Raskrinkavanje.ba

Stare dezinformacije o vakcinama u viralnom intervjuu s Michaelom Palmerom

Bivši profesor hemije na kanadskom Univerzitetu Waterloo Michael Palmer u decembru prošle godine je u intervjuu iznio niz neutemeljenih i netačnih tvrdnji o mRNA vakcinama protiv Covid-19.

Foto: Pixabay

Na portalu Epoha je 12. januara 2024. objavljen članak pod sljedećim naslovom:

 Dr. Michael Palmer: Cjepiva protiv covida mogu oštetiti sve organe i stanice tkiva

Sadržaj članka preuzet je iz opisa i transkripta intervjua objavljenog na YouTube kanalu MWFGD u kojem Palmer iznosi brojne tvrdnje o navodnoj štetnosti vakcina protiv Covid-19, uključujući i tvrdnje da ove vakcine mogu oštetiti organe i tkiva u ljudskom organizmu.

U članku stoji i da Palmer “ne upozorava samo na mRNA cjepiva protiv Covida, već i na ovu tehnologiju općenito” te da Palmeru “nije bilo teško odmah u startu zauzeti stav protiv ove injekcije”:

 (...) “Mislim da je znanstveno pitanje zapravo prilično lako razumjeti ako samo prođete korak po korak što se događa kada unesete ove kopije gena ovog virusnog proteina u stanice u tijelu, a zatim te stanice u tijelu počnu eksprimirati gen za proizvodnju proteina i na taj način privlači pažnju imunološkog sustava. Onda svakako morate očekivati ​​da će to dovesti do štete”.

(...)“Mora se sumnjati da su sva ova cjepiva, dok se ne dokaže suprotno, toksična na sličan način i sa sličnom ozbiljnošću kao i cjepiva protiv Covida.”

Glavni mehanizam oštećenja nije teško razumjeti i zapravo se može nabrojati na pet prstiju:


(...)“Od samog početka se mora očekivati ​​da napad imunološkog sustava na stanice koje su apsorbirale cjepivo igra značajnu ulogu u oštećenju stanica i tkiva. Ovaj je mehanizam u osnovi potpuno općenit. Čini se da je glavni mehanizam oštećenja jednostavno imunološka reakcija na spike protein kao strani antigen. Svako će cjepivo sadržavati vlastiti strani antigen ili gen za njega, pa se stoga mora pretpostaviti da će buduća cjepiva koja se temelje na genima uzrokovati vrlo slične i podjednako ozbiljne nuspojave.

Palmer u intervjuu dalje navodi da se može očekivati da će mRNA vakcine “uzrokovati oštećenja krvnih žila i dovesti do različitih bolesti koagulacije” te da i “druge vrste stanica i tkiva također mogu biti pogođene”: 

“Isti mehanizam oštećenja – to jest, imunološki sustav napada stanice koje proizvode šiljasti protein – također se može dogoditi u drugim tipovima tkiva, drugim tipovima stanica”. 

Ako su zahvaćene moždane stanice, to se naziva encefalitis; ako su oštećene stanice srčanog mišića, dolazi do miokarditisa i ožiljaka na srčanom mišiću. Veliki problem je što se akutne srčane aritmije nakon miokarditisa mogu pojaviti iznenada i nakon dužeg vremena i vjerojatno će se promatrati još godinama. Iznenadne srčane smrti kao dugoročne posljedice miokarditisa, prema njegovoj prognozi, treba očekivati ​​još dugo.

U mnogim slučajevima,  “naravno, također morate priznati da će oštećenje organa biti nepovratno, i to morate otvoreno reći”.

Osim toga, “cijepljenje” ima potencijal potaknuti ili pogoršati bolesti slične autoimunim i autoimune bolesti. (...)

“Cjepiva se u načelu mogu apsorbirati u stanice svih organa i tkiva i tamo uzrokovati štetu te se stoga mora promatrati ili očekivati ​​širok raspon mogućih manifestacija.”

Pored navedenog, u članku se iznose Palmerove tvrdnje o mogućem porastu broja tumorskih oboljenja kod vakcinisanih osoba u budućnosti: 

“U slučaju tumorskih bolesti treba uzeti u obzir i mogućnost da su genetske promjene nastale de novo. Uvođenje strane bakterijske DNK u naše tjelesne stanice može, u načelu, dovesti do toga da se fragmenti te strane DNK integriraju u naš vlastiti genetski materijal na nasumičnim pozicijama, a zatim vlastita DNK tijela, vlastita DNK stanice, mogu biti u blizini ovog inkorporiranog stranog. (...) U principu, samo jedna stanica mora doživjeti transformaciju, podvrgnuti se mutaciji izazvanoj genetskom promjenom, koja onda dovodi do toga da se ta stanica počne nekontrolirano razmnožavati, a onda odjednom imate tumor”. 

