Raskrinkavanje.ba

Iskorištavanje poznatih za antivakcinacijsku propagandu: Šta je poznato o zdravstvenom stanju Jamiea Foxxa?

Iako zvaničnih potvrda o pojedinostima zdravstvenog stanja glumca Jamiea Foxxa nema, protivnici/e vakcinacije su iskoristili/e i ovu temu za “dokazivanje” svojih narativa o štetnosti vakcina.

Foto: Gage Skidmore, Flickr

Na portalu Epoha objavljen je 1. juna 2023. godine članak o zdravstvenim problemima američkog glumca Jamiea Foxxa. Članak je opremljen naslovom koji glasi: 

Jamie Foxx pretrpio je ‘skoro smrtonosni’ krvni ugrušak nakon što ga je hollywoodski studio natjerao na cijepljenje

U članku se, između ostalog, navodi da je Foxx bio “prisiljen primiti eksperimentalno cjepivo protiv Covida”. Epoha se u svojim tvrdnjama poziva na novinara A.J. Benza.

Holivudski glumac Jamie Foxx pretrpio je ‘gotovo smrtonosni’ krvni ugrušak u mozgu nakon što je bio prisiljen primiti eksperimentalno cjepivo protiv Covida, prema novinaru AJ Benza.
(...)
“Imao sam nekoga u sobi tko mi je rekao da je Jamie imao krvni ugrušak u mozgu nakon što je primio injekciju”, izjavio je Benza.

Novinar je nastavio objašnjavati da je Foxx na kraju dobio cjepivo zbog pritiska i mandata holivudskih studija.

“Nije želio cjepivo, ali zbog filma u kojem je bio, bio je pod pritiskom da ga dobije”, rekao je Benza.

Tvrdnje novinara o uzroku zdravstvenog stanja Foxxa objavili su i portali Hop, Globlok, Nulta tačka i Provjeri te pojedini/e korisnici/e društvenih mreža (1, 2).

Šta su činjenice?

Glumac Jamie Foxx hospitalizovan je sredinom aprila zbog zdravstvenih problema čije pojedinosti nisu objavljene. O ozbiljnosti njegovog zdravstvenog stanja i uzroku njegove hospitalizacije strani mediji i korisnici/e društvenih mreža nagađali su i ranije. 

Tvrdnje o navodnoj povezanosti njegove hospitalizacije sa vakcinacijom protiv Covid-19 iznio je kolumnista A.J. Benza u svom gostovanju na YouTube kanalu Dr. Drew, 30.5.2023. godine. Benza je tokom ovog intervjua hospitalizaciju Foxxa i njegovo zdravstveno stanje doveo u direktnu vezu sa vakcinacijom protiv Covid-19. Ipak, za svoje tvrdnje nije naveo niti jedan dokaz, osim informacija koje je navodno dobio od neimenovane osobe. 

Tvrdnje koje je iznio ovaj novinar analizirale su i brojne strane platforme za provjeru činjenica, među kojima su Snopes (5.6.2023), PolitiFact (1.6.2023) i Health Feedback (30.5.2023). Ove platforme ocijenile su takve tvrdnje neprovjerenim. 

Kako se u ovim analizama objašnjava, nema zvaničnih informacija o glumčevom stanju i tome šta ga je uzrokovalo. Njegova porodica i druge bliske osobe nisu javno iznosile nikakve detalje o Foxxovom zdravlju. Njegova kćerka je 12. maja, prije nego što je Benza iznio pomenute tvrdnje, objavila da je Foxx pušten iz bolnice i da se oporavlja. Ipak, do vremena pisanja ove analize nije bilo javno dostupnih informacija o pojedinostima, ozbiljnosti ili uzrocima njegovog zdravstvenog problema. 

Što se tiče tvrdnji koje je iznio Benza, na portalu NBC objavljen je 8. juna članak u kom se navodi da je Foxxov predstavnik potvrdio da su njegovi navodi “potpuno netačni”. 

Dodatno, nije moguće sa sigurnošću tvrditi ni da li je glumac Jamie Foxx vakcinisan protiv Covid-19 te ako jeste, kada i koju je vakcinu primio. Isto je i sa tvrdnjom da je “natjeran” da primi vakcinu. Pouzdanih javnih informacija ni o tim navodima nema

Neke vakcine protiv Covid-19, uglavnom one za koje je korištena tehnologija virusnih vektora, nose mali rizik od stvaranja krvnih ugrušaka. Ipak, kako objašnjava Health Feedback u svojoj analizi, vakcine zasnovane na mRNK tehnologiji nisu pokazale takav rizik. Raskrinkavanje je ranije analiziralo neutemeljene tvrdnje vezane za povezanost vakcina protiv Covid-19 i nastanka krvnih ugrušaka (1, 2). 

Takođe, vakcine protiv Covid-19 nisu “eksperimentalne”. Ovom temom Raskrinkavanje se također bavilo u više navrata (1, 2). Kako je istaknuto, vakcine su prošle klinička ispitivanja, a tehnologije na kojima su zasnovane nisu “eksperimentalne”, već su razvijane godinama. 

Neutemeljene tvrdnje o navodnoj povezanosti zdravstvenih stanja ili smrti poznatih ličnosti sa vakcinama protiv Covid-19 čest su argument zagovornika/ca antivakcinacijskog pokreta. Raskrinkavanje je takve neutemeljene poveznice analiziralo u više navrata (1, 2, 3). 

Tvrdnju da je Jamie Foxx “pretrpio skoro smrtonosni krvni ugrušak” nakon vakcinacije, na koju ga je “natjerao hollywoodski studio“ ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama. Radi se o navodima novinara koji nisu ničim potkrijepljeni. Tvrdnju da su vakcine protiv Covid-19 “eksperimentalne”, objavljenu u članku portala Epoha, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Ostala prenošenja ove tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke