Raskrinkavanje.ba

Britanski voditelj nema VAIDS niti takvo oboljenje postoji

Na portalu Nulta tačka sredinom decembra prošle godine objavljeno je da britanski televizijski voditelj Piers Morgan ima tzv. VAIDS, odnosno “sindrom imunodeficijencije stečene vakcinacijom”. Takav sindrom ne postoji niti je Morgan negdje izjavio da boluje od ove izmišljene bolesti.

Foto: Shutterstock, DFree

Na portalu Nulta tačka 13. decembra 2023. godine objavljen je članak pod sljedećim naslovom:

Vakcinisani Pirs Morgan ima VAIDS – okrivljuje za to nevakcinisane

U članku se dalje navodi:

Voditelj u Velikoj Britaniji Pirs Morgan razvio je sindrom imunodeficijencije stečenog vakcinom (VAIDS) kao rezultat ponovljenih mRNA injekcija i pojačivača (bustera). Prema izjavama Morgana, on je bio pozitivan na Covid-19 i ima ozbiljno oslabljen imuni sistem nakon što je primio toksične injekcije.

Uz navedeno, u članku piše da je britanski TV voditelj Morgan na društvenoj mreži X (bivši Twitter) podijelio svoj Covid test te da je za “svoje stanje VAIDS okrivio zajednicu antivaksera”. Portal Nulta tačka dalje navodi da je Morgan, u odgovoru na objavu Andrewa Tatea, ustvrdio da se ne bi ponovo zarazio Covidom da je primio booster vakcinu protiv Covida te da je zato okrivio “imbecile protiv vakcinacije“. 

Spomenute objave s mreže X nisu objavljene u članku.

Članak portala Nulta tačka u produžetku donosi i sljedeće tvrdnje:

Destruktivni odgovor imuniteta nakon vakcinacije je uzrokovan „promenjenim odgovorima citokina“. Citokini su mali proteini koje proizvodi naš imuni sistem kao odgovor na infekciju. Što više vakcina osoba dobije, to je imuni sistem iscrpljeniji, što rezultira VAIDS-om. (...) 

Brojne studije su pokazale da ne samo da je vakcina neefikasna, već osobe koje su primile vakcinu protiv Covid-a imaju veću verovatnoću da se zaraze Covid-om nego nevakcinisane osobe. Ali mediji su, naravno, marljivo zataškavali taj fenomen.

 

Šta su činjenice?

Članak portala Nulta tačka preuzet je sa stranice The People’s Voice, na kojoj je originalno objavljen 10. decembra prošle godine. U članku objavljenom na ovoj stranici (kao i u prevodu tog članka na portalu Nulta tačka) kao izvor se spominje stranica Infowars. Članak sličnog sadržaja objavljen je 9. decembra na Infowarsu, ali u njemu nema tvrdnje da “Piers Morgan ima VAIDS”, već da se zarazio infekcijom Covid-19. 

Uz tvrdnje da je britanski novinar i televizijski voditelj Piers Morgan “otkrio da ima VAIDS” te da za to “krivi nevakcinisane”, u članku portala The People’s Voice podijeljeno je i nekoliko objava s X naloga britanskog voditelja, između ostalog i ona u kojoj je Morgan podijelio fotografiju pozitivnog testa na Covid-19.

U opisu objave stoji: “Pozitivan sam na Covid i osjećam se teško kao du*e od jazavca, ali u duhu 'The Show Must Go On', večeras ću pokušati da vodim @PiersUncensored uživo iz moje kuće. Priključite se u 20 sati, jer svašta može da se desi…”

Morgan   Covid Test

Uz ovu, članak koji je objavio The People’s Voice sadrži i objavu, odnosno Morganov odgovor na provokaciju Andrewa Tatea da se “nada da će mu (Morganu) vakcina pomoći u oporavku od Covida”. Morgan je na ovu provokaciju odgovorio da ne bi ponovo dobio Covid da je primio još jedan booster te ironično dodao da mu to može poslužiti kao lekcija jer je “slušao pogrešno obaviještene antivakcinacijske imbecile na internetu”. 

