Raskrinkavanje.ba

Evropska unija nije upozorila žene da vakcine protiv Covid-19 uzrokuju neplodnost

Portal Provjeri (.hr), odranije poznat po širenju dezinformacija i teorija zavjere, objavio je netačne tvrdnje da je Evropska unija upozorila trudnice da vakcine protiv Covid-19 uzrokuju neplodnost. Ove tvrdnje dijeljene su i na društvenim mrežama.

Foto: valeria_aksakova, freepik

Na portalu Provjeri (.hr) 1. juna 2023. godine objavljen je članak u kome se tvrdi da je EU izdala upozorenje trudnicama da izbjegavaju vakcinisanje mRNA vakcinama protiv Covid-19 jer uzrokuju neplodnost i spontane pobačaje. 

EU izdaje hitno upozorenje ženama: „Covid cjepiva uzrokuju neplodnost“

Europska unija izdala je upozorenje trudnicama koje razmišljaju o cijepljenju protiv COVID-19, pozivajući ih da izbjegavaju ubode mRNA jer uzrokuju neplodnost i spontane pobačaje.

Pozivajući se na članak objavljen na stranici The Expose, Provjeri navodi da je Evropska agencija za lijekove (EMA) 28. oktobra 2022. godine izdala smjernice prema kojima obilno menstrualno krvarenje treba dodati kao nuspojavu nepoznate učestalosti kod mRNA vakcina protiv Covid-19 Comirnaty (Pfizer) i Spike Vax (Moderna). U članku je objavljen i screenshot iz EMA-inih smjernica na engleskom jeziku.

Dodavanje obilnog krvarenja na listu nuspojava predstavljeno je kao “priznanje” da vakcinacija protiv Covid-19 može imati negativan učinak na plodnost kod žena. 

 U nastavku se spominju i drugi navodni dokazi da vakcine protiv Covid-19 imaju negativan učinak na plodnost. Tako se tvrdi da je stotine  žena nakon vakcinacije mRNA vakcinama prijavilo nepravilno krvarenje/zgrušavanje te hiljade gubitak svog nerođenog ili novorođenog djeteta. Takva svjedočanstva navodno su dale i žene koje su boravile u društvu vakcinisanih osoba. Ovo drugo je, kako se tvrdi u članku, potvrđeno i  u Pfizerovim “povjerljivim dokumentima”:

Sada također postoje stotine svjedočanstava žena koje tvrde da su izgubile bebu ili da su imale nepravilno krvarenje/zgrušavanje nakon što su bile u društvu drugih koji su primili jedno od cjepiva protiv mRNA Covida.

Iako ovo može zvučati nevjerojatno, Pfizer je to potvrdio u svojim povjerljivim dokumentima.

U članku su objavljeni screenshoti dijelova Pfizerovog dokumenta na engleskom jeziku u kojima se navodno potvrđuje da se vakcina može "prenositi" s vakcinisanih na nevakcinisane i izazvati neželjene reakcije. U nastavku se opisuje sadržaj dijela dokumenta:

Odjeljak 8.3.5 dokumenta opisuje kako se izloženost tijekom trudnoće ili dojenja Pfizer mRNA ubodu tijekom ispitivanja treba prijaviti Pfizer Safetyu unutar 24 sata od saznanja istraživača. Ovo je čudno jer su trudnice/novopečene majke bile i nisu dio sigurnosnih ispitivanja. Pa kako bi mogli biti razotkriveni?

Pa, Pfizer potvrđuje da do izlaganja tijekom trudnoće može doći ako se utvrdi da je žena trudna i ako je okoliš izložen cjepivu tijekom trudnoće.

(...)

Laički rečeno, Pfizer u ovom dokumentu priznaje da je moguće izložiti drugo ljudsko biće mRNA Covid cjepivu samo udisanjem istog zraka ili dodirivanjem kože osobe koja je cijepljena.

Kao “dokaz” štetnosti vakcina, u članku su predstavljeni i podaci iz američkog sistema za prijavu neželjenih događaja nakon vakcinacije.

Također, poznato je da su mnoge žene pretrpjele gubitak trudnoće kao rezultat cijepljenja protiv Covid-19. Prema američkom Sustavu prijavljivanja nuspojava cjepiva, broj žena koje su izgubile svoje nerođeno ili novorođeno dijete u SAD-u nakon cijepljenja protiv Covid-19 premašio je 4000 samo šesnaest mjeseci nakon što je prvi ubod protiv Covida dobio odobrenje za hitnu upotrebu.

