Raskrinkavanje.ba

“Chemtrailsi” ne postoje niti su dokaz geoinžinjeringa u Hrvatskoj

Fotografije tragova aviona na nebu objavljene su na Facebooku uz tvrdnju da prikazuju “zaprašivanje” iznad Hrvatske kojim se provodi geoinžinjering. Takvo nešto se, ipak, ne dešava.

Foto: Freepik 

U viralnoj objavi na Facebooku od 25. marta 2023. godine podijeljena je galerija s fotografijama koje navodno prikazuju “geoinžinjersko zaprašivanje” posredstvom hemijskih tragova ili “chemtrailsa”. U objavi stoji sljedeće: 

UPDATE:
Samobor; 25.3.2023; 15h.
23.3.2023, JI u smjeru Samobora nebo je bilo netaknuto. 24.3.2023 evidentirali smo u dva ciklusa operacije zaprasivanja.

Pogledajte danas manifestaciju jučerašnjih Geoinzenjerinskih zaprasivanja na konkretnom dokazu. Jučer sam objavio fotografije kemijskih tragova, te drugu fazu, ekspresnog raspršivanja preko Sunca u smjeru JI.

Navedeno je da je “geoinžinjerskim otpadom” u potpunosti zamračeno sunce i “promijenjena klima”, što se navodno moglo vidjeti i kroz ekstremne promjene vremena:

A danas?
Obratite pažnju na ravninu i geometrijsku preciznost Geoinzenjerskog otpada kojim je u potpunosti uklonjeno Sunce i promijenjena klima.
Shvaćate li sada o kakvoj brutalnoj tehnologiji se radi? U zadnjih 7 dana gotovo sva 4 godišnja doba smo imali prilike osjetiti.

U objavi je zatim “opovrgnuto” da su “chemtrailsi” ustvari “kondenzacijski tragovi”, ali i problematizovano to što kondenzacijski tragovi ne nestaju s neba, kako autor objave misli da bi trebali:  

Još uvijek teoretiziramo?
[ Kemijski tragovi nisu kondenzacijski tragovi ]
Sve one silne kondenzacijske tragove koje smo danas evidentirali na čitavom teritoriju Hrvatske, nastavili smo promatrati. Tu je ključ. Po narativu taj trag nestane tijekom dana, zar ne? Tako svi objavljuju teorije zavjera.
Obrazac smo shvatili, podijelili sa svima koji nas prate i kroz tri ciklusa pratimo modifikaciju tih silnih kondenzacijskih tragova. 
Zašto nakon desetaka sekundi, minuta, po nekim stručnjacima za termodinamiku biti ću drzak pa uzeti najekstremnije atmosferske uvjete pa napisati sati, ti kondenzacijski tragovi ne samo da ne nestaju kako bi morali, već poprimaju neobjašnjive modifikacije na prirodne vremenske uvjete čitave biosfere, i nas samih?

Fotografije su snimljene u periodu od četiri i po sata (od 9 ujutro do 13:30) i navodno pokazuju to da kondenzacijski tragovi ne nestaju s neba, nego se transformišu mijenjajući vremenske uslove iz vedrih u oblačne. 

Objava je u vrijeme pisanja ove analize bila podijeljena 52 puta na Facebooku i imala je gotovo 150 drugih interakcija. 

 

Šta su činjenice?

Povezivanje “chemtrailsa” s geoinžinjeringom ponovo je popularno na našem govornom području, pa se Raskrinkavanje ovom temom bavilo u nedavno objavljenoj analizi. Teorija zavjere o “chemtrailsima” jedna je od najrasprostranjenijih kod nas i u svijetu. Iako je njeno prisustvo u javnom diskursu višedecenijsko, posljednju revitalizaciju doživjela je tokom trajanja lockdowna zbog pandemije Covid-19. 

Kondenzacioni tragovi koji na nebu ostaju iza aviona, prema ovoj priči, hemikalije su kojima se truju i ubijaju ljudi. Riječ “chemtrails” ustvari je skraćenica od “chemical trails”, što u prevodu znači “hemijski tragovi”. Kao što to obično biva s teorijama zavjere, ciljevi ovog “zaprašivanja” ljudi nisu konzistentni, a ni uvijek jasni. 

Raskrinkavanje je više puta pisalo o ovoj priči, koja nema utemeljenje u činjenicama (1, 2, 3, 4) i podrazumijeva postojanje tajnog atmosferskog programa velikih razmjera (Secret large-scale atmospheric program – SLAP) kojim se “zaprašuje stanovništvo” iz zraka – što ovu teoriju zavjere povezuje i s idejom o geoinženjeringu. 

Tragovi za koje se tvrdi da su “chemtrailsi” nastaju kondenzacijom vodene pare iz izduvnih gasova mlaznog motora aviona tokom leta na velikim visinama (detaljnije objašnjenje pročitajte u ovoj analizi).

Geoinženjering je kontroverzna ideja da se ljudski izazvanim intervencijama u klimatski sistem pokušaju riješiti neki problemi povezani s globalnim zagrijavanjem. Ova je ideja u spomenutoj analizi Raskrinkavanja detaljnije objašnjena: “Geoinženjering, kako je navedeno na stranici Meteorološkog ureda Ujedinjenog Kraljevstva, jeste termin koji označava intervencije i tehnologije koje bi se mogle koristiti za izmjenu aspekata globalnog klimatskog sistema kako bi se pomoglo u rješavanju nekih segmenata globalnog zagrijavanja, poput uklanjanja stakleničkih plinova i modifikacije solarnog zračenja.“

Posebno kontroverzan pravac geoinžinjeringa je tzv. solarni geoinžinjering. On se ne spominje u analiziranoj Facebook objavi, ali se na osnovu tvrdnji o zamračivanju sunca i promjeni klime može zaključiti da je o njemu riječ. 

U analizi tvrdnji o zabrani “chemtrailsa” i geoinženjeringa u Meksiku, fact-checking portal USA Today objasnio je da se pod solarnim geoinženjeringom podrazumijeva praksa namijenjena “borbi protiv rastućih globalnih temperatura odbijanjem sunčeve svjetlosti od Zemlje – to obično uključuje ispuštanje aerosola u atmosferu ili njihovo ubrizgavanje u oblake.” U toj je analizi navedeno i da je u januaru ove godine meksička vlada izdala saopštenje za javnost u kojem je navedeno da se zabranjuju eksperimenti u oblasti solarnog geoinžinjeringa. 

U ranijoj analizi Raskrinkavanja stoji da za sada geoinženjering postoji samo kao ideja, ali se provode brojna istraživanja, koja uključuju sprovođenje različitih simulacija i eksperimenata (1, 2, 3, 4) kako bi se utvrdile mogućnosti, prednosti i rizici ovakvih tehnika. 

Sporo nestajanje kondenzacijskih tragova na nebu se u analiziranoj Facebook objavi uzima kao “dokaz” da fotografije neba iznad Samobora prikazuju geoinženjering.  

Na vidljivost kondenzacijskih tragova na nebu utiče vlažnost zraka

“Visoka vlažnost znači da tragovi mogu trajati dugo i postati tanki slojevi oblaka cirusa”, rekao je za BBC meteorolog iz nacionalnog Meteorološkog ureda Ujedinjenog Kraljevstva (Met Office) Aidan McGivern. 

“Cirusi su kratki i odvojeni oblaci u obliku dlaka, koji se nalaze na velikim nadmorskim visinama”, objašnjeno je.

BBC skreće pažnju na pogrešno uvjerenje među sljedbenicima/ama teorije zavjere da ranojutarnji “chemtrailsi” potiču veću naoblaku kasnije tokom dana – ono što se navodno desilo na nebu iznad Samobora. 

Međutim, to je objašnjivo procesom konvekcije. Zbog sunčevog zagrijavanja tla, topli zrak se diže i kondenzira u oblake kasnije tokom dana, rekli su iz Met Officea za BBC.

Shodno navedenom, tvrdnju da se na fotografijama neba iz analizirane Facebook objave vide “geoinžinjersko zaprašivanje” i “chemtrailsi” ocjenjujemo kao lažnu vijest i teoriju zavjere

 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 25.03.2023

Facebook profili i stranice: Facebook profil: UPDATE: Samobor; 25.3.2023; 15h.

23.3.2023, JI u smjeru Samobora nebo je bilo netaknuto. 24.3.2023 evidentirali smo u dva ciklusa operacije zaprasivanja.

  • Teorija zavjere
  • Lažna vijest