Raskrinkavanje.ba

Direktor SZO-a nije “naredio vladama” da se riješe “nezavisnih medija”

Nekoliko portala izvijestilo je da je direktor Svjetske zdravstvene organizacije naredio vladama svijeta da “eliminišu nezavisne medije” prije “dolaska bolesti X”, odnosno nove pandemije. Riječ je o izmišljenim navodima koji su dio teorija zavjere o SZO-u koja nastoji da se domogne globalne dominacije.

Foto: World Economic Forum/Flickr

Na portalu Nulta tačka 20. februara 2024. godine objavljen je članak opremljen naslovom:

Direktor SZO kaže da nezavisni mediji moraju biti „zbrisani“ pre nego što se bolest X pojavi

U članku se tvrdi da je Tedros Adhanom Ghebreyesus, direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), “naredio vladama svijeta da eleminišu nezavisne medije”. Prema tvrdnjama iz članka, on je to izjavio na “samitu svjetske vlade”, gdje je navodno rekao i da je predvidio pandemiju dvije godine prije izbijanja pandemije Covid-19.

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Gebrejesus naredio je vladama da eliminišu nezavisne medije pre skorog dolaska „bolesti X“.
Tedros je na Samitu svetske vlade rekao da je predvideo smrtonosnu pandemiju 2018. godine, dve godine pre izbijanja COVID-a, pre nego što je upozorio da je svet loše pripremljen za sledeću
„Istorija nas uči da je sledeća pandemija pitanje kada, a ne da li“, izjavio je Tedros.
„Možda je uzrokovana virusom gripa, novim koronavirusom ili novim patogenom za koji još ne znamo – što zovemo bolest X“, dodao je on.

Navodi se i da je direktor SZO-a rekao da je jedini način da se svijet pripremi za pandemiju “davanje više moći” ovoj organizaciji “u obliku zdravstvenog sporazuma” te da su najveća prepreka ostvarenju ovog cilja teoretičari zavjere, odnosno “nezavisni mediji”, koji tvrde da je u pitanju zapravo nastojanje SZO-a da ostvari dominaciju nauštrb pojedinačnih vlada. 

Članak je bez značajnijih izmjena objavljen i na portalu Epoha.

Na Facebooku se tvrdnje o tome da je direktor SZO-a naredio vladama da “eliminišu nezavisne medije” dijele i u formi statusa i u formi screenshota poruke sa ispisanom tvrdnjom (1, 2, 3, 4, 5, 6 ,7, 8).


O čemu je direktor SZO-a govorio?

Članak portala Nulta tačka prevod je teksta objavljenog 19. februara 2024. godine na stranici The People's Voice. Riječ je o stranici koja redovno plasira dezinformacije i teorije zavjere i koja je više puta mijenjala ime – donedavno je nosila naziv News Punch, a originalno se zvala Your News Wire (link, link, link).

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije nije učestvovao ni na kakvom “samitu svjetske vlade”. Sudjelovao je na događaju koji se zove Svjetski samit vlada (eng. World Government Summit), koji je održan od 12. do 14. februara 2024. godine u Dubaiju. Kako je navedeno na zvaničnoj stranici, samit je pokrenut 2013. na inicijativu lidera Ujedinjenih Arapskih Emirata da podstaknu globalni dijalog o strategijama za oblikovanje bolje budućnosti za čovječanstvo. 

Tedros Adhanom Ghebreyesus bio je jedan od govornika na samitu ove godine, o čemu svjedoči i transkript njegovog govora objavljen na stranici SZO-a. Na samitu je, tokom obraćanja, govorio o tome da svijet nije spreman za novu pandemiju na odgovarajući način, uprkos trudu pokazanom za vrijeme pandemije Covid-19, te o globalnom pandemijskom sporazumu koji treba unaprijediti ovu spremnost.

Adresirao je dva problema sa usvajanjem sporazuma: prva prepreka odnosi se na to da članice SZO-a nisu još postigle konsenzus oko svih pitanja vezanih za sporazum, a druga prepreka tiče se laži i teorija zavjere o sporazumu i o SZO-u. Te laži i teorije zavjere, kako je rekao, odnose se na neosnovane tvrdnje da SZO sporazumom nameće pravila vladama svijeta, da im oduzima suverenitet te da sprovodi kontrolu stanovništva.

Takve netačne tvrdnje Raskrinkavanje je analiziralo u nekoliko navrata (1, 2, 3). 

Prema transkriptu govora na samitu, direktor SZO-o je o drugoj prepreci rekao:

Druga velika prepreka jeste mnoštvo laži i teorija zavjere o sporazumu:
da je to moć koju preuzima Svjetska zdravstvena organizacija;
da će (vlade) ustupiti suverenitet SZO-u;
da će SZO imati moć da nametne karantene ili obavezne vakcinacije u državama;
da je to "napad na slobodu";
da SZO neće dozvoliti ljudima da putuju;
da SZO želi da kontroliše živote ljudi.
Ovo su neke od laži koje se šire. Da nisu tako opasne, ove bi laži bile smiješne. Ali one ugrožavaju zdravlje ljudi u svijetu. I to nije za smijeh. Ove su tvrdnje potpuno i kategorički netačne. Sporazum o pandemiji neće dati SZO-u nikakvu moć nad bilo kojom državom ili pojedincem, što se toga tiče. Ko kaže da hoće – ili je neinformisan, ili laže Ali nemojte mi vjerovati na riječ. Nacrt sporazuma dostupan je na web stranici SZO-a za svakoga ko želi da ga pročita. A svako ko to učini neće pronaći nijednu rečenicu ili riječ koja SZO-u daje bilo kakvu moć nad suverenim državama.

