Raskrinkavanje.ba

Pregled sedmice: ako laže Sputnik, ne laže rog

Ova analiza je označena kao: Pregled sedmice

Sedam dana iza nas obilježio je niz lažnih vijesti - od Sputnikovog izmišljanja svjedočenja u američkom Kongresu, do izmišljenog srdačnog susreta navijača suprotstavljenih italijanskih nogometnih klubova.

Portal “Sputnik” objavio je detaljnu analizu svjedočenja Reufa Bajrovića pred američkim Kongresom, koje se nikada nije desilo. Cijelu analizu članka o „ekstremnom lobisti“ možete naći ovdje.

“Dnevni avaz” je, nakon 2016. godine, ponovo posegnuo za metodom izmišljanja izjava. Ovaj put je Matea Jerković navodno dala izjavu za printano izdanje ove novine 17. aprila. Matea “Avazu” nikada nije dala izjavu, “Avaz” nije odgovorio na naš upit, a izjavu smo ocijenili kao lažnu vijest. Cijeli članak možete pročitati na ovom linku.

Portal “Vijesti-24” jedan je u nizu onih koji funkcionišu po standardnim modelima kojima pribjegavaju lažni mediji: klikbejt naslovi, recikliranje starih vijesti kao aktuelnih i novih, te izmišljanje životnih ispovijesti i ličnih priča - koje su u ovom slučaju uglavnom pornografskog sadržaja. Kompletnu analizu sadržaja ovog portala možete naći ovdje.

Na osnovu upita čitatelja, analizirali smo članke u kojima se, na osnovu snimka sa društvenih mreža, špekulisalo o prevozu tenkova Vojske Srbije na Kosovo. Utvrdili smo da je riječ o lažnoj vijesti lansiranoj na osnovu snimka sa vojne vježbe održane mjesec dana ranije, kao što možete pročitati na ovom linku.

Na osnovu prijave čitatelja, analizirali smo članak koji je snimak skrivene kamere predstavio kao slučajni susret navijača Juventusa i Napolija na ulici. Ispostavilo se da do susreta uopšte nije došlo, nego je riječ o unaprijed pripremljenoj „skrivenoj kameri“. Cijeli članak pročitajte ovdje.

Nakon što smo već pisali o lažnoj vijesti koja govori da je Novalić najavio porez za sve one koji su napustili BiH, zabilježili smo nova prenošenja iste. Sve o ponovo izmišljenim porezima pročitajte ovdje.

Na društvenim mrežama se ponovo pojavila lažna vijest koja je postala viralna. Ovog puta je to upozorenje o narkotiku poznatom kao “ekstazi”, koje je na našem jeziku podijeljeno više od 70.000 puta. Šta se događa kad stare urbane legende postanu moderne lažne vijesti pročitajte ovdje.

Konačno, krajem sedmice pozabavili smo se i starom teorijom zavjere, koju je nedavno osvježio portal "Poskok", dodavši zatim i "Raskrinkavanje" na listu navodnih zavjerenika protiv grada Mostara. Kako je do toga došlo, možete pročitati ovdje.

(raskrinkavanje)