Raskrinkavanje.ba

mRNA vakcine ne mijenjaju DNA niti je to dokazala švedska studija

Portali Nulta tačka i Srbin (.info) objavili su članke u kojima se tvrdi da mRNA vakcine trajno mijenjaju DNA vakcinisanih. “Dokaz” za ovo je pogrešna interpretacija studije iz 2022. godine.

 Foto: freepik, rawpixel.com

 

Na portalu Nulta tačka je 29. maja 2024. godine objavljen članak opremljen sljedećim naslovom:

 mRNA trajno menjaju DNK vakcinisanih i u narednim generacijama

U članku se tvrdi da je studija koju je “objavio” i “podržao” američki Nacionalni institut za zdravlje (NIH) potvrdila da mRNA vakcine protiv Covid-19 mijenjaju DNA vakcinisanih “sa reperkusijama za generacije koje dolaze”.

Studija koju je objavio Nacionalni institut za zdravlje (NIH) otkrila je da inokulacije mRNK protiv Covida menjaju DNK primalaca, sa reperkusijama za generacije koje dolaze.

Međutim, uprkos tome što ju je podržala Nacionalna medicinska biblioteka Nacionalnog instituta za zdravlje SAD, uznemirujuća studija je snažno potisnuta od strane mejnstrim medija i preko platformi društvenih medija.

Dalje se u članku navodi da je na ovu studiju pažnju skrenuo kardiolog Peter A. McCullough i prenose se njegovi zaključci o studiji. Navodi se i da su sami autori naveli da predstavljaju “dokaze da je mRNA vakcina COVID-19 BNT162b2 sposobna da uđe u ćelijsku liniju ljudske jetre Huh7 in vitro” te da se “reverzno transkribuje intracelularno u DNK čak 6 sati nakon izlaganja BNT162b2” [Pfizer BioNTech vakcina protiv Covid-19].

Članak je istog dana prenio portal Srbin (.info), a na društvenim mrežama dijele se linkovi ovih članaka (1, 2, 3).

 

Šta su činjenice?

Članak Nulte tačke prevod je teksta koji je 28. maja 2024. godine objavila stranica The People's Voice, poznata po širenju lažnih vijesti i teorija zavjere. Dezinformacije potekle sa ove stranice, koja je više puta mijenjala ime, već su bile predmet naših analiza (1, 2, 3, 4).

Studija na koju se članak portala The People's Voice poziva jeste rad objavljen u februaru 2022. godine pod naslovom “Unutarćelijska reverzna transkripcija Pfizer BioNTech Covid-19 mRNA vakcine BNT162b2 in vitro u ćelijskoj liniji ljudske jetre”, što se može vidjeti iz “embedovane” objave sa društvene mreže X. Rad je objavljen u recenziranom časopisu MDPI i indeksiran u PubMedu, bazi podataka koju održavaju američke vladine agencije u okviru Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH). Ipak, to ne znači da je ovaj institut objavio niti podržao ovaj rad. Na stranici PubMed u odricanju odgovornosti stoji sljedeće:

Ovo odricanje od odgovornosti odnosi se na PubMed, PubMed Central (PMC) i Bookshelf. Ova su tri izvora baze podataka naučne literature koje javnosti nudi američka Nacionalna medicinska biblioteka (NLM). NLM nije izdavač, već prikuplja, indeksira i arhivira naučnu literaturu koju su objavile druge organizacije. Prisutnost bilo kojeg članka, knjige ili dokumenta u ovim bazama podataka ne podrazumijeva da se sa sadržajem slažu ili da ga odobravaju NLM, Nacionalni institut za zdravlje ili federalna Vlada SAD-a.

Raskrinkavanje je i ranije pisalo o sličnim manipulacijama, to jest o tvrdnjama da je studije u ovoj bazi objavio NIH.Manipulativna interpretacija

 

Suprotno zaključcima u analiziranim člancima, pomenuta studija nije dokazala da mRNA vakcine protiv Covid-19 mijenjaju DNA vakcinisanih. Ova studija rađena je na švedskom Univerzitetu Lund i, kada je objavljena 2022. godine, bila je predmet sličnih netačnih tumačenja. Kako je objasnila platforma za provjeru činjenica AAP FactCheck u analizi iz marta 2022. godine, autori studije ispitivali su kako vakcina Pfizer/BioNTech (BNT162b2) utiče na ljudske ćelijske linije raka jetre u laboratorijskim uslovima i može li se BNT162b2 reverzno prepisati u DNA putem endogenih mehanizama.

Reverzna transkripcija je proces u ćelijama kroz koji enzim pravi kopiju DNA (molekula koja nosi genetska uputstva u živim organizmima) od RNA (slična molekula koja može obavljati različite zadatke u redovnoj genetskoj funkciji ili bolesti). Na primjer, HIV koristi obrnutu transkripciju za konverziju svoje RNA u virusnu DNA.

Endogeno znači proizvedeno unutar organa, a ćelijske linije odnose se na ćelije koje se posebno koriste u istraživačke svrhe. Huh7, stanična linija korištena u ovoj studiji, potječe iz tkiva raka jetre uzetog od jednog Japanca 1982 godine.

Pfizerova vakcina koristi tehnologiju informacione RNA (mRNA). Prema američkim Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, mRNA vakcine potiču tijelo da stvori “šiljasti protein” koji pokreće imunološki odgovor.

Ova platforma navodi da je studija otkrila da se BNT162b2 može obrnuto transkribovati u DNA u ćelijskoj liniji jetre Huh7, ali i da se ne zna da li je obrnuto transkribovana DNA integrisana u ćelijski genom.

U rečenici koja je preuzeta iz Odjeljka 4 studije i iznova se dijeli na internetu navodi se sljedeće: “Naša studija pokazuje da se BNT162b2 može reverzno transkribovati u DNA u ćelijskoj liniji jetre Huh7, a to može izazvati zabrinutost može li se DNA izvedena iz BNT162b2 integrisati u genom domaćina i uticati na integritet genomske DNA, što potencijalno može posredovati u genotoksičnim neželjenim efektima”. Fraza "genotoksični neželjeni efekti" istaknuta je podebljanim slovima.

Viralne objave izostavljaju sljedeću rečenicu, koja izričito kaže: “U ovoj fazi ne znamo je li DNA koja je obrnuto transkribovana iz BNT162b2 integrisana u ćelijski genom.”

Budući da je studija bila predmet pogrešnih tumačenja, pojašnjenja su stigla i od samih autora. U pitanjima i odgovorima objavljenim na stranici Univerziteta Lund, profesorica Yang de Marinis i i profesor Magnus Rasmussen naveli su da su njihovi rezultati pogrešno protumačeni.

YDM: Ova studija ne istražuje da li Pfizerova vakcina mijenja naš genom. Naša publikacija je prva in vitro studija o konverziji mRNA u DNA unutar ćelija ljudskog porijekla. Pokazali smo da vakcina ulazi u ćelije jetre već šest sati nakon primjene vakcine. Vidjeli smo da postoji DNA pretvorena iz mRNA vakcine u ćelijama domaćina koje smo proučavali.

MR: Ovi su nalazi zabilježeni u Petrijevim posudama pod eksperimentalnim uslovima, ali još ne znamo je li pretvorena DNA integrisana u DNA ćelije u genomu – i ako jest, ima li ikakvih posljedica.

Autori su takođe naglasili da se ćelijske linije razlikuju od ćelija u živim organizmima pa je važno slična istraživanja sprovesti i na ljudima, kao to i da su ćelije jetre u ovoj studiji genetski nestabilnije od naših ćelija jetre.

I stručnjaci koje su kontaktirali AAP FactCheck i AP rekli su da navedena studija nije dokaz da Pfizerova vakcina mijenja ljudsku DNA.

Dr. Rhys Parry sa Univerziteta Queensland rekao je za AAP FactCheck da je studija pogrešno protumačena te da “ne pokazuje da mRNA vakcina uopšte ulazi u ćelijsko jezgro kod ljudi. Samo pokazuje da se dogodila obrnuta transkripcija mRNA”.

Bethany Moore, rukovoditeljica Odjela za mikrobiologiju i imunologiju Univerziteta u Michiganu, za AP  je rekla da je studija pokazala da se RNA konvertovala u DNA pod određenim uslovima stvorenim u laboratoriji, a ne u ljudskom tijelu. Kako je navela, studija nije pokazala da se “nešto dalje dogodilo s konvertovanom DNA”. Ona je ukazala na razliku ćelijske linije korištene u studiji i ćelija u tijelu.

"Ćelijska linija potječe od ćelija raka jetre, što znači da su njihovi mehanizmi replikacije bili aktivniji i pojačali su proces na način koji se ne bi dogodio u zdravijim ljudskim ćelijama", rekla je Moore.

O pogrešnim interpretacijama ove studije pisao je Health Feedback. Ova platforma, koja se bavi dezinformacijama iz oblasti medicine, takođe zaključuje da studija nije dokazala da je reverzno transkribovana DNA ušla u jezgro ćelije ili da mRNA vakcine mijenjaju DNA.

Ovakva netačna tumačenja studije popularizovao je doktor McCullough, koji se pominje u člancima. Videosnimak koji sadrži ove, ali i druge netačne tvrdnje o vakcinama ranije se dijelio na našem govornom području, o čemu smo pisali u analizi iz maja 2022. godine. Dr. Peter McCullough je američki kardiolog i internista, bivši šef interne medicine u medicinskom centru Baylor Univerziteta, koji je postao poznat zbog širenja dezinformacija o pandemiji Covid-19 i vakcinama protiv ove bolesti.

Tvrdnje da vakcine mijenjaju DNA vakcinisanih prisutne su od samih početaka imunizacije protiv Covid-19 i Raskrinkavanje je u više navrata pisalo o tome zašto su one netačne (1, 2). Iako opovrgnute, ove se tvrdnje dijele i 2024. godine. Nedavno su o različitim verzijama ovih navoda pisali i Full Fact i AFP Fact Check.

Dakle, studija na koju se pozivaju analizirani članci nije pokazala da mRNA vakcine protiv Covid-19 “mijenjaju DNK primalaca, sa reperkusijama za generacije koje dolaze”. Stoga ova tvrdnja u članku Nulte tačke dobija ocjenu lažna vijest. Ostale objave dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti. Tvrdnju da je NIH podržao ili objavio pomenutu studiju ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama.

(Raskrinkavanje.ba)

 

Pogledajte originalne članke
Manipulisanje činjenicama 29.05.2024

Nulta tačka: mRNA trajno menjaju DNK vakcinisanih i u narednim generacijama

  • Manipulisanje činjenicama
  • Lažna vijest
Manipulisanje činjenicama 29.05.2024

Srbin: мРНА трајно мењају ДНК вакцинисаних и у наредним генерацијама

  • Manipulisanje činjenicama
  • Prenošenje lažnih vijesti