Raskrinkavanje.ba

“Lijek za sve bolesti” ruskog monaha ne liječi ništa

Portali domaćeg govornog područja od 2017. godine objavljuju članke o “lijeku za sve bolesti”, kojeg je podijelio “ruski monah”. Takav lijek, nažalost, ne postoji.

Foto: KamranAydinov/Freepik

Već pet godina različiti portali domaćeg govornog područja objavljuju članke sa tvrdnjama o lijeku za sve bolesti kojeg je obznanio ruski monah. U različitim verzijama recept za lijek podijelio je sa neimenovanim naučnikom ili sa “Srbinom” koji je posjetio manastir (1).

Članke sa ovim tvrdnjama objavili su portali Kurir, Espreso i Nezavisne 2017. godine (1, 2, 3). Kurir i Nezavisne kao izvor navode stranicu Put do zdravlja (.net) koja u vrijeme pisanja ove analize nije bila dostupna. 

Članak portala Espresso, najraniji koji smo pronašli, prenijet je na blogu Hot game critics u julu 2017. godine te na portalu Nacionalist 2018. godine.

U 2017. godini članke sa tvrdnjom o lijeku ruskog monaha objavili su i drugi portali, Zdravlje priroda (.net), Zdravlje i priroda (.com), blog Balkan lunch box, Lijek iz prirode (.com), Aktuelno (.me) i Pravda. U 2019. članak je objavljen na portalu Recepti i zdravlje (.info). 

Godinu kasnije, 2020, članak je objavljen na šest portala (1, 2, 3, 4, 5, 6), zatim 2021. na još devet (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9). U 2022. godini članak sa identičnim tvrdnjama objavljen je na ukupno sedam portala (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7). 

Na portalu Zdravi savjeti 11.11.2022. godine objavljen je članak sa naslovom:

RUSKI MONAH OTKRIO PRIRODNI LIJEK ZA SVE BOLESTI: Medicina provjerila i ostala u čudu…

U članku se navodi da je anonimni izvor podijelio priču o tome da postoji lijek za sve bolesti. Za taj lijek navodno je saznao u Borovskom manastiru u Rusiji. “Lijek” se zapravo sastoji od sode bikarbone, hidrogen peroksida u 3% rastvoru, zelenog čaja, bijelog luka i vode. Ovi sastojci, navodi se u članku, svako ima u kući, a “nismo svjesni koliko su lekoviti”.

Lista i recepti izgledaju ovako:

1. Soda bikarbona
Jednom dnevno treba razmutiti jednu ravnu kašičicu sode bikarbone u čašu vode i popiti. Za početak nije loše krenuti s manjom dozom, s pola kašičice. Ovo bi najbolje bilo raditi uveče.

2. Hidrogen peroksid 3%
Tri do pet kapi ove materije treba razmutiti u jednu čašu vode i popiti. To je najbolje raditi ujutro.

3. Zeleni čaj
Jednu šoljicu ovog čaja, koji je proglašen za najzdraviji napitak na svetu, treba popiti svakog dana.

4. Beli luk
Iako ga mnogi ne vole i izbegavaju zbog jakog mirisa, dobro je poznato da je on prirodni penicilin. Dovoljan je jedan čen, koji treba iseckati na sitne kockice i ostaviti par minuta da se prosuši. Kako bi se izbegao neprijatan miris, ovako pripremljen luk se može umešati u čašu jogurta ili kiselog mleka. Rusi ga piju sa vodom.

5. Voda
O vodi ne mora mnogo da se priča, jasno je svima koliko je zdrava. Međutim, naglasak se ovde stavlja na sledeći parametar – pH vrednost. Idealna pH vrednost vode koju konzumirate treba da bude 7,42, ali moze da ići do 8.

Naime, baš takva pH vrednost je bazna, što je važno, kako se u organizmu ne bi stvarala kisela sredina, koja pogoduje razvoju raka.

