Neutemeljeno povezivanje smrti poznatih s vakcinama protiv Covid-19

Nedavne smrti košarkašice, glumca i urednika jednog magazina na društvenim mrežama neosnovano se povezuju s vakcinama protiv Covid-19.

Foto: Freepik.com

Na Facebook profilu Kraljevic Marko III 17. avgusta 2022. objavljene su slike dijelova tri medijska članka koji govore o iznenadnoj smrti troje ljudi. Slike su objavljene uz opis u kom se navodi:

IZNENADA ih cepa žestoko.......‼️
Nije Đoković lud što nije hteo da se v@kciniše.......‼️
IDITE primite ČETVRTU pa da poslužite kao UPOZORENjE ljudima pred PETU......‼️

Medijski članci čiji su dijelovi objavljeni izvještavaju o smrti mlade košarkašice Alessie Marie Raiciu, pjevača i glumca Dariusa Campbella Danesha i urednika medicinskog časopisa Medscape Breta Stetke. 

Objavom se insinuira da su njihove smrti uzrokovane vakcinacijom protiv Covid-19. 

Alessia Maria Raiciu

Vijest o smrti rumunske košarkašice Alessie Marie Raiciu objavio je rumunski košarkaški savez 15.8.2022. na svojoj zvaničnoj Facebook stranici. Dan kasnije, rumunski medij Antena 3 izvijestio je da su doktori/ce potvrdili/e da je uzrok smrti mlade košarkašice akutni edem pluća. Detalji o tome šta je tačno uzrokovalo edem, navodi se, još uvijek se očekuju. 

Akutni edem pluća predstavlja medicinsko stanje koje karakterišu dispneja i hipoksija nastale kao posljedica akumulacije tečnosti u plućima, navodi američka Nacionalna medicinska biblioteka. Ovo stanje ima visoku stopu smrtnosti. 

U članku medicinske institucije Mayo Clinic ističe se da u najvećem broju slučajeva srčani problemi izazivaju plućni edem. Ipak, za nakupljanje tečnosti u plućima postoje i drugi mogući razlozi, poput “upale pluća, kontakta s određenim toksinima, lijekova, traume zida grudnog koša i putovanje do ili vježbanje na velikim visinama”, navodi Mayo Clinic. 

Dakle, uzrok smrti rumunske košarkašice je edem pluća, a još uvijek nije poznato šta ga je uzrokovalo. Takođe, ne postoje nikakve javno dostupne informacije u vezi s tim da li je Raiciu bila vakcinisana protiv Covid-19. 

Članak o smrti Raiciu, čija je slika objavljena na pomenutom Facebook profilu, potiče s portala Nulta tačka. Članak je na ovom portalu objavljen 16. avgusta 2022. U ovom članku navodi se da je uzrok smrti “akutni kardiogeni edem pluća” te se ističe da “nije poznat status vakcinacije ali postoji verovatnoća da je vakcinisana zbog reprezentativnih putovanja”. Iako se u članku ne tvrdi da je Raiciu umrla od posljedica vakcinacije protiv Covid-19, jasno je da se na to aludira, budući da je u naslovu članka činjenica da je preminula iznenada istaknuta znacima navoda.  

Bret Stetka

Nema dokaza ni da je smrt urednika medicinskog časopisa Medscape Breta Stetke povezana s vakcinacijom protiv Covid-19. Kako se u članku o njegovoj smrti, objavljenom 18.8.2022. u časopisu koji je uređivao, navodi, Stetka je preminuo 6. avgusta “nakon kraće bolesti”. U članku se ne navode drugi detalji. 

Njegova supruga Amanda Petrusich objavila je na svom Instagram nalogu 9.8. da je Stetka doživio napad i preminuo “iznenada i neočekivano”. Dva dana kasnije, 11.8. 2022. godine, Petrusich je u drugoj objavi napisala da još uvijek nije poznato od čega je tačno preminuo njen suprug. 

Dakle, još uvijek nije poznat zvanični uzrok smrti Breta Stetke, a ne postoje nikakve indicije da je smrt uzrokovala vakcina protiv Covid-19. 

Darius Campbell Danesh

Uzrok smrti pjevača i glumca Dariusa Campbella Danesha takođe je još uvijek nepoznat. Kako su brojni svjetski mediji izvijestili, poput BBC-a i Guardiana, Danesh je pronađen mrtav 11.8.2022. u svom stanu u Minnesoti. Rezultati istrage o uzroku smrti, navodi se, još uvijek nisu poznati. 

Pojedini strani mediji (1, 2) izvijestili su da bi se rezultati toksikološke analize mogli čekati i do nekoliko sedmica. Do vremena pisanja ove analize nisu objavljene nikakve indicije da je njegova smrt povezana s vakcinama protiv Covid-19. Takođe, nije poznat ni njegov vakcinalni status. 

Neosnovano povezivanje smrti pojedinaca/ki s vakcinama protiv Covid-19 veoma je čest narativ među protivnicima/ama vakcinacije. Raskrinkavanje je o ovakvim primjerima pisalo u više navrata (1, 2, 3). U velikom broju ovih analiza izvor ovakvih tvrdnji bio je upravo neki od profila koji koriste varijacije imena Marko Kraljević. 

Ovakve neutemeljene tvrdnje za cilj imaju širenje skepticizma prema vakcinama. Stvarnih, potvrđenih slučajeva smrti povezanih s vakcinama protiv Covid-19 je malo, potvrđuju različiti izvori vezani za različite države (1, 2). Ipak, sveobuhvatni zvanični podaci ne postoje.

Povezivanje iznenadnih smrti s vakcinacijom protiv Covid-19, budući da često njihov uzrok nije odmah jasan, tako je preraslo u jednu od najčešćih tvrdnji u “zavjerološkom” narativu. Raskrinkavanje je pisalo i o primjeru u kom se činjenica da je vodeći uzrok smrti u kanadskoj pokrajini Alberti u prethodnoj godini bio “nepoznat” na društvenim mrežama, potpuno neutemeljeno, dovodila u vezu s vakcinacijom protiv Covid-19,.

U slučajevima Alessie Marie Raiciu, Dariusa Campbella Danesha i Breta Stetke ne postoje nikakve indicije da su njihove smrti povezane s vakcinama protiv Covid-19. Istrage pravih uzroka smrti još uvijek su u toku. 

Shodno navedenom, objava na profilu Kraljevic Marko III, u kojoj se insinuira da su vakcine protiv Covid-19 uzrokovale njihove smrti, dobija ocjenu manipulisanje činjenicama

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Ćosić Objavljeno: 30. 08. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Dezinformacija
Protest ispred francuskog McDonald’sa nema veze s Gazom

Farmeri su nedavno istresli kamion stajskog đubriva ispred restorana McDona...

Dezinformacija
Lažna vijest
Izrael nije “promijenio barkod svojih proizvoda”

Na Facebooku se dijeli tvrdnja da je Izrael “promijenio barkod svojih proiz...

Lažna vijest
Lažna vijest
Svjetski ekonomski forum ne “naređuje vladama da legalizuju brak sa djecom”

Nekoliko portala objavilo je netačne navode da je Svjetski ekonomski forum...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me