Raskrinkavanje.ba

Bijeli luk nije lijek ni za rak, ni za artritis

Već četiri godine na nekim portalima domaćeg govornog područja objavljuju se članci s tvrdnjom da se vjeruje da bijeli luk liječi rak i artritis, iako naučnih dokaza za to nema.

Foto: jcomp/Freepik

Na portalu Still Kurir 26.5.2019. godine objavljen je članak opremljen naslovom:

Beli luk i med: 7 dana jedite najzdraviji prirodni lek, preporodite organizam! (RECEPT)

U članku se navodi kako se smatra da bijeli luk reguliše niz oboljenja, kao što su povišen krvni pritisak i bolesti gastrointestinalnog trakta, ali i da liječi artritis i rak.

Beli luk nije samo nezaobilazan sastojak svake kuhinje, već je i jedan od najmoćnijih lekova za lečenje raznih bolesti. Većina korisnih sastojaka iz belog luka dolaze od alicina koji je njegov aktivan sastojak i koji reguliše holesterol, krvni pritisak i kardiovaskularni sistem u celini.
Beli luk se može korisiti za lečenje gastrointestinalnog trakta, respiratornog sistema i gljivičnih oboljenja.
Smatra se da beli luk uspešno leči i artritis, kao i rak.

Navedeno je da bijeli luk u kombinaciji s medom poboljšava cirkulaciju krvi, uravnotežava nivo lošeg holesterola u krvi, smanjuje upalne procese, jača imunološki sistem, ubrzava oporavak nakon prehlade i gripa, kao i da je koristan protiv kašlja.

U 2019. godini članak s identičnim tvrdnjama objavljen je na još sedam portala (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7), potom 2020. godine na tri (1, 2, 3), 2021. na tri (1, 2, 3) te 2022. godine na šest portala (1, 2, 3, 4, 5, 6). U 2023. godini članke o tome da se smatra da bijeli luk riječi rak objavilo je još osam portala (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8).


Je li bijeli luk lijek za rak?

Bijeli luk jedna je od namirnica za koju se učestalo tvrdi da liječi razne bolesti, a posebno rak. Raskrinkavanje je u više analiza do sada pisalo o različitim netačnim tvrdnjama da bijeli luk, sam ili u kombinaciji s drugim namirnicama, može izliječiti rak (1, 2,).

Naprosto, hrana ne može izliječiti rak, a Raskrinkavanje je u više navrata pisalo o primjerima u kojima su različite namirnice netačno predstavljane kao lijekovi protiv raka (1, 2, 3, 4, 5, 6). Kada je riječ o povezanosti ishrane i raka, Američki institut za istraživanje raka ističe:

Nijedna pojedinačna hrana ili sastojak hrane ne može vas zaštititi od raka. Ali, istraživanje pokazuje da prehrana puna raznovrsnog povrća, voća, integralnih žitarica, pasulja i druge biljne hrane pomaže u smanjenju rizika za mnoge vrste raka.

Na web stranici spomenutog instituta dostupne su informacije o stvarnim svojstvima namirnica koje mogu smanjiti rizik od nastanka kancera. Spomenuta su istraživanja od kojih neka pokazuju da bijeli luk daje pozitivne rezultate u smanjenju rizika od razvoja karcinoma, ali ne i u liječenju ove opake bolesti. Naglašeno je da je riječ o laboratorijskim istraživanjima, dok istraživanja na ljudima manjka te je u vezi s tim potrebno više takvih studija. U konačnici, zaključak ovog instituta je da su dokazi koji bi ukazali na vezu između bijelog luka i karcinoma limitirani.

“Reguliše” li bijeli luk oboljenja?

