Raskrinkavanje.ba

Mila Alečković u još jednom “zavjerološkom” pohodu ne odustaje od neutemeljenih tvrdnji o vakcinama protiv Covid-19

Poznata teoretičarka zavjere Mila Alečković gostovala je na još jednom YouTube kanalu, šireći svoje neutemeljene ideje o bolesti Covid-19.

Mila Alečković ima već prepoznatljiv javni nastup: psihologinja iz Srbije pojavi se na nekom od “zavjeroloških” kanala na društvenim mrežama, iznoseći tvrdnje o Covid-19 u kontekstu navodne zavjere protiv opšte populacije, uz to sebe predstavljajući dijelom otpora protiv nevidljivog i apstraktnog neprijatelja koji sprovodi zavjeru. Kako bi svojim tvrdnjama dala legitimitet, Alečković se poziva na titulu doktora kliničke psihologije, kao i na svoje veze sa “Francuskom”, “Evropom” i “svijetom”. Tvrdnje ove psihologinje, bazirane na njenim razmišljanjima, predstavljaju se kao činjenice na platformama koje je ugoste, a njena izlaganja kao predmet neizbježne cenzure, jer navodno govori “opasnu istinu”. 

U februaru ove godine, Alečković je nastavila sa ovakvim gostovanjima, pojavivši se u prijenosu uživo na YouTube kanalu Zabranjeni intervjui. Video, objavljen 27.2.2021. i dug skoro sat i po, imao je preko 68 hiljada pregleda u vrijeme pisanja ove analize. Uz opis videa podijeljena je i poveznica na PayPal račun na koji korisnici/ce mogu uplatiti novac vlasniku kanala, koji ima preko sedam hiljada pratilaca. Na ovaj način, vlasnik kanala ima dodatni vid zarade od priča o teorijama zavjere, uz novac koji dobija za broj pregleda na YouTubeu. U isto vrijeme, nije jasno kako su ti intervjui “zabranjeni”, s obzirom na to da su dostupni na spomenutom kanalu. 

Moja i vaša gošća večeras bila je prof. dr Mila Alečković o kojoj najbolje govori vaše interesovanje za ono što je iznela večeras uživo u programu.
Zapratite i podelite ovaj video.

“Jači grip” sa preko 2,5 miliona smrti u svijetu

U ovom intervjuu, Alečković je iznijela niz tvrdnji o novom koronavirusu, od kojih smo o većini već pisali. Jedna od njih je da je Covid-19 “jedan jači grip”. 

Oni su primetili, možda ne oni nego njihovi savetnici, da se u svetu mnogo zakuvava situacija i da oni više nisu, nisu sigurni kao što su nekad, bili prošle godine. I da je taj medicinski napadač prestao da plaši ljude. Ko je otišao sa ovog sveta, otišao je, Bog da mu dušu prosti, možda bi otišli i bez toga novog virusa. A ovi drugi su shvatili da to jedan jači grip i ništa drugo i sad oni više ne mogu da postignu tu količinu straha kod naroda. 

Tvrdnje kojima se Covid-19 nastoji svesti na manje opasno ili neopasno oboljenje prisutne su u javnosti našeg govornog područja već duže vrijeme. Raskrinkavanje je već analiziralo tvrdnju da je ova bolest samo jača prehlada (21.10.2020) i da je to jedna uobičajena i neopasna gripa (5.8.2020). Tada smo pojasnili da SARS-CoV-2 nije jedini koronavirus, već da pripada porodici od sedam poznatih koronavirusa koji mogu inficirati ljude, od kojih četiri izazivaju prehladu, dok su ostala tri (MERS-CoV, SARS-CoV i SARS-COV-2, odnosno novi koronavirus) znatno opasniji po zdravlje čovjeka. 

“Tri koronavirusa, MERS-CoV, SARS-CoV-1 i SARS-CoV-2, koji uzrokuju bolesti MERS, SARS i Covid-19, mogu izazvati mnogo opasnije komplikacije sa disajnim sistemom. 

Izjednačavanje bolesti Covid-19, koju izaziva novi koronavirus, sa prehladom koju izazivaju obični ljudski koronavirusi, ne samo da je netačno nego je i opasno, naročito kada se koristi u svrhu pozivanja na kršenje mjera zaštite i sprečavanja širenja virusa”.