Kako bi se stvorio privid naučne utemeljenosti, u člancima se navodi da je anonimni izvor istražio navode iz ruskog manastira te dobio njihovu zvaničnu potvrdu. Ivan Pavlovič Neumivakin naveden je kao doktor koji je potvrdio te navode.

Budući da je čovek od nauke, naš izvor je sve ovo prihvatio s određenom dozom skepse, i odlučio je malo da se pozabavi naučnim gledištima. Istražujući, došao je do čuvenog doktora Ivana Pavloviča Neumivakina, doktora medicinskih nauka, profesora, prvaka ruske medicine u kosmonautici, koji je osnovao prvu bolnicu na ruskom kosmičkom brodu. I, što je najvažnije ovde, koji je razvio svoj sistem lečenja vodom i sodom. Budući da je bio zadužen za zdravlje astronauta prilikom njihovog odlaska u Svemir, morao je da se pobrine za to da njihovo zdravlje bude u savršenom redu.
Istražujući rad doktora Neumivakina, izvor je ostao zapanjen kada je došao do saznanja da proslavljeni ruski lekar govori o istim onim receptima do kojih je došao u razgovoru sa duhovnikom. I ne samo da govori o njima, nego je naučno dokazao da su delotvorni. Na portalu YouTube se može naći dosta dokumentarnih filmova doktora Neumivakina, u kojima on detaljno analizira blagodeti hidrogena i sode bikarbone.

 

Je li soda bikarbona lijek?

Tvrdnje o “čudotvornim” ljekovitim svojstvima sode bikarbone godinama su prisutne u online prostoru. Mnoštvo je članaka u kojima se spominju ova navodna svojstva, kao i recepti koji “garantuju izlječenje” od različitih oboljenja. 

Raskrinkavanje je u analizi objavljenoj 24.5.2022. godine pisalo o netačnim tvrdnjama da soda bikarbona “spašava život”. U ovoj analizi navedeno je da je u članku Livescienca, objavljenom 19. januara 2016. godine, objašnjeno da su naučnici na sveučilištu u Utahu u jednoj studiji ustanovili da nivo bikarbonata u krvi ima neke veze s ranijom smrću, ali nisu ustanovili uzročno-posljedičnu vezu. 

U ovom je članku navedeno mišljenje dr. Michaela Emmetta, šefa interne medicine u Univerzitetskom medicinskom centru Baylor u Dallasu, koji nije radio na studiji. On je upozorio na zdravstvene rizike koje nosi konzumacija sode bikarbone i na uvjerenje da će njeno konzumiranje regulisati pH vrijednost organizma.

Ova jednostavna premisa regulacije pH dovela je do alternativne medicinske prakse konzumiranja sode bikarbone (natrijum bikarbonata) ili drugih izvora bikarbonata, za koje se tvrdi da usporavaju proces starenja i liječe rak. Ali ne postoje dokazi koji podržavaju takve tvrdnje, kažu naučnici. 

(...) 

Što je još gore, konzumiranje previše sode bikarbone može dovesti do zdravstvenih problema kao što su perforirani želudac, visoki krvni tlak zbog opterećenja natrijumom i moguće kamenje u bubregu zbog proizvodnje viška kalcija u urinu, rekao je Emmett. Umjesto toga, kalij bikarbonat mogao bi biti bolja alternativa sodi bikarboni, ali bi ga trebalo uzimati samo pod nadzorom ljekara, rekao je.


Dokaza da soda bikarbona na bilo koji način utiče pozitivno na zdravlje ili da liječi bilo kakva oboljenja nema. Raskrinkavanje je u nekoliko analiza detaljno pisalo o navodima da ona liječi različite bolesti (1, 2, 3).

 

Da li je vodikov peroksid koristan za zdravlje?