Identičan članak objavio je i portal Globlok. Na Facebooku su dijeljeni screenshoti članka portala Provjeri (.hr) s ispisanom tvrdnjom da je EU izdaje hitno upozorenje da vakcine protiv Covid-19 uzrokuju neplodnost (1, 2, 3). 
 

Šta stoji u smjernicama Evropske agencije za lijekove?

 

Članak portala Provjeri (.hr) prevod je članka objavljenog na stranici The Expose 30. maja 2023. godine. Članci s ovog bloga bili su i ranije predmet analiza Raskrinkavanja, ali i stranih fact-checking platformi (1, 2). 

Smjernice Evropske agencije za lijekove koje se spominju u članku objavljene su 28. oktobra 2022. Između ostalog, u njima se navodi da je PRAC (komitet Evropske agencije za lijekove odgovoran za procjenu i praćenje sigurnosti lijekova) preporučio da se teško menstrualno krvarenje doda kao nuspojava nepoznate učestalosti za mRNA vakcine Comirnaty i Spikevax. Navedeno je da su obilne menstruacije (krvarenje koje karakteriše povećan volumen i/ili trajanje koje ometa fizički, društveni, emocionalni i materijalni kvalitet života) prijavljene nakon prve, druge i dopunske doze vakcina Comirnaty i Spikevax.

U smjernicama se navodi i da je na osnovu pregleda dostupnih podataka, slučajeva prijavljenih tokom kliničkih ispitivanja, slučajeva prijavljenih Eudravigilanceu i nalaza iz medicinske literature, komitet zaključio da postoji “barem razumna mogućnost” da je pojava obilnog menstrualnog krvarenja uzročno povezana s ovim vakcinama. Navodi se i da su pregledani podaci pokazali da je uglavnom riječ o slučajevima koji su privremeni i nisu se činili ozbiljnim. 

Suprotno tvrdnjama u članku Provjeri (.hr), u dokumentu se jasno navodi da nema dokaza da ovi menstrualni poremećaji utiču na plodnost.

Nema dokaza koji ukazuju na to da menstrualni poremećaji kod nekih osoba imaju bilo kakav utjecaj na reprodukciju i plodnost. 

(...)

Pregled koji je sprovela EMA-ina radna grupa za hitne slučajeve pokazao je da mRNA vakcine protiv Covid-19 ne izazivaju komplikacije u trudnoći kod budućih majki niti  njihovih beba te su jednako efikasne u smanjenju rizika od hospitalizacije i smrti kod trudnica, kao i kod žena koje nisu trudne.

O netačnim interpretacijama ovih smjernica pisali su i Reuters i AP. Iz EMA-e su rekli za AP da su netačne tvrdnje da ova agencija savjetuje trudnicama da ne primaju vakcine protiv Covid-19 jer mogu uzrokovati neplodnost. 

Stručnjaci koje su kontaktirali Reuters i AP rekli su da obilne menstruacije nakon vakcinacije nisu povezane sa smanjenom plodnošću te da su one privremene.

“Iako određeni uzroci obilnog menstrualnog krvarenja mogu uticati na plodnost, kao što su fibroidi, obilno krvarenje samo po sebi ne utiče na plodnost“, rekla je za AP u e-mailu dr. Katharine White, vanredna profesorica akušerstva i ginekologije na Univerzitetu u Bostonu. 

“Eventualna obilnost menstruacije nakon vakcine protiv Covid-19 vjerovatno je kratkoročna promjena, pa stoga nema razloga da utiče na šanse za trudnoću.”Šta piše u Pfizerovim “povjerljivim dokumentima”?

 

U  članku portala Provjeri (.hr) navodi se da Pfizerov “povjerljivi dokument” potvrđuje da boravak pored vakcinisanih može dovesti do pobačaja ili nepravilnog krvarenja, odnosno zgrušavanja krvi.

Ovaj dokument je i ranije prezentovan kao “dokaz” za slične tvrdnje, o čemu smo pisali u analizi iz maja 2021. godine. Kako smo tada objasnili, riječ je o protokolu kliničkih ispitivanja Pfizerove vakcine, obavljenom prije nego što je vakcina odobrena.