Alečković uz to navodi i da gripe nije bilo ove godine, sa insinuacijom zavjere po kojoj su sve bolesti dijagnosticirane kao Covid-19. Teoretičarka zavjere u pitanje dovodi i PCR testove. 

 (...) sama činjenica da, da običnog gripa nije bilo ove godine, nije uopšte bilo, on je nestao, običan grip je nestao, obična zaraza je nestala. Sve bolesti su nestale da bi postojala samo jedna jedina bolest, naravno, ja imam podatak potpuno pouzdan da su lekari, znači kolege, u Francuskoj i Italiji, Španiji dobijali jedno od tri do pet puta veći novac po, po svakom pacijentu, ako napišu da je zaražen tim novim virusom odnosno da je kao kobajagi pozitivan, a to prosto ništa ne znači i naravno i PCR test ništa ne znači.

PCR testovi dio su standardnog “zavjerološkog” repertoara Alečković, a o tvrdnjama o njihovoj pouzdanosti Raskrinkavanje je pisalo već više puta. 

 

 

 

 Što se tiče gripe, broj slučajeva ove godine je manji nego što je uobičajeno, zahvaljujući mjerama predostrožnosti preduzetim u borbi protiv pandemije novog koronavirusa. USA Today objavio je 19.12.2020. članak koji se bavi tvrdnjom da nema gripe tokom pandemije Covid-19.

"Prehlada i gripa, Covid-19 - to su sve respiratorni virusi. Među njima postoje nijanse, ali u osnovi se svi prenose na isti način", rekao je stručnjak za zarazne bolesti dr. William Schaffner sa Univerziteta Vanderbilt u intervjuu za Healthline.

Isti sigurnosni protokoli koji se savjetuju za Covid-19, poput pranja ruku, nošenja maski i boravka kod kuće, prema tome su primjenjivi i na gripu, prema američkim Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Porast u vakcinisanju mogao bi biti još jedan faktor. CDC je objavio da je od 4. decembra širom SAD-a distribuisano 189,4 miliona doza vakcina protiv gripa, što je najviše ikada zabilježeno tokom jedne sezone gripe. Vakcinisanje protiv gripe kod odraslih povećalo se za 46% - sa 31,1 miliona datih doza 2019. na 45,3 miliona do 28. novembra.

Međutim, broj smrti od Covid-19 daleko prevazilazi prosječni broj smrti od sezonske gripe, tako da se smrtni slučajevi ove infekcije ne mogu objasniti kao pogrešno dijagnosticirana gripa. Kao primjer ćemo uzeti Sjedinjene Američke Države koje vode detaljnu statistiku o sezonskim bolestima. Prema podacima američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti, najfatalnija sezona gripe u posljednjih deset godina odnijela je 61.000 života, dok je u prosjeku godišnji broj smrti od sezonske gripe 30.000. 

Prema stranici Worldometers, Covid-19 za otprilike godinu je prouzročio preko pola miliona smrti u SAD-u, te više od 2,8 miliona u cijelom svijetu.

“Finansijska priča”

Alečković propagira stav da je iza pandemije “finansijska priča”, odnosno da je za nju vezan finansijski profit. U tim tvrdnjama, Alečković je neodređena o tome ko profitira od novog koronavirusa i na koji način.

Mnogi su demistifikovali, shvatili da je ovo ustvari finansijska priča, a ne zdravstvena - to je jako bitno reći, ovo nije zdravstvena priča - ovo je priča isključivo korupcije i finansijske i finansija, propalih doduše, ali videćemo zašto, i oni sad izmišljaju druge metode da zastraše ljude.

(...) istina je, potpuna istina, da je novac koji su dobijali svi ti gaulajteri po svetu išao prema količi-, prema broju obolelih, zaraženih ili preminulih. Znači, što je više zaraženih, što je više preminulih više para dobiju. To je jedna činjenica i čak ni ovi darodavci para kao Bill Gates i tako Soros i tako dalje nisu to negirali.

