Iskorištavanje poznatih za antivakcinacijsku propagandu: Šta je poznato o zdravstvenom stanju Jamiea Foxxa?

Iako zvaničnih potvrda o pojedinostima zdravstvenog stanja glumca Jamiea Foxxa nema, protivnici/e vakcinacije su iskoristili/e i ovu temu za “dokazivanje” svojih narativa o štetnosti vakcina.

Foto: Gage Skidmore, Flickr

Na portalu Epoha objavljen je 1. juna 2023. godine članak o zdravstvenim problemima američkog glumca Jamiea Foxxa. Članak je opremljen naslovom koji glasi: 

Jamie Foxx pretrpio je ‘skoro smrtonosni’ krvni ugrušak nakon što ga je hollywoodski studio natjerao na cijepljenje

U članku se, između ostalog, navodi da je Foxx bio “prisiljen primiti eksperimentalno cjepivo protiv Covida”. Epoha se u svojim tvrdnjama poziva na novinara A.J. Benza.

Holivudski glumac Jamie Foxx pretrpio je ‘gotovo smrtonosni’ krvni ugrušak u mozgu nakon što je bio prisiljen primiti eksperimentalno cjepivo protiv Covida, prema novinaru AJ Benza.
(...)
“Imao sam nekoga u sobi tko mi je rekao da je Jamie imao krvni ugrušak u mozgu nakon što je primio injekciju”, izjavio je Benza.

Novinar je nastavio objašnjavati da je Foxx na kraju dobio cjepivo zbog pritiska i mandata holivudskih studija.

“Nije želio cjepivo, ali zbog filma u kojem je bio, bio je pod pritiskom da ga dobije”, rekao je Benza.

Tvrdnje novinara o uzroku zdravstvenog stanja Foxxa objavili su i portali Hop, Globlok, Nulta tačka i Provjeri te pojedini/e korisnici/e društvenih mreža (1, 2).

Šta su činjenice?

Glumac Jamie Foxx hospitalizovan je sredinom aprila zbog zdravstvenih problema čije pojedinosti nisu objavljene. O ozbiljnosti njegovog zdravstvenog stanja i uzroku njegove hospitalizacije strani mediji i korisnici/e društvenih mreža nagađali su i ranije. 

Tvrdnje o navodnoj povezanosti njegove hospitalizacije sa vakcinacijom protiv Covid-19 iznio je kolumnista A.J. Benza u svom gostovanju na YouTube kanalu Dr. Drew, 30.5.2023. godine. Benza je tokom ovog intervjua hospitalizaciju Foxxa i njegovo zdravstveno stanje doveo u direktnu vezu sa vakcinacijom protiv Covid-19. Ipak, za svoje tvrdnje nije naveo niti jedan dokaz, osim informacija koje je navodno dobio od neimenovane osobe. 

Tvrdnje koje je iznio ovaj novinar analizirale su i brojne strane platforme za provjeru činjenica, među kojima su Snopes (5.6.2023), PolitiFact (1.6.2023) i Health Feedback (30.5.2023). Ove platforme ocijenile su takve tvrdnje neprovjerenim. 

Kako se u ovim analizama objašnjava, nema zvaničnih informacija o glumčevom stanju i tome šta ga je uzrokovalo. Njegova porodica i druge bliske osobe nisu javno iznosile nikakve detalje o Foxxovom zdravlju. Njegova kćerka je 12. maja, prije nego što je Benza iznio pomenute tvrdnje, objavila da je Foxx pušten iz bolnice i da se oporavlja. Ipak, do vremena pisanja ove analize nije bilo javno dostupnih informacija o pojedinostima, ozbiljnosti ili uzrocima njegovog zdravstvenog problema. 

Što se tiče tvrdnji koje je iznio Benza, na portalu NBC objavljen je 8. juna članak u kom se navodi da je Foxxov predstavnik potvrdio da su njegovi navodi “potpuno netačni”. 

Dodatno, nije moguće sa sigurnošću tvrditi ni da li je glumac Jamie Foxx vakcinisan protiv Covid-19 te ako jeste, kada i koju je vakcinu primio. Isto je i sa tvrdnjom da je “natjeran” da primi vakcinu. Pouzdanih javnih informacija ni o tim navodima nema

Neke vakcine protiv Covid-19, uglavnom one za koje je korištena tehnologija virusnih vektora, nose mali rizik od stvaranja krvnih ugrušaka. Ipak, kako objašnjava Health Feedback u svojoj analizi, vakcine zasnovane na mRNK tehnologiji nisu pokazale takav rizik. Raskrinkavanje je ranije analiziralo neutemeljene tvrdnje vezane za povezanost vakcina protiv Covid-19 i nastanka krvnih ugrušaka (1, 2). 

Takođe, vakcine protiv Covid-19 nisu “eksperimentalne”. Ovom temom Raskrinkavanje se također bavilo u više navrata (1, 2). Kako je istaknuto, vakcine su prošle klinička ispitivanja, a tehnologije na kojima su zasnovane nisu “eksperimentalne”, već su razvijane godinama. 

Neutemeljene tvrdnje o navodnoj povezanosti zdravstvenih stanja ili smrti poznatih ličnosti sa vakcinama protiv Covid-19 čest su argument zagovornika/ca antivakcinacijskog pokreta. Raskrinkavanje je takve neutemeljene poveznice analiziralo u više navrata (1, 2, 3). 

Tvrdnju da je Jamie Foxx “pretrpio skoro smrtonosni krvni ugrušak” nakon vakcinacije, na koju ga je “natjerao hollywoodski studio“ ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama. Radi se o navodima novinara koji nisu ničim potkrijepljeni. Tvrdnju da su vakcine protiv Covid-19 “eksperimentalne”, objavljenu u članku portala Epoha, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Ostala prenošenja ove tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Ćosić Objavljeno: 08. 06. 2023 | Zadnji put osvježeno: prije 3 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Izmišljena izjava Aljoše Čampare o Elmedinu Konakoviću

Facebook stranica Bošnjaci objavila je navodnu izjavu u kojoj Aljoša Čampar...

Lažna vijest
Lažna vijest
Prevarne strategije za prodaju preparata: Nepostojeći “izumitelj” ZglofleXa i Nobelova nagrada

U svrhu prodaje preparata ZglofleX, objavljen je tekst kojeg “potpisuje” mo...

Lažna vijest
Lažna vijest
FDA ne nameće vještačku so sa “mRNA hemikalijama”

Na internetu se dijeli teorija zavjere prema kojoj američka Uprava za hranu...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me