Rastvor vodikovog peroksida u koncentraciji od 3% koristi se u domaćinstvu kao sredstvo za dezinfekciju površina i manjih rana, navodi Healthline, američki portal na kojem se objavljuju informacije u vezi sa zdravljem. Autori ovog portala analizirali su tvrdnje da ispijanje vodikovog peroksida razrijeđenog u vodi može pomoći u liječenju niza bolesti. Navodno, takva praksa liječi dijabetes, pa čak i neke oblike kancera. Ustanovljeno je da to može izazvati ozbiljne nuspojave.

Ozbiljnost komplikacija zavisi od količine i koncentracije vodikovog peroksida koji se popije. 

Konkretno, u slučaju rastvora od 3% konzumacija malih količina može izazvati simptome kao što su nadimanje, umjerena bol u stomaku i u nekim slučajevima povraćanje. Raskrinkavanje se bavilo manipulativnim tvrdnjama da vodikov peroksid ubija viruse i ćelije raka u analizi objavljenoj 19.3.2021. godine, u kojoj su navedeni rizici uzimanja ovog jedinjenja.

Zdravstveni rizik od pijenja vodikovog peroksida dolazi zbog činjenice da ovaj spoj reaguje sa enzimima u našem tijelu, pri čemu se oslobađa velika količina kisika (otuda nadimanje). Konzumiranje, pak, većih količina ili većih koncentracija može izazvati čireve, perforiranje crijeva, opekotine u ustima, grlu i stomaku. U ozbiljnim slučajevima, konzumacija može dovesti do problema s disanjem, gubljenja svijesti, pa čak dovesti i do smrti. 

 
Da li zeleni čaj i bijeli luk mogu izliječiti?

Zeleni čaj se popularno smatra najzdravijim napitkom na svijetu. Brojni članci o ovom vjerovanju mogu se pronaći u medijima i na portalima koji se bave zdravljem, ali u formalnom smislu nije “proglašen” takvim. 

Zeleni čaj se smatra zdravim napitkom zbog svojih sastojaka, najviše antioksidanata. O koristima ispijanja zelenog čaja pisao je i Healthline u analizi koju možete čitati na ovom linku. Iako ima zdravstvene prednosti, ovaj čaj se ne smatra lijekom – ni sam ni u kombinaciji sa drugim namirnicama.

Slično je i sa bijelim lukom. To je još jedna biljka koja se zbog pozitivnih učinaka na ljudsko zdravlje proglašava lijekom. Bijeli luk je poznati antimikrobni lijek

Naučne studije dokazale su efikasnost bijelog luka u suzbijanju bakterije Streptococcus mutans, koja izaziva zubni karijes. Ova efikasnost dokazana je u laboratorijskim, odnosno in vitro uslovima. 

U ovim uslovima mikrobi ili ekstrakti (npr. ekstrakt bijelog luka) testiraju se van ljudskog tijela. Postoji mnogo stvari koje su efektivne u in vitro uslovima, ali se ti efekti umanjuju ili gube u ljudskom tijelu. U analizi Raskrinkavanja koja je objavljena 25.12.2020. godine navodi se:

Još jedan problem sa ovakvim testiranjem jeste da se koriste čisti ekstrakti stvari koja se testira, što znači da bi u ljudskom tijelu morali biti u ogromnim količinama, što je ponekada nemoguće, a ponekada štetno za zdravlje. 

Studija iz 2016. u žurnalu “Trendovi iz nauke i tehnologije hrane”, koja je uradila pregled do tada urađenih studija o efektivnosti alicina (jednog od glavnih sastojaka bijelog luka), zaključuje da efektivnost van laboratorijskih uslova (in vivo) nije dokumentovana.
 

pH vrijednost i kancer

U osnovi tvrdnje da je korisno piti vodu “idealne” pH vrijednosti 7,42 do 8, jer je to bazna vrijednost, pa se time izbjegava stvaranje kisele sredine u organizmu, jeste široko rasprostranjeni mit da postoje namirnice koje će alkalizovati tijelo. Ova tvrdnja bazira se na vjerovanju da je njemački naučnik Otto Heinrich Warburg 1931. godine dobio Nobelovu nagradu jer je otkrio da bazna sredina može da uništi ćelije raka. 

