Pregled sedmice: Hajka na migrante, izmišljanje izjava i satirični "Zicer"

Prethodnu sedmicu obilježio je nastavak hajke na migrante, ponovo izmišljanje izjava Fadila Novalića i Roberta De Nira, kao i predstavljanje satire kao stvarne vijesti.

Članak objavljen u britanskom “Independentu” ponovo je pokrenuo lavinu tvrdnji da Bosna i Hercegovina “naoružava teroriste”. Nakon što smo o tome pisali u maju 2018. godine u analizi “Gdje izvozimo i ne izvozimo oružje”, Raskrinkavanje je utvrdilo da je u ovom slučaju, tvrdnja o masovnom izvozu bosanskohercegovačkog oružja u Siriju konstruisana na osnovu dokumenacije samo jednog takvog oruđa. Cijelu analizu ili kako se od jednog papira dođe do 500 minobacača pročitajte na ovom linku.

Nakon čitalaca Raskrinkavanja, koji su prijavili sadržaje sa ovog portala misleći da su u pitanju lažne vijesti, pale su i prve novinarske “žrtve”. Naime, „ekskluzivnu“ vijest „Zicera“ o povratku na političku scenu bivšeg predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, brojni mediji u Srbiji i Bosni i Hercegovini su prenijeli kao stvarnu vijest. Zašto Tomislav Nikolić ipak ne osniva stranku, pročitajte ovdje.

Praksa prenošenja tuđih članaka sa vlastitom „uredničkom opremom“ koja često u potpunosti mijenja poruku teksta, vrlo je uobičajena među lažnim online medijima. Tako se dogodilo i u slučaju najavljene inicijative lokalnih vlasti u Novom Pazaru da dodijele ulicu Hatidži Mehmedović, predsjednici Udruženja Majke Srebrenice koja je nedavno preminula. Šta se dogodi, pa ulica postane grad, pročitajte na ovom linku.

Fatmir Alispahić i MTV Igman kreirali su do sada najekstremniju teoriju zavjere o migrantima. Ako smo dosad mogli govoriti o hajci, ova Alispahićeva emisija, odnosno status na Facebooku i članak koji je objavljen na osnovu njega, već prelaze granicu između hajke i linča. Kako izgleda kada se RTRS i “Defter hefte” nađu u istoj misiji možete pročitati ovdje.

Izmišljanje izjava poznatih ličnosti često se nađe u analizama “Raskrinkavanja”. One koje su pripisane Robertu De Niru posebno su zanimljive, jer su prešle pun krug od lažne vijesti, preko satire koja ju je ismijavala, do stvaranja nove lažne vijesti od takvog satiričnog sadržaja. Analizu putovanja jedne vijesti od lažne vijesti do satire i nazad pročitajte na ovom linku.

Lažna vijest koju je plasirao opskurni “youtuber” iz Češke, nakon tri godine pojavila se na javnom servisu Republike Srpske. I premda to samo po sebi može izgledati komično i groteskno, činjenica da je "vijest" završila na javnom servisu - i to uz otvoreni govor mržnje prema migrantima, koji se u jednom trenutku nazivaju “životinjama" - nije nimalo smiješna. Cijelu analizu možete pročitati ovdje.

Većina stranica sa lažnim nagradnim igrama, koje su napravljene da bi došle do ličnih podataka građana/ki, uklonjene su sa Facebooka zahvaljujući prijavama. No, konstantno se pojavljuju nove. Koje su trenutno aktivne pročitajte u dopuni analize o lažnim nagradnim igrama na ovom linku.

Lažni portali nastavljaju sa izmišjanjem izjava Fadila Novalića. Ovaj put je u pitanju portal "Infomagazin" koji tvrdi da je na sastanku SDA i HDZ najavljeno uvođenje "poreza na sunčevu svjetlost", a cijelu analizu čitajte ovdje.

Pored redovnih analiza, ove sedmice smo za "Radio Slobodna Evropa" pričali o najčešćim greškama koje mediji prave kada izvještavaju o vakcinama, ali i o medicini i nauci uopšte. Cijeli članak možete pronaći ovdje.

Za portal "Capital.ba" sa druge strane, pričali smo o anonimnim portalima, copy-paste novinarstvu i klikbejt naslovima, a članak možete pronaći na ovom linku.

Također, "Raskrinkavanje" i "Istinomjer" uskoro su i na TV ekranima! Kako od činjenica nastaju zanimljive priče, pratite od septembra u emisiji "Fakat"! Do tada lajkujte stranicu na Facebooku gdje ćemo također objavljivati snimke emisije.

Autor: Darko Brkan Objavljeno: 05. 08. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 2 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Analiza
Njemačka ne ukida radne vize - treći put

Nakon što smo u dva navrata objavili da Njemačka ne ukida vize, odnosno radne...

Pristrasno izvještavanje
Portal “BNN” i optužbe bez dokaza

Portal “BNN” objavio je članak u kojem tvrdi da je u opštini Novi Grad...

Razabiranje Pristrasno izvještavanje Neprovjereno
Analiza
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com