Raskrinkavanje.ba

Dezinformatori u bijelim mantilima: Slučaj doktora Račića

U jeku imunizacije protiv bolesti Covid-19, jedinog izglednog rješenja za izlazak iz pandemije, širenje dezinformacija o vakcinama može biti veoma opasno, naročito onda kada to čine medicinski radnici. Ovoga puta riječ je o doktoru Aleku Račiću, koji u javnosti zastupa brojne dezinformacije i teorije zavjere vezane za pandemiju virusa SARS-CoV-2.

Na Facebook profilu Saša Borojević objavljena je 13.3.2021. godine fotografija doktora Aleka Račića uz citat koji govori o vakcinama protiv bolesti Covid-19. Fotografija je objavljena uz opis: 

Da li Vam je sada jasno zašto se ovako glasno ćuti i šapuće i sebi!?

Na fotografiji se nalazi citat Račića, u kojem govori o vakcinama protiv bolesti Covid-19 proizvođača Pfizer i Moderna, tvrdeći da one, zapravo, nisu sredstva za imunizaciju, već “terapija za ćelijsku genetsku modifikaciju”. On takođe navodi i to da vakcine trebaju i da “spriječe prenos”, ali da Pfizer i Moderna to ne čine.

Fajzer i Moderna uopšte nisu imunizaciona sredstva, već terapija za ćelijsku genetsku modifikaciju. To je genetsko sredstvo koje stimuliše ljudske ćelije da same proizvode patogen. Vakcina treba ne samo da simulira imuni odgovor nego i da spreči prenos, a u ovom slučaju proizvođač jasno navodi da Fajzer i Moderna ne sprečavaju prenos. Pa kakvo je to imunizaciono sredstvo!? Svi koji ga tako nazivaju moraju nazad na institutske predmete i da vrate diplome. 

U objavi Borojevića, ovaj citat spojen je sa fotografijom doktora Aleka Račića u bijelom mantilu, na kojoj je napisano “SVI SMO MI DR ALEK RAČIĆ”. 

Ista fotografija je, evidentno u formi “snimka ekrana”, na Twitter nalogu korisničkog imena Prof.Dr.Alek J. Racic, Prim.PhD podijeljena uz opis:

EU podupire primanje genske terapije spravljene novom nanogenstskom tehnologijom, kroz predloge zabrane putovanja svima koji je ne prime, rusi i kinezi je sigurno neće primiti, a ne verujem ni bar još 4 milijarde ljudi

Pored Facebook profila Saše Borojevića i Twitter naloga Aleka Račića, objave iste fotografije pronašli smo na još 24 profila na ovim društvenim mrežama (link, link, link). 

Ko je doktor Alek Račić i koji narativ o pandemiji proklamuje?

Doktor Alek Račić specijalista je maksilofacijalne hirurgije, zaposlen u Kliničkom centru Srbije, član je Glavnog odbora Sindikata lekara i farmaceuta Srbije i predsjednik Razvojne akademije Srba, posvećene “duhovnom i biološkom očuvanju srpskog naroda”. 

Ipak, navedena specijalizacija i niz pozicija na kojima se nalazi ne sprečavaju Račića da promoviše narative najrazličitijih teorija zavjere o pandemiji koronavirusa. U brojnim svojim javnim istupima, Račić je otvoreno zastupao tvrdnje različitih teoretičara zavjere, više svoje zaključke bazirajući na dezinformacijama nego na medicinskoj ekspertizi.