Warburg je njemački naučnik koji se najviše bavio “asimilacijom ugljendioksida u biljkama, metabolizmom tumora i hemijskim sastavom respiratornog fermenta koji prenosi kisik”, navedeno je u njegovoj biografiji

Portal za provjeru činjenica PolitiFact pisao je o netačnoj tvrdnji da je Warburg dobio Nobelovu nagradu za otkriće da rak ne može živjeti u alkalnom organizmu. U analizi objavljenoj 5.7.2019.  navodi se da je Warburg nagradu dobio zbog otkrića “prirode i načina djelovanja respiratornog enzima”. 

Raskrinkavanje je u analizi objavljenoj 14.12.2020. godine detaljno pisalo o tome da je Warburg nagradu dobio zbog otkrića prirode i načina djelovanja respiratornog enzima, a ne zbog otkrića da “bazna sredina uništava ćelije raka”. U istoj analizi objašnjeno je i da nije moguće hranom i pićem mijenjati pH vrijednost organizma.

Box: Ko je Ivan Pavlovič Neumivakin?

Ivan Pavlovič Neumivakin bio je ljekar, ali je i većinu svog rada posvetio pseudonauci. Raskrinkavanje je o jednom od njegovih recepata pisalo u analizi (1) u kojoj je ustanovljeno da se u velikom broju biografija na internetu navodi da je Neumivakin bio sovjetski hirurg i doktor medicine, član ruske akademije nauka i umjetnosti i jedan od sovjetskih pionira svemirske medicine (1). Na različitim ruskim stranicama za prodaju knjiga (link, link, link) navodi se da je objavio preko 200 naučnih članaka te oko 40 “popularnih knjiga”, koje se uglavnom bave tzv. tradicionalnom i alternativnom medicinom (1).Jedna od tih knjiga je i o vodikovom peroksidu (1), a druga o ljekovitim svojstvima sode bikarbone – još jednog popularnog “pseudolijeka”.

Neumivakin je osnivač i dva “lječilišta”, u Rusiji i na Krimu (1, 2), u kojima se “liječenje” vrši njegovim alternativnim metodama. Umro je 2018. godine, u 90. godini (Wikipedia). 

O netačnim tvrdnjama o lijeku ruskog monaha pisao je i naš partnerski portal Raskrinkavanje iz Crne Gore u analizi objavljenoj 22.2.2022. godine, sa istim zaključcima.

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnju iz članka portala Espreso da je ruski monah otkrio lijek za sve bolesti i da ga je medicina potvrdila ocjenjujemo kao lažnu vijest. Sve kasnije objave tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

Nema dokaza da soda bikarbona, hidrogen peroksid 3%, zeleni čaj, bijeli luk i voda sa baznom pH vrijednošću, koji su sastojci navodnog lijeka, mogu izliječiti neko ili sva oboljenja, ni skupa ni pojedinačno. Tvrdnju da su navedene namirnice i pića “lijek” ocjenjujemo kao pseudonauku.

Napomena

17.11.2022.Redakcija portala Espreso dostavila nam je izmijenjenu verziju prvobitno objavljenog članka koji sada sadrži tačne navode te je ocijenjen i kao ispravljeno.

24.8.2023. godine članak portala Still (Kurir) koji je ocijenjen u ovoj analizi naknadno je povezan sa analizom zbog tehničkih razloga i ocijenjen kao ispravljeno.

13.10.2023:  Članci portala Magazin Novosti, Borba za istinu, Alo, Aktuelne teme u svetu, Intermagazin, Pravda, Nacionalist, Atma i Srbija Javlja , koji su ocijenjeni u ovoj analizi, naknadno su povezani sa analizom zbog tehničkih razloga.

 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Pseudonauka 24.04.2017

Espreso.co.rs: SRBINU SU RUSKI MONASI OTKRILI TAJNU: Ovo je lek ZA SVE BOLESTI iz poznatog manastira! I JEDNOSTAVAN JE!