Voditelj: Mila, samo za sekund da vas prekinem, za sekund, zapisao sam nešto upravo što ste sad rekli, neverovatno se podudarile misli… Ovaj, da li je tačno i da li imamo neke dokaze uopšte ono što se spominje na društvenim mrežama da su pojedinci i dobili pare da foliraju, ajde da kažem narodski, da foliraju da imaju koronu 

Mila: I to je tačno. I to je tačno. Ja ne mogu sada da potvrdim da li je tačno u ovom našem pravnom vilajetu, da je recimo vladajuća partija sve svoje drugove, prijatelje, rođake, kumove i tako dalje, terala da odglume u bolnici nešto, i jedan čovek koji pripada tvoj vladajućoj pariji mi je rekao: “Mi smo”, kaže, “svi morali to da radimo”. Da li je to tačno ili ne, ja ne znam. Čula sam tu priču, ali ne mogu da je potvrdim, međutim, ono što pouzdano znam, to je da u svetu, u Evropi iz koje sam ja došla, je li, iz Francuske, da su tamo zaista imali obavezu da neki odglume i bolesti i ovo i ono (...)

Tvrdnje o “novčanim poticajima” za lažiranje brojeva oboljelih od Covid-19 nisu nove u svijetu teoretičara zavjere. Na linkovima ispod možete pronaći analize Raskrinkavanja o tvrdnjama da bolnice dobijaju novac za pacijente oboljele od Covid-19, kao i tvrdnje o tome da sami pacijenti dobijaju novac da bi “odglumili” da imaju navedenu bolest.

Tvrdnje o “glumljenju korone” nemaju nikakvo uporište u dokazima. Prema jednoj od tvrdnji koje su se dijelile društvenim mrežama prošle godine, srodnicima preminulih je nuđen novac da potpišu da je osoba umrla od novog koronavirusa. Međutim, porodice preminulih ne potpisuju nikakav dokument u vezi sa uzrokom smrti pacijenta, tako da se može zaključiti da je ta teorija zavjere došla od nekoga ko dobro ne poznaje zdravstveni sistem.

Što se tiče tvrdnji da bolnice dobijaju novac za Covid-19 pacijente, one dolaze iz pogrešnog tumačenja standardne primjene jednog od sistema zdravstvenog osiguranja koji postoji u SAD-u. Detalje pročitajte na linku ispod. 

Bill Gates i smanjenje broja stanovnika

Alečković u pitanje dovodi mjere poduzete protiv pandemije, predstavljajući ih kao dio navodne zavjere da se reducira svjetska populacija, a “preživjeli” pretvore u robove. Nije jasno kako bi mjere koje su poduzete da se smanji smrtnost doprinijele istoj. 

Sad Vi se pitate u čemu je tu reč, da li je to jedna psihološka regresija čovečanstva? Ne, to je program smišljen, premeditiran, uokviren, napisan koji se sprovodi, jer jednostavno je doneta odluka da se napravi ropstvo u čitavom svetu, znači, čovečanstvo mora da se podeli na malu manjinu i na većinu robova. I ti novi robovi, mi mislimo da je ropstvo bilo samo u starom dobu, u drevnim civilizacijama - ne. Postoji današnje ropstvo, ono je tehnički drugačije.”

(...) To je isti taj svet, koji je ustvari jedna svetska manjina, ali oni žele da reduciraju bar jedno 20% stanovišta u prvom naletu, pa onda ma još, pa još, pa još... I šta će tol’ko gladnih usta, ustiju u svetu. 

Tvrdnje o depopulizaciji već su duže vrijeme na repertoaru teoretičara zavjere. Raskrinkavanje je 28.1.2021. objavilo analizu u kojoj smo se, između ostalog, bavili i ovim tvrdnjama na blogu književnice Vedrane Rudan. 

Teorije zavjere o depopulaciji baziraju se na ideji da je svijet prenapučen te da ne postoji dovoljno resursa za sve stanovnike. Prema zagovornicima ove teorije, svjetske elite planiraju stanovništvo smanjiti na jednu milijardu (u nekim verzijama se tvrdi da je nazivaju “zlatnom milijardom”) kako bi se sačuvali resursi za privilegovane. Pandemija Covid-19 bila je povod da se ove tvrdnje počnu širiti u novom ruhu. Neke od članaka koji se bave ovim tvrdnjama možete pronaći ovdje i ovdje.

“Popularni” akter ovakvih priča je filantrop Bill Gates. 

