Raskrinkavanje.ba

Digitalni identitet i “plandemija”: Dezinformacije Michaela Yeadona

Na društvenim mrežama viralne su tvrdnje Michaela Yeadona, kog predstavljaju kao bivšeg potpredsjednika kompanije Pfizer, o tome da je sve u vezi s pandemijom bolesti Covid-19 bilo lažirano zbog uvođenja kontrole stanovništva. Takve tvrdnje, ipak, nisu tačne.

Foto: Freepik.com

Na Telegram kanalu iSTiNA 27. januara 2023. godine objavljen je snimak u kom Michael Yeadon govori o pandemiji Covid-19 i povezuje je s navodnim planovima za uvođenje “digitalnog identiteta”. U objavi se navodi:

Dr Michael Yeadon, bivši potpredsednik kompanije Pfizer, lagali su nas o svakom aspektu Covid-19 plandemije! Sada nas čeka uvođenje elektronske valute i digitalnog identiteta bez kojeg nećete moći da radite, kupujete gorivo, ili hranu u prodavnicama ako to nemate, jer ćete morati jednom godišnje da se "vakcinišete" kako biste mogli da imate taj digitalni ID.

Yeadon u snimku, između ostalog, tvrdi da je “sve u vezi Covid-19” bilo lažno. Tako tvrdi da je naučno dokazano da se lagalo u vezi s opasnostima pandemije, o maskama, “tzv. testiranju i na kraju i o ‘vakcinama’”. U snimku u trajanju od 1:38 minuta Yeadon govori na engleskom, a naknadno je umetnut i prevod na naš jezik. Yeadon pandemiju povezuje s tvrdnjama o uvođenju “digitalnog identiteta”:

Digitalni identitet postaće obavezan i bez njega nećete moći ništa da kupite. Niti ćete moći da putujete, ili da radite bez njega, niti da idete kod lekara !!! A druga stvar koju će uraditi je da povuku svu gotovinu i da uvedu digitalni novac !!! To znači Aleks, ako ne primite novu dozu “vakcine” nećete moći da kupujete ništa! Ni gorivo ni hranu !!! A taj sistem o kojem pričam već je spreman da se pokrene !!!    

Snimak je uz iste tvrdnje objavljen na još 14 Facebook profila i stranica. 

Ko je Michael Yeadon?

Michael Yeadon je bivši zaposlenik kompanije Pfizer koji je tokom pandemije Covid-19 u više navrata širio različite dezinformacije. O njegovim neutemeljenim tvrdnjama Raskrinkavanje je pisalo u nizu analiza (1, 2, 3). 

Michael Yeadon nije, kako se to tvrdi u pomenutim objavama, “bivši potpredsjednik kompanije Pfizer”. Raskrinkavanje je o ovoj tvrdnji detaljno pisalo u analizi iz aprila 2022. godine. On je, kako navodi Snopes, “radio u istraživačkoj jedinici za otkrivanje lijekova u okviru kompanije Pfizer i bio je potpredsjednik i glavni naučnik tog posebnog odjeljenja, koje se fokusiralo na alergijska i respiratorna medicinska istraživanja.” Isto se navodilo i u Yeadonovom LinkedIn profilu, koji u vrijeme pisanja ove analize više nije bio dostupan, ali njegova arhiva jeste. Yeadon je, navodi se, bio zaposlenik kompanije Pfizer do 2011. godine. To znači da on nije bio zaposlenik Pfizera kada je izbila pandemija Covid-19 niti kada je ova kompanija počela raditi na vakcini protiv te bolesti. 

Pandemija, zaštitne maske, testiranje i vakcine

Yeadon tvrdi da je “sve u vezi Covid-19” bilo lažno, a u pomenutim objavama pandemija se naziva “plandemijom”. Pandemija bolesti Covid-19, potvrđuje to niz dokaza, posve je stvarna, a nema dokaza da je bila planirana. Raskrinkavanje je o tvrdnjama u kojima se negira postojanje pandemije pisalo u nizu analiza (1, 2, 3).