Došli smo do revolucionarnog otkrića koje je opšte poznato u Rusiji, ali o kome se kod nas ne zna toliko. Postoji pet jednostavnih koraka koji garantu...

 • Pseudonauka
 • Lažna vijest
 • Ispravljeno
Pseudonauka 27.10.2021

Prirodno bilje: RUSKI MONAH OTKRIO PRIRODNI LIJEK ZA SVE BOLESTI: Medicina provjerila i ostala u čudu…

Ovo nije priča o duhovnom prosvetljenju, već ima naučnu osnovu. 21. je vek, tehnologija napreduje, olakšali smo sebi život maksimalno, izmislili smo v...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 11.11.2022

Zdravi savjeti: RUSKI MONAH OTKRIO PRIRODNI LIJEK ZA SVE BOLESTI: Medicina provjerila i ostala u čudu…

Ovo nije priča o duhovnom prosvetljenju, već ima naučnu osnovu. 21. je vek, tehnologija napreduje, olakšali smo sebi život maksimalno, izmislili smo v...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 17.04.2022

Biljkeza: Ruski monah otkrio prirodni lijek za sve bolesti: Medicina provjerila i ostala u čudu…

Ovo nije priča o duhovnom prosvetljenju, već ima naučnu osnovu. 21. je vek, tehnologija napreduje, olakšali smo sebi život maksimalno, izmislili smo v...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 16.02.2022

Portal novosti: RUSKI MONAH OTKRIO PRIRODNI LIJEK ZA SVE BOLESTI: Medicina provjerila i ostala u čudu…

Ovo nije priča o duhovnom prosvetljenju, već ima naučnu osnovu. 21. je vek, tehnologija napreduje, olakšali smo sebi život maksimalno, izmislili smo v...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 10.12.2017

Zdravlje priroda (.net): Ruski monah otkrio naučniku prirodni lijek za sve bolesti: Medicina provjerila, i ostala u čudu!

21. je vijek, tehnologija napreduje, olakšali smo sebi život maksimalno, izmislili smo vještačku inteligenciju, putovali na Mjesec… Međutim, živimo u...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 11.07.2017

Nezavisne: Ruski monah otkrio naučniku prirodni lijek

U 21. je vijeku tehnologija napreduje, olakšali smo sebi život maksimalno, izmislili smo vještačku inteligenciju, putovali na Mjesec... Međutim, živim...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 02.03.2022

Atma: Ruski monah otkrio: “OVO su 5 prirodnih lijekova za mnoge bolesti!”

Monah iz poznatog pravoslavnog manastira Borovsky daje praktične savjete kako održati savršeno zdravlje, a riječ je o nekoliko namirnica koje mnogi ve...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 12.12.2021

Kućni lekar: RUSKI MONAH OTKRIO LEK ZA SVE BOLESTI!? VIDEO

Ovo nije priča o duhovnom prosvetljenju, već ima naučnu osnovu. 21. je vek, tehnologija napreduje, olakšali smo sebi život maksimalno, izmislili smo v...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 27.07.2020

Magazin Novosti: Ruski MONASI vernicima otkrili jedan LEK ZA SVE BOLESTI

Sveštenstvo manastira iz Svetog Pafnutevskog Borovskog vernicima je otkrilo narodni lek koji se preporučuje svima i učinkovit je kod gotovo svih obolj...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 08.12.2021

Borba za istinu: Руски монах открио природни лијек за све болести: Медицина провјерила и остала у чуду

Ово није прича о духовном просветљењу, већ има научну основу. 21. је век, технологија напредује, олакшали смо себи живот максимално, измислили смо веш...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 31.05.2019

Recepti i zdravlje (info): Ruski monah otkrio naučniku prirodni lijek za sve bolesti: Medicina provjerila, i ostala u čudu!

Ovo nije priča o duhovnom prosvjetljenju, već ima naučnu osnovu. 21. je vek, tehnologija napreduje, olakšali smo sebi život maksimalno, izmislili smo...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 07.10.2022

Moje Zdravlje: RUSKI MONAH OTKRIO PRIRODNI LIJEK ZA SVE BOLESTI: Medicina provjerila i ostala u čudu…

Ovo nije priča o duhovnom prosvetljenju, već ima naučnu osnovu. 21. je vek, tehnologija napreduje, olakšali smo sebi život maksimalno, izmislili smo v...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 26.03.2022

Medicina i priroda: RUSKI MONAH OTKRIO PRIRODNI LIJEK ZA SVE BOLESTI: Medicina provjerila i ostala u ČUDU

Ovo nije priča o duhovnom prosvetljenju, već ima naučnu osnovu. 21. je vek, tehnologija napreduje, olakšali smo sebi život maksimalno, izmislili smo v...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 12.02.2020

Zdravlje i priroda: Ruski monah otkrio prirodni lijek za sve bolesti: Medicina provjerila i ostala u čudu

Ovo nije priča o duhovnom prosvetljenju, već ima naučnu osnovu. 21. je vek, tehnologija napreduje, olakšali smo sebi život maksimalno, izmislili smo v...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 01.06.2020

Receptoor: Ruski monah otkrio naučniku prirodni lek za sve bolesti: Medicina proverila, i ostala u čudu! – Ljekovito bilje

21. je vek, tehnologija napreduje, olakšali smo sebi život maksimalno, izmislili smo veštačku inteligenciju, putovali na Mesec… Međutim, živimo u vrem...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 01.12.2017

Balkan Lunch Box: Ruski monah otkrio naučniku prirodni lijek za sve bolesti: Medicina provjerila, i ostala u čudu!

Svjedoci smo i sve većeg broja nadri ljekara, koji će nam ponuditi alternativni način liječenja. Čini se da se i svijet produhovnio, pa sve češće nail...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 12.12.2021

Republika: RUSKI MONAH OTKRIO LEK ZA SVE BOLESTI! Nauka proverila i našla se u čudu! (VIDEO)

Ovo nije priča o duhovnom prosvetljenju, već ima naučnu osnovu. 21. je vek, tehnologija napreduje, olakšali smo sebi život maksimalno, izmislili smo v...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 10.12.2017

Zdrava priroda: Ruski monah otkrio naučniku prirodni lijek za sve bolesti: Medicina provjerila, i ostala u čudu!

21. je vijek, tehnologija napreduje, olakšali smo sebi život maksimalno, izmislili smo vještačku inteligenciju, putovali na Mjesec… Međutim, živimo u...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 14.12.2021

Lijekovi iz prirode (lijek prirodni): RUSKI MONAH OTKRIO PRIRODNI LIJEK ZA SVE BOLESTI: Medicina provjerila i ostala u čudu…

Ovo nije priča o duhovnom prosvetljenju, već ima naučnu osnovu. 21. je vek, tehnologija napreduje, olakšali smo sebi život maksimalno, izmislili smo v...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 30.09.2021

Novi Portal (.com): RUSKI MONAH OTKRIO PRIRODNI LIJEK ZA SVE BOLESTI: Medicina provjerila i ostala u čudu…

Ovo nije priča o duhovnom prosvetljenju, već ima naučnu osnovu. 21. je vek, tehnologija napreduje, olakšali smo sebi život maksimalno, izmislili smo v...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 23.08.2020

Alo: Ruski monah pronašao LEK ZA SVE BOLESTI! (VIDEO)

Svedoci smo i sve većeg broja nadri lekara, koji će nam ponuditi alternativni način lečenja.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 15.03.2022

Priroda portal: RUSKI MONAH OTKRIO PRIRODNI LIJEK ZA SVE BOLESTI: Medicina provjerila i ostala u čudu…

Ovo nije priča o duhovnom prosvetljenju, već ima naučnu osnovu. 21. je vek, tehnologija napreduje, olakšali smo sebi život maksimalno, izmislili smo v...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 27.10.2021

Lekovi portal: RUSKI MONAH OTKRIO PRIRODNI LIJEK ZA SVE BOLESTI: Medicina provjerila i ostala u čudu…

Ovo nije priča o duhovnom prosvetljenju, već ima naučnu osnovu. 21. je vek, tehnologija napreduje, olakšali smo sebi život maksimalno, izmislili smo v...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 17.07.2017

Aktuelno.me: Ruski monah otkrio naučniku prirodni lijek za sve bolesti

21. je vijek, tehnologija napreduje, olakšali smo sebi život maksimalno, izmislili smo vještačku inteligenciju, putovali na Mjesec… Međutim, živimo u...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 27.05.2021

Aktuelne teme u svetu: MONAH OTKRIO PRIRODNI LIJEK ZA SVE BOLESTI: Medicina provjerila i ostala u čudu!

Ovo nije priča o duhovnom prosvetljenju, već ima naučnu osnovu. 21. je vek, tehnologija napreduje, olakšali smo sebi život maksimalno, izmislili smo v...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 04.11.2022

Portal zdravlja (Zdravlje portal): RUSKI MONAH OTKRIO PRIRODNI LIJEK ZA SVE BOLESTI: Medicina provjerila i ostala u čudu…

Ovo nije priča o duhovnom prosvetljenju, već ima naučnu osnovu. 21. je vek, tehnologija napreduje, olakšali smo sebi život maksimalno, izmislili smo v...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 12.02.2020

Volim Podgoricu: RUSKI MONAH OTKRIO LIJEK ZA SKORO SVE BOLESTI?! Ljekar provjerio i ostao u ČUDU! Treba svakodnevno jesti i piti OVO!

Ovo nije priča o duhovnom prosvetljenju, već ima naučnu osnovu. 21. je vijek, tehnologija napreduje, olakšali smo sebi život maksimalno, izmislili smo...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 13.12.2021

Intermagazin: РУСКИ МОНАХ ОТКРИО ПРИРОДНИ ЛЕК ЗА СВЕ БОЛЕСТИ: Медицина проверила и остала у чуду

Ово није прича о духовном просветљењу, већ има научну основу. 21. је век, технологија напредује, олакшали смо себи живот максимално, измислили смо веш...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 10.08.2017

Pravda: Руски монах открио научнику природни лек за све болести: Медицина проверила, и остала у чуду (ВИДЕО)

21. је век, технологија напредује, олакшали смо себи живот максимално, измислили смо вештачку интелигенцију, путовали на Месец… Међутим, живимо у врем...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 03.06.2018

Nacionalist: РУСКИ МОНАХ ОТКРИО НАУЧНИКУ ПРИРОДНИ ЛЕК ЗА СВЕ БОЛЕСТИ: Медицина проверила, и остала у чуду!

21. је век, технологија напредује, олакшали смо себи живот максимално, измислили смо вештачку интелигенцију, путовали на Месец… Међутим, живимо у врем...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 12.02.2020

Srbija Javlja: РУСКИ МОНАХ ОТКРИО ЛЕК ЗА СКОРО СВЕ БОЛЕСТИ?! Лекар проверио и остао у ЧУДУ! Треба свакодневно јести и пити ОВО!

Ово није прича о духовном просветљењу, већ има научну основу. 21. је век, технологија напредује, олакшали смо себи живот максимално, измислили смо веш...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 06.08.2022

Lajkaj: Ruski monah otkrio prirodni lijek za sve bolesti: Medicina provjerila i ostala u čudu

Ovo nije priča o duhovnom prosvetljenju, već ima naučnu osnovu. 21. je vek, tehnologija napreduje, olakšali smo sebi život maksimalno, izmislili smo v...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 01.06.2020

Stil: Ruski monah otkrio naučniku prirodni lek za sve bolesti: Medicina proverila, i ostala u čudu!

Ovo nije priča o duhovnom prosvetljenju, već ima naučnu osnovu

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno