Pregled sedmice: Kad lažne vijesti ostvare dijalog

Prethodnu sedmicu obilježilile su lažne izjave političara, ali i pogrešne medijske interpretacije stvarnih događaja.

Nekoliko lažnih online medija objavio je članak sa tvrdnjom da je predsjednica Republike Srpske, Željka Cvijanović, izjavila da Vlada tog entiteta uvijek može mobilizirati 100.000 ljudi ukoliko bi neko krenuo da ukine Republiku Srpsku. Analizu ove izmišljene i nepostojeće izajave možete pronaći klikom ovdje.

Nakon što je nekoliko portala objavilo lažnu izjavu Željke Cvijanović, iz iste kuhinje stigla je reakcija predsjednika SDA, Bakira Izetbegovića. Analizu lažne reakcije na lažnu izjavu možete pronaći na ovom linku.

Rasrkinkavanje je već u analizi “Čović, Novalić i plata od 400 KM: Izmišljeni dio stvarnog intervjua” pisalo o izmišljenoj izjavi Novalića u vezi sa prosječnom platom. Pisali smo i o nebulozama vezanim za naplaćivanje javnih kuhinja, zakonu koji bi zabranio odlazak iz BiH, ali i mnogim drugim lažnim izjavama premijera Federacije BiH. Ovaj put lažna izjava ima poruku da je “plata 550 KM u BIH odlična”, a analizu članak možete pronaći klikom na ovaj link.

Prisustvo Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a RS na ulicama Istočnog Sarajeva bio je razlog da “Slobodna Bosna” objavi članak u kojem postavlja pitanja, ali se ne trudi da nađe odgovore. Kompletnu analizu ovog članka možete pronaći klikom ovdje.

Nakon što je “Klix” objavio kako je nova Vlada Kantona Sarajevo prekršila sopstveni moratorij na zapošljavanje i zaposlila referenta na neodređeno vrijeme, Vlada KS je reagovala saopštenjem koje je također objavljeno na ovom portalu. Ipak, reakcija Vlade KS nije objavljena na svim medijima koji su prenijeli prvobitni članak, a cijelu analizu možete pronaći klikom na ovaj link.

Postoji direktna, vjerovatno uzročno-posljedična veza, između (odsustva) gramatike i istinitosti navoda u medijima. Iako ima pismenih laži, većina ih je nepismena i „padaju“ na osnovnim stvarima, kao što su interpunkcija ili afrikati. Tako i u slučaju navoda da su provjere „diploma političara“ zabranili „Novalic i Izetbegovic“, čiju analizu možete pronaći na ovom linku.

Desno orijentisani anonimni portal "U.S. Intelligence News", koji postoji nešto više od tri mjeseca, pojedinim medijima je poslužio kao legitiman izvor neprovjerljive informacije o uvođenju sankcija Miloradu Dodiku od strane EU. Niko od medija koji su prenijeli članak, nije analizirao kredibilnost izvora. Na adresi koja je navedena na američkom portalu je zapravo svojevrstan auto otpad, a kompletnu analizu možete pronaći na ovom linku.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Darko Brkan Objavljeno: 11. 02. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 2 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Portal “Narodni” o ubistvu Davida, operaciji Lepe Brene i bratu Jale Brata

Video-snimci koje je Davor Dragićević objavio na Facebook grupi “Pravda...

Lažna vijest Klikbejt
Lažna vijest
Klikbejtom do smrti

I pored toga što javne ličnosti ne uživaju – i opšteprihvaćeno je da...

Lažna vijest Klikbejt
Dezinformacija
Kada mediji od ubistva naprave “seks skandal”

Mediji su krajnje neprofesionalo izvijestili o ubistvu mlade žene koje se dogodilo...

Dezinformacija Klikbejt Demantirano
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me