takođe tvrdi da svijet očekuje planirana pandemija virusa Marburg, ebole ili hemoragične groznice, koju će navodno uzrokovati zračenje iz 5G tornjeva. 

Isti snimak je uz iste tvrdnje objavljen i na osam Facebook profila. 

Tvrdnje o navodnoj planiranoj pandemiji koja bi u budućnosti trebala da se dogodi u svijetu kao posljedica djelovanja 5G mreže objavljene su na Telegram kanalu iSTiNA i 15.2.2023. Snimak u kom tri žene i voditelj iznose ovakve tvrdnje objavljen je uz opis u kom se navodi: 

U vezi nove planirane pandemije Marburg virusa sinoć su se okupili Dr Lee Vliet, Pascal Najadi i Dr Astrid Stuckelberger. Nikakvog novog virusa nema, nemojte biti uplašeni, nema nikakvog prenosa sa čoveka na čoveka, ovo je sve rezultat 5G mreže kao oružja direktnog usmeravajućeg dejstva. Oni koji su primili tzv. "vakcinu" masovno će umirati pod izgovorom nove dimne zavese tzv. Marburg virusa. Odbijte po svaku cenu da vas "vakcinišu" čak i ako to bude bilo prinudno!

U snimku se, pored navednog, tvrdi i da je u svijetu na djelu ubrzano “izvođenje” Marburg virusa u svrhu stvaranja straha i podsticanja ljudi da “prime još jednu vakcinu”. Kako se tvrdi, Covid-19, neželjeni efekti nakon vakcinacije protiv ove bolesti, majmunske boginje i Marburg virus navodno imaju simptome koji su “identični u svemu simptomima koji nastaju od 5G zračenja”, a koje se odvija putem 5G tornjeva.

Do vremena pisanja ove analize isti snimak objavljen je uz iste tvrdnje na osam Facebook profila. 

Šta su činjenice?

Telegram kanal iSTiNA čest je izvor različitih dezinformacija i teorija zavjere koje se prošire našim govornim područjem. Raskrinkavanje je tvrdnje potekle s ovog kanala ocijenilo u nizu analiza (1, 2, 3, 4, 5, 6). 

Na prvom snimku prikazan je intervju voditeljke Marie Zee sa Peteom Chambersom, predstavljenim kao doktorom i potpukovnikom. Stranica Zeee Media, koju vodi Maria Zee, takođe je čest izvor dezinformacija o čijim je tvrdnjama Raskrinkavanje pisalo u više navrata (1, 2). Intervju je u cijelosti originalno objavljen na ovoj stranici 30.1.2023. godine. 

Drugi snimak prikazuje intervju Pascala Najadia s Astrid Stückelberger, Lee Vliet i Ann Vandersteel. Najraniju objavu snimka cjelokupnog intervjua pronašli smo na platformi Rumble na kanalu KONKRET - News Criminal Procedure vs. Swiss President Alain Berset (KONKRET - Vijesti Kriminalni postupak protiv švajcarskog predsjednika Alaina Berseta) i datira od 14. februara. 

Ko su osobe sa snimaka?

Kako se navodi na internet-stranici Petea Chambersa, on je navodno ratni veteran i ljekar koji je u američkoj državi Teksas radio u okviru guvernerove radne grupe tokom pandemije Covid-19. Nakon početka vakcinacije protiv ove bolesti, Chambers je navodno počeo primjećivati negativne efekte koje imunizacija ima i dodatno ih istraživati. Međutim, tvrdi se na stranici, nakon što je o tome obavijestio svoje nadređene, rečeno mu je da obustavi istraživanja i radi na ubjeđivanju vojnika/inja da prime vakcinu. Navode o pojedinostima njegovog angažmana u okviru pomenute radne grupe tokom pandemije Covid-19 nismo uspjeli nezavisno potvrditi.

Najadi je filmski producent i bankar poznat po tome da je podnio tužbu protiv predsjednika Švajcarske Alaina Berstera zbog njegove izjave da osobe vakcinisane protiv Covid-19 nisu prenosioci zaraze. Stückelberger je doktorica iz Švajcarske koja je ranije radila i za Svjetsku zdravstvenu organizaciju na različitim konsultantskim poslovima. Kako se na njenoj stranici navodi, njen angažman na univerzitetima u Ženevi i Lausanneu prekinut je tokom pandemije Covid-19 nakon što je javno iznosila “svoju ekspertizu i naučne analize vezane za Covid-19 krizu”. O dezinformacijama koje je ona iznosila, ranije su pisale i druge platforme za provjeru činjenica. Elizabeth Lee Vliet je ljekarka iz Sjedinjenih Američkih Država koja je tokom pandemije Covid-19 intenzivno širila antivakcinacijsku propagandu. Ann Vandersteel je teoretičarka zavjere iz SAD-a koja proklamuje narativ višestruko osporavane QAnon teorije zavjere. 

Dakle, sve osobe koje na snimcima iznose ove tvrdnje poznate su kao zagovornici/e antivakcinacijskog narativa i teoretičari/ke zavjere. 

Da li su 5G mreža i pandemije povezani? 