On nije izjavio da “nezavisni mediji moraju biti “zbrisani” prije nego što se “bolest X pojavi” niti je uopšte govorio o medijima. Pretraga transkripta njegovog govora pokazuje da termin “mediji” uopšte nije ni korišten.

Navod iz analiziranog članka da je direktor SZO-a rekao da je “predvidio” pandemiju 2018. godine, dvije godine prije izbijanja pandemije Covid-19, manipulativan je. On je rekao da je 2018. na istom skupu pričao o tome da svijet nije pripremljen za pandemiju koja se može desiti. Izbijanje pandemije Covid-19 pokazalo je, prema njegovim riječima, da svijet nije bio spreman. Transkript njegovog govora pokazuje šta je zaista izjavio:

12. februara 2018 – prije tačno šest godina – stajao sam na ovoj pozornici i rekao da svijet nije spreman za pandemiju te sam tada izrazio zabrinutost da se pandemija može dogoditi bilo kada. Kao što se sjećate, manje od dvije godine kasnije, u decembru 2019, došlo je do izbijanja pandemije Covid-19, a svijet zaista nije bio spreman. Danas stojim pred vama, nakon Covid-19, nakon što su umrli milioni ljudi,
nakon društvenih, ekonomskih i političkih šokova koji odjekuju do danas; iako je postignut određeni napredak, poput poboljšanja nadzora, Fonda za pandemiju, izgradnje kapaciteta u proizvodnji vakcina i periodične revizije koju smo započeli, svijet još uvijek nije spreman za pandemiju. Ciklus panike i zanemarivanja počinje da se ponavlja.

Kako pokazuje transkript njegovog govora, on nije rekao da “nezavisni mediji moraju biti “zbrisani”, kako se to tvrdi u analiziranim člancima. Štaviše, šef SZO-a nije uopšte govorio o medijima tokom svog govora na ovom samitu, kako smo i naveli.

Ono što se može istaći jeste da mediji koji učestalo objavljuju netačnosti u vezi sa SZO sebe smatraju “nezavisnim”, iako plasiraju lažne vijesti i teorije zavjere. A direktor SZO-a i jeste govorio da postoje brojne teorije zavjere o SZO-u. Širenje teorija zavjere o SZO-u, poput onih da ova organizacija “ukida ljudska prava i slobode” i sličnih, utiče na probleme javnog zdravlja.

Svjetska zdravstvena organizacija jedna je od 17 specijalizovanih agencija Ujedinjenih nacija (UN), kako je istaknuto na zvaničnoj stranici UN-a o ovim agencijama. Istorija Svjetske zdravstvene organizacije počela je 7. aprila 1948. godine nakon što su predstavnici 61 zemlje usvojili ustav ove organizacije. Jasno je da UN-ova agencija naprosto nema nikakve ovlasti, kao ni njen direktor, da “naredi vladama” bilo šta.

Kada je riječ o “bolesti X”, radi se o privremenom nazivu za hipotetičku bolest koju bi u budućnosti mogao izazvati patogen koji je trenutno nepoznat kao uzročnik bolesti kod čovjeka. Na listi bolesti Svjetske zdravstvene organizacije, u sklopu globalnog strateškog plana za brzu aktivaciju istraživanja i razvoja, “bolest X” predstavlja “rezervisano mjesto” za bolest velikog epidemijskog potencijala.

Raskrinkavanje je u analizi objavljenoj 17. januara 2024. godine provjeravalo tačnost navoda o tome da je diskusija o “bolesti X” na ovogodišnjem sastanku Svjetskog ekonomskog foruma bila “planiranje nove pandemije” sa zaključkom da je u pitanju teorija zavjere.

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnju iz članka portala Nulta tačka da je direktor SZO-a “naredio vladama da eliminišu nezavisne medije pre skorog dolaska ‘bolesti X’” ocjenjujemo kao lažnu vijest. SZO nema mandat niti bilo kakve ovlasti da izdaje naređenja vladama svijeta. Direktor SZO-a govorio je o teorijama zavjere koje potkopavaju napore SZO-a da se usvoji međunarodni pandemijski sporazum, što je manipulativno opisano kao napad na “nezavisne medije”. Kasnije objave ove tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

Tvrdnju da je direktor SZO-a “rekao da je predvideo smrtonosnu pandemiju 2018. godine, dve godine pre izbijanja COVID-a” ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama. On je 2018. godine upozorio na realnu mogućnost izbijanja pandemije za koju svijet nije pripremljen. Nije “predvidio” pandemiju Covid-19, koja je proglašena dvije godine poslije.

Ove tvrdnje ocjenjujemo i kao teoriju zavjere.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 21.02.2024

Epoha: Direktor SZO smatra da svi neovisni mediji moraju biti izbrisani s mape prije nego što se bolest X službeno pojavi

Glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Ghebreyesus naredio je vladama da uklone neovisne medije prije skorog dolaska “Bolesti X”.

  • Teorija zavjere
  • Manipulisanje činjenicama
  • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 20.02.2024

Nulta tačka: Direktor SZO kaže da nezavisni mediji moraju biti „zbrisani“ pre nego što se bolest X pojavi

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Gebrejesus naredio je vladama da eliminišu nezavisne medije pre skorog dolaska „bolesti X“.

  • Teorija zavjere
  • Manipulisanje činjenicama
  • Lažna vijest