Raskrinkavanje.ba

Lažni lijek protiv bolesti zglobova i preporuka nepostojeće doktorice

“Intervjui” s nepostojećim medicinskim stručnjacima/kinjama koriste se za prodaju preparata i dodataka hrani koji se reklamiraju kao lijekovi za ozbiljne bolesti. U još jednom takvom primjeru, “glavna doktorica Malkovich” preporučuje preparat ArtroActiv.

Foto: Freepik

Na internet-stranici “arbaupkma (.com)”, koja je napravljena da izgleda kao informativni portal naziva Saraevo (.bs), objavljen je “intervju” s “doktoricom Žaklinom Malkovich” u kojem ona govori o bolestima zglobova i preparatu ArtroActiv.

“Intervju” počinje predstavljanjem Žakline Malkovich kao “glavnog lekara”. U tekstu, Malkovich navodno tvrdi da svaka osoba koja dobije bolest zglobova neizbježno postaje invalid ili umire te da je stopa smrtnosti od ovakvih bolesti u BiH jedna od najvećih u svijetu.

“Doktorica Malkovich” je navodno izlobirala “finansiranje distribucije” terapije protiv bolesti zglobova kod “Ministarstva zdravlja BiH”. Ova terapija, kako se poslije navodi, zove se ArtroActiv. Intervju završava preporukom preparata ArtroActiv koji navodno liječi razne vrste bolesti zglobova i kostiju, poput skolioze, artritisa, osteoporoze i slično.

Na kraju intervjua nalazi se formular za kupovinu preparata uz 50% popusta za narudžbu. Formular sadrži polja za lične podatke – ime i prezime i broj telefona.

Šta su činjenice?

“Intervju” s “doktoricom Žaklinom Malkovich” objavljen je na stranici koja samo izgleda kao informativni portal. Na vrhu stranice, kreirane na domeni “arbaupkma.com”, nalaze se razne rubrike, poput politike, ekonomije, sporta i slično. Početna stranica ovog “portala” ne postoji, niti se njegov naziv može naći online pretragom. Linkovi i rubrike na stranici nisu funkcionalni i svi preusmjeravaju na početak intervjua ili na formular za prodaju ArtroActiva koji se nalazi na kraju.

U sklopu “intervjua” sa “doktoricom Malkovich” na stranici je objavljena i njena fotografija.