Raskrinkavanje.ba

Novi viralni video Alena Azarića i stare dezinformacije o pandemiji

Na Facebooku se dijeli videosnimak u kojem samoprozvani doktor Alen Azarić iznosi niz netačnih tvrdnji o Covid-19 i vakcinama protiv ove bolesti, te nudi “lijek” - ulje slatkog pelina.

Na Facebook profilu Goran Osmanovic je 8.10.2021. godine objavljen videosnimak u kojem Alen Azarić govori o pandemiji Covid-19, vakcinama protiv ove bolesti, ali i o navodnom lijeku koji on nudi.

Do pisanja ove analize, videosnimak na Facebooku profilu Goran Osmanovic je ostvario 163.000 prikaza i 4.300 reakcija, a imao je 1.000 komentara. Sa ovog profila je podijeljen 8.400 puta.

Identičan videosnimak smo pronašli i na Facebook profilu Safet Bekrić, na koje je objavljen 23.10.2021. godine. Do vremena pisanja ove analize, videosnimak na ovom profilu je ostvario 124.000 prikaza i 13.000 reakcija. Imao je 2.800 komentara i podijeljen je 6.900 puta.

O čemu govori Alen Azarić: “lažna pandemija” i “otrovi iz vazduha”

Desetominutni snimak u kojem Azarić iznosi niz netačnih tvrdnji o pandemiji Covid-19 i sa njom povezanim temama, poput vakcinacije i navodnog lijeka, djeluje kao isječak njegovog live obraćanja na Facebooku. 

Live, odnosno uživo snimanje, omogućava korisnicima/ama ove mreže da u realnom vremenu prikažu određeno dešavanje, te da taj video, po želji, sačuvaju za kasnije prikaze. Također, mogu odabrati i opciju da snimak ne bude sačuvan za kasniji prikaz na njihovom profilu. 

Pretragom Facebook stranice Dr Alen Azarić nismo pronašli pomenuti videosnimak na njoj.

Ipak, iz objave od 30.10.2021. godine, moguće je zaključiti da je snimak bio podijeljen na ovoj stranici i da je uklonjen, budući da je Azarić podijelio snimak sa profila Safet Bekrić uz status ”Snimak vraćen💪

Videosnimak počinje Azarićevim pozivom pratiteljima/kama da se ne boje “lažne pandemije” jer su do sad, kako on tvrdi, bili zdravi i bez vakcine.

Potom proces imunizacije protiv Covid-19 poredi sa porobljavanjem ljudi, te navodi i da su oni koji su se vakcinisali to uradili da bi “mogli ići u klubove”. Azarić u videosnimku također tvrdi da su simptomi Covid-19 slični brojnim drugim oboljenjima, te time i da Covid-19 ne postoji. Potom govori o tome da navedene simptome izazivaju otrovi koji se “pršću iz vazduha”.

Nemojte da se bojite lažne pandemije i nemojte gledajte bili ste dosad bez vakcine i preživeli ste i nije vam ništa bilo sad odjednom svi na vakcinu kao stoka u redu a što je najgore što je najgore vi ne idite ne idete pojedini da se vakcinišete radi zdravlja nego da bi mogli putovati. Ali vi ne shvatate, foru oni su od vas napravili robove Znači vi primate vakcinu iz kojeg razloga? Pa ja znam desetine prijatelja koji su mi rekli a šta ću j**i ga kad ne moram putovati znači izvinite što psujem, ali to sam ja, znači kaže moram da putujem moram da idem u klubove koji traže da si vakcinisan moram u prodavnicu. (...)
(...) ima ljudi naravno sad drugi će me demantovati, kaže brate nije istina, moj neko ili on. Jedva sam ostao živ. Da slažem se, ali od gripa. Slažem se, od upale pluća i slažem se od otrova koje jesu iz vazduha prskali, da slažem se, koji imaju tu simptomatika prvo uzročnost pa simptomatika, da slažem se da ste jedva ostali živi, ali moja baba Vida je prije 15 godina umrla od iste uzročnosti simptomatske. Je li tad bila ova plandemija? Je li tad bila? Nije, a isto je tako umrla i od teške opstrukcije pluća i od temperature i od svega, umrla, imunološki sistem slab i ćao zdravo (...)

Nasuprot tvrdnjama da je pandemija lažna, broj umrlih od posljedica zaraze virusom SARS-CoV-2 je u vrijeme pisanja ove analize bio 5.017.039, kako pokazuju podaci na stranici Worldometers.

O netačnim navodima da je pandemija Covid-19 prevara, te da je izmišljena, Raskrinkavanje je pisalo u analizi objavljenoj u martu 2020. godine, koju možete čitati na ovom linku.

Azarić također navodi i da su vakcinisani/e zapravo “čipovani”.


(...) Je li vi mislite oni koji su primili, ma to su čipovani, znači to nije teorija zavjere, dokazano je da imaju mikro nano nano tehnologija koja prolazi naše liposomalne ćelije. Znači to je nanotehnologija, vjerujte mi, ta tehnologija je odavno izmišljena samo nisu znali kako će biti implementacija, pa evo na dijelu implementacija (...)

Američki fact-checking portal PolitiFact je 3. aprila prošle godine provjeravao tačnost navoda o razvijanju “vakcine sa čipom”. Podsjetimo da je ova analiza objavljena mjesecima prije nego je odobrena prva vakcina protiv Covid-19, što se desilo u decembru 2020.

U svojoj analizi netačnih tvrdnji da vlada Sjedinjenih Američkih Država radi na razvijanju vakcina sa RFID čipom, PolitiFact navodi da se mikročipovi koriste kao dio radiofrekventne identifikacije (Radio-frequency identification technology - RFID), koja se u različitim formama koristi još od 1970, ali ih nema, niti ih može biti, u vakcinama:

Dr Wilbur Chen, naučnik koji proučava zarazne bolesti na Univerzitetu Merilend u Centru za razvoj vakcina i globalno zdravlje, rekao je da je ideja o vakcini koja sadrži RFID tehnologiju nerazumna.
"Čak je i najmanja verzija RFID čipova prilično velika da se niti jedna nikada ne bi uklopila u iglu za vakcinu - to su igle vrlo male", rekao je dr. Chen u e-poruci za PolitiFact, referirajući se na promjer igala. "RFID čipovi koji se rutinski koriste za praćenje kućnih ljubimaca mali su poput zrna riže ... ili drugim riječima, veliki su kao zrno pirinča, a nijedna upotrebljiva igla za vakcinu nije tako velika u promjeru."

Detaljnije o tvrdnji o mikročipovima u vakcinama, koja je netačna ali popularna među brojnim teoretičarima/kama zavjere, pisali smo u analizama koje su objavljene tokom 2020. godine i koje možete u cijelosti pročitati na linku ovdje i ovdje.

Uprkos brojnim dokazima da čipova u vakcinama nema, niti ih može biti, različite teorije zavjere o tome su se nastavljale širiti.

Naučnici Univerziteta Kolumbija su 7. maja 2021. godine objavili da su razvili najmanji čip na svijetu, zapremine 0,1 mm3, koji se u ljudsko tijelo implementira hipodermijskom iglom radi praćenja zdravstvenog stanja. Ovi mikročipovi mogu komunicirati izvan tijela samo uz pomoć ultrazvučnog aparata i nisu još u upotrebi.

Sastavi vakcina protiv Covid-19 koje su trenutno u upotrebi širom svijeta su javno dostupni i u njima se ne nalaze nikakve vrste čipova. Detaljnije o sastavu vakcina čitajte u analizi koju je Raskrinkavanje objavilo 25.10.2021. godine, na ovom linku.

Azarić u isto vrijeme pandemiju naziva “plandemijom” i virus Sars-CoV-2 lažnim, ali i nudi navodni lijek - ulje slatkog pelina.

(...) da znate znači lijek protiv ove pandemije, imamo ulje slatkog pelina za koje su fala bogu potvrdila svjetska svaka naučna ustanova da je lijek protiv ove plan-de-mi-je i lažnog virusa, imamo aptovina, imamo ulje od slatkog pelina pa izvolite gospodo, i ja sam neko ko je ugroženoj grupi sa dijagnozom teško kancera gdje mi je dato godinu dana života, i ja sam ugroženoj grupi. Idem bez maske već dvije godine, idem među obolele, oboljele od korone i među njima sam hvala dragom Bogu nikad ništa, to znači šta, znači da je laž. (...)

