Raskrinkavanje.ba

Kanadski patolog ponovo širi dezinformacije o vakcinama protiv Covid-19

Protivnici/e vakcinacije dijele videosnimak koji prikazuje dio gostovanja dr. Rogera Hodkinsona, poznatog promotora dezinformacija o vakcinama protiv Covid-19.

Foto: Screenshot Just Right Media

Na Facebooku je 15. marta 2023. godine objavljen kratki isječak razgovora o imunizaciji protiv Covid-19 koji su vodili Robert Vaughan i dr. Roger Hodkinson. U kratkom snimku titlovanom na naš jezik Robert Vaughan pita: “Trebamo li oprostiti i zaboraviti sve što se dogodilo?” Patolog Roger Hodkinson odgovara odrično i kaže da sve doktore koji su davali vakcine protiv Covid-19 treba zatvoriti. Titl njegovog odgovora je sljedeći: 

Apsolutno ne! Pun sam osvete! Ja sam osvetoljubiv! Nije vrijeme da se kaže “žao mi je”. Vrijeme je da se ova kopilad strpaju u zatvor!
-Vidjeli smo najveće ubistvo. Ja to zovem “veliko ubistvo”!
Vidjeli smo najveće ubistvo ikad u historiji medicine, direktno zbog intervencije ovih idiota u zdravstvenu skrb. 
(...)
Kako možete pogledati u oči jedne trudnice i reći joj da je ovaj eksperimentalni proizvod siguran?!
Kako to možete učiniti kao liječnik?!
Ne! Svako, bilo koji liječnik koji je to učinio bi trebao biti u zatvoru.

Foto: Facebook

Videosnimak je ranije objavljen u člancima portala Epoha i Pressteam Austria te je dijeljen na Facebooku i Twitteru. Duži videosnimak s titlovima objavljen je 27.11.2022. na platformi Bitchute. 

Šta su činjenice?

 

Članak s videosnimkom emisije “JustRight” koju vodi Robert Vaughan, a u kojoj gostuje dr. Robert Hodkinson, objavljen je 7.11.2022. godine na web stranici JustRightMedia. Videosnimak je istoga dana objavljen i na YouTube kanalu JustRightMedia.

JustRight je jednosatna sedmična radioemisija koju objavljuje platforma JustRightMedia sa sjedištem u kanadskom gradu London, u provinciji Ontario. 

Kanadski patolog dr. Robert Hodkinson odranije je poznat po širenju dezinformacija o koronavirusu i vakcinama protiv Covid-19. Od početka pandemije, njegovim izjavama o Covid-19 bavili su se brojni svjetski i regionalni fact-checking portali (1, 2, 3, 4, 5). 

Raskrinkavanje je u analizi iz februara 2022. godine pisalo o dezinformacijama o Covid-19 i vakcinama koje je u viralnom videosnimku iznio ovaj kanadski patolog. Hodkinson je tada pandemiju nazvao “hrpom laži”, “horor-predstavom” i “čistom propagandom”, a za bolest Covid-19 lažno je naveo da se ne razlikuje od obične sezonske gripe.

Gostujući u emisiji “JustRight” u novembru 2022. godine, čiji je segment uz prevod objavljen na društvenim mrežama i u medijima na našem govornom području, Hodkinson je ponovo dezinformativno govorio o pandemiji i vakcinama protiv Covid-19. On je u kratkom videosnimku kazao da smo “vidjeli najveće ubistvo ikad u historiji medicine”, i to “direktno zbog intervencije ovih idiota u zdravstvenu skrb”.

U dijelu emisije koji nije dio kratkog snimka koji se dijeli na portalima i društvenim mrežama Hodkinson je naveo da su vakcine protiv Covid-19 smrtonosne i da zdravstveni sistem prikriva smrti od vakcina. On implicira da su vakcine uzrokovale “najveće ubistvo” te da oni koji su donosili odluke o vakcinaciji trebaju biti u zatvoru. 

Raskrinkavanje se ranije bavilo dezinformativnim tvrdnjama da su vakcine protiv Covid-19 smrtonosne (1, 2, 3, 4). Kao “dokazi” za ovakve tvrdnje korišteni su različiti navodi – od toga da je protein šiljka kojeg tijelo stvara nakon imunizacije i o kojem je i Hodkinson govorio smrtonosan do manipulativnog predstavljanja podataka iz američkog Sistema prijavljivanja neželjenih događaja nakon vakcinacije (Vaccine Adverse Event Reporting System – VAERS). 

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), koji vode VAERS, odgovorili su nam u maju 2022. na upit o broju potvrđenih smrtnih slučajeva izazvanih vakcinacijom protiv Covid-19 i naveli su da su prijave smrti nakon vakcinacije rijetke. U SAD-u je od 14. decembra 2020. do 9. maja 2022. dato više od 579 miliona doza vakcina protiv Covid-19, a za to vrijeme VAERS je primio 14.596 preliminarnih prijava o smrti (0,0025%) među osobama koje su primile vakcine protiv Covid-19. Iz CDC-a su napomenuli i da američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) zahtijeva od zdravstvenih radnika da prijave VAERS-u svaku smrt nakon vakcinacije protiv Covid-19, čak i ako nije jasno je li vakcina bila uzrok, te da prijave o štetnim događajima nakon vakcinacije, uključujući smrtne slučajeve, ne znače nužno da je vakcina izazvala zdravstveni problem. 

Pregled dostupnih kliničkih informacija, uključujući potvrde o smrti, obdukcije i medicinsku dokumentaciju, nije utvrdio uzročnu vezu s vakcinama protiv Covid-19, osim u devet potvrđenih smrtnih slučajeva od TTS-a [tromboza sa sindromom trombocitopenije] nakon Janssen Covid-19 vakcine.

Hodkinson navodi da su ove vakcine “eksperimentalni proizvod”. Raskrinkavanje se bavilo i ovakvim tvrdnjama u nekoliko navrata (1, 2, 3). Odobrene vakcine protiv Covida-19 nisu eksperimentalne; prošle su tri faze ispitivanja, o čemu možete čitati u analizi iz marta 2021. godine. Praćenje sigurnosti vakcina nastavlja se i nakon što ih odobri FDA. I iz Pfizera su rekli da će nastaviti s praćenjem učesnika/ca u ispitivanju zbog neželjenih događaja dvije godine nakon što prime drugu dozu vakcine, kako je navedeno u analizi PolitiFacta iz februara 2021. Vlade SAD-a i Velike Britanije također imaju uspostavljene sisteme za praćenje sigurnosti vakcina.

 

Jesu li vakcine sigurne za trudnice? 

 

Hodkinson navodi da vakcine protiv Covid-19 nisu sigurne za trudnice te da svi ljekari koji su trudnicama govorili suprotno treba da idu u zatvor. Ovakve tvrdnje dio su dezinformativnih narativa od početka pandemije (1, 2, 3).

Na web stranici CDC-a s informacijama o vakcinama protiv Covid-19 i trudnoći, koja je bila ažurirana u oktobru 2022. godine u vrijeme pisanja ove analize, navedeno je da se povećava broj dokaza koji pokazuju da je vakcinacija protiv Covid-19 prije i tokom trudnoće sigurna, efikasna i korisna i za trudnicu i za bebu. Također je navedeno da 

prednosti primanja vakcine protiv Covid-19 nadmašuju sve potencijalne rizike od vakcinacije tokom trudnoće. 

Vakcine protiv Covid-19 ne uzrokuju Covid-19, uključujući osobe koje su trudne ili njihove bebe.
(...)
Podaci o sigurnosti primanja mRNA vakcine protiv Covid-19 (Moderna ili Pfizer-BioNTech) prije i za vrijeme trudnoće su ohrabrujući.
(...)
Podaci pokazuju da primanje mRNA Covid-19 vakcine tokom trudnoće smanjuje rizik od teških bolesti i drugih zdravstvenih efekata od Covid-19 za trudnice.
(...)
Vakcinacija tokom trudnoće stvara antitijela koja mogu pomoći u zaštiti bebe.
(...)
U studijama na životinjama nisu pronađeni sigurnosni problemi.

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnje da su vakcine protiv Covid-19 smrtonosne i da su štetne za trudnice, objavljene na platformi Bitchute, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Istu ocjenu dajemo tvrdnjama da su ove vakcine “eksperimentalne”. 

Prenošenjima ovih tvrdnji dajemo ocjenu prenošenje lažnih vijesti

Pogledajte originalne članke
Prenošenje lažnih vijesti 23.11.2022

Press team Austria: Patolog bijesan: Svakom doktoru koji je umiješan u ovo pripada zatvor

Da li je vrijeme da se oprosti i zaboravi? Ovo je pitanje Robert Vaughan iz Just Right Media postavio patologu Rogeru Hodkinsonu. "Nema šanse", odgovo...

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 08.12.2022

Facebook profili i stranice: Dr. Roger Hodkinson: "Vrijeme je da se ova kopilad strpaju u zatvor!"

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 13.12.2022

Twitter profil: Dr. Roger Hodkinson: "Vrijeme je da se ova kopilad strpaju u zatvor!" by Eric Coon

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 17.12.2022

Epoha: Dr. Roger Hodkinson – Svjedočili smo najvećem ubojstvu ikad u povijesti medicine

  • Prenošenje lažnih vijesti