Raskrinkavanje.ba

Hrana nije ni “otrov” ni “oružje”, kako tvrdi prodavac suplemenata Mike Adams

Besmislene tvrdnje o tome da se hrana pravi sa ciljem da ubija ljude ponovo se dijele društvenim mrežama.

Foto: Unsplash/ Calum Lewis

Na nekolicini Facebook grupa početkom jula 2022. godine počeo se dijeliti članak sa portala Lijek iz prirode koji je originalno objavljen 3.2.2016. godine (1, 2, 3, 4).

NAUČNICI ISTRAŽIVALI I DOKAZALI: Izvršen je napad na čovječanstvo o kojem mediji ćute! Današnja hrana je napravljena da bi ubijala ljude! (VIDEO)

Članak je objavljen i na drugim portalima na našem govornom području, uključujući Intermagazin (4.2.2016), Poslovni dnevnik (8.11.2016), Novi (17.12.2017), te Alo (2.3.2020). 

Prema podacima dobijenim putem Facebookovog alata CrowdTangle, ovaj članak je od momenta objave do momenta pisanja analize imao preko 20 hiljada interakcija.


Ovaj članak skraćena je i prilagođena verzija članka koji je na engleskom jeziku objavljen 20.2.2014. godine na web-stranici Natural News, čestom izvoru dezinformacija o zdravlju i medicini o kojima smo pisali više puta (1, 2, 3). Njen vlasnik je Mike Adams, koji se predstavlja i kao Rendžer zdravlja (eng. Health Ranger). U nastavku teksta analizirali smo neke od tvrdnji iz članka.

 

Mike Adams “doktor i naučnik”

Članak započinje tvrdnjom da je Adams “doktor i glavni naučnik” navodne laboratorije Natural News, gdje je analizirao različite vrste hrane, suplemenata, vitamina i slično:

Nakon što je nezavisni američki laboratorij Natural News analizirao više od 1000 vrsta različite hrane, od “super” hrane do „džank fuda“, preko vitamina, žitarica i svega što se danas nudi pod oznakom “hrana”, Majk Adams, doktor i glavni naučnik ove laboratorije došao je do jednog jedinog zaključka; “Hrana danas, dizajnirana je tako da ubija!”

Adams, međutim, nije ni doktor ni “naučnik”. U analizi Raskrinkavanja ““Vanredna vijest” o vakcinama i autizmu: Izmišljotina od početka do kraja”, detaljno smo pisali o njegovoj biografiji, u kojoj sam Adams navodi da je “proučavao” mnogobrojne oblasti poput antropologije, književnosti, logike, radnog prava, grčke historije, informatike, i tako dalje. O svom realnom obrazovanju, Adams ne navodi mnogo, osim da je “na početku studiranja pohađao kurseve iz mikrobiologije i genetike”. U svojoj biografiji tvrdi da ima “diplomu istaknutog univerziteta na Srednjem Zapadu” koji je upisao prije nego što je završio srednju školu, te da je “odlučio da ne upiše postdiplomske studije iako su mu nuđene brojne stipendije”. Adams nigdje ne navodi naziv univerziteta, niti oblast u kojoj je stekao diplomu. 

Uprkos tome što sam sebe naziva “aktivistom koji je postao naučnik”, Adams je zapravo preduzetnik koji je najpoznatiji po svom “carstvu alternativne medicine” koje je izgradio oko stranice “Natural News”. 

Na ovom portalu uglavnom se dijele članci o alternativnoj medicini, receptima za zdrav život, ali i različite teorije zavjere, uglavnom vezane za pitanja ishrane i liječenja. Mapa medijske pristranosti koju je izgradio Ad Fontes Media svrstava Natural News u ekstremno desničarski portal koji nije pouzdan i/ili je povezan sa ekstremizmom. Media Bias također svrstava Natural News među portale koji su nepouzdani, dijele teorije zavjere i pseudonauku. 

Think tank iz Londona, Institut za strateški dijalog (ISD), 2020. godine objavio je detaljno istraživanje pod nazivom “Anatomija carstva dezinformacija: Istražujući Natural News” u kojem su se bavili strukturom i načinom funkcionisanja ovog portala. U svom istraživanju, otkrili su 496 aktivnih i neaktivnih domena koje su povezane sa glavnom web-stranicom Natural News. 

