Pregled sedmice: Julian Assange, medijski voajerizam i izmišljena hajka

U sedmici koja je iza nas pisali smo o Saffovoj izmišljenoj medijskoj hajki na zastupnicu Samru Ćosović-Hajdarević, te o Avazovom izmišljanju skandala o nastavnici iz Vareša. Pisali smo i o lavini klikbejta i definformacija koji su se pojavili nakon hapšenja Juliana Assangea, te o lažnoj vijesti o “zatvorskom dočeku” masovnog ubice Brentona Tarranta.

Video koji je nastao prije četiri godine u kanadskom pritvornom centru Ottawa-Carleton, kada je pretučen zatvorenik Carlos Larmond, u pojedinim u pojedinim anonimnim medijima je predstavljen kao “doček” za  Brentona Tarranta, masovnog ubicu iz Christchurcha. Detalje o ovoj dezinformaciji možete čitati u analizi “Lažni snimak “prebijanja novozelandskog ubice” u zatvoru”.

Izmišljanje lažnih vijesti i nepostojećeg skandala poslužilo je kao pokriće za voajersko iskorištavanje privatnih fotografija nastavnice koju je “Avaz” optužio da se “slikala gola u razredu”. Desetine domaćih i regionalnih medija su takođe iskoristile priliku da se “šokiraju” nepostojećom pričom. Više o ovome čitajte u analizi “’Dnevni Avaz’ kao proizvođač skandala”.

Provjerili smo tvrdnje portala “Saff” da je zastupnica SDA nakon svoje diskriminatorne izjave o LGBT osobama bila izložena “udaru” i “najezdi” sarajevskih novinara, za koje je rečeno da su na taj način pokušali da ostvare finansijsku korist. Cijeli “Saffov” članak je zapravo pokušaj da se neutraliziraju opravdane kritike istupa javne zastupnice čija je izjava u suprotnosti sa svim antidiskriminacijskim propisima koji su na snazi u Bosni i Hercegovini, te da se Samru Ćosović-Hajdarević prikaže kao žrtva medijskog progona kojeg u realnosti nije bilo. Više čitajte u analizi “Kako je “Saff” izmislio hajku na Samru Ćosović-Hajdarević u sarajevskim medijima”.

Portal “BH dijaspora” je na svom Facebook profilu reciklirao vlastiti klikbejt iz februara ove godine, gdje je redovni ljekarski pregled predsjednika SAD pokušao prikazati kao senzaciju.

Članak je ilustrovan modificiranom fotografijom na kojoj lice Donalda Trumpa izgleda neprirodno, očito sa namjerom da se i ilustracijom privuče pažnja na tvrdnju o “čudnim medicinskim nalazima”. Opširnije čitajte u analizi “‘BH dijaspora’ o Trumpovom zdravlju

Hapšenje Juliana Assangea bilo je jedna od glavnih tema krajem prošle sedmice. Kako to obično biva sa “gorućim” vijestima, i ova je polučila niz senzacionalističkih naslova i dezinformacija. Opširnije čitajte u analizi: “Klikbejti o Assangeu - Od hapšenja do smrtne kazne”.

Na portalu “BH dijaspora” objavljena su dva članka koja donose manje-više istu informaciju - najavu konferencije o zapadnom Balkanu. I dok je sadržaj oba članka preuzet iz drugih medija, naslovi su “originalan rad” portala “BH dijaspora”. O novim manipulativnim naslovima ovog portala čitajte u analizi “BH dijaspora: jedna vijest, dva klikbejta

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Biljana Livančić-Milić Objavljeno: 17. 04. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 2 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Nezvanične informacije, dobro obaviješteni izvori i nevidljivi dokazi 

Špekulacije o prelasku Dragana Mektića iz stranke SDS u DF potekle su iz nezvaničnih...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Klikbejt Demantirano
Lažna vijest
Ne, djevojka iz Irana nije imala 50 plastičnih operacija kako bi ličina na Angelinu Jolie

Većina članaka sadrži netačne tvrdnje koje govore da je Tabar imala 50 plastičnih...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Klikbejt Demantirano
Lažna vijest
Ne, Ronaldo nije govorio o Palestini

Već godinama se u različitim medijima recikliraju članci, odnosno naslovi,...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me