(...) dobro vakcine su finansijska priča, sa vakcinama ima veze, jer je velika zarada na vakcinama, ali u suštini Bill Gates je pobio pola Afrike. On je razredio centralnu Afriku sa tim vakcinama, pa nije to nova stvar. Ja sam živela u Parizu godinama, ja znam kad je ta bila afera, vakcinišu male Afrikance, to je bilo masovno ubijanje ljudi. Masovno ubijanje! Isti ti ljudi su u tome učestvovali, testiramo vakcine tamo, testiramo vamo. Sad ne rade više tamo jer se to otkrilo. E sad rade na nama. 

U analizi od 28.1.2021. detaljnije smo pojasnili vezu Billa Gatesa sa teorijom o “smanjenju stanovništva”. 

“Neke dezinformacije povezane s Billom Gatesom i pandemijom Covid-19 uključuju lažne tvrdnje o kontroli stanovništva. Neke od ovih teorija proizlaze iz pogrešne interpretacije dijela govora koji je održao na TED konferenciji 2010. godine (ovdje). Kao dio razgovora o smanjenju emisije CO2 na nulu, rekao je: ‘Prvo, imamo stanovništvo. Svijet danas ima 6,8 milijardi ljudi. To ide prema tome da dosegne oko devet milijardi. Sad, ako zaista izvrsno odradimo nove vakcine, zdravstvenu zaštitu i usluge reproduktivnog zdravlja, mogli bismo to smanjiti za možda 10 ili 15 posto. Ali tamo vidimo rast od oko 1,3’ ”.

U Reutersovom članku, objavljenom 17.11.2020, ovo se dodatno objašnjava. 

“Gates je dugo bio zagovornik kontrole populacije kako bi se targetirali korijeni siromaštva i nemira, i rekao je za magazin Forbes 2011. da je, kada je prvi put ušao u javno zdravstvo, to uradio sa fokusom na kontracepciju (ovdje). Kad je kasnije vidio podatke koji sugeriraju da kad padne stopa smrtnosti, padne i natalitet, Gates je fokus usmjerio sa sprječavanja rađanja na spašavanje ljudi koji su već živi. Rekao je Forbesu: ‘Jako smo se fokusirali na vakcine kad smo to shvatili’ “.

Teoretičari zavjere Gatesa su optuživali za sterilizaciju kroz vakcine, za “eksploziju” pojave dječije paralize, ubijanje Afrikanaca vakcinama za malariju i DTP i druge izmišljene “zločine”. Ove tvrdnje proširio je poznati antivakcinaš i teoretičar zavjera Robert Kennedy Jr. na raznim platformama. AFP Factcheck je analizirao ove i slične tvrdnje 14.10.2020. godine.  

Kennedy je također tvrdio da je Fondacija “Gates” 2010. godine finansirala ispitivanje eksperimentalne vakcine protiv malarije britanskog farmaceutskog giganta GlaxoSmithKline. U objavi se navodi da je lijek ubio 151 afričko novorođenče i prouzrokovao "ozbiljne štetne posljedice, uključujući paralizu, napadaje i febrilne konvulzije kod 1.048 od 5.049 djece".

Dok je vakcina protiv malarije ispitivana između 2009. i 2014. godine, SZO je rekao da poznate nuspojave "uključuju bol i oticanje na mjestu uboda i groznicu". 

Potvrdili su da je "vakcina povezana s povećanim rizikom od febrilnih napadaja unutar sedam dana od primjene".

Ali u završnoj fazi ispitivanja, poznatoj kao faza “tri”, "djeca koja su imala febrilne napadaje nakon vakcinisanja u potpunosti su se oporavila i nije bilo dugotrajnih posljedica", rekao je SZO.

Ne postoje dokazi koji bi potvrdili Kennedyjeve tvrdnje o vakcini protiv malarije. Više o ispitivanjima vakcine može se pronaći ovdje i ovdje

(...) Pozivajući se na studiju Morgensen et al., 2017, Kennedy tvrdi da vakcina SZO-a protiv difterije, tetanusa i hripavca (DTP) ubija više ljudi nego bolesti koje bi trebalo da spriječi. Također kaže da su Fondacija “Gates” i SZO odbili opozvati vakcinu.