Tako je Račić u javnosti tvrdio da virus SARS-CoV-2, uzročnik bolesti Covid-19, zapravo nije virus, već “bojni otrov sarin”. Analizu činjenica o Račićevom gostovanju u videu objavljenom na YouTube kanalu Uključi mozak, u kojem je iznio pomenutu tvrdnju, objavio je Faktograf, naš partnerski portal iz Hrvatske, a možete je pročitati ovdje

U nekim od svojih pojavljivanja u različitim emisijama, te u objavama na svojim društvenim mrežama, Račić je promovisao i dezinformacije i teorije zavjere koje se tiču navodne veze između koronavirusa, odgovornog za tekuću pandemiju, i virusa HIV, djelovanja Svjetske zdravstvene organizacije, potrebe nošenja maski, ranijeg “planiranja” pandemije, u koje su umiješani akteri kao što je Bill Gates, navodnih “lažiranja” vakcinacija poznatih i brojne druge. O svim ovim tvrdnjama, ali i o mnogim drugim koje je Račić iznosio u javnost, Raskrinkavanje je pisalo u više navrata (link, link, link, link). 

Jesu li Pfizer/BioNTech i Moderna vakcine “terapije za ćelijsku genetsku modifikaciju”?

Iako nismo uspjeli pronaći gdje je i kada originalno Račić dao ovu izjavu, činjenica da je fotografiju sa izjavom podijelio na svom Twitter profilu potvrđuje da je ona autentična. Slične formulacije ove tvrdnje Račić je iznosio u brojnim emisijama u kojima je gostovao, kao što je jutarnji program Happy televizije u više navrata, te snimci na YouTube kanalima Mario zna i Glas javnosti. Takođe, Račić istu tvrdnju, u različitim kontekstima, zastupa i u nizu objava na svojim društvenim mrežama (link, link). U svim ovim pojavljivanjima, Račić iskazuje svoju preferenciju ruske vakcine Sputnik V, te, u skladu s tim, kritikuje vakcine proizvođača Pfizer/BioNTech i Moderna. 

Svoje nepovjerenje u Pfizer/BioNTech i Moderna vakcine Račić “opravdava” dezinformacijom o tome da one predstavljaju “terapiju za genetsku modifikaciju”. Ova tvrdnja širila se antivakcinacijskim krugovima i ranije u nastojanju da podrije povjerenje javnosti u vakcine protiv bolesti Covid-19. O njoj je riječi bilo i u analizi Raskrinkavanja iz decembra 2020. godine, koju možete pročitati u nastavku:

Predmet ove analize bila je izjava francuskog ljekara i naučnika Christiana Perronnea gotovo identične sadržine: “Vakcine proizvođača Pfizer i Moderna nisu vakcine već proizvodi RNA genske terapije koji mogu da modifikuju ljudske gene”. Vakcine ovih proizvođača zasnovane su na mRNK tehnologiji, drugačijoj od one koja se koristila ranije u proizvodnji vakcina. Kako Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) navodi: 

mRNK vakcine su nova vrsta vakcina za zaštitu od zaraznih bolesti. Da bi pokrenule imuni odgovor, mnoge vakcine unose oslabljenu ili neaktiviranu klicu u naša tijela. Ne i mRNK vakcine. Umjesto toga, one uče naše ćelije kako da naprave protein - ili čak samo djelić proteina - koji pokreće imuni odgovor u našim tijelima. Taj imuni odgovor, koji proizvodi antitijela, ono je što nas štiti od zaraze ako pravi virus uđe u naša tijela.

Dakle, djelovanje ovih vakcina bazirano je na “učenju” čovjekovih ćelija da kreiraju protein koji pokreće imuni odgovor. Kako je u istoj objavi CDC-a objašnjeno, ove vakcine jesu nove, ali nisu nepoznate: naučnici su na njima radili decenijama unazad. Povećano interesovanje za vakcinom koja bi zaustavila širenje virusa SARS-CoV-2 i predan rad stručnjaka rezultirali su relativno brzom proizvodnjom vakcine protiv Covid-19. 

