Raskrinkavanje.ba

CDC nije “otkrio” da su vakcine protiv Covid-19 uzrokovale skok u broju malignih oboljenja

Netačna tvrdnja da su podaci američke vladine agencije otkrili da vakcine protiv Covid-19 uzrokuju porast terminalnih slučajeva raka od skoro 150% ponovo se dijeli u krugovima protivnika/ca vakcinacije.

Foto: Raed Mansour/Flickr

U objavi na platformi X od 16. marta 2024. tvrdi se da “zvanični” podaci američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) otkrivaju porast slučajeva karcinoma među vakcinisanim protiv Covid-19. Uz ovaj navod objavljen je i screenshot na kojem je na engleskom jeziku navedeno da podaci CDC-a pokazuju da navodni porast iznosi 143,233%.

Tvrdnje o ovom “otkriću” američke vladine agencije dijele se barem od augusta 2022, kad je na portalu Epoha objavljen članak u čijem se naslovu navodi sljedeće:

Službeno izvješće američke vlade kaže da cjepiva protiv COVID-19 uzrokuju porast oboljelih od raka za 143 233%

U članku je navedeno da “zvanični podaci američke savezne vlade” potvrđuju da se ri

zik od razvoja raka nakon vakcinacije protiv Covid-19 povećava za nevjerovatnih 143,233%.

Službeno izvješće američke vlade kaže da cjepiva protiv COVID-19 uzrokuju porast oboljelih od raka za 143 233%.
Centar za kontrolu bolesti (CDC) ugošćuje Sustav prijavljivanja nuspojava cjepiva (VAERS) koji sadrži povijesne podatke o nuspojavama prijavljenim na svako cjepivo koje je primijenjeno u Sjedinjenim Američkim Državama.
Brzo pretraživanje baze podataka CDC VAERS o broju slučajeva raka prijavljenih kao nuspojava na injekcije Covid-19 otkako su prvi put uvedene u SAD, otkriva da je od prosinca 2020. do 5. kolovoza 2022. ukupno 2579 nuspojava događaji vezani uz rak napravljeni su u samo godinu dana i 8 mjeseci.
No provođenje sličnog pretraživanja VAERS baze podataka o broju slučajeva raka prijavljenih kao štetni događaji za sva ostala dostupna cjepiva između 2008. i 2020., razdoblje od 13 godina, otkriva da je bilo samo 791 štetnih događaja povezanih s rakom.

Članak s navodima da zvanični podaci pokazuju porast slučajeva raka od 143,233% među “vakcinisanim Amerikancima” objavljen je 28. decembra 2023. godine i na portalu Nulta tačka. Dijeljen je na Facebooku uz ponavljanje tvrdnje u objavama (1, 2). Na istom je portalu 17. marta 2024. godine objavljen još jedan članak s ovom tvrdnjom. 

Manipulativno tumačenje podataka

Članak portala Epoha iz 2022. zapravo je prevod članka koji je te godine objavljen na portalu The Expose. Riječ je o stranici koja često objavljuje dezinformacije o Covid-19 (1, 2).

VAERS je akronim za američki sistem prijavljivanja neželjenih događaja nakon vakcinacije (eng. Vaccine Adverse Event Reporting System). Ovim sistemom upravljaju američki Centri za kontrolu bolesti i koristi se za nadzor sigurnosti vakcina koje je odobrila američka Uprava za hranu i lijekove (eng. Food and Drug Administration, FDA). Funkcioniše tako da svako može putem interneta da prijavi potencijalnu nuspojavu ili događaj nakon vakcinacije. Ove se prijave pohranjuju u VAERS.  

Na stranici VAERS-a napisano je objašnjenje kako interpretirati podatke dobijene iz prijava ovom sistemu. Navedeno je da prijave ne dokazuju da je vakcina uzrokovala opisani štetni događaj, nego “samo potvrđuju da se prijavljeni događaj desio nakon davanja vakcine”. Nije potreban nikakav dokaz da je vakcinacija uzrokovala prijavljeni događaj, to jest VAERS prihvata sve prijave. Ove prijave mogu poslužiti za naknadno utvrđivanje veze između vakcinacije i opisanog događaja ili nuspojave.

Dakle, podaci iz ove baze nisu nikakav dokaz da su prijavljene nuspojave ili događaji zaista uzrokovani vakcinacijom.

O tome kako su protivnici/e vakcinacije zloupotrebljavali/e VAERS podatke predstavljajući ih kao potvrdu da vakcine uzrokuju prijavljene neželjene događaje možete čitati u ranijim analizama Raskrinkavanja (1, 2, 3).

Naš partnerski portal Faktograf takođe je analizirao tačnost tvrdnje da je američka vlada potvrdila da su vakcine protiv Covid-19 uzrokovale dramatičan porast broja oboljelih od raka, objavljene 2022. na portalu Epoha. 

The Expose je svoj članak iz 2022. ponovo objavio u decembru 2023, uključujući i tvrdnju o “otkriću američke vlade” da su vakcine protiv Covid-19 uzrokovale alarmantan skok broja terminalnih maligniteta. Njome se bavio američki portal Health Feedback u analizi objavljenoj  27. januara 2024. godine, takođe ističući da podatke VAERS-a ne treba koristiti kao potvrdu da je neki zdravstveni problem uzrokovan vakcinom. Health Feedback napominje i da skok od 143,233% nije nikakav zvaničan podatak, nego izračun do kojeg je došao The Expose. 

Tvrdnje da vakcine protiv Covid-19 uzrokuju rak dijelile su se u raznim formama i ranije. Raskrinkavanje je u više analiza pisalo o tome da nisu naučno utemeljene te da ne postoje dokazi koji bi ukazali na takvo nešto (1, 2, 3, 4, 5). 

Kako je u ovim analizama naglašeno, otežano pružanje zdravstvenih usluga u pandemiji uzrokovalo je da milioni ljudi propuste ili odgode termine za preglede, a milioni već dijagnostikovanih pacijenata/tkinja nisu dobili adekvatno liječenje. Prave posljedice pandemije na stopu obolijevanja i smrtnosti od raka bit će poznate tek za nekoliko godina. Dodatno, na isti je način naglašeno da su odobrene vakcine protiv Covid-19 prošle sva potrebna ispitivanja tokom kojih nije pronađen nijedan dokaz da one uzrokuju rak.

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnju da su podaci američke vlade ili CDC-a potvrdili da su vakcine protiv Covid-19 uzrokovale porast broja terminalnih maligniteta za 143,233%, objavljenu u članku portala Epoha, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Riječ je o tumačenju podataka iz baze koja nije napravljena da potvrđuje nuspojave vakcinacije. Sve kasnije objave ove tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

(Raskrinkavanje.ba)

 

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 23.08.2022

Epoha: Službeno izvješće američke vlade kaže da cjepiva protiv COVID-19 uzrokuju porast oboljelih od raka za 143 233%

Rak u organizmu nastaje kada genetske promjene ometaju normalnu replikaciju i zamjenu stanica u tijelu. Stanice počinju nekontrolirano rasti i mogu st...

  • Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti 27.03.2024

Nulta tačka: Zvanični podaci povezuju ogroman skok u broju obolelih od raka sa mRNK vakcinom protiv COVID-a

Zvanični podaci konačno su potvrdili ono što su mnogi dugo sumnjali – da su mRNA vakcine protiv Covid-a odgovorni za nagli porast slučajeva smrtonosni...

  • Prenošenje lažnih vijesti