Kanadski patolog ponovo širi dezinformacije o vakcinama protiv Covid-19

Protivnici/e vakcinacije dijele videosnimak koji prikazuje dio gostovanja dr. Rogera Hodkinsona, poznatog promotora dezinformacija o vakcinama protiv Covid-19.

Foto: Screenshot Just Right Media

Na Facebooku je 15. marta 2023. godine objavljen kratki isječak razgovora o imunizaciji protiv Covid-19 koji su vodili Robert Vaughan i dr. Roger Hodkinson. U kratkom snimku titlovanom na naš jezik Robert Vaughan pita: “Trebamo li oprostiti i zaboraviti sve što se dogodilo?” Patolog Roger Hodkinson odgovara odrično i kaže da sve doktore koji su davali vakcine protiv Covid-19 treba zatvoriti. Titl njegovog odgovora je sljedeći: 

Apsolutno ne! Pun sam osvete! Ja sam osvetoljubiv! Nije vrijeme da se kaže “žao mi je”. Vrijeme je da se ova kopilad strpaju u zatvor!
-Vidjeli smo najveće ubistvo. Ja to zovem “veliko ubistvo”!
Vidjeli smo najveće ubistvo ikad u historiji medicine, direktno zbog intervencije ovih idiota u zdravstvenu skrb. 
(...)
Kako možete pogledati u oči jedne trudnice i reći joj da je ovaj eksperimentalni proizvod siguran?!
Kako to možete učiniti kao liječnik?!
Ne! Svako, bilo koji liječnik koji je to učinio bi trebao biti u zatvoru.

Foto: Facebook

Videosnimak je ranije objavljen u člancima portala Epoha i Pressteam Austria te je dijeljen na Facebooku i Twitteru. Duži videosnimak s titlovima objavljen je 27.11.2022. na platformi Bitchute. 

Šta su činjenice?

 

Članak s videosnimkom emisije “JustRight” koju vodi Robert Vaughan, a u kojoj gostuje dr. Robert Hodkinson, objavljen je 7.11.2022. godine na web stranici JustRightMedia. Videosnimak je istoga dana objavljen i na YouTube kanalu JustRightMedia.

JustRight je jednosatna sedmična radioemisija koju objavljuje platforma JustRightMedia sa sjedištem u kanadskom gradu London, u provinciji Ontario. 

Kanadski patolog dr. Robert Hodkinson odranije je poznat po širenju dezinformacija o koronavirusu i vakcinama protiv Covid-19. Od početka pandemije, njegovim izjavama o Covid-19 bavili su se brojni svjetski i regionalni fact-checking portali (1, 2, 3, 4, 5). 

Raskrinkavanje je u analizi iz februara 2022. godine pisalo o dezinformacijama o Covid-19 i vakcinama koje je u viralnom videosnimku iznio ovaj kanadski patolog. Hodkinson je tada pandemiju nazvao “hrpom laži”, “horor-predstavom” i “čistom propagandom”, a za bolest Covid-19 lažno je naveo da se ne razlikuje od obične sezonske gripe.

Gostujući u emisiji “JustRight” u novembru 2022. godine, čiji je segment uz prevod objavljen na društvenim mrežama i u medijima na našem govornom području, Hodkinson je ponovo dezinformativno govorio o pandemiji i vakcinama protiv Covid-19. On je u kratkom videosnimku kazao da smo “vidjeli najveće ubistvo ikad u historiji medicine”, i to “direktno zbog intervencije ovih idiota u zdravstvenu skrb”.

U dijelu emisije koji nije dio kratkog snimka koji se dijeli na portalima i društvenim mrežama Hodkinson je naveo da su vakcine protiv Covid-19 smrtonosne i da zdravstveni sistem prikriva smrti od vakcina. On implicira da su vakcine uzrokovale “najveće ubistvo” te da oni koji su donosili odluke o vakcinaciji trebaju biti u zatvoru. 

Raskrinkavanje se ranije bavilo dezinformativnim tvrdnjama da su vakcine protiv Covid-19 smrtonosne (1, 2, 3, 4). Kao “dokazi” za ovakve tvrdnje korišteni su različiti navodi – od toga da je protein šiljka kojeg tijelo stvara nakon imunizacije i o kojem je i Hodkinson govorio smrtonosan do manipulativnog predstavljanja podataka iz američkog Sistema prijavljivanja neželjenih događaja nakon vakcinacije (Vaccine Adverse Event Reporting System – VAERS). 

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), koji vode VAERS, odgovorili su nam u maju 2022. na upit o broju potvrđenih smrtnih slučajeva izazvanih vakcinacijom protiv Covid-19 i naveli su da su prijave smrti nakon vakcinacije rijetke. U SAD-u je od 14. decembra 2020. do 9. maja 2022. dato više od 579 miliona doza vakcina protiv Covid-19, a za to vrijeme VAERS je primio 14.596 preliminarnih prijava o smrti (0,0025%) među osobama koje su primile vakcine protiv Covid-19. Iz CDC-a su napomenuli i da američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) zahtijeva od zdravstvenih radnika da prijave VAERS-u svaku smrt nakon vakcinacije protiv Covid-19, čak i ako nije jasno je li vakcina bila uzrok, te da prijave o štetnim događajima nakon vakcinacije, uključujući smrtne slučajeve, ne znače nužno da je vakcina izazvala zdravstveni problem. 

Pregled dostupnih kliničkih informacija, uključujući potvrde o smrti, obdukcije i medicinsku dokumentaciju, nije utvrdio uzročnu vezu s vakcinama protiv Covid-19, osim u devet potvrđenih smrtnih slučajeva od TTS-a [tromboza sa sindromom trombocitopenije] nakon Janssen Covid-19 vakcine.

Hodkinson navodi da su ove vakcine “eksperimentalni proizvod”. Raskrinkavanje se bavilo i ovakvim tvrdnjama u nekoliko navrata (1, 2, 3). Odobrene vakcine protiv Covida-19 nisu eksperimentalne; prošle su tri faze ispitivanja, o čemu možete čitati u analizi iz marta 2021. godine. Praćenje sigurnosti vakcina nastavlja se i nakon što ih odobri FDA. I iz Pfizera su rekli da će nastaviti s praćenjem učesnika/ca u ispitivanju zbog neželjenih događaja dvije godine nakon što prime drugu dozu vakcine, kako je navedeno u analizi PolitiFacta iz februara 2021. Vlade SAD-a i Velike Britanije također imaju uspostavljene sisteme za praćenje sigurnosti vakcina.

 

Jesu li vakcine sigurne za trudnice? 

 

Hodkinson navodi da vakcine protiv Covid-19 nisu sigurne za trudnice te da svi ljekari koji su trudnicama govorili suprotno treba da idu u zatvor. Ovakve tvrdnje dio su dezinformativnih narativa od početka pandemije (1, 2, 3).

Na web stranici CDC-a s informacijama o vakcinama protiv Covid-19 i trudnoći, koja je bila ažurirana u oktobru 2022. godine u vrijeme pisanja ove analize, navedeno je da se povećava broj dokaza koji pokazuju da je vakcinacija protiv Covid-19 prije i tokom trudnoće sigurna, efikasna i korisna i za trudnicu i za bebu. Također je navedeno da 

prednosti primanja vakcine protiv Covid-19 nadmašuju sve potencijalne rizike od vakcinacije tokom trudnoće. 

Vakcine protiv Covid-19 ne uzrokuju Covid-19, uključujući osobe koje su trudne ili njihove bebe.
(...)
Podaci o sigurnosti primanja mRNA vakcine protiv Covid-19 (Moderna ili Pfizer-BioNTech) prije i za vrijeme trudnoće su ohrabrujući.
(...)
Podaci pokazuju da primanje mRNA Covid-19 vakcine tokom trudnoće smanjuje rizik od teških bolesti i drugih zdravstvenih efekata od Covid-19 za trudnice.
(...)
Vakcinacija tokom trudnoće stvara antitijela koja mogu pomoći u zaštiti bebe.
(...)
U studijama na životinjama nisu pronađeni sigurnosni problemi.

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnje da su vakcine protiv Covid-19 smrtonosne i da su štetne za trudnice, objavljene na platformi Bitchute, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Istu ocjenu dajemo tvrdnjama da su ove vakcine “eksperimentalne”. 

Prenošenjima ovih tvrdnji dajemo ocjenu prenošenje lažnih vijesti

Autorica: Alena Beširević Objavljeno: 03. 04. 2023 | Zadnji put osvježeno: prije 2 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Klikbejt
Klikbejt naslovi s “otkrićem” o osobinama maloljetnog napadača iz Beograda

Izjave sudskog vještaka, pozvanog da komentariše javno dostupne informacije...

Klikbejt
Analiza
Pregled sedmice: Lažne vijesti o vakcinama, izmišljene izjave političara i “prvenstvo” u seksu

U prethodnoj sedmici, Raskrinkavanje se bavilo navodima o vakcinaciji proti...

Lažna vijest
Ne, seks nije sport u Švedskoj

Neki mediji su objavili “vijest” da je Švedska prva zemlja koja je “registr...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Ispravljeno
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me