Kako je objašnjeno u prethodno pomenutoj analizi Raskrinkavanja, tvrdnjom da vakcine zasnovane na mRNK tehnologiji imaju mogućnost mijenjati ljudski gen bavilo se francusko izdanje platforme AFP Fact Check. U njihovoj analizi iz decembra 2020. godine navodi se:

Nose li vakcine razvijene protiv Covid-19 rizik da "transformišu naše gene" i one "naše djece"? Ove brige, koje kruže društvenim mrežama u Francuskoj i inostranstvu, nemaju nikakvu naučnu osnovu, objašnjavaju za AFP specijalisti za genetiku i imunologiju. Ako određene, takozvane informacijske RNK vakcine, zaista pošalju genetsku uputu organizmu, ona brzo nestaje i nema mogućnosti modifikacije DNK pacijenta.

Među trenutno razvijenim vakcinama protiv SARS-CoV-2 neke koriste skorašnju tehnologiju u polju vakcinacije: ubrizgavanje RNK, genetičkog materijala sličnog DNK. Genom SARS-CoV-2 se sastoji od RNK, dok se onaj kod čovjeka sastoji od DNK. (...) 

RNK vakcine dobro koriste genetske informacije, ali se zasnivaju na molekulu - informacijske RNK - koji brzo nestaje i ne može spontano promijeniti genom pacijenta koji se sastoji od DNK.

Dakle, molekule “informacijske” RNK sadržane u mRNK vakcinama brzo nestaju i nemaju sposobnost manipulacije ljudskim genima. 

Mogu li Pfizer/BioNTech i Moderna vakcine spriječiti prenos virusa?

U nastavku navedenog citata Račić tvrdi da vakcine proizvođača Pfizer/BioNTech i Moderna ne mogu spriječiti prenos virusa, te da to “jasno navode i njihovi proizvođači”. 

Mogućnost smanjenja transmisije virusa nakon vakcinacije predmet je brojnih istraživanja, od kojih neka već daju obećavajuće rezultate. U članku objavljenom u naučnom časopisu Nature navodi se:

„Ove studije su među najtežim vrstama studija koje treba uraditi“, kaže Marc Lipsitch, epidemiolog zaraznih bolesti sa Škole za javno zdravlje Harvard T. H. Chan u Bostonu, Massachusetts. 

„Svi smo tu, gladno pokušavajući da vidimo šta možemo dobiti od komadića podataka koji izlaze na vidjelo“, navodi on.

Podaci iz Izraela, međutim, pokazuju da je vakcina proizvođača Pfizer/BioNTech pokazala visoku efektivnost u ovom slučaju. Prema informacijama koje su na zvaničnoj stranici kompanije Pfizer objavljene 11. marta 2021. godine, ova vakcina ima visoku efektivnost i u sprečavanju asimptomatskog prenošenja: 

Izraelsko Ministarstvo zdravlja (MoH), Pfizer Inc. (NISE: PFE) i BioNTech SE (Nasdak: BNTKS) danas su objavili dokaze iz stvarnog svijeta, koji pokazuju dramatično niže stope učestalosti COVID-19 kod osoba potpuno vakcinisanih Pfizer-BioNTech COVID-19 vakcinom (BNT162b2), podvlačeći uočeni značajni uticaj na javno zdravlje izraelskog nacionalnog programa imunizacije. Ovi novi podaci nadovezuju se i potvrđuju prethodno objavljene podatke Ministarstva zdravlja, koji pokazuju efikasnost vakcine u sprečavanju simptomatskih infekcija SARS-CoV-2, slučajeva COVID-19, hospitalizacija, teških i kritičnih hospitalizacija i smrtnih slučajeva. Posljednja analiza Ministarstva zdravlja dokazuje da je dvije nedjelje nakon druge doze vakcine zaštita još jača - efikasnost vakcine bila je najmanje 97% u sprečavanju simptomatskih bolesti, teške/kritične bolesti i smrti.

U članku koji je 12. marta objavio USA Today pojašnjava se:

Realni podaci iz Izraela sugerišu da će COVID-19 vakcine spriječiti prenos koronavirusa, uz zaštitu od simptomatskih bolesti.