Bolest Covid-19 uzrokuje virus SARS-CoV-2. O tome da ovaj virus postoji, da je izolovan i da izaziva bolest Covid-19 Raskrinkavanje je takođe pisalo više puta (1, 2). Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je pandemiju bolesti Covid-19 11. marta 2020. godine.

Podaci o broju zabilježenih smrtnih slučajeva od ove bolesti jasno pokazuju da je pandemija Covid-19 stvarna. Do vremena pisanja ove analize od bolesti Covid-19 u svijetu je preminulo više od 6,8 miliona ljudi, navodi se na stranici SZO-a. 

Foto: Covid19.who.int. Globalno, do 1. februara 2023. godine u 16:34 zabilježeno je 753.651.712 potvrđenih slučajeva Covid-19, uključujući 6.813.845 smrti prijavljenih SZO-u. Do 31. januara 2023. administrirano je ukupno 13.168.935,724 doze vakcina.

O teoriji zavjere o “plandemiji” Raskrinkavanje je detaljno pisalo u više navrata (1, 2). Ova teorija zavjere podrazumijeva premisu da je pandemija Covid-19 planirana i postoji više njenih verzija. Pojedini/e tvrde da se radi o puštanju vještački stvorenog virusa, drugi/e da se radi o potpunom izmišljanju pandemije i sl. Sam termin “plandemija” potiče od Judy Mikovits, diskreditovane američke naučnice koja je ostala bez posla zbog lažiranja naučnih istraživanja. Mikovits je autorka snimka nazvanog “Plandemija”, koji se predstavlja kao dokumentarac, a o kom je Raskrinkavanje detaljno pisalo u analizi iz maja 2020. godine. Kako je u ovoj i drugim analizama Raskrinkavanja objašnjeno, ne postoje nikakvi dokazi za tvrdnju da je pandemija izmišljena. Zapravo, svi dokazi upućuju na to da je Covid-19 stvarna bolest koja se proširila na cijeli svijet

Pobornici/e teorija zavjere su tokom pandemije Covid-19 negirali/e njeno postojanje, kao i korisnost zaštitnih maski, ulogu PCR testiranja, a na kraju i efikasnost vakcina protiv ove bolesti. Raskrinkavanje je analiziralo veliki broj dezinformacija o zaštitnim maskama (1, 2, 3), PCR testovima (1, 2, 3) i vakcinama protiv Covid-19 (1, 2, 3). 

Zaštitne maske imaju važnu ulogu u smanjenju prenošenja virusa. PCR test je najpouzdaniji dostupan način utvrđivanja infekcije virusom koji je uzročnik bolesti Covid-19. Na kraju, vakcine protiv Covid-19 dokazano su efikasne u ublažavanju simptoma ove bolesti i smanjivanju šanse za hospitalizacijom i smrtnim ishodom. 

Dakle, ni pandemija Covid-19 ni maske, testovi, kao ni vakcine, nisu lažirani. 

Digitalni identitet

Postoje različite definicije digitalnog identiteta. Suštinski, riječ je o identitetu entiteta (pojedinca/ke, organizacije i sl.) u online prostoru. 

Yeadon u snimku zapravo govori “Digital ID”, što bi se u prevodu na naš jezik tumačilo kao digitalna identifikacija. Riječ ID, objašnjava se u rječniku Cambridge, odnosi se na “bilo koju službenu karticu ili dokument s vašim imenom i fotografijom ili drugim informacijama na njemu koji koristite da dokažete ko ste”. 

Digitalni ID, to jeste digitalna identifikacija, u kontekstu teorije zavjere koju Yeadon proklamuje u ovom snimku, a koja je dodatno popularizovana tokom pandemije bolesti Covid-19, predstavlja se kao nešto što “elite” nameću ljudima kao obavezu, a što je usmjereno na oduzimanje njihovih prava i gubitak autonomije. Vakcinacija se, tako, predstavlja kao sredstvo putem kojeg bi se uvela kontrola svjetskog stanovništva putem digitalnog ID-a.

Ova teorija zavjere oslanja se u značajnoj mjeri na tvrdnje o “Velikom resetu”. O toj teoriji zavjere Raskrinkavanje je pisalo u više navrata (1, 2). Teorija zavjere o “Velikom resetu” uključuje tvrdnje da grupa svjetskih moćnika/ca upravlja svim prilikama u svijetu te da su pandemija Covid-19, rat u Ukrajini i drugi svjetski događaji “režirani” u svrhu uvođenja “globalnog komunizma” i drugih velikih promjena, primarno iz oblasti ekonomije. Prema tvrdnjama pojedinih teoretičara/ki zavjere, neke od tih promjena navodno podrazumijevaju i uvođenje digitalnih sistema identifikacije i plaćanja. Uopšteno, “Veliki reset” navodno je usmjeren prema oduzimanju autonomije ljudima. 

Ipak, kako se u analizama Raskrinkavanja detaljno objašnjava, inicijativa koja nosi naziv “Veliki reset” zaista postoji, a ovaj dokument sačinio je Svjetski ekonomski forum u junu 2020. godine. Riječ je o planu koji razmatra moguće načine oporavka zemalja nakon pandemije Covid-19. Naziv ovog dokumenta veoma brzo preuzeli/e su teoretičari/ke zavjere koji/e su mu pripisivali/e posve drugačiju suštinu. Zaključci koje Svjetski ekonomski forum donosi na svojim sastancima ni na koji način nisu obavezujući za bilo koga, već predstavljaju svojevrsne prijedloge stručnjaka/inja. O teorijama zavjere koje se vezuju za ovaj dokument ranije su pisali Reuters, BBC, AFP i New York Times.

Kako Yeadon tvrdi, bez digitalnog ID-a “nećete moći da radite, kupujete gorivo ili hranu u prodavnicama”, a da bi se takav ID posjedovao, biće potrebno vakcinisati se protiv Covid-19 svake godine. 

Tokom pandemije Covid-19 u različitim državama jesu uvođeni različiti sistemi izdavanja sertifikata za dokaz o vakcinaciji protiv ove bolesti. Zavisno od antipandemijskih mjera koje su uvođene u pojedinim zemljama, takvi sertifikati služili su za dokazivanje statusa vakcinacije ili posjedovanja negativnog testa za potrebe ulaska u državu ili pojedine prostore na koje su se odnosile mjere zaštite. 

Vakcinacija jeste, dakle, u nekim slučajevima predstavljala preduslov za pristupanje određenim prostorima. U slučaju medicinskih radnika/ca, u nekim državama predstavljala je i poslovnu obavezu. Ipak, nevakcinisanima uopšteno nije zabranjen rad, sipanje goriva ili kupovina niti postoje indicije da bi se takvo pravilo globalno trebalo uvesti u budućnosti. 

Zavisno od proizvođača vakcine protiv Covid-19, različit je broj odobrenih doza u kojima se vakcine daju. U naučnoj zajednici postoji otvorena diskusija (1, 2) o tome koliko bi se često dodatne doze vakcine protiv Covid-19 trebale davati te još uvijek ne postoji odluka o tome da li će nove doze vakcine biti dostupne na godišnjem nivou. Vakcine protiv gripe se, recimo, mogu primati na godišnjem nivou, ali za takvo nešto ne postoji obaveza. 

U Bosni i Hercegovini potvrde o vakcinaciji protiv Covid-19 izdaju nadležne medicinske institucije te ne postoji jedinstven sistem. U BiH ne postoji nikakav sistem izdavanja digitalnog ID-a koji bi predstavljao preduslov za bilo šta niti su trenutno na snazi značajne restriktivne antipandemijske mjere

Shodno činjenicama, tvrdnju Michaela Yeadona da je sve u vezi s pandemijom Covid-19 lažirano u svrhu uvođenja kontrole nad svjetskim stanovništvom, prvi put objavljenu na pomenutom Telegram kanalu, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Druge objave iste tvrdnje dobijaju i ocjenu prenošenje lažnih vijesti

Svim objavama dajemo i ocjenu teorija zavjere

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 27.01.2023

Telegram profili: iSTiNA: Michael Yeadon

  • Teorija zavjere
  • Lažna vijest