Eksploatacija smrti Balaševića u svrhu prikupljanja klikova

Domaći anonimni portali po ko zna koji put iskoristili su neku tragediju za dobijanje što većeg broja klikova, odnosno za povećanje čitanosti na svojim stranicama. Ovoga puta, riječ je o smrti kantautora Đorđa Balaševića i osvrtu na njegov život, koji je na društvenim mrežama podijelila pjevačica Jelena Karleuša.

Brojnim anonimnim portalima na našem govornom području nije strano da različite tragedije eksploatišu u cilju prikupljanja klikova. Tako se nerijetko dešava da se, uz senzacionalističke naslove, neposredno nakon smrti pojedinih ličnosti objavljuju različite “vijesti”, računajući na aktuelnost date situacije. Izuzetak nije ni smrt kantautora i pjesnika Đorđa Balaševića. 

Tako je na portalu Novi 23. februara 2021. godine objavljen članak sa naslovom:

JELENA KARLEUŠA SE OGLASILA PRIJE SAT VREMENA: "Moram ovo da napišem", otkrila o BALAŠEVIĆU nešto što niko nije znao

U članku se prenosi sadržaj “priče” sa društvene mreže Instagram, koju je 23. februara objavila pjevačica Jelena Karleuša:

Nakon što je region pogodila vijest o smrti kantautora Đorđa Balaševića, pjevačica se među prvima oglasila i oprostila od slavnog muzičara.

Pjevačica Jelena Karleuša odlučila je još jednom oglasiti  povodom smrti Đorđa Balaševića, a ovaj put otkrila je do sada nepoznate detalje. 

Ipak, sadržaj njene “priče” sa Instagrama ne otkriva nikakve “do sada nepoznate detalje”, niti o pokojnom Balaševiću “otkriva nešto što niko nije znao”. Karleuša, zapravo, iznosi svoj stav o odnosu medija prema Đorđu Balaševiću, navodeći da je on u njima bio “satanizovan, vrijeđan, nazivan izdajnikom” i slično. 

Članke istog senzacionalističkog naslova i sadržaja objavilo je još devet portala. Takođe, prema analizi alata CrowdTangle, ovi članci su na različite načine podijeljeni na društvenoj mreži Facebook u 134 objave (link). 

Iako Karleuša nije objavila ništa senzacionalno, niti nešto do tada nepoznato o pokojnom Balaševiću, mediji su kroz svoje senzacionalističke naslove njenu objavu prikazali tako. Na ovaj način, anonimni portali beskrupulozno koriste Balaševićevu smrt kako bi prikupili što više klikova i povećali čitanost na svojim objavama. Ovakva praksa, nažalost, nije rijetka, ali je uvijek za osudu, budući da se kosi sa temeljnim postulatima novinarske profesije, ali i sa opštim načelima ljudskosti. 

Slična praksa korišćenja tragedije poznatih za skupljanje klikova anonimnih portala već je bila tema analize Raskrinkavanja, koju možete pročitati ispod:

Klikbejt
Klikbejt o smrti Fredericka Nathaniela Hibberta

Smrt Fredericka Nathaniel Hibberta je pojedinim portalima poslužila da prik...

Klikbejt Demantirano 18.09.2020

Ovakvi anonimni portali uglavnom su dio “farmi portala” o kojima je Raskrinkavanje govorilo ranije. Portal Novi jedan je od “najprominentnijih” primjera djelovanja po ovakvom biznis-modelu. “Farme portala” podrazumijevaju mrežu web i Facebook stranica čija je jedina svrha postojanja ostvarivanje zarade. Sadržaji koje oni objavljuju izgledaju kao vijesti, ali budući da se radi o potpuno anonimnim medijima, nije poznato ko su “novinari/ke” koji iza njih stoje. Ovi sadržaji dominantno su dezinformacionog tipa, a nerijetko se radi o u potpunosti izmišljenim tvrdnjama. 

Detaljnije o ovoj temi možete pročitati u analizama Raskrinkavanja koje slijede:

Analiza
“Farme portala”: Biznis u kom vaše vrijeme postaje tuđi novac

Tokom dosadašnjeg rada, uočili smo mnoge fenomene koji se dešavaju na polju...

17.11.2018

Analiza
“Farma klikova”: Novi.ba

Mreže Facebook i web stranica koje linkaju jedne na druge, to jest “farme p...

30.07.2019

Budući da tvrdnje iz naslova da je “Karleuša o Balaševiću otkrila nešto što do sada niko nije znao” ne odgovaraju sadržaju članka, te da su napisane u senzacionalističkom tonu, dobijaju ocjenu klikbejt

Dodatno, tvrdnju o otkrivanju “do sada nepoznatih detalja” ocjenjujemo kao dezinformaciju, s obzirom na to da Karleuša u svojoj Instagram “priči” nije otkrila ništa novo, već iznijela svoj stav o Balaševićevom životu i odnosu medija prema njemu.

Napomena 3.3.2021.

Portal Novi je nakon objavljivanja ove analize u svom članku ispravio netačne navode, te dobija i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Ćosić Objavljeno: 02. 03. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Zelenski u New Yorku nije dočekan porukom “slava urinu”

Brojni mediji domaćeg govornog područja objavili su članke s navodima da je...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Ispravljeno
Lažna vijest
Namirnice sa šelakom ne sadrže insekte

Snimci korištenja aplikacije koja očitava bar kodove na namirnicama i preds...

Lažna vijest
Manipulisanje činjenicama
Požare na Havajima nije uzrokovao laser niti su to predvidjeli “Simpsoni”

Nakon razornih požara na Havajima, teoretičari/ke zavjere dijele snimke s o...

Manipulisanje činjenicama Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me