Nedostatak jasnih podataka o prenosu znači da čak i ljudi koji su vakcinisani moraju biti oprezni u okruženju nevakcinisanih osoba, posebno oni u riziku od teških infekcija COVID-19.

Preliminarne informacije iz Izraela, gdje je više od polovine odraslih vakcinisano, većina vakcinom Pfizer-BioNTech, pokazale su da oni koji su primili vakcinu nisu razvili simptome niti prenijeli bolest.

"Izgleda kao smanjenje asimptomatskog prenosa za 90%. To je zaista dobro", rekao je dr. Peter Hotez, dekan Nacionalne škole za tropsku medicinu na medicinskom koledžu Baylor u Houston.

Praktično govoreći, to znači da vakcina može ljudima omogućiti da proizvode antitijela koja smanjuju nivo virusa u nosu i ustima, čineći manje vjerovatnim da će biti zarazni, rekao je on.

Dakle, iako još uvijek nije zvanično potvrđeno da li će vakcine protiv Covid-19 biti efikasne i u zaustavljanju prenosa zaraze, sve je više obećavajućih podataka koji sugerišu da će to biti slučaj. Ipak, to se još uvijek ne može sa sigurnošću tvrditi. Raskrinkavanje je o preuranjenim tvrdnjama o mogućnostima prenosa infekcije koronavirusom nakon vakcinacije pisalo u analizi iz februara 2021. godine, koju možete pročitati ispod:

Dakle, podaci o tome da li vakcine mogu spriječiti prenos virusa SARS-CoV-2 još uvijek nisu potpuni i definitivni. Stoga ni Račićeva tvrdnja da “proizvođač Pfizer i Moderna vakcine jasno navodi da one ne sprečavaju prenos” nije utemeljena, budući da svi javno dostupni podaci navode da se u tom kontekstu još uvijek ništa ne može tvrditi sa apsolutnom sigurnošću.

Medicinsko obrazovanje i položaj doktora Aleka Račića njemu daju pripisani autoritet, koji, umjesto da koristi u svrhe edukacije javnosti o realnim, višestruko potvrđenim opasnostima bolesti Covid-19, on koristi u dezinformativne svrhe, te promoviše širok spektar teorija zavjere o svjetskim “elitama” koje upravljaju svim prilikama u svijetu i druge slične narative. Dezinformacije o vakcinama naročito su opasne, budući da je imunizacija što većeg dijela svjetske populacije trenutno najizglednije rješenje za izlazak iz pandemije koja traje već više od godinu i iz dana u dan odnosi sve više života.

Tvrdnji da vakcine proizvođača Pfizer/BioNTech i Moderna “nisu imunizaciona sredstva već terapija za genetsku modifikaciju” dajemo ocjene lažna vijest i pseudonauka, budući da molekule RNK koje se nalaze u vakcinama nemaju sposobnost manipulacije ljudskim genima.

Iste ocjene, pored objava navedene fotografije koja prikazuje citat Račića, dobijaju i druge pomenute objave sa njegovog Facebook naloga koje sadrže istu tvrdnju.

Ocjenu manipulisanje činjenicama dajemo tvrdnji da pomenute vakcine ne mogu spriječiti širenje virusa. Ovaj aspekt djelovanja vakcina još uvijek nije definitivno potvrđen, ali do sada provedena istraživanja daju ohrabrujuće rezultate.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Pseudonauka 13.03.2021

Facebook profili i stranice: Saša Borojević: Svi smo mi dr Alek Račić

  • Pseudonauka
  • Manipulisanje činjenicama
  • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 14.03.2021

Twitter profili: Prof.Dr.Alek J. Racic, Prim.PhD: Svi smo mi dr Alek Račić

  • Pseudonauka
  • Manipulisanje činjenicama
  • Prenošenje lažnih vijesti