Tvrdnjama da je 5G mreža na neki način opasna za ljude te da predstavlja oružje kojim je moguće na njih uticati ili izazivati druge pandemije Raskrinkavanje se bavilo u više analiza (1, 2, 3, 4). Navode da je američka FEMA objavila dokaze da će u narednom periodu 2023. godine putem 5G mreže biti pokrenuta nova pandemija Raskrinkavanje je analiziralo 27. januara 2023. godine. 

Kako je u ovim i drugim analizama Raskrinkavanja detaljno objašnjeno, ovakve tvrdnje nemaju utemeljenje u činjenicama. Termin 5G (5th Generation) je skraćeni naziv za petu generaciju mobilnih mreža koja omogućava prenos više informacija većom brzinom. Ova tehnologija je jedna od najčešćih tema u narativima teoretičara/ki zavjere. Ipak, ne postoje dokazi da ova tehnologija ima štetan uticaj na ljude. Tačno je da radiotalasi mogu poremetiti fiziologiju tijela uslijed zagrijavanja, ali količina energije koju emituje 5G mreža izuzetno je mala. Tako mala količina energije ne može imati bilo kakav uticaj na ljudski organizam. 

Ova tehnologija neosnovano se povezuje sa vakcinama protiv Covid-19, najčešće uz tvrdnje da se pomoću nje na neki način mogu targetirati vakcinisani/e. Tako se i u drugoj analiziranoj objavi tvrdi da će vakcinisani/e navodno početi da umiru usljed dejstva ove tehnologije. Ipak, ova mreža nema nikakve interakcije s vakcinama,niti predstavlja “biološko oružje”. Putem 5G ili bilo koje druge mreže vakcinisani/e se ne mogu kontrolisati ili ubijati. Ova tehnologija, takođe, nema mogućnost izazivanja simptoma zaraze nekim virusom kod ljudi. Kako je objašnjeno, ona zapravo na ljude ne može uticati na taj način. 

Pandemija bolesti Covid-19 nije izazvana djelovanjem 5G mreže, već širenjem zaraze virusom SARS-CoV-2. Jednako je tako neutemeljeno tvrditi i da bi nova pandemija u budućnosti mogla biti izazvana ovom tehnologijom. 

Šta je Marburg virus i koliko je proširen?

U pomenutim objavama kao moguća navodna nova pandemija koju će izazvati 5G tehnologija navodi se pandemija virusa Marburg. U objavama se osporava postojanje ovog virusa, a simptomi koje izaziva pripisuju se djelovanju 5G tehnologije. 

Ovaj virus, navodi se na stranici američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), izaziva “rijetku, ali tešku hemoragičnu groznicu koja pogađa i ljude i druge primate koji nisu ljudi”. 

Marburg virus je RNA virus koji dolazi iz iste porodice kao i ebola. Virus je prvi put otkriven 1967. godine, a nakon toga se povremeno javljala zaraza ovim virusom u različitim zemljama u Africi. Kako Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) navodi, virus se prenosi sa čovjeka na čovjeka direktnim kontaktom s krvlju ili drugim izlučevinama. 

Početkom februara 2023. godine SZO je objavio da je zaraza ovim virusom izbila u Ekvatorijalnoj Gvineji, a naučnici/e su izrazili/e zabrinutost zbog širenja ovog virusa. Ipak, još uvijek se radi o sporadičnom izbijanju zaraze ovim virusom, a ne o pandemiji. Iako sada nije moguće predvidjeti kojom brzinom i koliko široko će se zaraza ovim virusom proširiti, nije izvjesno da će u narednih 3 do 6 mjeseci doći do pandemije ove bolesti. 

Recimo, Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je pandemiju bolesti Covid-19 11.3.2020. godine. Proglašenje pandemije ove bolesti tek u martu pojedini/e su kritikovali/e tvrdeći da je SZO predugo čekao da donese ovakvu odluku (link, link). Svjetska zdravstvena organizacija pandemiju definiše kao “širenje nove bolesti u cijelom svijetu”, a Marburg virus je trenutno proširen tek na jednom kontinentu. 

Navodi o novoj pandemiji koja će navodno pogoditi čovječanstvo oslanjaju se i na netačni narativ o tome da je pandemija Covid-19 bila planirana. O različitim navodnim dokazima za ove tvrdnje Raskrinkavanje je pisalo u više analiza (1, 2). 

Shodno činjenicama, tvrdnju da se planira nova pandemija koju će izazvati 5G mreža ocjenjujemo kao teoriju zavjere. 

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Ćosić Objavljeno: 23. 02. 2023 | Zadnji put osvježeno: prije 9 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
BH Pošta ne prodaje izgubljene pakete

Nakon online prevare o prodaji izgubljenog prtljaga sa sarajevskog aerodrom...

Lažna vijest
Lažna vijest
Ne treba odlagati presijecanje pupčane vrpce sat od porođaja

Na društvenim mrežama viralne su objave u kojima se netačno tvrdi da treba...

Lažna vijest Teorija zavjere
Prenošenje lažnih vijesti
Ne postoji “novo Facebookovo pravilo” o korištenju objavljenih sadržaja korisnika/ca

Korisnici/e Facebooka godinama objavljuju “izjave” u kojima ovoj mreži zabr...

Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me