Kompilacija neistina o vakcinama koje promovišu upitni autoriteti

Pojedini mediji prenijeli su članak sa tvrdnjama o navodnim negativnim posljedicama vakcinacije protiv Covid-19, od kojih su sve već pobijene.

Na portalu Logično 9.5.2021, objavljen je članak sa naslovom: 

Znanstvenici – istraživači i “Frontline doctors pozivaju” CDC da zaustavi sva Covid cjepiva

U članku autorice Arne Šebalj, tvrdi se da vakcine protiv Covid-19 izazivaju negativne zdravstvene posljedice, uključujući smanjenje plodnosti, prekid trudnoće, poremećaje krvi i “imunološki bijeg”. Zatim, u članku se tvrdi da Pfizer vakcina izaziva neurodegenerativne bolesti, te da vakcinisane osobe šire zarazu Covid-19. 

Članak su, dijelom ili u cijelosti, prenijeli i sljedeći portali: Pravda, Srbin(.info), Magicus, HR Sott

Šta su činjenice?

Članak Arne Šebalj sastavljen je iz nekoliko dijelova. Prvi dio se odnosi na tvrdnje molekularne biologinje Janci Chunn Lindsay i prijevod je teksta na engleskom jeziku, objavljenog 27.4.2021. godine, na blogu autorice Jennifer Margulis. 

Janci Chunn Lindsay se javila za riječ na sastanku savjetodavnog odbora za imunizacijske prakse američkih Centara za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC), u dijelu rezervisanom za komentare javnosti. Sastanak je održan 23.4.2021. godine. Njeni komentari su se proširili na društvenim mrežama, posebno u antivakserskim krugovima. 

Prvo, postoji vjerodostojan razlog za vjerovanje da će Covid cjepiva međusobno reagirati sa sincitinom i reproduktivnim proteinima u spermi, jajnim ćelijama i posteljici, što će dovesti do oštećenja plodnosti i oštećenja reproduktivnih i gestacijskih ishoda. 
(...) 
Zabilježili smo 100 gubitka trudnoće prijavljene u VAERS-u od 9. travnja. A bilo je (također) izvješća o oštećenjima spermatogeneze i nalazima posteljice od prirodne infekcije, cijepljenih i nokaut životinja na sincitin modelima koji imaju sličnu patologiju posteljice, što implicira ulogu posredovanu sincitinom u tim  ishodima. Uz to, čuli smo za višestruka izvješća o nepravilnostima menstruacije kod cijepljenih. To se mora istražiti.
(...)
Drugo, sve genske terapije (Covid cjepiva) uzrokuju koagulopatiju. (Koagulopatija – kada je oštećen sustav zgrušavanja krvi u tijelu.) To nije izolirano od jednog proizvođača. I ovo nije izolirano za jednu dobnu skupinu. Kao što vidimo smrt od koagulopatije kod zdravih mladih odraslih osoba bez sekundarnih popratnih bolesti. Od 9. travnja 2021. u sustavu izvještavanja VAERS zabilježeno je 795 izvještaja povezanih s poremećajima zgrušavanja krvi, od čega 338 zbog trombocitopenije.
(...)
Treće, postoje snažni dokazi za imunološki bijeg i da inokulacija pod pandemijskim pritiskom ovim procurivim cjepivima potiče stvaranje više smrtonosnih mutanata koji ujedno novo zaraze demografsku populaciju mlađe dobi i uzrokuju više smrtnih slučajeva povezanih s Covidom nego što bi to učinili su se dogodile bez intervencije. Odnosno, postoje dokazi da cjepiva pogoršavaju pandemiju.

AFP Factcheck provjerio je njene navode u tekstu od 11.5.2021. godine. 

U zajedničkoj izjavi, Američki koledž opstetričara i ginekologa, Američko društvo za reproduktivnu medicinu i Društvo za materinsko-fetalnu medicinu takođe su rekli da "nema dokaza da vakcina može dovesti do gubitka plodnosti".

Iako plodnost nije posebno proučavana u kliničkim ispitivanjima vakcina, u izjavi se objašnjava da “nije zabilježen gubitak plodnosti među sudionicima ispitivanja ili među milionima koji su primili vakcine od njihovog odobrenja, a u studijama na životinjama nisu se pojavili znakovi neplodnosti. Naučno je gubitak plodnosti malo vjerovatan."

Dasantila Golemi-Kotra, mikrobiologinja sa Univerziteta York, rekla je za AFP da je "mala vjerovatnost da će protutijela inducirana vakcinom protiv šiljak proteina SARS-CoV-2 križno reagovati sa sincitinom-1 ili -2 u tijelu i dovesti do neplodnosti."

Objasnila je da dezinformacije mogu proizlaziti iz činjenice da antitijela protiv šiljak proteina i protein sincitin-1 posteljice dijele "vrlo kratko područje aminokiselina".

Ali to ne znači da bi imunološki sistem napao protein sincitin. Imunološki sistem može "prepoznati površinu u ciljanom proteinu, što se rijetko ograničava na jednu kratku sekvencu aminokiseline", rekla je.

AFP se osvrnuo i na tvrdnju o prekidima trudnoće i menstruacijskim nepravilnostima, te zaključio da nema indikacija da vakcina negativno utječe na trudnoću, i da su istraživanja o potencijalnoj vezi vakcine protiv Covid-19 i promjena menstrualnog ciklusa još uvijek u toku. 

CDC je u februaru saopćio da nije utvrdio nikakav trend pobačaja nakon imunizacije protiv Covida-19.

"Do danas nijedan dokaz ne ukazuje na porast pobačaja nakon Covid-19 vakcine, a nisu primijećeni nikakvi zabrinjavajući obrasci prijavljivanja", rekao je glasnogovornik.

CDC na svojoj web stranici takođe navodi da "na temelju načina na koji te vakcine djeluju u tijelu, stručnjaci vjeruju da vjerovatno neće predstavljati poseban rizik za trudnice."

Preliminarni nalazi studije objavljene u aprilu 2021. u časopisu The New England Journal of Medicine "nisu pokazali očite sigurnosne signale među trudnicama koje su primile mRNA vakcine protiv Covid-19", prema autorima.

AFP je analizirao i tvrdnju o zgrušavanju krvi uzrokovanom vakcinama protiv Covid-19. SAD su pauzirale distribuciju vakcina Johnson & Johnson zbog sumnji da ove vakcine imaju veze sa prijavljenim slučajevima zgrušavanja krvi. Međutim, budući da je izvještaj pokazao da je to jako rijetka pojava (na više od 8.4 miliona datih vakcina bilo prijavljeno samo 23 slučaja), preporučen je nastavak distribucije ovih vakcina. Distribucija vakcine kompanije AstraZeneca, koja koristi sličnu tehnologiju kao Johnson & Johnson, također je zaustavljena na kratko vrijeme zbog prijava slučajeva zgrušavanja krvi. Nakon istrage, međutim, zaključeno je da su ti slučajevi veoma rijetki i da dobrobiti vakcinacije premašuju rizike, pogotovo jer Covid-19 uzrokuje zgrušavanje krvi.

Drugi dio članka na portalu Logično, u kojem se tvrdi da “Pfizer vakcina izaziva neurodegenerativne bolesti”, preuzet je sa Facebook statusa Slađane Velkov, jedne od najpoznatijih protivnica vakcinacije na Balkanu.

“U novom šokantnom izvještaju o cjepivima protiv COVID-19 otkriveno je da cjepivo protiv koronavirusa Pfizer može imati dugoročne zdravstvene posljedice, koje nisu prethodno otkrivene, uključujući ALS, Alzheimerovu bolest i druge neurološke degenerativne bolesti”.

“Aktuelna SARSCoV-2 cjepiva, zasnovane na RNA, odobrene su u SAD-u po hitnom postupku bez opsežnih dugoročnih sigurnosnih ispitivanja”, navodi se u izveštaju. “U ovom radu cjepivo Pfizer COVID-19, je evaluirana na potencijalnu mogućnost indukcije bolesti zasnovane na prionima kod primalaca cjepiva. “Prema CDC-u, bolesti na bazi priona oblik su neurodegenerativnih bolesti, što znači da Pfizer vakcina može potencijalno izazvati dugotrajnu štetu i negativne efekte na moždano  tkivo.

To je posebno zabrinjavajuće jer je Pfizer mRNA cjepivo, neprovjerena vrsta cjepiva koja stvara nove proteine ​​i koja se zapravo može integrirati u ljudski genom, navodi se u izveštaju Nacionalne medicinske biblioteke. Drugim riječima, degenerativna stanja mozga mogu se pojaviti u bilo kom trenutku vašeg života nakon primanja vakcine.

“Izvještaj” koji se spominje u statusu Slađane Velkov i u članku Arne Šebalj zapravo je tekst od 2.5 stranice, objavljen u publikaciji koja se nalazi u bazi predatorskih žurnala bez kredibiliteta u naučnim krugovima. O ovome smo već opširno pisali u analizi od 12.5.2021. godine.

Lažna vijest
Ne, studija nije dokazala da “Fajzerova vakcina izaziva neurodegenerativne bolesti”

Facebook status Slađane Velkov poslužio je kao izvor nekolicini portala da...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Pseudonauka 12.05.2021
 

U toj analizi osvrnuli smo se i na tvrdnje da Pfizer mRNA vakcina stvara protein koji se “može integrisati u ljudski genom”.

(...) kako navodi Health Feedback u članku u kojem je tematizirao dokument koji je objavila Slađana Velkov, “mRNK iz vakcina ne može da modifikuje ljudsku DNK jer nikada ne ulazi u jezgro ćelija”:

„mRNK iz COVID-19 vakcina pokreće ljudske ćelije da proizvode virusni protein koji stimuliše imuni sistem. mRNK nije zarazna i ćelija ga brzo razgradi nakon što proizvede protein. Kao što je Helt fidbek objasnio u prethodnim istraživanjima, mRNK iz vakcina takođe ne može da modifikuje ljudsku DNK jer nikada ne ulazi u jezgro ćelija, gde se DNK čuva”.

Raskrinkavanje je već pisalo i o netačnim tvrdnjama, raširenim u zavjerološkim krugovima, da su vakcine protiv Covid-19 “genska terapija”, odnosno da mijenjaju ljudske gene, o čemu možete čitati u analizama ispod. 

Lažna vijest
Medicinskim radnicima koji provode imunizaciju protiv Covid-19 neće biti “suđeno kao ratnim zločincima”

Vernon Coleman, antivakser i zavjerolog, objavio je videosnimak u kojem izn...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Pseudonauka Teorija zavjere 29.03.2021
 

Lažna vijest
Nove mRNK vakcine protiv koronavirusa ne mogu “modifikovati“ ljudski genom

Na nizu portala u našem regionu u decembru su objavljeni članci u kojima se...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Ispravljeno 18.12.2020

Lažna vijest
Ne, vakcine protiv Covid-19 nisu nikakve “genske terapije” i prošle su klinička ispitivanja

U nekoliko navrata pisali smo o različitim teoretičarima zavjere koji vakci...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Pseudonauka Teorija zavjere 06.04.2021
 

Treći dio članka, u kojem se tvrdi da vakcinisane osobe šire Covid-19, dolazi iz saopštenja za javnost organizacije America’s Frontline Doctors (AFLDS), od 26. aprila 2021. godine. 

I America’s Frontline Doctors su se prošli tjedan oglasili o cjepivu.

Tako kažu da „oni koji su cijepljeni uzrokuju novu COVID pandemiju.“ Niste li se pitali, kako je moguće da COVID 19 virus nema sezonu, nije ovisan o geografskoj širini i ima famozne valove (prvi, drugi, treći itd…)

Odgovor na vaše pitanje mogao bi biti u najnovijem istraživanju Američkih Frontline doktora, koji su upozorili da cijepljene osobe mogu biti izvor širenja zaraze, te na taj način poticati i podržavati COVID pandemiju.

U svom najnovijem izdanju, američki Frontline doktori (AFLDS) upozorili su kako spike proteini koji nastaju u stanicama primatelja COVID-19 eksperimentalnih cjepiva, imaju sposobnost:

1.Prolaziti kroz „krvno -moždanu barijeru ” i na taj način uzrokovati neurološka oštećenja

2.Sa cijepljene osobe mogu se ”širiti” na druge osobe u njihovoj blizini, uzrokujući na taj način bolest kod necijepljene djece i odraslih.
(...)
M-RNA inducirani spike protein u cjepivima može se vezati za moždano tkivo 10 do 20 puta jače, od prirodnog spike proteina koji je nađen u samom virusu COVID-19.“ Budući da ova eksperimentalna tzv. cjepiva proizvode trilijune spike proteina u svojim primateljima, cijepljene osobe stoga  “mogu izbaciti neke od tih čestica (spike proteina) prilikom bliskog kontakta s drugim osobama”, uzrokujući bolest i onima koji nisu cijepljeni.

Ove navode već je provjerio USA Today, u članku od 7.5.2021. godine. 

Osoba zaražena Covidom-19 "izbacuje" ili oslobađa čestice virusa kašljem, kihanjem ili govorom. Ali to se ne događa zdravim vakcinisanim ljudima, jer niti jedna od tri odobrene vakcine u SAD-u ne sadrži živi koronavirus.

"Ne postoji način da osoba vakcinisana protiv Covid-19 'rasijava vakcinu'", rekao je Reed. “Vakcine protiv Covid-19 ne koriste živi virus koji uzrokuje Covid-19 i ne mogu prouzrokovati Covid-19. Stoga ljudi koji prime vakcinu protiv Covida-19 ne mogu izbaciti ni virus ni vakcinu."

Carolyn Coyne, profesorica molekularne genetike i biologije sa Univerziteta Duke, prethodno je za USA Today rekla da šiljak proteini ostaju u tijelu neko vrijeme. Ali proteini se na kraju razgrađuju i ne mogu se prenijeti drugoj osobi.

Još uvijek postoji mala šansa da potpuno vakcinisane osobe mogu prenijeti koronavirus. Od 26. aprila, oko 9.200 od više od 95 miliona Amerikanaca koji su bili potpuno vakcinisani prijavili su "infekcije Covid-19 nakon vakcinacije". CDC kaže da je to zato što, "iako su ove vakcine učinkovite, niti jedna vakcina ne sprječava bolest u 100 posto slučajeva."

Opširnije o takozvanom “sheddingu”, odnosno “rasijavanju” ili “izbacivanju” virusa, pročitajte u analizi Raskrinkavanja od 7.5.2021.

Lažna vijest
Kontakt sa vakcinisanim osobama, naravno, ne izaziva ni bolesti, ni pobačaje

Na društvenim mrežama aktuelne su tvrdnje da boravak u blizini vakcinisanih...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija 07.05.2021

Grupu America’s Frontline Doctors osnovala je liječnica Simone Gold 2019. godine, i grupa nije povezana ni sa jednom zvaničnom institucijom. Grupa je u julu 2020. godine održala konferenciju za medije, na kojoj su promovirali hidroksiklorokin kao lijek protiv Covid-19, što se pokazalo kao neosnovano. O tome smo već pisali u analizama na linkovima ispod.

Lažna vijest
Da li je kombinacija hidroksiklorokina i azitromicina (Sumameda) zaista “lijek za COVID-19”?

Pilot studiju francuskog Méditerranée Infection instituta, u kojoj je sudje...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Ispravljeno Demantirano 09.04.2020

Lažna vijest
Bolnica Elmhurst i lažna empatija antivakcinacijske “medicinske sestre u epicentru”

Erin Marie Olszewski, koja se svijetu predstavila kao medicinska sestra koj...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Teorija zavjere 04.12.2020

Tvrdnja da vakcine protiv Covid-19 uzrokuju “oštećenja plodnosti i oštećenja reproduktivnih i gestacijskih ishoda” nije utemeljena u činjenicama, te dobija ocjenu lažna vijest. Istu ocjenu dajemo tvrdnji da vakcinisane osobe mogu biti izvor širenja zaraze šiljak proteinom i da “uzrokuju novu Covid pandemiju”.

Tvrdnju da vakcine protiv Covid-19 uzrokuju zgrušavanje krvi, ocjenjujemo kao dezinformaciju.

Tvrdnja da Pfizer vakcina uzrokuje neurodegerativne bolesti neutemeljena je i dobija ocjene lažna vijest i pseudonauka. Navod da su mRNA vakcine neprovjerene i da stvaraju protein koji se može integrisati u ljudski genom, kao i tvrdnja da su vakcine protiv Covida-19 “genska terapija” dobijaju ocjenu lažna vijest.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Maida Salkanović Objavljeno: 03. 06. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Lažna vijest o hapšenju predsjednika biračkih odbora u Trebinju

Na dan održavanja Opštih izbora u Bosni i Hercegovini portal Trebinje 24 ob...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Analiza
Koji mediji su tokom kampanje najviše trošili na oglašavanje na Facebooku i Instagramu?

Kako pokazuje izvještaj kompanije Meta, tokom kampanje pred Opšte izbore u...

Razabiranje
Manipulisanje činjenicama
Oružane snage Ukrajine nisu zarobile sedam studenata iz Šri Lanke

Izvještavajući o grupi studenata iz Šri Lanke u Ukrajini, nekoliko portala...

Manipulisanje činjenicama Ispravljeno
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me