PREGLED SEDMICE: Fikcija kao medijski izvještaj

U sedmici koja je iza nas ponovili smo da na ličnoj karti ne postoji broj koji označava vaše dvojnike, pisali smo o lažnom predstavljanju slika na Facebook stranici “Insider.ba”, kao i o horor pričama i vidovnjacima kao dijelom medijkih izvještaja.

Na Facebook stranici “Insider.ba” objavljene su dvije fotografije koje su bile predmet i dvije odvojene analize. “Pasoši i matura - od šale do suza” tematizira fotografiju 13 osoba koje drže pasoše 13 različitih država za koje je ova Facebook stranica tvrdila da je nastala na proslavi 15. godišnjice mature u neimenovanoj sarajevskoj gimnaziji, dok je “podmlađena” fotografija Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika predmet druge analize koja se bavila ovim “švedskim političarima”. Više čitajte u analizi “Lažni ‘švedski dvojnici’ Dodika i Izetbegovića”. 

Priča o navodnom eksperimentu u kom je grupa političkih zatvorenika u SSSR mjesec dana lišena sna, nije zaobišla ni naše govorno područje. U “jezivom eksperimentu ” sovjetski naučnici su držali budnim petero zatvorenika promatrajući uticaj lišavanja sna na ljudski mozak. O ovoj horor priči, koja se našla u medijskim izvještajima, čitajte u analizi “Od horor priče do lažne urbane legende iz Rusije

Od 2014. godine pa do danas, po internetu se prenosi vijest o tome kako jedan broj na biometrijskoj ličnoj karti označava koliko ljudi zapravo liči na vas. Iako sama logika nalaže da to nije moguće, jer hiljade osoba vade ličnu kartu svake godine po prvi put, mnogi mediji prenose ovu lažnu vijest i dalje, pa je tako nakon naše inicijalne analize vijest prenosila i dalje. Šta predstavlja sporni broj pročitajte u analizi Biometrijska lična karta ne sadrži informaciju o “dvojnicima”.

Portal “Aura” često reklamira razne “duhovne iscjelitelje” i “vidovnjake”. Dok se za neke od takvih sadržaja jasno vidi da su reklame, ovakvo oglašavanje pojavljuje se i u člancima koji su objavljeni u uredničkom dijelu stranice. U analizi “‘Žena tri u jedan - Vidi, pomaže, štiti’: Prikriveno oglašavanje “magijskih usluga” na portalu ‘Aura’” čitajte o slučaju oglašavanja Mukadese Kade Radetinac.

U analizi “Lažna opsada Neuma” čitajte kako je portal “BH dijaspora” napravio dezinformaciju od zvaničnog saopštenja MUP-a HNK. Skupa sa starom fotografijom, uredništvo ovog portala je bez ikakvog utemeljenja u činjenicama, stavilo Neum “pod opsadu”.

Intervju sa političkim analitičarom i profesorom Dušanom Janjićem predstavljen je manipulativno i senzacionalistički u nekoliko online medija. Janjić je u tom razgovoru iznio svoje mišljenje o tome da postoji mogućnost da Sjedinjene Američke Države uvedu sankcije i predsjedniku HDZ BiH Draganu Čoviću. Kako i u kojim medijima je njegovo mišljenje postalo “izvještavanje” o uvođenju takvih sankcija čitajte u analizi “Kako od izjave napraviti klikbejt: Dragan Čović i 'američke sankcije'

Pojedini mediji su “pojačali” prijetnju Milorada Dodika da će, ukoliko „političko Sarajevo“ vlast na nivou države formira sa opozicijom iz RS, entitetski parlament preko noći donijeti odluku da se nadležnost Tužilaštva i SIPA ukida na teritoriji tog entiteta. Ova izjava je u nekoliko naslova predstavljena kao “svršen čin”, o čemu možete čitati u analizi “Milorad Dodik ne ukida nadležnosti SIPA-e i Tužilaštva”. 

(raskrinkavanje.ba)

 

Autorica: Biljana Livančić-Milić Objavljeno: 20. 08. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 2 nedjelje

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: od Povorke ponosa do “čovjekolikih bića" na Blidinju i u Kalesiji

O prvoj bh. Povorci ponosa plasiran je niz dezinformacija i malicioznih čla...

Lažna vijest
U Kalesiji nije “rođeno čovjekoliko janje sa sedam nogu”

Fotografija za koju se tvrdi da prikazuje “čovjekoliko janje” iz Kalesije,...

Lažna vijest Manipulisanje činjenicama
Lažna vijest
HINA i Index: Različito predstavljanje istih poruka

Hrvatska novinska agencija, “Index” i niz drugih medija, na različit način...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Pristrasno izvještavanje
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me