Potencijalna ljekovitost bijelog luka, koji se inače smatra namirnicom koja je bogata sastojcima koji utiču djelotvorno na zdravlje ljudi, ispitivala se i kroz različite naučne studije. U jednoj od tih studija, koju je objavila grupa naučnika/ca iz Irana i Njemačke 2014. godine, ističe se da su potrebna daljnja istraživanja kako bi se objasnili i dokazali stvarni učinci bijelog luka na različita oboljenja. Tako se u sažetku rada objavljenog pod naslovom “Bijeli luk: pregled potencijalnih terapeutskih učinaka” (engl. Garlic: a review of potential therapeutic effects) navodi:

Kroz istoriju, mnoge različite kulture prepoznale su potencijalnu upotrebu bijelog luka za prevenciju i liječenje različitih bolesti. Nedavne studije podržavaju efekte bijelog luka i njegovih ekstrakata u širokom spektru primjena. Ova istraživanja ukazala su na mogućnost oživljavanja terapijskih vrijednosti bijelog luka kod različitih bolesti. Smatra se da različita jedinjenja u bijelom luku smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti, imaju antitumorske i antimikrobne efekte i pokazuju korist od visoke koncentracije glukoze u krvi. Međutim, tačan mehanizam svih sastojaka i njihov dugoročni učinak nisu u potpunosti shvaćeni. Potrebna su dalja istraživanja kako bi se razjasnili patofiziološki mehanizmi djelovanja bijelog luka, kao i njegova efikasnost i sigurnost u liječenju različitih bolesti.

Na medicinskom portalu Healthline u članku objavljenom u junu 2018. godine navodi se 11 dokazanih uticaja koje bijeli luk ima na ljudsko zdravlje. U članku se tako ističe da postoje naučna istraživanja koja su pokazala da bijeli luk može da korisno utiče na zaštitu od prehlade, može da utiče na smanjenje visokog krvnog pritiska, smanjenje nivoa holesterola i tako dalje. Svi ovi navodi jasno ukazuju na to da je riječ o potencijalnoj koristi bijelog luka kroz raznovrsnu ishranu. Ipak, nigdje se ne navodi da je dokazano da je bijeli luk “lijek” za bilo šta, jer sama hrana to ne može biti.

Bijeli luk i artritis

U vezi s navodom da se smatra da bijeli luk liječi artritis, takođe je riječ o manipulativnom tumačenju. Kako se navodi na stranci Fondacije za artritis, koja je najveća neprofitna organizacija iz Sjedinjenih Američkih Država posvećena prevenciji, kontroli i liječenju ove bolesti, bijeli luk može pomoći u borbi protiv upale. To, naravno, ne znači da je bijeli luk lijek.

Bijeli luk je ukusan dodatak gotovo svakom slanom jelu. Poput luka i praziluka, sadrži dialil disulfid, protuupalno jedinjenje koje ograničava djelovanje proupalnih citokina. Stoga, bijeli luk može pomoći u borbi protiv upale, a može čak i spriječiti oštećenje hrskavice uslijed artritisa.

Artritis je hronična bolest zglobova koja ima niz oblika, a najčešći su reumatoidni i osteoartritis. Za ovo medicinsko stanje nema lijeka, a cilj liječenja je često ograničiti bol i upalu te pomoći u osiguravanju funkcije zglobova. Planovi liječenja često podrazumijevaju i kratkoročne i dugoročne metode, navodi se na stranici američkog univerziteta “Johns Hopkins”.

Dakle, bijeli luk je, kao i brojne druge namirnice, koristan u ljudskoj ishrani i sigurno je da prehrana bogata povrćem i voćem utiče na opšte stanje ljudskog organizma. No, nema dokaza da bijeli luk “liječi” ni artritis, ni rak.

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnju iz članka portala Still Kurir o tome da se “smatra da beli luk uspešno leči i artritis, kao i rak” ocjenjujemo kao lažnu vijest i pseudonauku. Sve kasnije objave tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti i pseudonauku.

Napomena

11.8.2023. godine redakcija portala Still Kurir dostavila nam je izmijenjenu verziju prvobitno objavljenog članka, koji je dopunjen u skladu sa tačnim navodima te je ocijenjen i kao ispravljeno.14.8.2023. godine redakcije portala Lijek prirodni, Vitix, Yumama dostavile su nam izmijenjene verzije prvobitno objavljenih članaka koji su ocijenjeni i kao ispravljeno, budući da su dopunjeni u skladu sa tačnim navodima.24.8.2023. godine i redakcija portala Saznajemo dostavila nam je izmijenjenu verziju prvobitno objavljenog članka, koji je dopunjen u skladu sa tačnim navodima te je ocijenjen i kao ispravljeno.28.8.2023. redakcija portala Označi takođe je dostavila izmijenjenu verziju prvobitno objavljenog članka, koji je dopunjen u skladu sa tačnim navodima te je ocijenjen i kao ispravljeno.

