Neistine o porijeklu virusa i hirurškim maskama sa prividom doktorskog autoriteta

Iako opovrgnuti već niz puta, navodi o vještačkom porijeklu virusa te navodnoj štetnosti zaštitnih maski za lice i dalje se dijele društvenim mrežama u regionu. Zabrinjavajuća je činjenica da se među onima koji ih dijele nalaze i ljekari/ke sa javnim angažmanom.

Na Facebook stranici “Dr Shaza Medical rehabilitation service” 18. novembra je objavljen sljedeći post

Danima me obuzima dilema oko ovih maski.Vidim vise stete nego koristi.Mi koji smo medicinski radnici, nikako da dokucimo ko je taj,sta je taj da prostis Kovid 19.Izgleda mi muskog roda pa kontam koronu prepravili,dodali joj kakvog muskog virusa ,zacinjeno sa kakvom hemijom ili cak nesto sto privlaci elektromagnetne talase,mozda i kakvog otrova sto utice na koagulaciju.To ja onako pretpostavljam i sad MASKA ILI NE,pitanje je sad.Rekose ako je imas ,zastita je a kad bolje pogledas,poceli du nam cirevi i osipi oko usta,sinusitisi,upale grla i nosa,kasalj od maski,hipoksija jer udisemo CO2 vise no kisika stk je onako lijepo pogodno za starenje celija i poremecaje razne.A onda dodje raslojavanje i svadjanje sto ovaj ima masku a ovaj nema i tako se lijepo zavadimo u svojim ideoloskim opredjeljenjima oko maske,pa oko vakcine,pa sa samim sobom i pred pitanjem bojim li se vise umrijeti od Covida ili od Raka,pitanje je sad.Naravno,pride svega,to vise nije pitanje vase i vase slobode izbora,to je drustvenoekonomsko i sigurnosno pitanje pa ce to rijesiti drzavni aparat uz policiju,vojsku i CZ,farmaceutiku i medicinu.

Da li covjek da vjeruje sebi,svojim ocima ili...Da li da se brani,buni,organizuje,bori,bjezi ili...Da li je moguce da ne shvatamo sta nam se dogadja,da li je moguce da cemo sutke pasti.

Covjece,probudi se,u ratu si,velika je to sila. Protiv svake sile , snaga duha,istine pravde,prirodni zakoni i vjera je najjace oruzje. Misli na vrijeme.Ja mislim i necu nositi masku

 

Vlasnica pomenute stranice, dr.spec. iz oblasti fizijatrije Šahzija Mrkonja, ovaj je post podijelila i na svom privatnom Facebook profilu.
 

Još jedna kompilacija netačnih tvrdnji o novom koronavirusu i maskama

Šahzija Mrkonja je u gore navedenom postu iznijela niz dokazano netačnih tvrdnji o novom koronavirusu kao i hirurškim maskama, počevši s onom da “pretpostavlja da je virus prepravljen” i da su mu “dodani hemija, otrovi i nešto što privlači elektromagnetne talase”.

Tvrdnje da je novi koronavirus vještačkog porijekla te da je kreiran i/ili modifikovan u laboratoriji kruže još otkako je ovaj virus otkriven. Nauka i medicina su svaku od ovih tvrdnji odbacile jer nema nikakvih dokaza koji bi to potvrdili. 

O netačnim tvrdnjama da je virus nastao vještačkim putem Raskrinkavanje je ove godine pisalo već niz puta, a naše prethodne analize možete pročitati u produžetku.

Lažna vijest
Francuski nobelovac griješi: Nema naučnih istraživanja koja dokazuju da je SARS-CoV-2 stvoren u laboratoriji

Francuski naučnik, Luc Montagnier, izjavio je da je virus koji izaziva COVI...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Demantirano Ispravljeno 29.04.2020

Lažna vijest
Virus SARS-CoV-2 nije “modificiran”, niti su to potvrdila “dva nobelovca”

Gostujući u Centralnom dnevniku FACE TV, članica naučnog tijela Ministarstv...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Teorija zavjere Ispravljeno 29.07.2020

Lažna vijest
Ne, koronavirus nije stvoren u laboratoriji kako bi uništio kinesku ekonomiju

Izvještavajući o 2019-nCoV, što je potpun i tačan naziv “korona” virusa koj...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Teorija zavjere Klikbejt Ispravljeno 07.02.2020

Lažna vijest
Japanski nobelovac Tasuku Honjo nikad nije rekao da “koronavirus nije prirodan”

Sa društvenih mreža do portala-tako se može opisati put vijesti o tome da j...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Demantirano 01.05.2020

Mrkonja u postu koristi i nesuvisle konstrukcije kao što su “muški virus” i “virus muškog roda”. Nejasno je na šta pri tome misli, no činjenica je da virusi nemaju roda, te da ne postoje “ženski” i “muški virusi”. Virusi nisu organizmi, već infektivne čestice koje se sastoje od DNK (ili RNK) i bjelančevina. Ne mogu se samostalno razmnožavati, te za domaćina koriste čovjeka, životinje, biljke pa i bakterije.

Šahzija Mrkonja dalje u postu iznosi i niz tvrdnji o hirurškim maskama. Tvrdi da se kao posljedica nošenja maske javlja “hipoksija”, te da pod maskom “udišemo više CO2 nego kisika”.

Kao i kod tvrdnje o vještačkom porijeklu virusa, Mrkonja ni u ovom slučaju nije iznijela ništa novo. Naime, opet se radi o ponavljanju netačnih tvrdnji o navodnoj štetnosti hirurških maski po zdravlje čovjeka, a koje su odbačene od strane zdravstvenih autoriteta i naučne zajednice.  Zbog učestalih navoda da maske ograničavaju unos kisika ili opterećuju organizam sa CO2, ove je tvrdnje na svojoj stranici opovrgnula i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO): 

Dugotrajno nošenje medicinske maske* na pravilan način NE IZAZIVA intoksikaciju ugljen-dioksidom niti deficijenciju kisika

Dugotrajno nošenje medicinske maske može izazvati neugodnosti. Međutim, to ne dovodi do intoksikacije ugljen-dioksidom, niti uzrokuje smanjenje unosa kisika.

Prilikom nošenja medicinske maske, vodite računa da je pravilno pričvršćena, tako da omogućava normalno disanje. Nemojte koristiti jednokratnu masku više puta i uvijek je promijenite čim se navlaži.

Kada je riječ o neutemeljenim tvrdnjama o štetnosti medicinskih maski, Raskrinkavanje se njima bavilo u analizama koje možete pročitati u produžetku. 

Lažna vijest
Maske za lice nisu opasne i ne izazivaju hipoksiju i hiperkapniju

Povećanje boja zaraženih od virusa SARS-CoV-2 u pojedinim zemljama regiona...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Pseudonauka 04.07.2020

Lažna vijest
Da ponovimo: Medicinske maske vas ne mogu “otrovati ugljen dioksidom”

“Eksperiment” s CO2 mjeračem u viralnom videu navodno dokazuje kako je noš...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Pseudonauka 18.09.2020

Šahzija Mrkonja, iako medicinska radnica, mjere za sprječavanje širenja virusa bez objašnjenja karakterizira kao “ideološko opredjeljenje”, a u istom nesuvislom tonu postavlja i pitanje “boji li se više umrijeti od Covida ili raka”, dok nošenje maski i imunizaciju predstavlja kao društveno ekonomsko i sigurnosno pitanje koje će uz “policiju, vojsku, civilnu zaštitu, farmaceutiku i medicinu, riješiti državni aparat”. Nizu nelogičnih tvrdnji dodaje i onu da se nalazimo “u ratu” u kom dr. Mrkonja - valjda kao jedan od načina “odbrane od velike sile” - eksplicitno preporučuje odbijanje nošenja zaštitne maske.

Ove i slične insinuacije da pandemija predstavlja dio nečijeg plana (to jest “rata”, kako ga naziva dr. Mrkonja), kao i eksplicitne tvrdnje da je virus “prepravljen” te da su mu neimenovani “oni” “dodali hemiju i otrove”, ocjenjujemo kao teoriju zavjere

Potvrđeno netačnu tvrdnju da je novi koronavirus nastao vještačkim putem i/ili da je modifikovan ocjenjujemo i kao lažnu vijest i pseudonauku, a iste ocjene dajemo i tvrdnji da hirurške maske izazivaju manjak kisika (hipoksiju), to jest da sa maskama na licu “udišemo više CO2 nego kisika”.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Elma Murić Objavljeno: 23. 11. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Svjetska zdravstvena organizacija nije “upozorila” da bebe vakcinisanih majki imaju srčane probleme

Portal Provjeri manipulativno je doveo u vezu saopštenje Svjetske zdravstve...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama
Prenošenje lažnih vijesti
Vojnik na viralnoj slici ne nosi magarca jer je “zona minirana”

Na društvenim mrežama dijeli se slika vojnika koji nosi magarca na leđima....

Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Ispravljeno
Analiza
Pregled sedmice: Lažne vijesti iz Ukrajine, opasne tvrdnje o “lijekovima” i bizarne teorije o udaljenosti Sunca

U prethodnoj sedmici Raskrinkavanje se bavilo medijskim izvještavanjem o in...

Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me