Raskrinkavanje.ba

Mediji nisu priznali da “chemtrailsi” postoje

Televizijski prilog o decenijama staroj i općepoznatoj tehnici “zasijavanja oblaka” predstavljen je na portalu Epoha kao “priznanje mainstream medija” o postojanju izmišljenih “chemtrailsa”.

Foto: Freepik

Na portalu Epoha 22.4.2023. godine objavljen je članak pod naslovom:

Mainstream medij priznao postojanje chemtrailsa

U članku se navodi da su mediji “konačno priznali” da vlade u svijetu koriste tehnologiju geoinžinjeringa da bi u tajnosti mijenjale klimu. Kao “dokaz” za to navodi se izvještaj američkog ABC Newsa:

Mainstream mediji konačno su priznali ono o čemu alternativni mediji izvještavaju godinama: vlade diljem svijeta potajno manipuliraju vremenskim prilikama koristeći top-secret tehnologiju geoinženjeringa.

Novo izvješće ABC Newsa privlači pozornost mnogih Amerikanaca budući da poziva na tehniku ​​modificiranja vremena koja se naziva zasijavanje oblaka kako bi se spasila područja poput rijeke Colorado, koja pati od suše.

Newswars.com izvještava: Glavna meteorologinja ABC Newsa Ginger Zee rekla je publici, “Upravo sada postoje 42 projekta zasijavanja oblaka diljem američkog Zapada, poput ovog u Utahu gdje se koriste ovakvi avioni s pričvršćenim prskalicama. Oni lete ravno u oluju i šalju mikroskopske čestice [srebrnog jodida] u oblak.”


Šta su ”chemtrailsi”?

Teorija zavjere o “chemtrailsima” okuplja osobe koje vjeruju da se stanovništvo tajno zaprašuje otrovnim hemikalijama i/ili virusima i bakterijama iz aviona, a kao “dokaz” za to navode kondenzacijske tragove koji ostaju iza aviona na nebu. Decenijama star “zavjerološki” narativ doživio je ponovnu popularizaciju na društvenim mrežama s početkom pandemije Covid-19, kada su hiljade korisnika/ca bile uvjerene da je zaprašivanje stvarni uzrok bolesti, a ne virus SARS-CoV-2. Ove tvrdnje nemaju utemeljenje u stvarnosti (1, 2, 3, 4, 5).

Nikada nisu postojali nikakvi konkretni dokazi da se ovakvo zaprašivanje dešava. Upravo suprotno, kako je 2020. godine na svom blogu kazao doktor Aleksandar Ivković iz dijagnostičkog centra Neo-mag u Nišu, matematički, fizički i biološki je nemoguće učinkovito bacati otrov s deset kilometara nadmorske visine na tlo. 

Govoreći o tvrdnjama da je Covid-19 posljedica zaprašivanja za portal AFP činjenice 2020. godine, pulmolog doktor Srđan Lukić objasnio je da inhalacijsko trovanje uvijek zahvata sve prisutne. Tačnije, rekao je da bi “bilo kakvo trovanje iz vazduha moralo bi biti u ogromnim koncentracijama da bi imalo efekta koji se ispoljava kao akutna bolest” i da bi u tom slučaju “svi ljudi koji udišu taj vazduh bili zahvaćeni.”

Dakle, ne postoji način da se stanovništvo “otruje” ispuštanjem toksičnih hemikalija iz aviona u letu, barem ne na skali i na način na koji to zamišljaju teoretičari/ke zavjere. Kada bi se to kojim čudom i moglo izvesti, svi bismo imali simptome trovanja, s obzirom na to da svi udišemo isti zrak.


O čemu je izvještavao ABC News?

Američka medijska kuća ABC News objavila je 18.4.2023. godine prilog o projektu “vremenske modifikacije”, odnosno “zasijavanju oblaka” kojim se nastoji dopremiti što više vode u rijeku Colorado koja se isušuje. 

Naime, kako je objašnjeno u prilogu, baklje koje ispuštaju čestice srebrenog jodida pričvršćene su za avion koji ih ispušta u olujne oblake. Ove čestice djeluju kao magneti koji kapljice kiše spajaju sve dok postanu dovoljno teške i padnu na zemlju.

Ovo nije prvi put da se ova tehnika koristi za modifikaciju vremenskih prilika. Štaviše, tehnika “zasijavanja oblaka” postoji i koristi se već decenijama. Prve eksperimente zasijavanja oblaka izveo je američki hemičar i meteorolog Vincent J. Schaefer 1946. godine, a ova se tehnika od tada koristi uz pomoć letjelica, raketa i prizemnih generatora. Naučnici/e su, pak, nesigurni/e oko toga da li je zasijavanje oblaka efikasno.

Stručnjaci/kinje do sada nisu uspjeli/e pronaći dokaze da ono može imati loše posljedice po okoliš i/ili zdravlje stanovništva. Ipak, pojedini/e stručnjaci/kinje smatraju da bi ova tehnika mogla predstavljati potencijalnu prijetnju za okolinu i zdravlje ukoliko se počne primjenjivati u mnogo većim razmjerima.

Geoinženjering predstavlja intervencije i tehnologije koje bi se mogle primijeniti za izmjenu aspekata globalnog klimatskog sistema u svrhu rješavanja nekih aspekata globalnog zagrijavanja. Tehnika zasijavanja oblaka također spada u oblast geoinžinjeringa.

U svakom slučaju, zasijavanje oblaka nije nikakva “top tajna tehnologija”, kako se tvrdi u članku Epohe. Također je sigurno da nije povezano s izmaštanim “chemtrailsima” niti se takvo što tvrdi u prilogu ABC Newsa. ABC News ne samo da nije priznao da “chemtrailsi” postoje već ih nije ni spomenuo.

Shodno tome, tvrdnje da je “mainstream medij” priznao postojanje “chemtrailsa” i da vlade potajno manipulišu vremenskim prilikama uz pomoć tehnologije geoinžinjeringa ocjenjujemo kao lažnu vijest i teoriju zavjere.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 22.04.2023

Epoha: Mainstream medij priznao postojanje chemtrailsa

Mainstream mediji konačno su priznali ono o čemu alternativni mediji izvještavaju godinama: vlade diljem svijeta potajno manipuliraju vremenskim prili...

  • Teorija zavjere
  • Lažna vijest