AFP provjera činjenica utvrdila je da ova tvrdnja postoji otprilike 20 godina. Višestruke studije koje je finansirala i sufinansirala UN-ova zdravstvena agencija u četiri zemlje ne potkrepljuju tu tvrdnju. “Sve studije pokazuju smanjenu stopu smrtnosti kod djece vakcinisane svim vakcinama. Osobito, studije nisu pokazale negativan učinak vakcinisanja DTP-om ”, rekao je SZO u obavijesti objavljenoj 2002, nakon što su se te tvrdnje počele širiti. 

Dakle, tvrdnja da je “Bill Gates pobio pola Afrike” nema uporište u činjenicama, a navodi Mile Alečković da je “živela u Parizu godinama” i da “zna kad je ta afera bila”, nisu dokaz niti potpora toj tvrdnji.

Vakcine i Covid-19

Tvrdnja da vakcine donose veliku zaradu također je obmanjujuća. Kako navodi Atlantic u članku od 10.2.2015. godine, vakcine su u prvoj dekadi ovog vijeka bile toliko neprofitabilne da su proizvođači odustajali od njihovog pravljenja jer im prosto nisu bile isplative, pogotovo u poređenju sa profitom od lijekova za bolesti koje vakcine zaustavljaju. 

Razvojem novih tehnologija (poput vakcine bazirane na mRNK) i povećanom potražnjom u zemljama u razvoju, gdje je imunizacija shvaćena kao put ka ekonomskom progresu, vakcine su postale više isplative. Prema informacijama iz članka od 21.9.2011. u magazinu New Scientist, to je promijenilo industriju. Dakle, izgradnja potražnje i povećanje cijena vakcina dovele su do toga da one nisu toliko neisplative da bi proizvođači od njih potpuno odustali. To ne znači da će njihova proizvodnja i prodaja proizvođačima donijeti veliki profit. Zapravo, dvije od četiri velike kompanije koje su razvile vakcine za novi koronavirus će raditi bez profita. Kako BBC piše u članku od 18.12.2020:

Veliki američki proizvođač lijekova Johnson & Johnson i britanska AstraZeneca, koja surađuje sa biotehnološkom kompanijom sa sjedištem na Univerzitetu u Oxfordu, obavezali su se prodati vakcinu po cijeni koja samo pokriva njihove troškove. AstraZeneca trenutno izgleda najjeftinija s cijenom od $4 (£3) po dozi.

Moderna, mala biotehnološka kompanija koja godinama radi na tehnologiji koja stoji iza njene revolucionarne RNK vakcine, cijeni svoje znatno više, do 37 dolara po dozi. Cilj im je stvoriti određenu dobit dioničarima kompanija (iako će dio više cijene pokriti i troškove prijevoza tih vakcina na vrlo niskim temperaturama).

Alečković je u gostovanju ponovila svoje ranije tvrdnje o tome da su vakcine protiv Covid-19 “genski tretman”. 

Velika nauka neće sa njima, velika nauka govori istinu, velika nauka kaže nije virus toliko opasan, velika nauka kaže nije to vakcina, velika nauka kaže nemojte primiti Pfizerovu jer to nije vakcina. Nauka govori protiv njih. E to je još jedan razlog zbog koga oni moraju da propadnu. I još da kažem u Izraelu je najviše ljudi, recimo imam taj podatak, da je u Izraelu najviše ljudi vakcinisano. Naravno, sirotinju vakcinišu. Uvek njih žrtvuju. Ali naučnica francuska genetičarka Henrion-Caude, koja je jedna genijalna žena, ona radi samo na genetici. 30 godina se samo time bavi i traži te vakcine koje leče genetičke bolesti. Ona se u to vrlo dobro razume. Ona tvrdi da Pfizerova vakcina, koja je genski tretman, apsolutno je kontraindikovana za sve zdrave ljude. I ona tvrdi sada, da od svih vakcinisanih u Izraelu, a tamo ih je najviše vakcinisano,  11% njih je posle vakcine razvilo težak oblik Covida-19, ali tek posle vakcine.

U analizi koju smo objavili 22.1.2021. pojasnili smo kako funkcionišu vakcine zasnovana na mRNK tehnologiji, poput Pfizerove. 

Kada Alečković kaže da “to nije vakcina”, to je dosljedno njenom ranijem stavu iz oktobra da “vakcine nema i neće je ni biti”, o kojem smo već pisali. I dok u oktobru nije još uvijek bilo odobrenih vakcina protiv Covid-19, sada to više nije slučaj. Međutim, Alečković te vakcine smatra “genskim tretmanom”, o čemu smo pisali u analizi od 15.1.2021. 

