Raskrinkavanje.ba

Savjeti za zaštitu od izmišljenog zaprašivanja nisu bezopasni

Uprkos brojnim dokazima da “chemtrailsi” ili “zaprašivanje” iz aviona ne postoje, na “zavjerološkim” portalima i na društvenim mrežama širi se izmišljeni spisak otrova “kojim nas zaprašuju” te potencijalno opasni savjeti o tome kako se “zaštititi”.  

Na portalu HOP je 15.10.2022. objavljen članak u kojem se navodno otkriva kojim se otrovima zaprašuje stanovništvo putem “chemtrailsa” te kako provesti “detoksikaciju”. 

Već mjesecima  nas intenzivno zaprašuju, naročito od petka do nedelje. Ti bijeli tragovi se poslije nekoliko sati ili 24h pretvore u crne oblake iz kojih ne pada kiša.
Onda se iznad njih formiraju bijeli oblaci koji sežu u visinu i za 3 dana pada kiša. Zanimljiva podudarnost da se već, poslije par dana “crtanja po nebu’, odjednom mnogi žale na curenje nosa, grebanje u grlu, kašalj…baš zanimljivo.

U članku je nabrojano 13 “otrova kojim nas trenutno zaprašuju”, koji, između ostalog, uključuju bakterije Pseudomonas Aeruginosa, Pseudomonas fluorescens, Serratia marcescens i Mycoplasma fermentes incognitus, neke vrsta gljivica, soli barija, aluminij, dehidrirane ljudske crvene i bijele krvne ćelije i slično.

U nastavku se navode “savjeti” kako se osloboditi ovih “otrova” i oporaviti se od kašlja. 

– Kupite Mumie, pijete dve tablete dnevno 21 dan, pauza 7 dana i onda još 21 dan. Zatim istopite jednu tabletu mumie u 5 jušnih žlica vode, i kada se istopi presipajte u flašicu sa  špricom i svaki dan tri puta dnevno kapajte  po 5 kapi u nos, i špricati u grlo, obavezno tu tekućinu držati u hladnjaku.
– Kupite Zeolit, razmutite 1 žličicu i ovakvu zeolitnu vodu, piti 10 dana, pa pauza od 15 dana, pa opet piti 10 dana.
– Voće i povrće obavezno prati u zeolitnoj vodi
– Piti Aktivni ugalj koji uklanja otrove iz crijeva
– Piti srebrnu vodu svako jutro po jednu rakijsku čašicu 30 dana.
– Napraviti bris nosa, grla i ispljuvka
– Ispirati sluznicu nosa i grla sa 2-3 zrnca rastvora kalijum permanganata
– Žvakati karanfilić 1-3 cvjetića dnevno!
– Koristiti Korijander u svim jelima i salatama!
Sve ovo će izbaciti toksične materije i teške metale iz vašeg organizma… i kašalj će proći.
Cijeli  proces ponavljati bar 6 puta godišnje.

Članak s portala HOP ostvario je 833 interakcije na Facebooku do vremena pisanja ove analize, prema podacima alata Crowd Tangle. 


Članak je podijeljen i na Twitteru. 

Spisak “otrova kojim nas trenutno zaprašuju” objavljen je prvi put na našem govornom području 28.9.2004. godine u članku portala Galaksija. Kasnije se sporadično pojavljivao na različitim portalima. Zajedno sa savjetima o tome kako se riješiti “otrova” objavljen je na portalu HOP u oktobru.
 

Šta su činjenice? 

 

“Chemtrailsi” (hemijski tragovi), jedna od najpopularnijih i najrasprostranjenijih teorija zavjere, vrlo su česta tema na portalima koji promovišu “zavjerološke” narative. Prema ovoj teoriji, tragovi koji ostaju iza aviona (kondenzacijski tragovi) ustvari su otrovne hemikalije kojima se zaprašuje stanovništvo. 

U analizi od 31.3.2021. godine navedeno je da su naučnici Odjela za zaštitu okoliša u Vermontu kreirali informativni letak gdje su “chemtrailse” definisali kao “termin koji ponekad koriste oni koji vjeruju da pojedini kondenzacijski tragovi ukazuju na tajne pokušaje da se široko distribuiraju hemijska ili biološka onečišćenja u atmosferi”. 

Naučni portal Scientific American u članku iz 2001. godine objasnio je zbog čega nastaju kondenzacijski tragovi.

Mlazni avioni ostavljaju bijele tragove, to jest “contrails”, iz istog razloga iz kojeg ponekad možete vidjeti svoj dah. Vruć vlažni ispuh mlaznih motora miješa se s atmosferom, koja na velikoj nadmorskoj visini ima dosta niži pritisak i temperaturu od ispušnih gasova. Vodena para sadržana u ispuhu mlaza kondenzira se i može se smrznuti, a ovaj postupak miješanja stvara oblak vrlo sličan onome koji vrući dah stvara kada je vani hladno.

Raskrinkavanje je u nekoliko analiza (1, 2, 3, 4) pisalo o tome da “chemtrailsi ne postoje”. Zbog toga je apsurdno dokazivati da su tvrdnje o “spisku otrova kojim nas zaprašuju” potpuno neutemeljene. 

Spisak “otrova” objavljen na portalu HOP godinama se pojavljuje u člancima “zavjeroloških” i drugih portala, i njime smo se bavili u jednoj od ranijih analiza.

Potiče iz knjige “America Sold Out” autora Raya Hopea, koja je objavljena 3.12.2003. godine. Spisak u ovoj knjizi sadrži samo 11 “otrova”, dok ih je u verzijama koje se pojavljuju na našem govornom području 13. 

Slika: 147. strana knjige “America Sold Out”

Savjeti o tome kako se osloboditi ovih “otrova” i oporaviti se od kašlja uzrokovanog izmišljenim “chemtrailsima” prvi put se pojavljuju u članku portala HOP. U članku je navedeno nekoliko “lijekova” kojima je moguće “izbaciti toksične materije i teške metale iz organizma” i zaustaviti kašalj. 

Prvo se “savjetuje” kupovina Mumie tableta, a “objašnjeno” je i kako ih uzimati. Mumie, koji se naziva i Shilajit, ljepljiva je supstanca koja se prvenstveno nalazi u stijenama Himalaja. Razvija se stoljećima od sporog raspadanja biljaka, a koristi se u ajurvedskoj medicini. U članku portala Healthline objavljenom 2.6.2017. godine navedeno je da je to siguran dodatak prehrani koji može pozitivno utjecati na cjelokupno zdravlje. 

Neki/e naučnici/e vjeruju da može usporiti i prevenirati razvoj Alzheimerove bolesti. Osim toga, utiče na povećanje nivoa testosterona, pomaže kod sindroma hroničnog umora, smatra se jakim antioksidansom i ima protuupalno djelovanje. Utiče na usporavanje procesa starenja i na poboljšanje opšteg zdravstvenog stanja. U istom članku navedeno je da se ova supstanca ne treba konzumirati sirova. Osim toga, ne trebaju je uzimati osobe koje imaju anemiju srpastih stanica, hemohromatozu (previše željeza u krvi) ili talasemiju. U članku se također preporučuju konsultacije s ljekarom prije upotrebe ovog suplementa.

U članku portala HOP “savjetuje se” upotreba zeolita rastvorenog u vodi. Zeolit je mineral, a prema definiciji Britannice, zeolitom se nazva svaki član porodice hidratiziranih alumino silikatnih minerala koji sadrže alkalne i zemnoalkalne metale. 

U članku portala Memorial Sloan Kettering Cancer Centra navodi se da se ovi minerali prirodno javljaju u vulkanskim stijenama i pepelu, a također su sintetički formirani. Zeoliti se koriste kao dodaci u industriji i proizvodnji deterdženata i stočne hrane te se prodaju kao dijetetski suplementi koji navodno pomažu kod autizma, dijareje, herpesa, mamurluka i trovanja teškim metalima. Ipak, ne postoje studije koje potvrđuju neke od ovih navoda.

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) poslala je nekoliko pisama upozorenja distributerima zbog obmanjujućih tvrdnji o proizvodima od zeolita. Erionit, vrsta vlaknastog zeolita, može uzrokovati neke vrste raka pluća kada se udiše.

Osim toga, na ovoj stranici objavljeno je i upozorenje da zeolit ne treba uzimati s bilo kojom drugom terapijom jer se može vezati s drugim supstancama i tako uticati na efikasnost lijekova. Dakle, zeolit potencijalno može biti štetan za zdravlje.

O srebrnoj vodi, ili koloidnoj srebrnoj vodi, kako se još naziva, a za koju se u članku portala HOP navodi da je treba piti svako jutro, Raskrinkavanje je pisalo u analizi od 15.4.2020. godine. Radi se o tekućini sa sitnim česticama srebra koja se reklamira kao dodatak prehrani, a nerijetko joj se pripisuju ljekovita svojstva. 

Nema nikakvih dokaza o ljekovitim svojstvima srebrne vode, koja čak može narušiti zdravlje. Američki državni centar za komplementarno i integrativno zdravlje upozorio je da srebrna voda može prouzrokovati ozbiljne nuspojave te da je najčešća trajna diskoloracija kože. Također, može uticati na apsorpciju nekih antibiotika i tiroksina, lijeka koji se koristi za liječenje deficijencije tiroidne žlijezde.

FDA je također upozorila da srebrna voda nije ni sigurno ni efektivno sredstvo za liječenje bilo koje bolesti ili poremećaja.

Kako se navodi u članku portala Healthline objavljenom 1.3.2018. godine, kalij-permanganat je hemijsko jedinjenje mangan-oksida i kalijum-hidroksida. Razvijen je kao dezinficijens 1857. godine i od tada se koristi za liječenje različitih kožnih oboljenja i gljivičnih infekcija, poput ekcema, atletskog stopala, površinskih rana i slično. U mnogim zemljama izdaje se isključivo uz ljekarski recept.  

Vrlo je moćan rastvor koji se mora razblažiti prije nanošenja na kožu. Nerazrijeđen, kalij-permanganat može oštetiti kožu, sluzokožu nosa, očiju, grla, anusa i genitalija.

Također, u članku portala Healthline navedeno je da se naročito treba izbjegavati gutanje ovog rastvora, čak i u razrijeđenom obliku. 

Shodno činjenicama, spisak “otrova kojim nas zaprašuju”, objavljen u članku portala Galaksija, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Drugim objavama ovog spiska dajemo ocjenu prenošenje lažnih vijesti. Spisak ocjenjujemo i kao teoriju zavjere.

Savjete kako se riješiti ovih “otrova” iz izmišljenog zaprašivanja i spisak pripravaka i suplemenata, objavljene na portalu HOP, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Svim prenošenjima dajemo ocjenu prenošenje lažnih vijesti. Ovim tvrdnjama dajemo i ocjenu pseudonauka.

 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 04.04.2020

Slobodari: Ubijaju nas Chemtrail lungom (karcinom pluća), a “liječe” od corona virusa

Imamo problem koji se pojavljuje diljem svijeta i zove se Chem trail lung (chemtrails pluća). Pojavljuje se sve više problema s dišnim sistemom, zbog...

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 15.10.2022

HOP: Otkrivamo koji su otrovi bačeni na nas Chemtrailsima i kako provesti detoksikaciju

Otrovi  u Chemtrailsima

 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Lažna vijest
Teorija zavjere 24.12.2016

Dnevno.ba: Chemtrails – zašto nas špricaju s neba?

SPLIT - Riječ chemtrails izaziva brojne kontroverze. Ponajprije zbog toga što je povezuju s teorijama zavjere, čija glavna mana jest da su teško dokaz...

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 18.06.2012

Tjedno: NATO SIGNALI IZNAD HRVATSKE

Čemu to služi i zašto vlast šuti?

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 06.07.2016

Zajedno Hrvatska: Direktor CIA priznao chemtrailse

NATO šprica ljude otrovima

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 22.10.2012

Blog Dnevnik: Želiš promijeniti svijet, kako bi bilo da najprije promijeniš sebe?

Oni koji manipuliraju nama, ovom stvarnošću, manipuliraju nama putem nas samih, a mi takvi izmanipulirani stvaramo, manifestiramo stvarnost – svijet p...

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 28.09.2004

Galaksija: Kemtrejls (Chemtrails) – Hemijske Mlaznice

Već duže od nekih 8 godina, tzv. «tajna vlada» vrši intenzivno "zaprašivanje" stanovništva ove planete iz vazduha. Radi se o za te svrhe specijalno mo...

 • Teorija zavjere
 • Lažna vijest
Teorija zavjere 13.10.2022

Facebook profili i stranice: Пише Саша Боројевић: Zanimljiva podudarnost da je posle par dana špartanja po nebu, odjednom svako se žali na grebanje u grlu i kašljanje...

Pratim već mesec dana, oni sad zaprašuju nečim drugim. I to potvrđuju i drugi. Ti beli tragovi se posle nekoliko sati ili 24h pretvore u crne oblake i...

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 21.10.2022

Facebook profili i stranice: Ovo su otrovi kojim nas trenutno zaprašuju:

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 17.11.2022

Facebook profili i stranice: Podsetimo se samo cime se zaprasuje atmosfera jer u sada već oblačnim danima nećete to moći da vidite :

Agensi kojim nas zaprašuju (Chemtrails).

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 09.10.2022

Facebook profili i stranice: Od Kaličaninove “Zanimljiva podudarnost da je posle par dana špartanja po nebu, odjednom svako se žali na grebanje u grlu i kašljanje...

Pratim već mesec dana, oni sad zaprašuju nečim drugim. I to potvrđuju i drugi. Ti beli tragovi se posle nekoliko sati ili 24h pretvore u crne oblake i...

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti