Lažna nagradna igra: INA ne poklanja 400 KM za učešće u anketi

Na web stranici koja zloupotrebljava vizuelni identitet kompanije INA organizovana je lažna nagradna igra s obećanjem korisnicima/ama da će osvojiti 400 konvertibilnih maraka (KM). Umjesto osvajanja novca, učesnici/e se izlažu riziku od krađe ličnih podataka i novca.

Foto: INA

Korisnici/e Facebooka od svojih kontakata na aplikaciji Messenger dobijaju link koji vodi na stranicu s logom preduzeća naftne kompanije INA. U vrhu stranice ispisana je poruka na engleskom jeziku:

Čestitamo!
INA subvencije od vlade za 58. godišnjicu!
Kroz upitnik ćete imati priliku da dobijete 400 KM.

Ispod prikazane slike nalazi se upitnik s četiri pitanja ove navodne nagradne igre, kao i niz komentara pisanih na engleskom jeziku. U komentarima su navodne potvrde onih koji/e su već osvojili/e obećanih 400 KM.

Nakon što odgovore na četiri pitanja (Da li ste čuli za INA-u? Koliko godina imate? Kojeg ste pola? Šta mislite o INI?), korisnicima/ama se nude tri šanse da osvoje “nagradu”. U tri pokušaja trebaju izabrati jednu od 12 slika kutija.

Klik na “pravu” sliku kutije otvara obavijest o osvajanju novčanog iznosa. Potom se od korisnika/ca traži da prije unošenja podataka kliknu na dugme i podijele link na “nagradnu igru” u pet grupa, odnosno s 20 Facebook prijatelja.

Kako bi se navodna nagradna igra dovršila, od korisnika/ca se traži i da u predviđeno polje unesu svoju e-mail adresu.

Šta su činjenice?

Iz kompanije INA potvrđeno je da je u pitanju lažna nagradna igra. Kako se navodi u saopštenju za medije, objavljenom 11.10.2022. godine na zvaničnoj stranici INA-e, ovu igru ne organizuje ova kompanija. Sve nagradne igre kompanije dostupne su na zvaničnoj stranici.

Obavještavamo vas da je u tijeku lažna nagradna igra na društvenim mrežama u kojem se njezin organizator lažno predstavlja kao INA. Svi Inini službeni nagradni natječaji i nagradne igre koje kompanija organizira objavljuju se putem Ininih službenih kanala – internetske stranice www.ina.hr te Ininih službenih profila na društvenim mrežama. Oni uvijek sadržavaju jasna pravila natječaja i informacije o zaštiti vaših podataka. Stoga vas upozoravamo da nagradni natječaji i nagradne igre koji se objavljuju na drugim internetskim stranicama ili kanalima nisu povezani s Inom i savjetujemo vam da ne dijelite s njima svoje osobne ili bilo kakve druge podatke. Sve sumnjive nagradne natječaje koji se predstavljaju kao INA uvijek možete prijaviti 0-24 sata putem INA Besplatnog telefona na 0800-1112. Zahvaljujemo na razumijevanju.

Sam sadržaj stranice na kojoj se organizuje ova lažna nagradna igra upućuje na to da je riječ o prevari. Na stranici se nalazi logo kompanije, ali upadljiv je loš kvalitet fotografije koja je iskorištena za ilustraciju.

Jedini sadržaj stranice je upitnik koji treba ispuniti za navodnu igru. I na osnovu URL-a, koji ne sadrži ime kompanije, može se zaključiti da nije riječ o autentičnoj stranici. Komentari “dobitnika” na ovoj stranici očito su lažni.

Zloupotreba naziva i logotipa poznatih svjetskih i domaćih trgovačkih lanaca raširena je i učestala pojava na internetu. Raskrinkavanje je u ranijim analizama pisalo o zloupotrebama u vezi s kompanijama Bingo, Tropic, Lidl, DM, Walmart i BH Pošte (1, 2, 3, 4, 5, 6).

Motivi ovih zloupotreba su različiti – od povećanja broja pratitelja/ki i interakcija na Facebook stranicama pa do prevara koje u konačnici završe krađom ličnih ili finansijskih podataka.

Shodno navedenim činjenicama, “nagradnu igru” na stranici koja zloupotrebljava ime kompanije INA ocjenjujemo kao lažnu vijest
(Raskrinkavanje.ba)

 

 

Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 21. 10. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 3 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Izmišljeni doktor s izmišljenog univerziteta preporučuje “lijek” Hyperdrops

Prodaja navodnog lijeka pod nazivom Hyperdrops nastoji se pospješiti objava...

Lažna vijest
Lažna vijest
Paralelna stvarnost teorije zavjere: Šta su činjenice, a šta izmišljotine o digitalnim valutama i ugljičnim kreditima?

Intervju s navodnom finansijskom investitoricom Melissom Cuimmei u kojem iz...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
Branimir Nestorović i dalje promoviše teorije o tajnom postavljanju 5G opreme

Isječak gostovanja ljekara Branimira Nestorovića iz Srbije u kojem tvrdi da...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me