U članku se nalazi i još jedna Morganova objava na istoj društvenoj mreži u kojoj je na pitanje zašto nije primio još jednu vakcinu, Morgan šaljivo odgovorio da je razlog tome što je “vjerovao svim antivakcinacijskim ekspertima koji su mu rekli da će (vakcina) istopiti njegov mozak i pretvoriti ga u noja”.

Iz spomenutih objava može se vidjeti da je Morgan na X-u, nakon što je podijelio rezultate svog testa na Covid-19, izrazio žaljenje što nije primio booster vakcinu te u više navrata zbog toga napravio šale na vlastiti račun, pri tom ismijavši i protivnike/ce vakcinacije.

Ipak, ni u jednoj od ovih objava britanski voditelj ne spominje riječ “VAIDS” niti na bilo koji način implicira da boluje od navodnog sindroma imunodeficijencije stečene vakcinom. Termin “VAIDS” ne može se pronaći ni u drugim Morganovim objavama na X-u.

Viralnim tvrdnjama objavljenim na stranici The People’s Voice u decembru 2023. bavile su se brojne fact-checking platforme u svijetu, uključujući Reuters, USA Today, Check Your Fact i The Journal

U svakoj od ovih analiza opovrgnuto je da je Piers Morgan ikada izjavio da ima VAIDS, kao i to da takvo oboljenje uopšte postoji. Reuters je povodom viralnih navoda o Piersu Morganu kontaktirao i TalkTV koji emituje Morganovu emisiju “Piers Morgan Uncensored”. U odgovoru koji su dobili od Sare Nuwar, voditeljice odnosa sa javnošću ove kuće, navedeno je da se čini da su “tvrdnje o VAIDS-u izmišljene i da nisu bazirane na istini”.

VAIDS, ili “sindrom imunodeficijencije stečene vakcinom”, nije stvarno medicinsko stanje. Doslovno se radi o izmišljenom oboljenju, o čemu je Raskrinkavanje pisalo u analizi objavljenoj u decembru 2023. Sam termin “VAIDS”, kao i tvrdnje da vakcine protiv Covid-19 izazivaju sindrom takvog opisa, “skovali/e” su protivnici/e vakcinacije, a naučnici/e su ih dosad opovrgli/e u više navrata.

Raskrinkavanje je ranije u nizu analiza pisalo o netačnim tvrdnjama da vakcine protiv Covid-19 izazivaju različita oboljenja, uključujući i AIDS (1, 2, 3). Pisali smo i o netačnim tvrdnjama da vakcine štete imunološkom sistemu.

Što se tiče tvrdnji da su vakcine neefikasne, one su također u proteklom periodu opovrgnute više puta, o čemu su ranije pisali i Reuters, Fact Check te Associated Press. Isti je slučaj i s tvrdnjama da osobe koje su primile vakcinu protiv Covid-19 imaju veću vjerovatnoću da se zaraze ovom infekcijom od nevakcinisanih. 

Portal The People’s Voice je od ranije poznat po širenju dezinformacija i teorija zavjere, o čemu smo također pisali u više analiza (1, 2).

Shodno utvrđenim činjenicama, tvrdnja da televizijski voditelj Piers Morgan ima VAIDS, objavljena na portalu Nulta tačka, dobija ocjenu lažna vijest. Istu ocjenu dobijaju i tvrdnje da ponovljeno vakcinisanje protiv Covid-19 rezultira ovom izmišljenom bolešću, kao i tvrdnje da su vakcine protiv Covid-19 neefikasne, odnosno da povećavaju vjerovatnoću zaraze ovom infekcijom.   

(Raskrinkavanje.ba)

 

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 13.12.2023

Nulta tačka: Vakcinisani Pirs Morgan ima VAIDS – okrivljuje za to nevakcinisane

Voditelj u Velikoj Britaniji Pirs Morgan razvio je sindrom imunodeficijencije stečenog vakcinom (VAIDS) kao rezultat ponovljenih mRNA injekcija i poja...

  • Lažna vijest