(...) “Sasvim je zamislivo da su mnogi slučajevi dugotrajne ekspresije šiljastog proteina, dugotrajne formacije šiljastog proteina u tijelu posljedica prisutnosti DNK.”

Palmer je u intervjuu iznio i tvrdnje da Covid-19 “nije ubica” te da “nije bilo razloga da se vakcinacija uopšte uvede”. 

Intervju s Michaelom Palmerom originalno je objavljen na njemačkom jeziku 8. januara 2024, a do vremena pisanje ove analize na YouTubeu je imao preko 13.000 pregleda.


Šta su činjenice?

Michael Palmer je bivši profesor hemije na kanadskom Univerzitetu Waterloo, koji je od ranije poznat po širenju dezinformacija o bolesti Covid-19. U fokus medija došao je 2020. godine, kada je objavljeno da je u komunikaciji sa studentima naveo da je “Covid lažna uzbuna”. U članku o ovom slučaju, CBC navodi da je Palmer u Njemačkoj završio studij medicine sa specijalizacijom iz mikrobiologije, ali da, prema vlastitim riječima, “u Kanadi nije tražio niti dobio akreditaciju” za obavljanje poslova u medicinskoj struci.

Palmerove tvrdnje da vakcine protiv Covid-19 oštećuju organe i krvne sudove viralne su bile još 2022. godine, kada je, zajedno s penzionisanim njemačkim mikrobiologom Sucharitom Bhakdijem, objavio članak pod naslovom: “Oštećenje krvnih sudova i organa uzrokovano mRNA vakcinama: nepobitni dokaz uzročnosti”. Ovaj članak je 19. avgusta 2022. godine objavljen na stranici antivakcinacijske grupe “ljekara i naučnika iz 30 zemalja” Doctors for Covid Ethics, a u njemu se, kao glavni zaključci dvojice autora, navode tvrdnje da “mRNA vakcine ne ostaju na mjestu ubrizgavanja, već putuju po cijelom tijelu i akumuliraju se u različitim organima”, da “Covid vakcine zasnovane na mRNA indukuju dugotrajnu ekspresiju proteina šiljka SARS-CoV-2 u mnogim organima”, da “vakcinom izazvana ekspresija proteina šiljka izaziva autoimunu upalu” te da ta upala “može uzrokovati ozbiljno oštećenje organa, posebno krvnih žila, ponekad sa smrtnim ishodom”.

Nakon što su tvrdnje iz Palmerovog i Bhakdijevog članka postale viralne, Health Feedback je u septembru 2022. objavio fact-checking analizu u kojoj se navodi da tvrdnje autora da vakcine protiv Covid-19 oštećuju organe nisu utemeljene u činjenicama. U ovoj se analizi navodi da je i Sucharit Bakhdi ranije u javnosti tvrdio da je “pandemija Covid-19 laž”, kao i to da će vakcine “desetkovati” svjetsku populaciju, o čemu su u prethodnom periodu, između ostalih, pisale i platforme Lead Stories i USA Today.

Što se tiče Palmerovih i Bakhdijevih tvrdnji da mRNA vakcine oštećuju organe i krvne sudove, a koje su u svom članku predstavili kao “nepobitne dokaze”, Health Feedback navodi da se one u potpunosti oslanjaju na pogrešno protumačene naučne studije te pogrešne analize koje su u suprotnosti s dostupnim naučnim dokazima.

U analizi se navodi da, suprotno tvrdnjama iz spornog članka, mRNA iz vakcina protiv Covid-19 ostaje uglavnom na mjestu ubrizgavanja te da nema dokaza da se integriše u genom ćelije. Takve su tvrdnje rezultat pogrešne interpretacije studije o biodistribuciji koju je testiranjem na pacovima sproveo Pfizer i studije istraživača s Univerziteta Lund.

Health Feedback dalje navodi i da je tvrdnja da mRNA vakcine protiv Covid-19 izazivaju “dugotrajnu ekspresiju” proteina šiljka SARS-CoV-2 netačna te da se radi o još jednom mitu koji nije zasnovan na naučnim činjenicama:

Ideja da mRNA iz vakcina protiv Covid-19 može dugoročno ostati u našim tijelima rašireni je mit bez naučne osnove. mRNA vakcine protiv Covid-19 isporučuju genetske instrukcije mišićnim stanicama za proizvodnju proteina šiljka SARS-CoV-2. Dakle, one uče naš imuni sistem da prepozna i brže reaguje na virus ako se u budućnosti susretne s virusom.