 

(Raskrinkavanje.ba)

 

Pogledajte originalne članke
Pseudonauka 26.05.2019

Stil: Beli luk i med: 7 dana jedite najzdraviji prirodni lek, preporodite organizam! (RECEPT)

Ovo je najzdraviji prirodni lek na svetu. Leči teške i uporne bolesti

 • Pseudonauka
 • Lažna vijest
 • Ispravljeno
Pseudonauka 29.05.2019

Bijeljina Live: Beli luk i med: 7 dana jedite najzdraviji prirodni lek, preporodite organizam!

Ovo je najzdraviji prirodni lek na svetu. Leči teške i uporne bolesti

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 29.05.2019

Bijeljina Online: Beli luk i med: 7 dana jedite najzdraviji prirodni lek, preporodite organizam!

Ovo je najzdraviji prirodni lek na svetu. Leči teške i uporne bolesti

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 27.05.2019

Yumama: Prirodni lek za organizam od belog luka i meda

Izdvajamo jednostavan način pripreme ovog leka, kao i sve njegove dobrobiti za vaš organizam.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Pseudonauka 27.05.2019

Objektivno: Bijeli luk i med: 7 dana jedite najzdraviji prirodni lijek, preporodite organizam

Ovo je najzdraviji prirodni lijek na svijetu. Liječi teške i uporne bolesti

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 07.09.2019

Cure: Bijeli luk i med: 7 dana jedite najzdraviji prirodni lijek, preporodite organizam

Ovo je najzdraviji prirodni lijek na svijetu. Liječi teške i uporne bolesti

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 04.08.2019

Cure: Bijeli luk i med: 7 dana jedite najzdraviji prirodni lijek, preporodite organizam

Ovo je najzdraviji prirodni lijek na svijetu. Liječi teške i uporne bolesti

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 12.08.2019

Bolja Bosna: Bijeli luk i med: 7 dana jedite najzdraviji prirodni lijek, preporodite organizam

Ovo je najzdraviji prirodni lijek na svijetu. Liječi teške i uporne bolesti

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 06.04.2020

Zdravlje i kuhinja: Bijeli luk i med: 7 dana jedite najzdraviji prirodni lijek, preporodite organizam

Bijeli luk nije samo nezaobilazan sastojak svake kuhinje, već je i jedan od najmoćnijih lijekova za liječenje raznih bolesti. Većina korisnih sastojak...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 29.04.2016

Kucni Ljekar: Samo sedam dana jedite med i bijeli luk na prazan želudac pa ćete vidjeti razlike.

Češnjak je najbolje konzumirati sirov jer je njegov aktivni sastojak – alicin koji gubi svoja svojstva ako se termički obrađuje.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 14.05.2020

Slobodna Bosna: TAJNA MEDA I BIJELOG LUKA: Ako ih pomiješate u pravilnom omjeru, dogodit će se čudo…

Ukoliko pomiješate dva najzdravija sastojka na svijetu, dobit ćete moćan lijek protiv niza bolesti

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 20.12.2021

Haber: Bijeli luk i med: Sedam dana jedite najzdraviji prirodni lijek i preporodite organizam

Beli luk nije samo nezaobilazan sastojak svake kuhinje, već je i jedan od najmoćnijih lekova za lečenje raznih bolesti. Većina korisnih sastojaka iz b...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 20.12.2021

Cafe: Sedam dana jedite najzdraviji prirodni lijek i preporodite organizam

Beli luk nije samo nezaobilazan sastojak svake kuhinje, već je i jedan od najmoćnijih lekova za lečenje raznih bolesti. Većina korisnih sastojaka iz b...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 21.12.2021

Kolac nas: Bijeli luk i med: Sedam dana jedite najzdraviji prirodni lijek i preporodite organizam

Ovo je najzdraviji prirodni lijek na svijetu. Liječi teške i uporne bolesti

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 13.04.2022

Portal novosti: Bijeli luk i med: Sedam dana jedite najzdraviji prirodni lijek i preporodite organizam

Beli luk nije samo nezaobilazan sastojak svake kuhinje, već je i jedan od najmoćnijih lekova za lečenje raznih bolesti. Većina korisnih sastojaka iz b...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 17.11.2022

