Fotografija istrage protiv republikanskih političara iskorištena za lažnu vijest o izbornoj krađi u Americi

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Na Facebook profilu Nikole Sandulovića, osnivača Republikanske stranke u Srbiji, podijeljena je fotografija na kojoj navodno FBI agenti pretresaju kancelarije članova Demokratske stranke u SAD-u zbog izborne krađe. Fotografija zaista prikazuje agente FBI-a u toku pretresa, ali oni nisu istraživali demokrate ni izbornu krađu - koja se nije ni desila.

Ocijenjeni članci
Facebook profili i stranice Lažna vijest; Manipulisanje činjenicama;

Na Facebook profilu Nikola Sandulovic Republikanac 8.1.2021. objavljena je fotografija uz sljedeći tekst:

Upravo se dešava!

FBI PROVALIO U KANCELARIJE DEMOKRATA I ODNOSE KOMPJUTERE I SVE DOKAZE O IZBORNOJ KRADJI U AMERICI!

Na fotografiji, sa mutnim logom američkog Federalnog biroa za istraživanje (FBI) i zastavom SAD-a u gornjem lijevom uglu, prikazane su osobe u odijelima i sa maskama dok nose kartonske kutije. 

Objava je u vrijeme pisanja ove analize imala preko 1.400 reakcija na ovoj društvenoj mreži, 473 komentara, te 680 dijeljenja. Facebook stranica Republikanska stranka - Vrnjačka Banja je objavila istu fotografiju uz isti tekst, a na profilu Mihajlo Polic je objavljen također isti tekst, ali uz druge fotografije.

Pretraga fotografije na Google pretraživaču vodi na linkove medijskih članaka u kojima je korištena. Fotografiju potpisuje Meghan Mangrum, a korištena je kao oprema članka na portalu The Tennessean od 8.1.2020, u kojem se izvještava o pretresu kancelarija nekoliko članova Republikanske stranke iz američke savezne države Tennessee. U opisu fotografije piše:

FBI agenti nose kutije u kancelariju Kenta Calfeea u Cordel Hull državnoj zgradi u Nashvilleu, u petak, 8. januara 2021.

Događaji sa fotografije su opisani u istom članku. 

Savezni agenti su u petak, samo nekoliko dana prije početka sjednice zakonodavnog Doma, pretresli domove i državne kancelarije nekoliko članova Republikanske stranke u Predstavničkom domu u saveznoj državi Tennessee, prikupljajući dokaze u sklopu neodređene istrage. 
(...)
Američko odvjetništvo za Srednji okrug Tennesseeja potvrdilo je da je FBI posjetio domove bivšeg predsjedavajućeg Doma Glena Casade, R-Franklin; predstavnice Robin Smith, R-Hixson; predstavnika Todd Warnera, R-Chapel Hill; i bivšeg Casadinog pomoćnika Cadea Cothrena. Otišli su i u preduzeće koje je povezano sa Warnerom.

Uz ovu, objavljena je i serija fotografija istog događaja.

U prilogu medija News Channel 5 Nashville od 8.1.2020. se jasno vidi kako agenti FBI-a ulaze i izlaze iz kancelarije Glena Casade, pripadnika Republikanske stranke. U istom videu je prikazan i govor predsjedavajućeg Predstavničkog doma Generalne skupštine Tennesseeja Camerona Sextona, također pripadnika Republikanske stranke, koji govori o pretresu Casadine kancelarije zbog mogućih optužbi za korupciju.

Na isti način su izvijestili i drugi mediji, uključujući ABC News, US News, CNBC, magazin People, republikancima naklonjeni Fox News i mnoštvo drugih vjerodostojnih medija. Kako prenosi Fox News, ovi pretresi povezani su sa Casadinim prijašnjim mandatom, a ne sa predsjedničkim izborima od prije nekoliko mjeseci. 

[Cameron] Sexton je rekao novinarima da su pretresi dio tekuće istrage povezane s Casadinim bivšim mandatom. Poslao je tri zaposlenika Doma - privremenog šefa ureda Holta Whitta i pomoćnice zastupnika Nadine Korby i Carol Simpson - na plaćeni administrativni dopust do daljnjeg, izvijestila je WMC-TV.

Fotografija u obliku u kakvom je na Sandulovićevom profilu, sa logom FBI-a u donjem lijevom uglu i američkom zastavom u gornjem lijevom uglu, pojavljuje se u live videu na YouTube kanalu Matrix Minds 8.1.2021. Video prenosi Sextonovu konferenciju za novinare uz komentar. U ovom videu se vijest o pretresu prostorija pripadnika Republikanske stranke stavlja u kontekst predizbornog obećanja Donalda Trumpa da će “isušiti močvaru”, odnosno da će se obračunati sa korupcijom u američkoj visokoj politici. U videu se ne navode detalji pretresa i nije jasno da su pretresene prostorije pripadnika Republikanske stranke, te se navodi da se “ne radi samo o demokratama” sa kojima se Trump obračunava, da su to “obje strane, korumpirano je korumpirano”. U opisu videa se neodređeno govori da se pretresaju predstavnici vlasti.

Sandulović, koji je osnivač Republikanske stranke u Srbiji, autor je i mnoštva lažnih vijesti, od tema u vezi sa novim koronavirusom do lažnog hapšenja bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame i direktorice Centralne obavještajne agencije SAD-a (CIA) Gine Haspel.

Lažna vijest
Ne, Svjetska zdravstvena organizacija ne daje “3.000€ za svaki prijavljeni slučaj COVID-19”

Političar iz Srbije Nikola Sandulović, poznat po širenju lažnih vijesti na...

Lažna vijest Teorija zavjere 24.07.2020
 

Lažna vijest
Barack Obama nije uhapšen

Nakon što je anonimni kanadski portal objavio netačne tvrdnje da je uhapšen...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama 01.12.2020

Lažna vijest
“Bajka” o hapšenju, ranjavanju i višestrukim deportacijama Gine Haspel

Na društvenim mrežama Nikole Sandulovića u jednom danu objavljene su dvije...

Lažna vijest Teorija zavjere 01.12.2020

Lažna vijest
Sandulović se iz samo njemu znanih razloga okomio na novinarke iz Srbije - zbog analize "Raskrinkavanja"

Viralni Facebook statusi Nikole Sandulovića bili su predmet nekoliko analiz...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere 04.12.2020

Tvrdnja koja je predmet ove analize dio je šire izmišljene priče o krađi izbora u SAD-u na štetu odlazećeg predsjednika Donalda Trumpa.

Lažna vijest
Ne, američki predsjednički izbori nisu “službeno proglašeni nevažećim”

Društvenim mrežama širi se tvrdnja da su predsjednički izbori u Sjedinjenim...

Lažna vijest 09.12.2020

U objavi na profilu Nikola Sandulovic Republikanac korištena je fotografija na kojoj se vidi pretres prostorija članova Republikanske stranke, ali je opisana kao fotografija pretresa članova Demokratske stranke, stoga joj dajemo ocjenu manipulacija činjenicama

Budući da FBI nije “provalio” u kancelarije demokrata u potrazi za dokazima o izbornoj krađi, objavi dajemo i ocjenu lažna vijest

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Maida Salkanović Objavljeno: 15. 01. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 8 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Klikbejt naslovi, teorije zavjere i protein šiljka

U sedmici iza nas pisali/e smo o manipulativnim klikbejt naslovima pojedini...

Lažna vijest
Ivermektin nije lijek za Covid-19, ali ne izaziva sterilitet kod muškaraca

Antiparazitik Ivermektin ne liječi Covid-19, iako ga antivakcinacijski akti...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Ispravljeno
Lažna vijest
Dezinformacije lažnog franjevca: Alexis Bugnolo o vakcinama protiv Covid-19

Više od 15.000 interakcija na društvenim mrežama zabilježio je članak u koj...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Pseudonauka Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me