Raskrinkavanje.ba

2022. u retrospektivi: Pseudonaučni “lijekovi” još uvijek donose zaradu portalima

Različite namirnice iz domaćinstva godinama se na pojedinim portalima predstavljaju kao “magični” lijekovi kojima se mogu izliječiti čak i neizlječive bolesti poput raka i psorijaze. Godina iza nas nije izuzetak kad su u pitanju ovakvi pseudonaučni “savjeti”.

Foto: Raskrinkavanje.ba

Već duže od decenije pojedini domaći portali promovišu različite pseudonaučne recepte – od onih koji navodno liječe rak, pa sve do onih koji navodno brišu bore. Dezinformacije iz sfere pseudonauke jedna su od najčešćih strategija kojima se neki, uglavnom posve anonimni portali, koriste u trci za klikove čitatelja/ki. 

Savjete i “magične” lijekove često propagiraju i različiti/e poznati/e teoretičari/ke zavjere, samoprozvani/e doktori/ce, kao i oni/e koji/e zaista imaju medicinsko obrazovanje, ali se u svojim stavovima ne vode naučnim konsenzusom, već ličnim ubjeđenjima i koristima. Izvori koji promovišu ovakve “lijekove” od toga zarađuju novac – bilo kroz klikove i reklame ili kroz prodaju različitih preparata i savjeta. 

Najčešće se “lijekovima” proglašavaju namirnice koje se nalaze u gotovo svakom domaćinstvu ili kombinacije takvih sastojaka. Zdravorazumska pitanja o tome zašto se te namirnice inače ne koriste za liječenje dobijaju “odgovore” u formi teorije zavjere. Naime, neosnovano se tvrdi da farmaceutske kompanije kriju takve “lijekove” u dogovoru s doktorima/cama, kako bi ostvarivale zaradu od prodaje skupih, konvencionalnih lijekova. 

Univerzalni lijek protiv raka, nažalost, ne postoji. Ali “lijekom” je proglašavano različito voće, ulje i – naravno – soda bikarbona. Na nizu portala kao lijek protiv raka proglašene su urme. Iako zdrave, one ipak ne mogu izliječiti rak. Detaljnije o ovoj temi čitajte u analizi ispod. 

Smokve su takođe u pojedinim medijima proglašavane navodnim lijekom protiv raka. Ovo voće, navodno, liječi sve, pa čak i tumor. To, svakako, ni u ovom slučaju nije tačno. 

Tvrdnje da je graviola, malo drvo porijeklom iz tropskih regija čiji je plod jestivo voće, lijek protiv raka “10.000 puta jači od hemoterapije” dijele se godinama, nekad uz navode da farmaceutska industrija ovo krije zbog nemogućnosti da zaradi na takvom “lijeku”. Više o ovoj temi čitajte u analizi Raskrinkavanja. 

Isto se tvrdilo i za kombinaciju limuna i sode bikarbone. Ovaj recept je takođe predstavljan kao “10.000 puta jači od hemoterapije”, ali je navodno zbog interesa farmaceutske industrije sakrivan od javnosti. 

Pojedini portali su kao lijek predstavljali i sam limun, ali smrznut. Za ove navode, kao i u prethodnim slučajevima, ne postoji nikakvo naučno utemeljenje, a činjenice čitajte u nastavku.

Među navodnim lijekovima protiv raka našli su se i mliječni proizvodi, uz tvrdnje da zbog njihove konzumacije Kinezi/skinje ne obolijevaju od raka. Ništa od toga, jasno, nije tačno. 

Lijekom protiv raka proglašavani su i kokosovo ulje i ekstrakt slatkog pelina. Više o tome šta se tvrdi u člancima pojedinih portala te šta su činjenice o ovim namirnicama i njihovoj mogućnosti liječenja raka čitajte u analizama ispod. 

Iako sve navedene tvrdnje jesu opasne, jer mogu navesti ljude da se umjesto naučno potvrđenim metodama liječenja okrenu pseudonaučnim lijekovima i tako ugroze svoje zdravlje, korištenje nekih ovakvih “lijekova” i samo po sebi može biti veoma opasno. Neutemeljene tvrdnje o petroleju kao lijeku protiv raka, zasnovane na više od 50 godina starom svjedočenju Paule Ganner iz Austrije, na internet-stranicama i portalima na našem govornom području objavljuju se više od 15 godina. Ipak, konzumacija nekih vrsta petroleja može ozbiljno ugroziti zdravlje ljudi. 

Slično je i s vodikovim peroksidom, takođe neosnovano proglašenim lijekom protiv raka. Gutanje rastvora s ovim spojem može izazvati ozbiljne nuspojave, a da pri tome neće izliječiti rak. Detalje čitajte u analizi na linku ispod. 

Neki recepti se, pak, predstavljaju kao lijekovi protiv svega, ne samo raka. Portali domaćeg govornog područja od 2017. godine objavljuju članke o “lijeku protiv svih bolesti”, kojeg je podijelio “ruski monah”. Ovaj navodni lijek sastoji se od sode bikarbone, vodikovog peroksida u 3% rastvoru, zelenog čaja, bijelog luka i vode. Ove namirnice i hemijski spojevi nisu lijekovi, pogotovo ne protiv “svih bolesti”. 

Portali iz regije već godinama dijele savjete poznate promoterke pseudonaučnih ideja Slađane Velkov, za koje tvrde da “liječe svaku bolest”. Čitateljima/kama se poručuje da trebaju, između ostalog, gledati u sunce nakon izlaska i pred zalazak, biti pozitivni/e, ishranu bazirati na sirovom povrću, bez namirnica životinjskog porijekla, i ponašati se “kao da su zdravi”. Ništa od toga, ipak, ne liječi sve bolesti, kako se to tvrdi. 

Još jedan navodni lijek protiv svih bolesti, prema tvrdnjama niza portala, jeste “vino” od borovnice i smreke. Ni u ovom se slučaju, jasno je, ne radi o magičnom lijeku protiv svih oboljenja. Detalje čitajte u analizi u nastavku. 

Neki od recepata predstavljeni su i kao lijekovi protiv drugih specifičnih bolesti. Pojedini portali godinama objavljuju recept za smjesu koja se navodno koristi za liječenje mioma i cisti, a koja se pravi od sastojaka iz domaćinstva. Ipak, efikasnost ovakvog recepta u liječenju nikada nije ni ispitivana te ne postoje nikakvi naučni dokazi da on može izliječiti miome i ciste.

Recept za biljni čaj koji navodno liječi “sva kožna oboljenja” objavljuje se na nekim portalima godinama. Radi se o davanju lažne nade – za neka od ovih oboljenja, nažalost, još nema učinkovitog lijeka. Više o ovoj temi čitajte u nastavku. 

Kokosovim uljem, osim raka, preporučivalo se i liječenje karijesa. Ipak, jedini način da se karijes zaista izliječi jeste stomatološki tretman. Činjenice o kokosovom ulju i tretmanu karijesa pročitajte u analizi ispod. 

Mnogi portali iz regiona objavili su članke u kojima se tvrdi da je riblje ulje “lijek za bore”. Iako ova namirnica može umanjiti bore, najčešće unosom, ali nekad i topikalnom primjenom, nanošenje na lice ipak neće “obrisati” dublje bore. 

Na koncu, nijedan od ovakvih pseudonaučnih lijekova ne može zamijeniti medicinski potvrđene tretmane koji se primjenjuju. Objavljivanje ovakvih članaka opasno je i manipulativno, ali čini se da ovakva praksa medija ne jenjava. 

(Raskrinkavanje.ba)