Recepti i zdravlje (info): Bijeli luk i med: Sedam dana jedite najzdraviji prirodni lijek i preporodite organizam

Ovo je najzdraviji prirodni lijek na svijetu. Liječi teške i uporne bolesti

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 08.11.2022

Zabavni portal: BIJELI LUK I MED- ČUDOTVOTRNA KOMBINACIJA: Sedam dana jedite ovaj najzdraviji prirodni lijek i preporodite organizam

Beli luk nije samo nezaobilazan sastojak svake kuhinje, već je i jedan od najmoćnijih lekova za lečenje raznih bolesti. Većina korisnih sastojaka iz b...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 20.03.2022

Medicina i priroda: ZDRAVLJEBijeli luk i med: Sedam dana jedite najzdraviji prirodni lijek i preporodite organizam…

Ovo je najzdraviji prirodni lijek na svijetu. Liječi teške i uporne bolesti.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 27.04.2022

Lekovi portal: Bijeli luk i med: Sedam dana jedite najzdraviji prirodni lijek i preporodite organizam

Beli luk nije samo nezaobilazan sastojak svake kuhinje, već je i jedan od najmoćnijih lekova za lečenje raznih bolesti. Većina korisnih sastojaka iz b...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 16.04.2022

Vijesti-21: Bijeli luk i med: Sedam dana jedite najzdraviji prirodni lijek i preporodite organizam

Beli luk nije samo nezaobilazan sastojak svake kuhinje, već je i jedan od najmoćnijih lekova za lečenje raznih bolesti. Većina korisnih sastojaka iz b...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 14.04.2023

Oaza Zdravlja: Bijeli luk i med: Sedam dana jedite najzdraviji prirodni lijek i preporodite organizam

Beli luk nije samo nezaobilazan sastojak svake kuhinje, već je i jedan od najmoćnijih lekova za lečenje raznih bolesti. Većina korisnih sastojaka iz b...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 31.03.2023

Prirodna medicina: BIJELI LUK I MED SU NAJJAČI PRIRODNI SPOJ: Sedam dana jedite najzdraviji prirodni lijek i preporodite organizam

Beli luk nije samo nezaobilazan sastojak svake kuhinje, već je i jedan od najmoćnijih lekova za lečenje raznih bolesti. Većina korisnih sastojaka iz b...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 22.07.2023

Saznajemo.info: Bijeli luk i med: Sedam dana jedite najzdraviji prirodni lijek i preporodite organizam

Beli luk nije samo nezaobilazan sastojak svake kuhinje, već je i jedan od najmoćnijih lekova za lečenje raznih bolesti. Većina korisnih sastojaka iz b...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Pseudonauka 27.07.2023

Južni vetar: Bijeli luk i med: Sedam dana jedite najzdraviji prirodni lijek i preporodite organizam

Bijeli luk i med: Sedam dana jedite najzdraviji prirodni lijek i preporodite organizam

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 10.07.2023

Doznajmo (.com): Bijeli luk i med: Sedam dana jedite najzdraviji prirodni lijek i preporodite organizam

Beli luk nije samo nezaobilazan sastojak svake kuhinje, već je i jedan od najmoćnijih lekova za lečenje raznih bolesti. Većina korisnih sastojaka iz b...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 05.08.2023

techsbangla: Bijeli luk i med: Sedam dana jedite najzdraviji prirodni lijek i preporodite organizam

Beli luk nije samo nezaobilazan sastojak svake kuhinje, već je i jedan od najmoćnijih lekova za lečenje raznih bolesti. Većina korisnih sastojaka iz b...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Pseudonauka 23.07.2023

Označi (.net): Bijeli luk i med: Sedam dana jedite najzdraviji prirodni lijek i preporodite organizam

Bijeli luk i med: Sedam dana jedite najzdraviji prirodni lijek i preporodite organizam

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Pseudonauka 21.07.2023

Lijek-prirodni (.com): Bijeli luk i med: Sedam dana jedite najzdraviji prirodni lijek i preporodite organizam

Beli luk nije samo nezaobilazan sastojak svake kuhinje, već je i jedan od najmoćnijih lekova za lečenje raznih bolesti. Većina korisnih sastojaka iz b...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno