Kosovo i Oppenheimer: Još jedno nepostojeće predviđanje “Simpsona”

Širi se snimak iz serije “Simpsoni” u kojoj kultna animirana porodica gleda film “Kosovska jesen”. Snimak prate tvrdnje o tome da serija predviđa novi rat na Kosovu, a kako isječci prikazuju i plakat za film o Oppenheimeru, tvrdi se da epizoda predviđa rat za 2023. godinu.

Foto: Ilustracija, Raskrinkavanje

Na portalu Borba 18.7.2023. objavljen je članak u čijem se naslovu tvrdi da su Amerikanci preko serije Srbima i Albancima poručili “imaćemo rat na jesen”:

Amerikanci preko serije „Simpsonovi” poručuli Srbima i Albancima: „Imaćemo rat na jesen” – FOTO/VIDEO

U tekstu se navodi da je nedavno postao viralan isječak iz crtane serije “Simpsoni”, u kojem akteri serije idu u kino da gledaju film “Kosovska jesen”.

Čuvena serija Simpsonovi stvara ime na društvenim mrežama svojim jezivim predviđanjima. Mnoge situacije, koje su se pojavljivale u epizodama tokom godina ove serije s vremena na vreme postale su viralne, jer su to bili događaji koji su se zaista dogodili u stvarnom životu.

Nedavno je postao viralan video gde porodica Simpsons ide u bioskop da pogleda film Kosovska jesen. Film govori o ljudima koji su u ratu, izazivajući mnoge sumnje u rat na Kosovu, tokom jeseni.

U ostatku članka se opisuju prizori iz snimka, dok u tekstu ne postoji informacija o tome kada je epizoda emitovana, niti se na bilo koji način objašnjava ili ponavlja tvrdnja iz naslova o tome da su Amerikanci serijom poručili “imaćemo rat na jesen”.

Članak sadrži i video na engleskom jeziku koji prikazuje scene iz serije, a preko kojeg je umetnut zvuk u kom neimenovani pripovjedač tvrdi da “Simpsoni” ovom epizodom zapravo predviđaju novi rat na Kosovu ove jeseni. Ni u ovom snimku nije otkriveno kada je ova epizoda serije emitovana, a navodi se tek da je riječ o “ranijoj epizodi”.

Nekoliko dana poslije, 23.7.2023. na TikToku se pojavio snimak iste epizode, objavljen uz opis u kom se tvrdi da “vladari iz senke” kroz epizodu iz 2005. godine “govore za ovu godinu”:

Sta vladari iz senke kroz Simpsonove 2005. govore za ovu godinu. #simpsons #simpsonovi #predvidjanje

 

Snimak trajanja tri minute prikazuje animiranu porodicu Simpson u kinu gdje gledaju film “Kosovska jesen” (Kosovo Autumn). U predvorju kina Simpsoni prvo razgledaju plakate za filmove, a na jednom od plakata se vidi natpis “Oppenheimerov lift” (Oppenheimer’s Elevator). Cijeli snimak prati naracija osobe koja na našem jeziku tumači kadrove:

Ovo je epizoda Home Away from Homer iz 2005. godine. Kosovo Autumn, znači Kosovo jesen. U bioskopu se daje taj film, oni odlaze da gledaju film.
(...) ono što je interesantno je ovaj plakat za Oppenheimer’s Elevator. Znači, Oppenheimerov lift. Film o Oppenheimeru je sada trenutno u bioskopima. Znači, radi se o ovoj godini. Kosovo jesen, ova godina. 

Ovaj video je na TikToku podijeljen 3.609 puta do vremena pisanja ove analize, a isti video je objavljen i na YouTubeu, kao i na Facebooku (1, 2), odakle je također podijeljen više od 3.500 puta.

Kosovo je 2005. godine bilo tema svjetskih medija

Kao što se i navodi u nekim od snimaka, kadrovi o kojima je riječ dio su 20. epizode 16. sezone serije “Simpsoni” pod nazivom Home Away from Homer, prvi put emitovane 15.5.2005. godine. U uvodnom dijelu Lisa Simpson osvaja karte za opskurni film albanske redateljice i vodi svoju porodicu na projekciju. 

Kosovo je 2005. godine bilo međunarodna tema. Prije toga se, od završetka ratnih sukoba 1999. godine, opsežno raspravljalo o Kosovu. Američka organizacija Institut za mir Sjedinjenih Američkih Država je u martu 2005. tako izdala publikaciju u kojoj je navedeno da proces odlučivanja o budućem statusu Kosova treba početi u 2005. 

2005. godina može i treba biti odlučujuća. Daljnje odgađanje ne samo da riskira izazivanje nasilja s albanske strane, koja teži nezavisnosti, već i vojnu akciju sa srpske strane, koja traži suverenu kontrolu nad Srbima koji se nalaze na zbijenoj teritoriji unutar Kosova, barem na sjeveru.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija je nešto kasnije, u oktobru 2005. godine, odlučilo da je “vrijeme otpočeti politički proces o odlučivanju budućeg statusa Kosova”. Kosovo je, dakle, 2005. godine bilo tema svjetskih medija, a serija “Simpsoni” se tada, kao i u mnogim drugim primjerima, osvrnula na aktuelne događaje na humorističan način. Nije ih, kako se tvrdi na nekim portalima i društvenim mrežama, predvidjela.

Dokazuje li plakat za film o Oppenheimeru bilo šta?

Zbog plakata za film o Oppenheimeru koji se vidi na snimcima, korisnici/e društvenih mreža i portali tvrde da se epizodom iz 2005. godine o ratu na Kosovu, zapravo predviđa rat za 2023. godinu. 

Američki teorijski fizičar J. Robert Oppenheimer bio je direktor laboratorije u Los Alamosu u SAD-u u kojoj je razvijena atomska bomba, te se skladno tome naziva i “ocem atomske bombe”. Biografski triler “Oppenheimer” reditelja Christophera Nolana, najnoviji je film o ovom fizičaru, a  premijerno je prikazan 2023. godine. Međutim, film premijerno prikazan 2023. godine nije jedini film koji govori o ovom liku, niti jedini film u kom se on pojavljuje. Oppenheimer je lik koji je do sada inspirisao mnoga djela, ili se u njima pojavljivao, poput knjiga (1, 2, 3), predstava, TV serija i filmova (1, 2, 3, 4, 5). 

Najpoznatija biografija o Oppenheimeru, “Američki Prometej” (American Prometheus), po kojoj je i rađen film iz 2023, objavljena je 5.4.2005, nešto više od mjesec dana prije emitovanja epizode “Simpsona” o kojoj je riječ. Odmah nakon objavljivanja bilo je govora da će ova knjiga biti adaptirana na filmskom platnu, kako se navodi u članku Los Angeles Timesa od 18.7.2023. Iako se ti planovi nisu materijalizirali, uvijek je postojala ideja da se od knjige napravi film, a kako navodi Los Angeles Times:

Pisanje “Američkog Prometeja” trajalo je 25 godina, a od objavljivanja 2005. godine, knjiga je plutala Hollywoodom poput atoma koji nitko nije znao razdvojiti: uvijek opcija, nikad se ne odmičući od faze razvoja.

U vremenskom razdoblju od 2002. do 2006. godine objavljeno je još najmanje pet biografija Oppenheimera (1, 2, 3, 4, 5), što govori o njegovoj kulturalnoj relevantnosti u tom periodu. U 2005. godini objavljena je i opera bazirana na njegovom životu. 

Predviđaju li “Simpsoni” budućnost?

Mit o proročanskim sposobnostima ove serije na internetu se širi već dugo vremena. Česte su i tvrdnje da su “Simpsoni” primjer “prediktivnog programiranja”, što je, prema naučnicima sa Univerziteta u Ohiou, “teorija da vlada ili druge više sile koriste filmove ili knjige fikcije kao oruđe masovne kontrole uma da populaciju učine prijemčljivijom za planirane buduće događaje”.

Tvrdnjama o predviđanju budućnosti u “Simpsonima”, Raskrinkavanje se bavilo u više analiza (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9), a u analizi objavljenoj 30.6.2023. objašnjeno je zašto taj mit nije tačan:

Isticanjem stvarnih i zamišljenih sličnosti između ranijih epizoda ove serije i stvarnih događaja građene su    tvrdnje o tome da su “Simpsoni” predvidjeli širenje majmunskih boginja, smrt kraljice Elizabete, rat u Ukrajini i druge važne i poznate događaje. U svakom od ovih primjera, kako se objašnjava u analizama Raskrinkavanja, tvrdnje da su “Simpsoni” nešto predvidjeli bile su netačne ili manipulativne.Kako je scenarista i producent ove serije Bill Oakley objasnio za Reuters, “kada ljudi kažu da su ‘Simpsoni’ predvidjeli nešto, rekao bih da je riječ o tome da smo mi samo satirizirali stvarne životne događaje od prethodnih godina i, s obzirom na to da se historija ponavlja, samo se ČINI da smo predviđali stvari”.Serija “Simpsoni” ima 34 sezone i 750 epizoda te ne čudi da će neki događaji iz tako velikog broja epizoda prije ili kasnije imati određene sličnosti sa stvarnima. Ipak, to ne znači da su kreatori/ke serije “predviđali/e” budućnost. 

Tvrdnja da “Simpsoni” predviđaju događaje koji se kasnije stvarno dese, dobija ocjenu teorija zavjere.

Tvrdnja da “vladari iz sjenke kroz Simpsonove 2005. govore za ovu godinu”, također dobija ocjenu teorija zavjere.

S obzirom da se tvrdnja “Amerikanci preko serije „Simpsonovi” poručili Srbima i Albancima: „Imaćemo rat na jesen”” pojavljuje se samo u naslovu članka portal Borba, ali ne i u samom tekstu, ocjenjujemo je kao klikbejt.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Maida Salkanović Objavljeno: 30. 08. 2023 | Zadnji put osvježeno: prije 3 sedmicu

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Izmišljena izjava Aljoše Čampare o Elmedinu Konakoviću

Facebook stranica Bošnjaci objavila je navodnu izjavu u kojoj Aljoša Čampar...

Lažna vijest
Lažna vijest
Prevarne strategije za prodaju preparata: Nepostojeći “izumitelj” ZglofleXa i Nobelova nagrada

U svrhu prodaje preparata ZglofleX, objavljen je tekst kojeg “potpisuje” mo...

Lažna vijest
Lažna vijest
FDA ne nameće vještačku so sa “mRNA hemikalijama”

Na internetu se dijeli teorija zavjere prema kojoj američka Uprava za hranu...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me