Radi se o različitim domenama koje služe za umnožavanje sadržaja sa glavne domene Natural News i njegovog širenja putem sekundarnih domena. Ukoliko društvene mreže uklone sadržaj sa glavne domene - što se Adamsu već dešavalo zbog kršenja pravila različitih platformi - on se i dalje prenosi preko drugih web-stranica. 

Kako navodi Vox, Natural News je 2017. godine privremeno bio na takozvanoj crnoj listi Googlea, to jest našao se među stranicama za koje je Google ustanovio da krše pravila platforme i zbog toga se ne prikazuju u rezultatima pretrage ovog pretraživača. Natural News je na ovu listu stavljen zbog “obmanjujućeg mobilnog preusmjeravanja”, što znači da kada se ista web-stranica otvori preko telefona i preko desktopa, na desktopu se otvori željena web-stranica, dok se preko telefona preusmjeri na neku u potpunosti drugu. 

YouTube kanal “Health Ranger” 2018. godine je bio uklonjen i sa ove platforme, dok su u 2019. i 2020. godini Facebook i Twitter uklanjali stranice koje su povezane sa Natural News. Iz Facebooka su naveli da su stranice uklonjene zbog korištenja tzv. farmi iz Sjeverne Makedonije i sa Filipina, što je dovelo do širenja ogromnog broja dezinformacija vezanih sa Covid-19, vakcine, nošenje maski i slično.

 

Laboratorijska istraživanja Natural Newsa

Jedna od domena koju je Adams koristio bila je labs.naturalnews.com koja trenutno vodi na stranicu naturalsciencejournal.org. Adams je na prvobitnoj domeni objavljivao tekstove u kojima je predstavljao svoje “analize”, obično popraćene fotografijama i videozapisima. Ova domena više nije aktivna, te nije moguće pristupiti navodnim rezultatima laboratorijskih analiza. 

Adamsu smo se javili sa upitom da li je moguće da nam proslijedi rezultate svojih istraživanja, ali nismo dobili odgovor do trenutka objave ovog teksta. 

Među rijetkim još uvijek dostupnim “istraživanjima” koje Adams tvrdi da je sproveo, nalazi se  “analiza” Tide kapsula za pranje veša. “Tide Pod izazov” pokrenuli su tinejdžeri 2018. godine čija ideja je bila da ove kapsule jedu bilo tako što ih direktno zagrizu ili ih “preprže” na tavi. Nejasno je ko je pokrenuo ovaj izazov, ali čini se da ga je “inspirisalo” to što su ove kapsule zbog svoje boje, mirisa i mekoće bile primamljive djeci jer su ih podsjećale na slatkiše. Američka komisija za bezbjednost potrošačkih proizvoda 2013. godine izdala je saopćenje da se radi o toksičnim proizvodima koji nisu za jelo, nakon što je došlo čak i do smrtnih slučajeva zbog konzumacije ovako upakovanog deterdženta. Kompanija Procter & Gamble, koja proizvodi Tide deterdžent, nakon toga je promijenila dizajn proizvoda, te dodala vidljivo upozorenje i obložila ambalažu tako da ima gorak ukus, kako bi spriječili takve slučajeve u budućnosti.

Iako je očigledno da se u ovom slučaju nije radilo o hrani, Adams je analizirao ove kapsule kako bi “utvrdio” šta sadrže od hemijskih jedinjenja, uz obrazloženje da su “djeca programirana” da ih vide kao hranu. Naveo je da su pronašli preko 700 “jedinstvenih hemijskih formula”, no bez posebnog objašnjena šta bi one trebale predstavljati. Ove formule objavio je u PDF dokumentu na još jednoj od svojih web-stranica Consumer Wellness Center. Hemijski sastav samog proizvoda je, naravno, bio poznat i dostupan i prije Adamsovog “istraživanja”. 

Drugo “istraživanje” koje je još uvijek dostupno vezano je za prisustvo željeza u pahuljicama za doručak, koje je Adams predstavio kao šokantno otkriće u kontekstu svojih fantastičnih tvrdnji o “programiranju” ili “trovanju” ljudi putem hrane. No, radi se o poznatoj i ni po čemu šokantnoj činjenici, o kojoj smo već pisali 2021. godine, kada se po “zavjerološkim” profilima na društvenim mrežama dijelio snimak pahuljica koje se “lijepe” za magnet. 