Međutim, odgovor naučenog imunološkog sistema je taj koji daje zaštitu od virusa, a ne sama vakcina. mRNA iz vakcina je krhka i ćelijski mehanizmi je razgrađuju brzo nakon što dostavi genetske instrukcije. Smatra se da protein šiljka generisan vakcinama protiv Covid-19 ostaje u tijelu do nekoliko sedmica, kao i drugi proteini koje tijelo proizvodi.

Raskrinkavanje je još 2021. godine pisalo o netačnim tvrdnjama o djelovanju proteina šiljka virusa SARS-CoV-2, odnosno o tvrdnjama da se ovaj protein može “kretati” ljudskim organizmom nakon vakcinacije i naštetiti mu. Pored navedenog, Raskrinkavanje je u septembru 2021. godine pisalo i o netačnim tvrdnjama da protein šiljka koji nastaje nakon vakcinacije protiv Covid-19 može uzrokovati oštećenje mozga, kao i o dezinformaciji da je “dokazano da viralni protein šiljka oštećuje krvne sudove” Covid-19 pacijenata. 

Ovi navodi, kao i oni koje su u svom članku iznijeli Palmer i Bhakdi, potekli su iz pogrešnih, manipulativnih interpretacija stvarnih naučnih studija i istraživanja.

 

Vakcine i miokarditis

Što se tiče Palmerovih “prognoza”, odnosno špekulacija o oštećenjima stanica različitih organa uzrokovanim mRNA vakcinom, a koje, prema njegovim riječima, mogu dovesti do bolesti i stanja kao što su miokarditis (upala srčanog mišića) i “iznenadna srčana smrt”, podsjećamo da se i u ovom slučaju radi o jednoj od uobičajenih manipulacija protivnika/ca vakcinacije.

Naime, miokarditis i perikarditis (upala srčane ovojnice) spadaju u neželjene reakcije nakon imunizacije mRNA vakcinama protiv Covid-19, ali se radi o veoma rijetkim slučajevima, što na svojim stranicama, između ostalih, ističu američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) i Vlada Velike Britanije. Informacije o miokarditisu i perikarditisu kao rijetkim nuspojavama vakcina protiv Covid-19 mogu se pronaći i na našem jeziku na stranici Vakcine

Raskrinkavanje je u ranijem periodu u nekoliko navrata pisalo o dezinformacijama o miokarditisu i perikarditisu poslije imunizacije mRNA vakcinama (1, 2). U jednoj od ranijih analiza istakli smo i da većinu prijavljenih slučajeva čine mladi muškarci i adolescenti kod kojih su se ova stanja najčešće javila do sedam dana nakon što su primili drugu dozu ove vakcine, kao i to da je rizik od miokarditisa mnogo veći u slučaju infekcije virusom SARS-CoV-2 nego nakon vakcinacije. 

Platforma za provjeru činjenica Full Fact je u novembru 2023. provjeravala viralne tvrdnje da od miokarditisa poslije vakcinacije spomenutim vakcinama nastaje “trajno oštećenje srca”, kao i tvrdnje da taj miokarditis “u 20 posto slučajeva dovodi do smrti u roku od pet godina”. Full Fact navodi da ne postoje dokazi koji bi podržali navedene stope smrtnosti te da je većina slučajeva miokarditisa privremena i blaga i ne zahtijeva liječenje.

(Miokarditis) može uzrokovati trajna oštećenja, ali većina slučajeva ne dovodi do toga, tako da bi bilo pogrešno sugerisati da svi slučajevi miokarditisa dovode do “trajnog oštećenja srca”... (...) Agencija za zdravstvenu sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva kaže da su “miokarditis i perikarditis nakon vakcinacije obično blagi ili stabilni, i pacijenti se obično potpuno oporavljaju bez medicinskog tretmana”, te da dugoročni učinci još nisu poznati.

O neutemeljenim navodima o postojanju trenda “iznenadnih smrti” od srčanog zastoja i “pandemiji srčanih udara” uzrokovanih vakcinacijom protiv Covid-19, a koje šire pristalice teorija zavjere, Raskrinkavanje je pisalo u nizu analiza (1, 2, 3, 4).

 

Vakcine i encefalitis

Što se tiče tvrdnji o povezanosti vakcina protiv Covid-19 s encefalitisom (upalom mozga), one su u javnom prostoru također prisutne već neko vrijeme. 