 U dokumentu postoji protokol za prijavu “izloženosti predmetu studije” (study intervention), to jest vakcini koja je testirana, za žene koje ustanove da su trudne ili zatrudne tokom studije, kao i za muškarce koji učestvuju u studiji, a čije partnerke zatrudne (ili ustanove trudnoću) za vrijeme trajanja studije. “Izloženost” uključuje primanje vakcine, ali i druge kontakte sa samom supstancom, kao što su udisanje ili kontakt putem kože. Za ove vrste kontakata navedeno je da ih trebaju prijaviti trudne žene i/ili njihovi partneri i ako ne učestvuju u studiji, već do “izloženosti” dođe kroz posao kojim se bave. 

U dokumentu je precizno definisano šta “izloženost” podrazumijeva, kako se prijavljuje te kako se dalje prate tok trudnoće, njen ishod i svi eventualni neželjeni događaji. 

Ovaj protokol, odnosno njegovi pojedini dijelovi, koji se navode u članku portala Provjeri (.hr), nije nikakav dokaz da kontakt s vakcinisanim osobama izaziva pobačaj i “nepravilno krvarenje”.

O manipulativnom predstavljanju sadržaja protokola pisali su AP i Health Feedback. Kako su objasnili stručnjaci za ove platforme, ovakvi odjeljci, gdje se govori o slučajevima izlaganja vakcini, uobičajeni su u svim protokolima testiranja novih lijekova. Oni nisu dokaz da se dešava “prenošenje” vakcine s osobe na osobu.

 

Manipulacije VAERS-om

 

Kako bi se “podebljale” tvrdnje o uticaju vakcina na plodnost i gubitak trudnoće, u članku se navode podaci američkog sistema za prijavljivanje mogućih nuspojava vakcina, bez objašnjenja da je riječ o prijavljenim, ali ne i potvrđenim nuspojavama.

Američki sistem prijavljivanja neželjenih događaja nakon vakcinacije VAERS (Vaccine Adverse Event Reporting System) baza je podataka koju vode FDA i CDC. U ovu bazu svako može da podnese prijavu o neželjenim efektima nakon vakcinacije, a VAERS pohranjuje prijave.

Na stranici VAERS-a navedeno je da prijava ne dokazuje da je vakcina uzrokovala opisani štetni događaj, nego “samo potvrđuje da se prijavljeni događaj dogodio nekad nakon davanja vakcine”. Podaci prikupljeni putem ovog sistema koriste se za praćenje i identifikovanje mogućih nuspojava vakcina.

O manipulativnom tumačenju podataka VAERS-a pisali smo u više navrata (1, 2, 3).

Raskrinkavanje se i ranije bavilo netačnim tvrdnjama o štetnom uticaju vakcinacije protiv Covid-19 na reproduktivno zdravlje i trudnoću, uključujući one u kojima se pobačaji ili slučajevi mrtvorođenih beba netačno dovode u vezu s vakcinacijom protiv Covid-19 (linklink, link, link). Bavili smo se i netačnim tvrdnjama da vakcine protiv Covid-19 mogu da izazovu sterilitet (link). 

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnju da je EU upozorila žene da vakcine protiv Covid-19  uzrokuju neplodnost, objavljenu u članku portala Provjeri (.hr), ocjenjujemo kao lažnu vijest. Istu ocjenu dajemo tvrdnji da je Pfizerov dokument potvrdio da se vakcina prenosi s vakcinisanih na nevakcinisane. Ostala pojavljivanja ovih tvrdnji dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti.

Tvrdnju da je VAERS zabilježio da su hiljade žena izgubile nerođeno ili novorođeno dijete nakon vakcinacije protiv Covid-19 tokom prvih šesnaest mjeseci upotrebe vakcina u SAD-u ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Manipulisanje činjenicama 01.06.2023

Provjeri (.hr): EU izdaje hitno upozorenje ženama: „Covid cjepiva uzrokuju neplodnost“

  • Manipulisanje činjenicama
  • Lažna vijest
Manipulisanje činjenicama 02.06.2023

Globlok: EU izdaje hitno upozorenje ženama: „Covid cjepiva uzrokuju neplodnost“

  • Manipulisanje činjenicama
  • Prenošenje lažnih vijesti