Raskrinkavanje.ba

Facebook prevaranti eksploatišu i rat u Ukrajini za lažne nagradne igre

Razne Facebook stranice godinama obmanjuju korisnike/ce Facebooka i obećavaju im nepostojeće nagrade, lažno se predstavljajući kao Bingo ili neki drugi trgovački lanci. Ovog puta za istu prevaru koriste novu taktiku – strah od mogućih posljedica rata u Ukrajini.

Na Facebook stranici 𝐁𝐢𝐧𝐠𝐨 𝐁𝐨𝐬𝐧𝐢𝐚 je 27. februara 2022. godine objavljena “nagradna igra” u kojoj se korisnicima/ama Facebooka obećavaju “kutije namirnica u vrijednosti od 1.000 KM”. 

Zdravo svima! Sada dolaze teška vremena, pa sam odlučio da uradim nešto da podelim! Svi koji podijele ovu objavu pa komentarišu na "Bingo" dobiće 1 kutiju namirnica u vrijednosti od 1.000 KM. Nasumično unosimo 3.000 KM shopping vovher i stavljamo ga u 500 kutija. Možemo slati samo po kući.

🛑 Pogledajte pravila igre i registrujte se ovdje: https://bit.ly/bingotuzla-ba
Ponuda važi jednom po osobi. ❤️

Tekst objave je loš automatski prevod sa nekog drugog jezika, te je njen sadržaj u određenim dijelovima nejasan. Za učešće u navodnoj nagradnoj igri korisnici/e Facebooka trebaju se “registrovati” na linku koji se navodi u objavi. 

Klikom na link, korisnici/e se odvode na stranicu na kojoj se tvrdi da je riječ o “zvaničnoj stranici” trgovačkog lanca Bingo. Tekst na ovoj stranici takođe predstavlja neadekvatan automatski prevod sa nekog drugog jezika. 

Kako se na stranici navodi, da bi se korisnici/e “kvalifikovali kao pobjednik, moraju preuzeti aplikaciju ‘Potiongames’ na linku za registraciju, a zatim poslati MOBILNI PIN”. 

“Nagradna igra” gotovo identičnog sadržaja objavljena je i 26.2.2022. godine na Facebook stranici Robot B&H, ali je do vremena pisanja ove analize objava obrisana.

Šta su činjenice?

Facebook stranica 𝐁𝐢𝐧𝐠𝐨 𝐁𝐨𝐬𝐧𝐢𝐚 napravljena je samo dan prije objave pomenute lažne nagradne igre, 27.2.2022. godine. U vrijeme pisanja ove analize, stranicu je pratilo manje od 500 korisnika/ca Facebooka. Zvanična Facebook stranica kompanije Bingo d.o.o, s druge strane, pokrenuta je 10.4.2012. godine i broji preko 260.000 pratitelja/ki. Osim toga, programi lojalnosti (nagradne igre) lanca Bingo objavljuju se na web stranici ove kompanije, u rubrici “Programi lojalnosti”, i među njima nema ništa slično “nagradnim igrama za 100 sretnika” sa Facebooka. 

O pretplatničkoj prevari povezanoj sa stranicom videoigara Potion Games Raskrinkavanje je pisalo u analizi iz oktobra 2021. godine, koju možete pročitati ovdje. Kako se u ovoj analizi detaljno objašnjava, ova stranica korisnicima/ama nudi različite videoigre, pri čemu se od njih traži registracija putem broja telefona. Sitnim slovima se na stranici za registraciju navodi da je riječ o pretplatničkoj usluzi čija je cijena 6 KM sedmično, koja se obnavlja automatski.

Jasno je, dakle, da ova stranica nema nikakve veze sa trgovačkim lancem Bingo te da registracija broja mobilnog telefona nije ni na koji način povezana sa ovom “nagradnom igrom”. Riječ je, zapravo, o pokretanju sedmične pretplate u iznosu od 6 KM na posve drugoj internet-stranici sa videoigrama.