Viralne objave da je pojava japanskog encefalitisa (JEV) u Australiji zapravo uzrokovana Pfizer-BioNTech vakcinom analizirao je AFP u martu 2022. godine, navodeći da se radi o netačnim tvrdnjama. Tvrdnje su, kako se navodi u ovoj analizi, zasnovane na pogrešnom tumačenju dokumenta koji je Pfizer ranije dostavio američkoj Upravi za hranu i lijekove (FDA):

Portparol australijskog Ministarstva zdravlja rekao je za AFP da nema utvrđene veze između japanskog encefalitisa i vakcine Pfizer-BioNTech.

“Ne postoji prepoznata ili očekivana veza između [Pfizer-BioNTech] vakcine i japanskog encefalitisa”, rekao je portparol.

“Encefalitis uzrokovan drugim faktorima osim virusa [japanskog encefalitisa] također nije prepoznata nuspojava [vakcine]."

(...) Alexander Khromykh, profesor virologije na Univerzitetu Queensland, rekao je za AFP da “ne postoji naučni razlog zašto i kako bi vakcina Pfizer-BioNTech mogla uzrokovati japanski encefalitis”.

"Tokom ovih vakcinacija ne vrši se prethodna provjera za prethodnu encefalitičnu infekciju, stoga je moguće da su se encefalitične komplikacije navedene na listi nuspojava u Pfizer dokumentu dogodile kod ljudi s nedavnim encefalitičnim infekcijama”, rekao je.

"Encefalitis i encefalomijelitis mogu biti uzrokovani nizom virusnih i bakterijskih infekcija koje bi mogle biti neotkrivene u vrijeme vakcinacije, ali se poklapaju s otkrivanjem ovih štetnih učinaka nakon cijepljenja."

AFP dodaje da je Pfizerov dokument, a koji uključuje prijave mogućih nuspojava vakcina protiv Covid-19 do 28. februara 2021. godine, i ranije bio zloupotrebljavan u svrhu dezinformisanja javnosti o Covid-19.

Naučni magazin Vaccines je u martu 2023. objavio članak, odnosno sistematski pregled studija o prijavljenim slučajevima encefalitisa s njegovim različitim podtipovima nakon vakcinacije protiv Covid-19. U zaključku ovog pregleda navodi se da studija sumira trenutne dokaze o prijavljenim slučajevima postvakcinalnog encefalitisa u vezi s kliničkom prezentacijom, pojavom simptoma, zbrinjavanjem, ishodima i komorbidnim stanjima, ali da nije prepoznala učestalost pojave niti uspostavila uzročnu vezu između različitih vakcina protiv Covid-19 i encefalitisa.

 

Vakcine, rak i autoimune bolesti

Na portalima i društvenim mrežama godinama se dijele netačne tvrdnje da vakcine protiv Covid-19 uzrokuju maligna oboljenja, o čemu je Raskrinkavanje dosad pisalo u brojnim analizama (1, 2, 3). 

Analizirajući viralne tvrdnje da je “porast broja oboljelih od raka među mlađom populacijom u SAD-u povezan s vakcinacijom protiv Covid-19”, Raskrinkavanje je u martu 2023. godine kontaktiralo američki Nacionalni institut za rak (National Cancer Institute- NCI), a u odgovoru koji smo dobili navedeno je da ovom institutu “nije poznato da postoji ikakva veza između vakcina protiv Covid-19 i raka”. U odgovoru stoji i da, prema njihovim izvorima, “ne postoje podaci koji ukazuju na to da vakcine protiv Covid-19 uzrokuju rak, dovode do recidiva ili progresije bolesti, kao i da nema dokaza da bilo koja od vakcina protiv Covid-19 mijenja vaš DNK (tj. vaš genetski kod)”.

Neutemeljenim tvrdnjama da vakcine protiv Covid-19 izazivaju rak do sada su se bavile brojne platforme za provjeru činjenica, uključujući i Reuters, AFP, USA Today i AP News.

Tvrdnje da mRNA vakcine protiv Covid-19 mogu izazvati autoimune bolesti pojavile su se ubrzo nakon početka vakcinacije. Ove je tvrdnje naučna zajednica opovrgla, o čemu je Raskrinkavanje također pisalo u jednoj od ranijih analiza. Istim su se navodima ranije bavili i USA Today i AP News, utvrdivši da nema dokazane veze između ovih vakcina i autoimunih bolesti. 

 

Stare dezinformacije o infekciji Covid-19 i imunizaciji

Što se tiče Palmerovih tvrdnji da “Covid-19 nije ubica” te da “nije bilo razloga za uvođenje vakcinacije”, one također spadaju u neke od najraširenijih dezinformacija koje se u javnom prostoru pojavljuju od same pojave virusa SARS-Cov-2, odnosno početka imunizacije protiv bolesti Covid-19.

Manipulativne tvrdnje da preminuli/e od posljedica Covid-19 nisu umrli/e zbog ovog virusa, te da se stvarna smrtnost krije ili pogrešno prikazuje, prisutne su od samog početka pandemije ove bolesti, o čemu je Raskrinkavanje pisalo još u aprilu 2020. godine. Netačne tvrdnje poput onih da je "99 posto prijavljenih smrtnih slučajeva od Covid-19 zapravo uzrokovano drugom bolešću" viralne su i nekoliko godina nakon pojave ove bolesti, o čemu su u avgustu i septembru 2023. pisale i platforme USA Today i AP News

Među netačnim tvrdnjama o opasnostima bolesti Covid-19 nalaze se i one da “Covid-19 nije opasniji od obične gripe”, iako naučnici/e procjenjuju da je stopa smrtnosti od Covid-19 i do deset puta veća od stope smrtnosti većine sojeva gripe, o čemu je Raskrinkavanje detaljnije pisalo u ovoj analizi.

Uz kontinuirano negiranje stvarnih opasnosti od Covid-19, protivnici/e vakcinacije od same pojave vakcina protiv ove bolesti šire dezinformacije da su zapravo te vakcine opasne po zdravlje i život ljudi. Među njima se nalaze navodi da je “Covid-19 vakcina smrtonosna”, da je “biološko oružje za depopulaciju”, da je imunizacija protiv Covid-19 “smanjila svjetsku populaciju za milijardu ljudi”, kao i tvrdnje da ove vakcine “izazivaju HIV infekciju” te “neplodnost i sterilitet”, a koji su redom označeni kao neutemeljeni i manipulativni.

S druge strane, u studiji koju je u junu 2022. godine objavio naučni časopis Lancet procijenjeno je da je na osnovu službeno prijavljenih smrtnih slučajeva od Covid-19 vakcinacija spriječila 14,4 miliona smrtnih slučajeva od Covid-19 u 185 zemalja i teritorija u periodu od godinu (tačnije između 8. decembra 2020. i 8. decembra 2021). U ovoj se studiji navodi i da je vakcinacija protiv Covid-19 značajno promijenila tok pandemije, spasivši desetine miliona života širom svijeta, te napominje da je neadekvatan pristup vakcinama u zemljama s niskim prihodima ograničio uticaj (vakcinacije) u ovim okruženjima, pojačavajući potrebu za jednakom pokrivenošću vakcinama na globalnom nivou.

Podsjećamo da je Raskrinkavanje od početka svog rada objavilo na desetine analiza o različitim dezinformacijama, manipulacijama i teorijama zavjere koje su vezane uz imunizaciju, među kojima se većina odnosi upravo na netačne tvrdnje vezane uz vakcinaciju protiv Covid-19. 

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnje Michaela Palmera da vakcine protiv Covid-19, odnosno protein šiljka koji tijelo proizvodi nakon vakcinacije, oštećuju organe, tkiva i krvne sudove dobijaju ocjene lažna vijest i pseudonauka. Budući da nemaju utemeljenja u naučnim činjenicama, iste ocjene dobijaju i Palmerove tvrdnje da mRNA vakcine izazivaju encefalitis, rak i autoimune bolesti.

Tvrdnje u kojima Palmer “prognozira” iznenadne srčane smrti kao dugoročne posljedice miokarditisa nastalog nakon vakcinacije protiv Covid-19 dobijaju ocjene manipulisanje činjenicama i teorija zavjere.

Tvrdnje Michaela Palmera da Covid-19 “nije ubica”, odnosno da je opasnost od ove bolesti bila preuveličana kako bi se provela vakcinacija za koju “nije bilo razloga”, dobijaju ocjenu teorija zavjere.

(Raskrinkavanje.ba)

 

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 12.01.2024

Epoha: Dr. Michael Palmer: Cjepiva protiv covida mogu oštetiti sve organe i stanice tkiva

Njegovi kritički komentari koštali su ga profesure na Sveučilištu Waterloo u Kanadi, ali dr. med. Michael Palmer ostao je uporan i vjeran sebi, i nast...

  • Teorija zavjere
  • Pseudonauka
  • Manipulisanje činjenicama
  • Lažna vijest