Vitamin C treba uzimati u preporučenim dozama, on nije protivotrov za izmišljeni “nano grafenoksid iz chemtrailsa”

Teorija zavjere o grafenoksidu dobila je još jedan nastavak. Sada se tvrdi da se nalazi i u vazduhu, gdje navodno dospijeva putem tzv. chemtrailsa.

Foto: Freepik

Na Telegram nalogu iSTiNA 23. novembra 2022. godine objavljen je videosnimak na kome internistkinja Ana Mihalcea, odranije poznata po širenju dezinformacija o vakcinama protiv Covid-19, tvrdi da se grafenoksid nalazi u hrani i vodi, ali i u vazduhu, gdje dospijeva putem tzv. chemtrailsa. Mihalcea savjetuje uzimanje vitamina C u velikim dozama kako bi se grafenoksid izbacio iz tijela. Snimak se sastoji od nekoliko isječaka, a u titlovanom prevodu navodi se:

Simptomi kao što su na primjer  glavobolje, hroničan umor i poremećaj krvnog pritiska. A pored hroničnog umora  i tzv. moždana magla (zaboravnost). U vezi toga ja tu savjetujem Vitamin C u velikim dozama (preko 1000 mg). Zato što grafen oksida ima u vazduhu od kemtrejlsa, u vodi i hrani. Zato morate imati nešto što izbacuje taj grafen iz vašeg tela što je vitamin C. Jer on vezuje za sebe te teške metale i taj grafen oksid i izbacuje ga iz tela! Tako da taj vitamin C možete da pijete, uzimate oralno (npr. šumeše tablete)

Video je objavljen uz opis:

Dr Ana Mihalcea - Grafen oksid se nalazi u našoj hrani koju jedemo i vodi koju pijemo, a tim nano grafen oksidom nas zaprašuju i avionima preko kemtrejsla! On se potom samosastavlja u našim telima što stvara mikro krvne ugruške i čudne simptome poput glavoblja, hroničnog umora, zaboravnosti (brain fog = moždana magla), a u težim slučajevima i začepljenja krvnih sudova (moždani udari, srčani udari i plućne embolije). Moj savet koji svima preporučujem su velike doze vitamina C koji možete uzimati i oralno jer on utiče kao detoks na teške metale i nano grafen oksid koji udišemo iz tih kemtrejlsa.

Ovaj video se s identičnim opisom dijelio i na Facebooku (link, link), kao i na društvenoj mreži VKontakte (link).

 

Šta su činjenice?

 

Mihalcea je doktorica interne medicine iz Sjedinjenih Američkih Država, koja je u proteklim sedmicama postala popularna na “zavjerološkim” stranicama zbog svojih neutemeljenih izjava o vakcinama protiv Covid-19, koje smo već ocijenili u ranijim analizama (link). 

Mihalcea je iznosila razne besmislene tvrdnje, poput onih da su vakcine “softverska platforma koju aktiviraju 5G frekvencije” putem koje se ljudima ubrizgava "napredna tehnologija” kojom se mogu kontrolisati misli.

Kratak videosnimak, koji je viralan na društvenim mrežama, isječak je gostovanja Ane Marie Mihalcee u podcastu “Stew Peters Show”. Tokom gostovanja Mihalcea je govorila o navodnim opasnostima boravka pored vakcinisanih osoba i u tom kontekstu pominjala simptome kao što su krvni ugrušci, glavobolja, poremećaj krvnog pritiska, koji se, kako tvrdi, javljaju kod nevakcinisanih. O netačnim tvrdnjama u vezi sa “sheddingom”, to jest navodnim prenošenjem virusa “iz vakcine”, pisali smo u ranijim analizama.

U videu koji se dijeli na našem govornom području Mihalcea tvrdi da se grafenoksid nalazi u hrani i vodi, čak i u vazduhu, gdje dospijeva putem tzv. chemtrailsa.

 “Chemtrailsi” (skraćeno od “chemical trails” – hemijski tragovi) široko su rasprostranjena teorija zavjere prema kojoj su tragovi koji na nebu ostaju iza aviona zapravo hemikalije kojima se “zaprašuje” stanovništvo. O tome da “chemtrailsi” ne postoje pisali smo više puta (link, link).

Ono što teoretičari/ke zavjere nazivaju “chemtrailsima” zapravo su kondenzacijski tragovi koji nastaju kao rezultat susreta toplog i vlažnog vazduha s hladnim. Naučni portal Scientific American ovu je pojavu u članku objavljenom još 2001. godine objasnio na sljedeći način:

Mlazni avioni ostavljaju bijele tragove, to jest “contrails”, iz istog razloga iz kojeg ponekad možete vidjeti svoj dah. Vruć vlažni ispuh mlaznih motora miješa se s atmosferom, koja na velikoj nadmorskoj visini ima dosta niži pritisak i temperaturu od ispušnih gasova. Vodena para sadržana u ispuhu mlaza kondenzira se i može se smrznuti, a ovaj postupak miješanja stvara oblak vrlo sličan onome koji vrući dah stvara kada je vani hladno.