Američki naučni magazin, Scientific American, pisao je o ovim tvrdnjama još u maju 2011. godine. Scientific American navodi: “Šta vaše pahuljice za doručak imaju zajedničko sa Zemljinom korom? Obje u sebi imaju iste materijale. Možda bi se moglo učiniti čudnim usporediti zdjelu kukuruznih pahuljica s hrpom prljavštine. No, nauka nam pomaže da u pahuljicama za doručak pronađemo jedan od najčešćih elemenata na Zemlji: željezo.” 
Dalje objašnjavaju kako, uprkos tome što željezo čini “samo manje od pet posto mase na Zemlji, nalazi se na mnogo mjesta: kamenje, žitarice - čak i u vašoj krvi!” 
Dakle, činjenica da žitarice sadrže željezo je opće poznata i nije nikakav razlog za uzbunu. 

 

Ljudi konzumiraju zastrašujuće otrove 

Jedna od tvrdnji koje Adams iznosi jeste da je hrana dizajnirana da ubija ljude, te da konzumiramo “zastrašujuće otrove”, što nema nikakvu osnovu u činjenicama. 

Zastrašujući otrovi koje ljudsko biće konzumira!

Hrana koja je ljudima dostupna na tržištu odobrena je od strane institucija koje se bave sigurnošću hrane. Jedan od njihovih poslova jeste da osiguraju da hrana bude bezbjedna. Takva je u SAD-u Administracija za hranu i lijekove (Food and Drug Administration - FDA), dok je u Evropskoj uniji zadužena Evropska agencija za sigurnost hrane (European Food Safety Authority - EFSA). Osim agencija i institucija, prehrambeni proizvodi i kompanije u kojima se proizvode mogu dobiti i različite certifikate koji potvrđuju njihovu sigurnost, poput HACCP i ISO standarda.

Ljudi, dakle, kupujući standardne prehrambene proizvode ne konzumiraju “otrove”, već hranu koja prolazi sigurnosne provjere od strane institucija koje su zadužene da hrana koja dolazi do nas jeste sigurna. Ovu tvrdnju ocjenjujemo kao lažnu vijest.

 

Teški metali u hrani

Tu su i kožne bolesti, tumori, moždani udari i sve druge napasti koje se kriju iza riječi “Hrana”. “Puno je toga više nego što su analize pokazale, od kontaminacije hrane teškim metalima koje ljudi svakodnevno konzumiraju, a koje vode u grob same po sebi.
„Ovde se radi o potpuno namjernoj formulaciji toksičnih otrova u proizvodima koji se masovno koriste u cijelom svijetu”. Rezultat toga je ono što vidimo: “Masovno ludilo, porast kriminaliteta, kolaps masovne radne snage, povećanje ovisnika o državnoj blagajni, kolaps demokratije koje ne mogu zaživjeti zbog kognitivne retardacije masa koje imaju pravo glasa, porast zatvorske populacije, ali i potpuni kolaps sposobnosti sveopšte javnosti koja ne može shvatiti ni osnovne informacije a koje im se serviraju u mainstream medijima.”

Kako navodi FDA, metali dolaze u hranu putem zraka, vode i zemlje. Količina metala zavisi od “prirodno-geografskih razlika i prošle ili trenutne kontaminacije; vrstu prehrambenog usjeva i koliko se određeni elementi iz prirode “upijaju”, i industrijskih, proizvodnih i poljoprivrednih procesa”. 

EFSA i FDA navode da ova kontaminacija može biti izuzetno opasna, ali njihov posao je da osiguraju da hrana koja dođe do krajnjih potrošača bude sigurna. Dakle, ukoliko metala ima u hrani, nisu tu stavljeni “namjerno”, a posebno ne vode do socijalnih problema poput “kolapsa demokratije” i slično. 

Adams nije predstavio nikakav empirijski dokaz, niti stvarno naučno istraživanje kojim bi potkrijepio ovakve tvrdnje i zaključke. “Istraživanja” koja je objavljivao na sopstvenoj domeni nikada nisu objavljena u naučnim časopisima, niti su prošla rigorozne procese kontrole koje zahtijevaju takvi časopisi. Stvarni naučni rad mora proći “peer-review” - pregled validnosti naučnog rada od strane stručnjaka/inja iz iste oblasti prije objavljivanja u naučnom časopisu, koji provjeravaju i daju svoje komentare na metodologiju, analizu, interpretaciju podataka, rezultate i zaključke rada koji pretenduje da bude objavljen u bilo kom uglednom naučnom časopisu. Na taj način se gradi naučno znanje i konsenzus o temama kojima se bave različite naučne discipline - što nije ni blizu netransparentnog procesa kojim Adams dolazi do svojih navodnih otkrića. Više o ovoj temi može se poslušati u video-blogu Kako prepoznati lažne eksperte? na YouTube kanalu Znanium koji vodi Almir Aljović, doktorant na Institutu za neuroimunologiju u Minhenu.

Ovu tvrdnju ocjenjujemo kao teoriju zavjere. Uprkos tome što se metali nalaze u zemljištu, vodi i vazduhu, ovo se ne dešava “namjerno” niti vodi ka “kolapsu demokratije”.

 

Protesti u Ukrajini i aneksija Krima “zbog hrane”

Dugoročne posljedice ovog raširenog trovanja hranom su kako upozorava Adams: “potpuna propast moderne ljudske civilizacije i to iz više razloga; ekonomske neodrživosti, ekološkog uništenja, masovne depopulacije stanovništva ali i političkog nasilja koji je sve češći, a zadnji primer imamo u Ukrajini. Da, sve je to zbog hrane”!

Na dan kada je objavljen članak na Natural News 20.2.2014. godine, Rusija je izvršila invaziju na Krim, a zatim ga je mjesec dana kasnije aneksirala. Ni napad, a niti protesti, nisu započeli “zbog hrane”.

Kada je tadašnji ukrajinski predsjednik Viktor Yanukovych pokušao da otkaže planirani sporazum o pridruživanju Ukrajine EU, u Kijevu su započeli protesti poznati pod nazivom Euromaidan, koji nisu imali podršku stanovništva Krima, koji uglavnom naseljavaju etnički Rusi. Ruska Federacija je iskoristila tadašnje nemire i aneksirala ovo poluostrvo, čime je otpočeo rat, koji je eskalirao u februaru ove godine, kada je započeta invazija Rusije na Ukrajinu.

Protesti u Ukrajini, dakle, nisu započeli “zbog hrane”, te i ova tvrdnja dobija ocjenu lažna vijest

 

Postoji li “plan depopulacije”

Priče o “masovnoj depopulaciji” popularne su među teoretičarima zavjere koji tvrde da postoji  “globalni plan elita” da smanje broj ljudi na Zemlji, te često proglašavaju vakcine “sredstvom depopulacije”. U stvarnosti, svjetska populacija konstantno raste, osim kratkog perioda tokom 14. stoljeća kada se zaista smanjila zbog crne kuge. 

Napretkom tehnologije, poboljšanjem kvalitete života i generalnog zdravlja ljudi došlo je do naglog porasta populacije nakon industrijske revolucije u 18. stoljeću. No, u posljednjih 50 godina rast populacije se nastavio, ali sporijim tempom nego ranije, prema izvještaju Ujedinjenih nacija i izvještaju američkog Državnog obavještajnog vijeća (National Intelligence Council - NIC). To znači da svjetska populacija i dalje raste, ali manjom brzinom nego u 19. i prvoj polovini 20. stoljeća. Na web-stranici Our World in Data, Max Roser, programski direktor Martin programa za globalni razvoj na Univerzitetu u Oksfordu, u članku Stopa plodnosti objašnjava neke od faktora koji su na to uticali. Među njima su ulazak žena na tržište rada, manja smrtnost djece koja, zajedno sa većom dostupnošću kontracepcije, vodi tome da je moguće bolje planiranje porodice, urbanizacija i modernizacija ekonomije koje su dovele do toga da se u zajednicama koje se bave poljoprivredom ne rađa tako veliki broj djece koja su u ranijim periodima pomagala u radu od ranih godina. Brojni drugi faktori također utiču na stopu rasta stanovništva u različitim dijelovima svijeta, no među njima svakako nisu nikakva “trovanja” i slične izmišljene zavjere o kojima govore stranice poput Natural News. 

Tvrdnja da se dešava “masovna depopulacija” dobija ocjenu teorija zavjere. 

 

Azodikarbonamid kao otrov za stotine miliona potrošača

Takođe u velikim količinama u istim namirnicama pronađena je velika količina hemijskog azodikarbonamida koji se povezuje s rakom. No, to nije slučajno, nego, govori Adams taj hemijski spoj namjerno se stavlja i bez ikakve potrebe u hranu za masovnu konzumaciju. 
“Ne postoji logičan razlog zašto hemikalija pod nazivom azodikarbonamid treba biti dodana primjerice, hljebu ili pecivu, i salamama, ona hemijski ne služi tim namirnicama i nema nikakvu nutritivnu ni zaštitničku svrhu. Čini se kako se on dodaje samo kao otrov za stotine miliona potrošača koji ga bespotrebno konzumiraju.”

Kako navodi FDA, “azodikarbonamid (ADA) je hemijska supstanca odobrena za upotrebu kao sredstvo za izbjeljivanje u brašnu žitarica i kao poboljšivač teksture tijesta tokom pravljenja hljeba”. Kako navode, ADA nije nužna za proizvodnju hljeba, te postoje alternative koje se mogu koristiti. No, ADA sama po sebi nije toksična, kako navodi PubChem, otvorena baza podataka za hemiju pri američkom Nacionalnom institutu za zdravlje (National Institutes of Health - NIH).

Tokom pravljenja hljeba, iz ADA se razgrađuje hemikalija semikarbazid (SEM) koji je navodno kancerogen. FDA u odgovorima na pitanja o ADA navodi:

3. Šta FDA radi kako bi osigurala bezbjednu upotrebu ADA u hrani?
FDA nastavlja pratiti ​​sigurnu upotrebu ADA u hrani. Agencija je 2016. godine sprovela sveobuhvatnu procjenu izloženosti semikarbazidu (SEM) – hemikaliji koja se razgrađuje iz ADA tokom pravljenja hljeba. [...]
4. Šta je sa studijama koje pokazuju da su proizvodi razgradnje ADA, posebno semikarbazid, kancerogeni?
Tokom pravljenja hljeba, ADA se potpuno razlaže i formira druge hemikalije, od kojih je jedna SEM. U velikim koncentracijama, pokazalo se da SEM povećava učestalost pojave tumora kada je davan ženkama miševa, ali ne i kod mužjaka miševa ili kod pacova bilo kojeg pola. Ove studije su sprovedene na glodarima koristeći nivoe SEM-a koji daleko premašuju koncentracije kojim su ljudi izloženi pri konzumaciji brašna ili proizvoda od hljeba koji su prethodno tretirani ADA-om.

FDA, dakle, napominje da je ADA sigurna za korištenje:

5. Da li FDA preporučuje potrošačima promjenu prehrane?
Na osnovu naučnih saznanja, FDA ne preporučuje potrošačima da mijenjaju svoju ishranu zbog izloženosti ADA/SEM. FDA smatra ADA sigurnim aditivom za hranu kada se koristi u svrhe i u količinama u skladu sa FDA propisima.

Kako se ne radi o “otrovu”, već o hemijskoj supstanci koja je sigurna za korištenje u propisanim količinama, ovu tvrdnju ocjenjujemo kao dezinformaciju.

 

Zaprašivanje otrovima iz zraka

To su samo neki od rezultata ovog istraživanja. Ali ovaj spektroskopski laboratorij pronašao je još nešto. A to su velike količine aluminijuma u vazduhu i na poljoprivrednim površinama, a koje padaju direktno sa neba. Adams tvrdi da su njegova istraživanja potvrdila da je planeta, zemlja i vazduh prekriven aluminijumom.
Izmjeren je vazduh unutar laboratorije, izvan zgrade, oko poljoprivrednih površina i dokazano je da aluminijuma ima svugde, ne možemo ga izbjeći, ali najveće koncentracije su naravno oko usjeva što dokazuje da se usjevi posebno tretiraju iz vazduha otrovnim hemijskim supstancama poput aluminijuma. Za sve oni koje ne znaju Adams upozorava da je udisanje i konzumiranje aluminijuma uzročnik degenerativnih poremećaja mozga, cijele ljudske populacije. 

Popularna tvrdnja o zaprašivanju “direktno s neba” dolazi od teorije zavjere o takozvanim chemtrailsima (skraćeno od “chemical trails” – hemijski tragovi) koja se na našim prostorima dijeli već godinama, a posebno učestalo tokom pandemije. Ovo navodno zaprašivanje dešava se putem aviona, te se tvrdi da su tragovi koji na nebu ostaju iza aviona zapravo hemikalije koje padaju kroz zrak na zemlju i tako “truju ljude”. 
U stvarnosti, tragovi koji ostaju iza aviona su kondenzacijski, a nastaju spajanjem ispuha mlaznih motora koji se miješa s atmosferom. Kako objašnjava Scientific American, “vodena para sadržana u ispuhu mlaza kondenzira se i može se smrznuti, a ovaj postupak miješanja stvara oblak vrlo sličan onome koji vrući dah stvara kada je vani hladno”.

O navodnom zaprašivanju pisali smo u nekoliko navrata: 1, 2, 3, 4

Tvrdnju da se dešava “tretiranje iz vazduha” hemikalijama ocjenjujemo kao teoriju zavjere.

 

Hrana kao oružje i poziv na općenarodno buđenje

Kao što možete videti iz ovih malih primjera, hrana se danas koristi kao oružje protiv čovječanstva. To je vrlo podmukao i tihi rat protiv čovječnosti, vrlo dobro zakamufliran, a posljedice su strašne. Hrana koju jedemo mijenja ljudsko biće, a samim time i stvarnost koju živimo.

U konačnici, članak završava zaključkom da “hrana mijenja ljudsko biće”. No, kako smo već naveli, hrana koju konzumiramo prolazi sigurnosne testove od strane institucija da bi bila na tržištu. Ponovo, navodna istraživanja za koja ne možemo vidjeti rezultate, niti su recenzirana od strane naučne zajednice, ne možemo uzimati za ozbiljno, posebno ukoliko ona nisu ni rađena od strane stručnjaka/inja u tom polju, što Mike Adams svakako nije.

I ovu tvrdnju ocjenjujemo kao teoriju zavjere.
 

Napomena

27.9.2022.: Nakon objave analize, na Facebook stranici, ali i na profilu Anita Šupe (1, 2), također su objavljene tvrdnje da se hrana pravi s ciljem da ubija ljude. U objavama je podijeljen i link članka s portala Atma (1), koji sadrži iste tvrdnje.

Šupe, autorica knjiga "Istine i laži o hrani" i "Prva hrvatska LCHF kuharica", ove netačne tvrdnje iskoristila je za promociju svojih knjiga i poziv korisnicima/ama da ih kupe. 

Tvrdnje iz ovih Facebook objava, kao i članka Atma, ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti i teoriju zavjere.

10.11.2022: Portal Alo je isprvaio netačne tvrdnje u članku pa je članku dodana i ocjena ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 03.02.2016

Lijek iz prirode: NAUČNICI ISTRAŽIVALI I DOKAZALI: Izvršen je napad na čovječanstvo o kojem mediji ćute! Današnja hrana je napravljena da bi ubijala ljude! (VIDEO)

Nakon što je nezavisni američki laboratorij Natural News analizirao više od 1000 vrsta različite hrane, od “super” hrane do „džank fuda“, preko vitami...

  • Teorija zavjere
  • Lažna vijest
Teorija zavjere 08.11.2016

Poslovni dnevnik: NAUČNICI ISTRAŽIVALI I DOKAZALI: Izvršen je napad na čovječanstvo o kojem mediji ćute! Današnja hrana je napravljena da bi ubijala ljude! (VIDEO)

Nakon što je nezavisni američki laboratorij Natural News analizirao više od 1000 vrsta različite hrane, od “super” hrane do „džank fuda“, preko vitami...

  • Teorija zavjere
  • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 17.12.2017

Novi: NAUČNICI POTVRDILI: Izvršen je napad na čovječanstvo o kojem mediji ćute! Hrana u današnje vrijeme je napravljena da bi ubijala ljude! (VIDEO)

Naučnici su se posebno bazirali i na vitamine te na takozvanu zdravu hranu koja je takođe zatrovana. Nakon što je nezavisni američki laboratorij Natur...

  • Teorija zavjere
  • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 02.03.2020

Alo: Naučnici došli do frapantnih saznanja: Današnja hrana je napravljena da ubija ljude (VIDEO)

Šta nam sve plasiraju kao obrko je u stvari toksični otrov

  • Teorija zavjere
  • Prenošenje lažnih vijesti
  • Ispravljeno
Teorija zavjere 28.02.2022

Atma: Mike Adams: “Današnja hrana kao da je dizajnirana da nas polako ubije, a rezultat je i masovna retardacija ljudi!”

Nakon što je nezavisni američki laboratorij Forensic Food lab, poznatog američkog alternativnog portala Natural News analizirao više od 1000 vrsta raz...

  • Teorija zavjere
  • Prenošenje lažnih vijesti