Raskrinkavanje je već jednom analiziralo tvrdnje koje Azarić plasira u javnosti o tome da ulje slatkog pelina navodno liječi Covid-19. 

U pitanju je netačna tvrdnja, budući da prema trenutno dostupnim istraživanjima nema dokaza da ulje slatkog pelina liječi Covid-19. U vrijeme pisanja ove analize - kao što je bio slučaj i u vrijeme pisanja prethodne - još uvijek nema zvaničnog, odobrenog i licenciranog lijeka protiv Covid-19. Liječenje se odvija različitim tretmanima u skladu sa stanjem koje ova bolest izazove. Detaljnije o tome možete pročitati na zvaničnoj stranici Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

Zanimljivo je da Azarić negira postojanje Covid-19, te ga u nekim izlaganjima poredi sa gripom, u nekim pak tvrdi kako je posljedica “prskanja iz vazduha”, ali ipak odlučno prodaje “lijek” za bolest koju negira.

SZO je 25.8.2020. izdala saopćenje u kome upozorava na to da dosadašnje studije nisu pokazale da bi ekstrakti ove biljke mogli biti djelotvorni protiv Covid-19 u ljudskom tijelu, a pogotovo ne u količinama koje bi se smatrale sigurnim.

“Najčešće korišteni antimalarijski tretmani, kombinirane terapije na bazi artemisinina (ACT), proizvode se pomoću čistog spoja artemisinina ekstrahiranog iz biljke Artemisia annua [slatki pelin]. Bilo je izvještaja da proizvodi ili ekstrakti (npr. biljni čajevi ili tablete) izrađeni od biljnog materijala Artemisia mogu imati preventivni ili ljekoviti učinak na COVID-19. 
Međutim, dostupni in vitro podaci sugeriraju da pročišćeni spojevi artemisinina ili biljni proizvod A. annua ili ekstrakti nemaju značajan učinak protiv COVID-19 u koncentracijama koje bi se mogle sigurno postići kod ljudi. Kao takvi, trenutni dokazi ne podržavaju upotrebu artemisinina ili proizvoda ili ekstrakata A. annua kao antivirusnog lijeka protiv COVID-19. 

SZO poziva na krajnji oprez u vezi s izvještajima o promivisanju učinkovitosti takvih proizvoda. Kao što je objašnjeno u izjavi SZO-a, ne postoji baza naučnih dokaza koja bi podržala upotrebu nefarmaceutskih oblika Artemisije za prevenciju ili liječenje malarije. Takođe, nema dokaza koji upućuju na to da se COVID-19 može spriječiti ili liječiti proizvodima od biljnog materijala na bazi Artemisije. 

Azarić nudi “preparate” od slatkog pelina na prodaju i na drugim profilima koje koristi na društvenim mrežama. Na svom YouTube kanalu navodi kontakte za njihovu prodaju. Detaljnije o tome zašto ulje slatkog pelina nije lijek za Covid-19, čitajte u analizi u nastavku.

O različitim netačnim tvrdnjama o zaštitnim maskama, Raskrinkavanje je pisalo u nekoliko navrata. 

Neophodno je ponoviti da, iako je primarna namjena nošenja maske smanjenje prenosa virusa sa zaraženih na zdrava lica, maska pomaže i zdravim licima tako što smanjuje udisanje zaraznih kapljica. O tome je više riječi bilo u obavijesti američkih Centara za kontrolu i zaštitu od bolesti (CDC) od 10.11.2020. godine, gdje se navodi:

“Maske su prvenstveno namijenjene smanjenju emisije virusnih kapi (“kontrola izvora“), što je posebno važno za asimptomatske ili presimptomatske zaražene nosioce maske koji se dobro osjećaju i koji možda nisu svjesni svoje zaraznosti, a za koje se procjenjuje da čine više od 50% prijenosa. Maske također pomažu smanjiti udisanje tih kapljica od strane nosioca (“filtracija za osobnu zaštitu“). Korist za zajednicu od nošenja maski kako bi se kontrolisao SARS-CoV-2 rezultat je kombinacije ovih učinaka; korist od individualne prevencije povećava se s povećanjem broja ljudi koji dosljedno i pravilno koriste maske”.