(...)

Ispuh mlaznog motora sadrži ugljendioksid, okside sumpora i azota, neizgoreno gorivo, čađ i metalne čestice, kao i vodenu paru. Na česticama čađi kondenzuje se vodena para. Para se kondenzuje i na ostalim prisutnim česticama u zraku.

Pojava kondenzacijskih tragova objašnjena je i u dokumentu Savezne uprave za civilno zrakoplovstvo SAD-a (FAA), NASA-e i Nacionalne uprave za okeane i atmosferu SAD-a (NOAA),  gdje se navodi da “contrailsi” ne predstavljaju opasnost za zdravlje ljudi. O teoriji zavjere o prskanju grafenoksidom iz aviona pisalo je i Raskrinkavanje (.me).

Budući da “chemtrailsi” ne postoje, suvišno je (i apsurdno) dokazivati neutemeljenost tvrdnji da sadrže grafenoksid. 

Andre Geim i Konstantin Novoselev, istraživači s Univerziteta u Manchesteru, otkrili su grafen 2004. godine, za što su dobili Nobelovu nagradu za fiziku 2010. godine. Kako objašnjava Istinomer, interesovanje javnosti za ovaj nanomaterijal leži u njegovim izuzetnim fizičkim svojstvima.

Grafen je veoma lak, propustan, savitljiv, ali i jači i otporniji od čelika. Grafen-oksid je derivat ovog materijala koji se, za razliku od grafena, rastvara u vodi. Veliki je broj istraživanja o potencijalnoj industrijskoj i biomedicinskoj upotrebi ova dva materijala.

Između ostalog, ispituje se i upotreba grafenoksida u gorivima za avione. Dosadašnja istraživanja pokazala su da je dodavanje grafenoksida etanolu poboljšalo brzinu sagorijevanja za oko osam posto. Rezultati su obećavajući i za druga tečna goriva. Vjeruje se da bi njegova upotreba u gorivima dovela do čistijeg sagorijevanja, odnosno smanjenja karbonskog otiska, i snažnijih motora aviona.

Pojavom infekcije Covid-19 ovaj materijal postao je predmet brojnih dezinformacija i teorija zavjere. Prvo se netačno tvrdilo da ga ima u vakcinama protiv ove bolesti, zatim u PCR testovima, a onda se lista predmeta, lijekova i drugih stvari u koje se navodno stavlja postepeno širila. Tako se netačno tvrdilo da je pronađen u čajevima, u kapsulama Ampicilina i aktivnog ugljena, u lijeku Flucloxacillin, u lijeku Aspirin Plus C, u multivitaminskom dodatku za ishranu Pharmaton te u tabletama vitamina D australske kompanije Blackmores.

Mihalcea u videu preporučuje uzimanje vitamina C u velikim dozama (više od 1.000 mg) kako bi se grafenoksid izbacio iz tijela. Ovaj savjet ne samo da je besmislen, jer se odnosi na poništavanje štetnih efekata nepostojećih “chemtrailsa”, već može biti i štetan za one koji ga poslušaju budući da se radi o količinama ovog vitamina iznad preporučenog dnevnog unosa.

Na stranici britanske Nacionalne zdravstvene službe (National Health Service) navodi se da odrasle osobe od 19 do 64 godine trebaju uzimati 40 mg vitamina C dnevno.

Što se događa ako uzmemo previše vitamina C?

Uzimanje velikih količina (više od 1.000 mg dnevno) vitamina C može uzrokovati:
bol u želucu
proljev
nadutost.

Ovi simptomi trebali bi nestati nakon prestanka uzimanja suplemenata vitamina C. 

Uzimanje manje od 1.000 mg suplemenata vjerojatno neće uzrokovati nikakvu štetu, navodi se na stranici britanske Nacionalne zdravstvene službe.

Raskrinkavanje je i ranije pisalo o različitim savjetima za “detoksikaciju”. Navodni tretmani ili zaštite od nepostojećeg trovanja koji se preporučuju u takvim objavama mogu, zapravo, biti rizični po zdravlje (link, link).

Tvrdnje da se grafenoksid nalazi u vazduhu, gdje dospijeva putem nepostojećih “chemtrailsa”, ocjenjujemo kao lažnu vijest i teoriju zavjere.


(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Manojlović Objavljeno: 15. 12. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 9 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Manipulisanje činjenicama
Dan državnosti BiH na Sputniku: Dezinformacije i negiranje

Dan nakon obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine, na portalu Spu...

Manipulisanje činjenicama
Prenošenje lažnih vijesti
Povratak lažne vijesti: “Crni petak” nema korijene u robovlasništvu

Na Facebooku ponovo kruži izmišljena priča da je “crni petak” nastao u vrij...

Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere
Nema zabrane letova iznad polova da bi se “sakrila ravna Zemlja”

Na Facebooku su viralne netačne tvrdnje da su letovi iznad Antarktika zabra...

Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me