Prema podacima New York Timesa, Izrael jeste jedna od zemalja sa najvećim brojem osoba vakcinisanih protiv Covid-19: riječ je o 59% stanovništva. Kako prenosi BBC u tekstu od 1.2.2021, broj osoba koje su se zarazile infekcijom Covid-19 nakon primljene vakcine je veoma mali. Prema podacima izraelskog ministarstva zdravstva, ovaj broj je 0.03%, a u studiji koju je uradio Maccabi, drugi najveći pružalac zdravstvenih usluga u Izraelu, taj broj je 0.07%. CDC je 5.3.2021. objavio studiju o broju pacijenata sa oboljenjem Covid-19 u Izraelu, kojima je potreban respirator. Uporedili su omjer starijih (70+) i mlađih (50 i ispod) osoba kojima je respirator potreban. Kako je vakcinacija starijih osoba bila prioritizirana, očekivali su da će se taj omjer smanjiti, što bi pokazalo efikasnost vakcine. To se i desilo, s obzirom na to da je omjer starijih prema mlađim osobama koje su trebale respirator prije vakcinacije bio 5,1 prema 1, a nakon vakcinacije 1,9 prema 1, što pokazuje smanjenje od 67% nakon vakcinacije.

Više o netačnim tvrdnjama o vakcinaciji protiv Covid-19 u Izraelu može se pronaći ovdje.  

“Baš Kanađani” koje tuku na ulici

Alečković priču o navodnoj represiji zbog maski dopunjuje tvrdnjom da u Kanadi na ulici tuku ljude koji ne žele da nose masku. 

Evo ja sam večeras u kući imala goste iz Kanade, nisu Srbi nego su baš Kanađani. Oni su rekli: “Kod nas je strašno. Kod nas je strašno to što rade. Oni bukvalno tuku ljude koji neće da stave masku na ulici”. 

Rezultati pretrage o nasilju u slučaju nenošenja maski u Kanadi pokazali su da su u većini slučajeva počinioci osobe koje odbijaju staviti masku, a koje su nasilne prema osobama koje su im tražile da nose masku na mjestima na kojima je to zakonska obaveza [1, 2, 3, 4].  

U većini slučajeva radi se o uposlenicima na javnim mjestima, koji su tražili od napadača da stavi masku. Iz izjave Alečković nije jasno ko su “oni” koji “bukvalno tuku ljude koji neće da stave masku na ulici”, ali prema kontekstu “zavjerološke” priče o nametanju antipandemijskih mjera, stiče se utisak da su to predstavnici vlasti. U slučajevima u Kanadi u kojima je intervenisala policija, radi se o osobama koje su odbile da nose maske u prodavnicama [1, 2]. U jednom slučaju policija je istraživala incident u kojem su se sukobili kupac koji nije htio nositi masku i uposlenici, jer nije bilo jasno ko je napao koga. Niti u jednom od ovih slučajeva nije se desilo da je neko napadnut na ulici zbog nenošenja maske. Jedini slučaj koji smo našli, u kojem se tvrdi da je osoba napadnuta zbog nenošenja maske u podzemnoj željeznici, opisan je u videu na YouTube kanalu Rebel News. U njemu osoba koja nije htjela otkriti svoj puni identitet tvrdi da je napadnuta jer nije htjela nositi masku u podzemnoj željeznici.

Djeca i Covid-19

Imamo dovoljno strave u ovim danima i od tih filmova i od ovog što zastrašuju i od tog što tuku ljude i od tog što im ne daju da rade i od tog što decu muče sa tim maskama što deca jadna postaju autistična, traumatizovana su, ne vide osmeh svojih drugova. To je stvarno zločin protiv čovečnosti što rade, naročito decu. Deca nisu ugrožena populacija, deca skoro da nisu dobijala taj virus, deca nikome ne mogu da prenesu, to ne govori Mila nego svetski naučnici koji se bave isključivo virusologijom i epidemiologijom. Nigde nisu deca ugrožena a oni i dalje maltretiraju decu da udišu ugljen-dioksid, da nose te maske da izgledaju kao mali robovi, da budu poslušni da sede i stoje u kružićima, da se ne pipaju ovaj rukama. 

Dok je tačno to da je manji broj djece imao Covid-19 u odnosu na odrasle, nije tačno da djeca ovu infekciju ne mogu prenijeti, kao ni to da “nisu ugrožena”. Zabilježeno je više slučajeva u kojima su djeca preminula od posljedica ove bolesti. 

Prema izvještaju Američke akademije pedijatrije od 11.3.2021, preko 3.28 miliona djece bilo je pozitivno na Covid-19. To predstavlja preko 13% ukupnog broja slučajeva oboljenja Covid-19 u SAD-u. U istom izvještaju navodi se da je od posljedica Covid-19 umrlo 266 djece. To predstavlja relativno mali broj od ukupnog broja smrti od Covid-19 u toj zemlji (0.06%), zbog čega ga Alečković i slični zanemaruju. Prema podacima CDC-a od 26.2.2021, djeca također mogu prenositi virus, čak i kada sami imaju asimptomatski Covid-19, odnosno kada ne pokazuju simptome. 

Ovo također nije prvi put da Alečković povezuje mjere protiv pandemije i autizam kod djece. Ova izjava je iz oktobra 2020. godine:

Zamislite decu kojoj kažete ne smete da uhvatite vašeg druga za ruku. Zamislite decu koja odrastaju s idejom i sa zabranom da drugaricu i druga uhvate za ruku. To su sutra autistična deca. A možda to nekome i treba.”

Ovu tvrdnju smo analizirali u članku od 6.11.2020. 

Iz ove izjave nije sasvim jasno tvrdi li Alečković zaista da epidemiološke mjere fizičkog distanciranja izazivaju poremećaje iz autističnog spektra (ASD) ili samo ukazuje na to da ove mjere mogu negativno uticati na socijalizaciju djece, diskriminatorno to označavajući „autističnim“. Ipak, važno je naglasiti da tvrdnje o povezanosti mjera distanciranja i autističnih poremećaja nemaju nikakvo znanstveno utemeljenje.

Tačan uzrok ASD-a nije poznat, a najnovija istraživanja pokazuju da može postojati mnoštvo različitih faktora koje čine dijete podložnijim nekom od poremećaja iz ovog spektra, uključujući genetske i faktore okruženja.

Američki Centar za kontrolu zaraznih bolesti (CDC) navodi da se većina znanstvenika slaže da su geni jedan od faktora koji utiče na pojavu ASD-a.

Tvrdnja da je Covid-19 samo “jača gripa” dobija ocjene pseudonauka i lažna vijest

Tvrdnji da PCR test “ništa ne znači”, odnosno da nije pouzdan, dajemo ocjenu lažna vijest.

Ocjenu dezinformacija dajemo tvrdnji da su gripa i ostale bolesti “nestale” tokom pandemije Covid-19. 

Tvrdnja da se ljudima plaća da glume Covid-19 dobija ocjenu lažna vijest. Ocjenu manipulacija činjenicama dobija tvrdnja da se bolnicama isplaćuje novac za pacijente sa oboljenjem Covid-19. 

Tvrdnja o tome da je pandemija dio plana smanjenja populacije dobija ocjene lažna vijest i teorija zavjere.

Ne postoje dokazi spontanog ili organizovanog nasilja nad osobama koje odbijaju nositi masku u Kanadi, stoga tvrdnju da takve osobe “tuku na ulici” ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Tvrdnja da je Bill Gates “pobio pola Afrike” dobija ocjenu lažna vijest. Istu ocjenu dobijaju i tvrdnje da vakcine protiv Covid-19 nisu vakcine nego “genski tretman”, te da vakcinisani imaju veće šanse da dobiju težak oblik bolesti Covid-19. 

Ocjenu dezinformacija dobija tvrdnja da je “velika zarada” na vakcinama protiv Covid-19.

Tvrdnja da djeca ne mogu biti prenosioci Covid-19 dobija ocjenu lažna vijest. Ocjenu pseudonauka dobija tvrdnja da mjere protiv Covid-19 uzrokuju autizam. 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 27.02.2021

YouTube: Zabranjeni intervjui: YouTube kanal "Zabranjeni intervjui": UŽIVO: NAŠA MILA

  • Teorija zavjere
  • Pseudonauka
  • Manipulisanje činjenicama
  • Lažna vijest
  • Dezinformacija