Dakle, maske nas štite i to što ih bilo ko ne nosi, kako Azarić tvrdi za sebe, te se nije razbolio, ne znači da je pandemija “laž”.

Tvrdnje kojima se Covid-19 nastoji svesti na manje opasno ili neopasno oboljenje prisutne su u bh. javnosti već duže vrijeme. Raskrinkavanje je već radilo analizu tvrdnji da je Covid-19 samo jača prehlada (21.10.2020) i da je to jedna uobičajena i neopasna gripa (5.8.2020). Tada smo pojasnili da Sars-CoV-2, uzročnik bolesti Covid-19, nije jedini koronavirus, već da pripada istoj porodici od sedam poznatih koronavirusa koji mogu inficirati ljude, od kojih četiri izazivaju prehladu, dok su ostala tri (MERS-CoV, SARS-CoV i SARS-COV-2) znatno opasnija po zdravlje čovjeka. 

O tome da ne postoji nikakvo “prskanje” iz vazduha, te da to nije uzrok bolesti Covid-19, Raskrinkavanje je pisalo u brojnim analizama.

Priča o “chemtrails” (skraćeno od “chemical trails” - hemijski tragovi) je teorija zavjere u kojoj se tvrdi da postoji tajni atmosferski program velikih razmjera (Secret large-scale atmospheric program - SLAP), a koji, između ostalog, podrazumijeva “zaprašivanje stanovništva” iz zraka. Ova teorija zavjere tvrdi da su tragovi koji na nebu ostaju iza aviona zapravo hemikalije kojima se truju i ubijaju ljudi. U nekim verzijama, tvrdi se da se putem zaprašivanja ostvaruje “kontrola umova”. 

Detaljnije o tome kako je dokazano da nikakvo “zaprašivanje” stanovništva iz vazduha ne postoji s ciljem trovanja i/ili izazivanja različitih oboljenja, čitajte u našim analizama. (1, 2, 3, 4)

U ovom videonsimku Azarić se i osvrnuo na svoje obrazovanje, tvrdeći da je “doktor kineske medicine”, te je uporedio online sistem nastave sa svojim školovanjem.

(...) kad neko kaže ko sam ja neki doktori kažu: Ma ko si ti da pričaš o tome? Ma ko si ti da pričaš o tome, ja sam doktor kineske tradicionalne medicine, to jeste prirodne medicine. Kaže neko, završio si online studije, kad su me prozivali 2017. Pa šta je sad sa online studijama? Šta je sad za online školu, je li to falš, što vam djeca idu na online nastavu. Je li to studirate online, a to je sad u redu je li, a moja diploma i doktorat nije u redu. Jel’d e, koja je to bagra neopjevana, majko moja. I drug,o imam jedno pitanje za sve, nije li nemoj sad pogrešno shvatiti, ne poredim se ni sa kim, ne daj Bože, nije ili Isus liječio od svih bolesti pa i od smrti. Šta je bio po struci, tesar je li tako, pravio sve od drveta, nije bio ljekar (...)

“Legitimitet” svojih tvrdnji Azarić gradi tvrdeći da je “doktor tradicionalne kineske medicine”, kako se predstavlja na svom Facebook profilu. U gostovanju na Happy TV, objavljenom na YouTube kanalu te televizije 20.8.2019, Azarić tvrdi da je tada bio u završnoj fazi doktorskog studija na “najprestižnijem fakultetu svijeta”, koji nije imenovao. 

Na njegovim profilima na društvenim mrežama ne postoje podaci o njegovom obrazovanju, a web stranica navedena na Facebook profilu nije funkcionalna. Na videosnimku postavljenom na njegovom YouTube kanalu 15.1.2018, Azarić kaže da je preko interneta završio nešto što on naziva “fakultet prirodne medicine”, u vlasništvu Miroljuba Petrovića. 

Miroljub Petrović poznat je u srbijanskoj javnosti po optužnicama za nadriljekarstvo i po slučaju smrti mladića kojega je “liječio” svojim metodama, odvraćajući ga od posjeta ljekarima. Protiv njega se također vodio i postupak utvrđivanja odgovornosti zbog javnog angažmana protiv vakcinacije djece, po prijavi koju su podnijeli roditelji. Poznat je i po teorijama zavjere o vanzemaljcima i stavovima kojima potiče netrpeljivost i nasilje protiv žena i LGBTI osoba. Kako navodi magazin Vreme, u članku od 10.5.2018, Petrović je osnovao i nekoliko “kvaziuniverziteta koji rade bez akreditacije i prijave Agenciji za privredne registre”, u koje se ubraja i “fakultet” koji je Azarić naveo.

Poput Petrovića, i Azarić se već susretao sa optužbama za nadriljekarstvo. Kako se navodi u analizi našeg partnerskog portala Raskrikavanje iz Srbije od 3.2.2018, Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu pokrenulo je dva postupka protiv njega zbog sumnji da se bavio nadriljekarstvom.

Prema Krivičnom zakoniku Republike Srbije, nadriljekarom se smatra osoba koja se “bez odgovarajuće stručne spreme bavi liječenjem ili pružanjem drugih medicinskih usluga”.

Dakle, Azarić je bio aktivan kao “iscjelitelj” mnogo prije nego se pojavio virus Sars-CoV-2, koji je predmet brojnih njegovih objava na društvenim mrežama. 

S obzirom na to da Azarić u ovom videu predstavlja nepotvrđene informacije o slatkom pelinu kao činjenice, tvrdnju da je ulje slatkog pelina lijek za Covid-19 ocjenjujemo kao pseudonauku.

Iako zaštitne maske nisu garancija da neće doći do zaraze, one značajno smanjuju mogućnost zaraze i širenja bolesti u populaciji. Covid-19 je zarazna bolest koja se uglavnom prenosi kapljičnim putem. Zbog toga tvrdnju da maske nisu potrebne jer bolest zapravo i ne postoji, ocjenjujemo kao dezinformaciju. 

Tvrdnju da su ljudi i ranije umirali od iste “simptomatike”, čime se implicira da Covid-19 ne postoji, ocjenjujemo kao manipulaciju činjenicama. Ova tvrdnja je formulisana na način da se navođenjem oboljenja sa sličnim posljedicama kao Covid-19, izvodi netačan zaključak da ova bolest nije nova niti toliko opasna, i da zapravo i ne postoji.

Tvrdnju da su vakcinisana lica “čipovana” i da je “dokazano da imaju mikro nano tehnologija koja prolazi naše liposomalne ćelije” ocenjujemo kao lažnu vijest i teoriju zavjere. Vakcinisani protiv Covid-19 nisu “čipovani”, niti postoje čipovi u vakcinama. 

Tvrdnje o tome da je pandemija “lažna” i da su bolesti kao što je upala pluća izazvane “prskanjem iz vazduha” ocjenjujemo kao teoriju zavjere.(Raskrinkavanje.ba)

 

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 08.10.2021

Facebook profili i stranice: Facebook profili: Goran Osmanović, Azarić video

Vakcinisani su čipovani

  • Teorija zavjere
  • Pseudonauka
  • Lažna vijest
  • Dezinformacija
Teorija zavjere 23.10.2021

Facebook profili i stranice: Facebook profili Safet Bekrić, Azarić video

💯⚡️⚡️⚡️Evo šta kaže dr Alen !!!

  • Teorija zavjere
  • Prenošenje lažnih vijesti
  • Dezinformacija
Teorija zavjere 30.10.2021

Facebook profili i stranice: Facebook profil Alen Šabanović, Azarić video

Dr. Alen Azarić u kratkim crtama i bez dlake na jeziku, otvoreno govori o iluziji pLandemije, iluziji "spasonosnih" (čitaj - otrovnih bocki), kao i il...

  • Teorija zavjere
  • Prenošenje lažnih vijesti
  • Dezinformacija