Ne, “svi” radnici/e sa Balkana u Njemačkoj neće dobiti otkaze

Anonimni portali gotovo godinu dana unazad povremeno iznova recikliraju lažnu vijest o masovnim otkazima koje će u Njemačkoj navodno dobiti balkanski/e radnici/e. Za ove tvrdnje, ipak, ne nude apsolutno nikakve dokaze.

Ocijenjeni članci
Bosanska dijaspora Lažna vijest; Dobar Dan Prenošenje lažnih vijesti; Klikbejt; Online magazine Prenošenje lažnih vijesti; Extra-vijesti24h Prenošenje lažnih vijesti; Extra-vijesti24h Prenošenje lažnih vijesti; Klikbejt; Online recepti Prenošenje lažnih vijesti; Klikbejt; Cenzurisano Prenošenje lažnih vijesti; Klikbejt;

Na anonimnom portalu Cenzurisano 1. septembra 2021. godine objavljen je članak o navodnoj ekonomskoj situaciji u Njemačkoj, opremljen naslovom:

Loše vijesti iz Njemačke, svi radnici sa Balkana će dobiti otkaz i vratiti se svojim kućama: Više im ne trebaju radnici sa Balkana, objavili i ZAŠTO! (FOTO)

Članak se sastoji od svega nekoliko rečenica punih grešaka koje suštinski ne donose apsolutno nikakvu informaciju čitateljima/kama. U samom članku nema dramatičnih navoda iz naslova o tome da će “svi radnici sa Balkana dobiti otkaz i vratiti se svojim kućama”, te da Njemačkoj “više ne trebaju radnici sa Balkana”. Članak, između ostalog, navodi:

Po svemu što se dešava u poslednje vrijeme, i što imamo prrliku da vidimo izgleda da je u svim državama situacija loša, posebno kada je Njemačka u pitanju, koja je u poslednjih nekoliko mjeseci imala raznih problema, a mislimo na poplave koje su se tamo desile, ali i na ostale stvari. Ali ni na našim prostorima situacija nije sjajna, posebno nakon pandemije korona virusa, nakon čega je broj nezaposlenih još više porastao.

I Njemačka je jedna od zemalja koja je imalamnogo problema za vrijeme pandemije korona virusa, a Njemačka vlada je saopštila kako oni imaju dosta ljudi koji primaju socijalnu pomoć od države. Oni njih nisu htjeli da ugroze ni na jedan način, a imali su veliki broj onih koji su morali da čekaju kako bi se vratili na posao kako smo već naveli zbog cijele situacije sa pandemijom korona virusa. Kako god mi mislili da je Njemačka mnogo jaka država i da je tamo najbolje otići ukoliko želimo bolji život , to se u prethodnom periodu nije moglo desiti, jer njima nova radna snaga nije potrebna.

Članci istih naslova i veoma sličnih tekstova objavljivani su i ranije na pojedinim portalima. Najranije pojavljivanje ovakvog članka pronašli/e smo na portalu Bosanska dijaspora u februaru 2020. godine. I u ovom članku se u nekoliko jednako nejasnih i “bezinformativnih” rečenica govori o navodnoj ekonomskoj situaciji u Njemačkoj i uticaju koji ona može imati na radnike/ce sa Balkana. Pored ovog, gotovo identične članke pronašli smo i na portalima Dobar dan (31.8.2021), Online recepti (1.9.2021), Extra vijesti24H (6.6.2020. i 17.6.2020) i Online magazine (14.11.2020). 

U člancima portala Dobar dan, Online recepti, Cenzurisano, te jednom od članaka portala Extra vijesti24H, nema nikakvih navoda o “povratku kući” radnika/ca sa Balkana koji bi potvrdili tvrdnje iz naslova. Drugi članak portala Extra vijesti24H, te članci Bosanske dijaspore i Online magazine-a, ponovo bez ikakvog dokaza, navode samo to da će se “veliki broj Balkanaca vratiti svojoj domovini”. 

Prema analizi Facebookovog alata CrowdTangle, pomenuti članci zajedno su ostvarili više od 1.400 interakcija na ovoj društvenoj mreži. 

Šta su činjenice?

Za tvrdnje iz pomenutih naslova, bilo da se na neki način pominju u tekstu članka ili ne, niti jedan od portala ne nudi nikakve dokaze.

Kada je riječ o potrebi Njemačke za novim radnicima/ama, ona je zapravo značajno povećana u skorije vrijeme. Kako je za njemački list Sueddeutsche Zeitung 24. augusta 2021. godine istakao Predsjednik Federalne agencije za rad Detlef Scheele, ovoj zemlji zapravo će u budućnosti biti potreban značajno veći broj imigranata/kinja kako bi se popunile praznine u radnoj snazi nastale uslijed starenja stanovništva. Scheele tako navodi da će Njemačkoj u narednim godinama biti potrebno 400.000 novih imigranata/kinja, znatno više nego ranije.

Time je i tvrdnja iz naslova članaka da Njemačkoj više “ne trebaju radnici sa Balkana”, također posve neutemeljena. Štaviše, ovoj zemlji potrebno je više radnika/ca.

Opremanje članaka ovakvim naslovima strategija je privlačenja čitatelja/ki koju često koriste brojni anonimni portali. Raskrinkavanje je o ovakvoj praksi pisalo u više navrata (1, 2, 3, 4, 5, 6). 

Shodno činjenicama, članak portala Bosanska dijaspora dobija ocjenu lažna vijest. Svi drugi članci čiji naslovi sadrže iste navode dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti.

Članci u kojima se tvrdnja o “vraćanju kući” radnika/ca sa Balkana ni na koji način ne pominje u samom tekstu, dobijaju i ocjenu klikbejt

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Ćosić Objavljeno: 03. 09. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 3 sedmicu

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Klikbejt naslovi, teorije zavjere i protein šiljka

U sedmici iza nas pisali/e smo o manipulativnim klikbejt naslovima pojedini...

Lažna vijest
Ivermektin nije lijek za Covid-19, ali ne izaziva sterilitet kod muškaraca

Antiparazitik Ivermektin ne liječi Covid-19, iako ga antivakcinacijski akti...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Ispravljeno
Lažna vijest
Dezinformacije lažnog franjevca: Alexis Bugnolo o vakcinama protiv Covid-19

Više od 15.000 interakcija na društvenim mrežama zabilježio je članak u koj...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Pseudonauka Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me