Fotografije iskorištene u objavi lažne nagradne igre na Facebook stranici 𝐁𝐢𝐧𝐠𝐨 𝐁𝐨𝐬𝐧𝐢𝐚 originalno potiču sa zvanične Facebook stranice ovog trgovačkog lanca. Tamo su objavljene 27. decembra 2021. godine, a u objavi se navodi da prikazuju otvaranje novog supermarketa ovog trgovačkog lanca u Mostaru. 

Trgovački lanac Robot oglasio se na svojoj zvaničnoj Facebook stranici vezano za pomenutu lažnu nagradnu igru u objavi od 26.2.2022. U objavi se ističe da je riječ o prevari, te se korisnici/e pozivaju da ne šalju svoje lične podatke. 

O primjerima zloupotrebe identiteta trgovačkih lanaca u svrhu zloupotrebe različitih korisničkih podataka Raskrinkavanje je pisalo u više navrata (1, 2, 3). Ipak, zloupotrebom aktuelnog rata Rusije i Ukrajine, ove “nagradne igre” manipulišu ljudskim strahom od moguće nestašice uzrokovane ratom. 

Shodno činjenicama, objavu “nagradne igre” na stranici 𝐁𝐢𝐧𝐠𝐨 𝐁𝐨𝐬𝐧𝐢𝐚 ocjenjujemo kao lažnu vijest

Napomena:

14.3.2022: Lažne nagradne igre koje koriste strah od mogućih posljedica rata u Ukrajini za varanje korisnika/ca društvenih mreža ponovo su se pojavile na Facebooku. Na stranici 𝐁𝐢𝐧𝐠𝐨 𝐁𝐨𝐬𝐧𝐢𝐚 ovakva “nagradna igra” objavljena je 13.3.2022. godine i ostvarila je više od 700 interakcija na Facebooku do vremena pisanja ove napomene. Ova Facebook stranica nastala je istoga dana kada i nagradna igra. Isto je i sa “nagradnom igrom” objavljenom 13.3.2022. na drugoj, istoimenoj i lažnoj Facebook stranici 𝐁𝐢𝐧𝐠𝐨 𝐁𝐨𝐬𝐧𝐢𝐚. Shodno činjenicama navedenim u analizi, ove objave dobijaju ocjenu lažna vijest.

1.4.2022: Od 21. marta do vremena pisanja ove napomene, pronašli smo još šest primjera lažnih nagradnih igara koje manipulišu strahom korisnika/ca od mogućih posljedica rata u Ukrajini. Sve nove objave ovakvih “nagradnih igara” dobijaju ocjenu lažna vijest.

29.4.2022: Lažne nagradne igre koje manipulišu strahom korisnika/ca od mogućih posljedica rata u Ukrajini ponovo su aktuelne na društvenim mrežama. Raskrinkavanje je pronašlo još šest primjera ovakvih “nagradnih igara”. Shodno činjenicama navedenim u analizi, ove objave dobijaju ocjenu lažna vijest.16.6.2022: Na Facebooku je u junu 2022. godine kreirana stranica Robot BiH, još jedna u nizu onih koje zloupotrebljavaju ime i vizualni identitet trgovinskog lanca Robot. Na ovoj stranici je 12.6.2022. godine objavljena lažna nagradna igra u kojoj se učesnicima/ama obećava da mogu osvojiti 5.000 KM. Kao što je slučaj i s primjerima navedenim u ovoj analizi, od učesnika/ca se traži da u komentar napišu “ROBOT” da bi učestvovali u igri, a da bi dobili više informacija, navodi ih se da kliknu na link dostupan u objavi. Link, kao što je bio slučaj i prethodno, vodi na stranicu s videoigricama, na kojoj se sitnim slovima navodi da je riječ o pretplatničkoj usluzi čija je cijena 6 KM sedmično i koja se obnavlja automatski. Stranica, dakle, nije povezana s trgovačkim lancem Robot. Shodno činjenicama, objavu na Facebook stranici Robot BiH ocjenjujemo kao lažnu vijest.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke