Raskrinkavanje.ba

Pregled sedmice: Medijska eksploatacija tragedije

Ova analiza je označena kao: Pregled sedmice

U našem fokusu tokom prethodne sedmice bilo je medijsko izvještavanje o napadu koji se dogodio u beogradskoj Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”, a u kojem je ubijeno osmero djece i radnik obezbjeđenja. Bavili smo se i netačnim tvrdnjama s društvenih mreža.

Foto: Raskrinkavanje.ba

Masovno ubistvo koje se 3. maja 2023. godine dogodilo u osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u Beogradu potreslo je regiju. Veliki broj medija je o ovom tragičnom događaju izvještavao senzacionalistički, narušavajući pri tome temeljne etičke principe novinarske profesije.

Utrkujući se ko će objaviti “skandalozniju” informaciju o tragediji koja se odigrala u OŠ “Vladislav Ribnikar” u Beogradu, mnogi mediji su za to iskoristili i godinama staru fotografiju mladića iz Irske. Detalje čitajte na linku ispod.

Godinama se dijele navodni citati Nijemca Ditriha Heflera u kojima on govori “o Srbima”. Iako se iz takvih objava zaključuje da je Hefler stvarna osoba, u pitanju je fiktivni lik iz romana spisateljice iz Srbije.

Nekoliko portala opremilo je svoje članke o Frances Bean Cobain, kćeri Kurta Cobaina, klikbejt naslovima u kojima se navodi da je na albumu Nirvane pisalo “Zabranjeno za pse i Srbe”. Grupa u kojoj je pjevao Kurt Cobain nije imala naslovnicu albuma na kojoj je takvo nešto pisalo niti je takav natpis bio na ulazu na jedan od koncerata grupe, kako se također netačno tvrdilo na internetu. Više o ovome pročitajte na linku.

Na društvenim mrežama dijele se fotografije skulptura iz Rusije i Nizozemske uz tvrdnju da je riječ o dva “spomenika majci”. Skulptura iz Nizozemske prikazuje osobu sa ženskim i muškim spolnim karakteristikama. Radi se o djelu umjetnice Femmy Otten, koje, suprotno tvrdnjama s društvenih mreža, nije nikakav “spomenik majci”. Skulptura pod nazivom “A život je s druge strane” inspirisana je božanstvom iz grčke mitologije. Detalje čitajte ovdje.

 

Nekoliko portala iz regiona objavilo je navodni citat pape Franje o tome da “Bog voli pedofile”. Nema nikakvih dokaza da je papa ikada izgovorio te riječi, a u svojim javnim nastupima isticao ja važnost borbe protiv seksualnog zlostavljanja maloljetnika.

Detalje čitajte ovdje.

 

Na društvenim mrežama u aprilu je “oživljena” lažna vijest iz 2018. godine da su MMR vakcine jedan od glavnih uzročnika gubitka sluha kod djece. Detalji su u novom storyju Raskrinkavanja.

Foto: Raskrinkavanje.ba

Na društvenim mrežama dijele se besmislene tvrdnje da vakcine protiv Covid-19 sadrže grafenov oksid koji u tijelu kreira “nano električna kola” za primanje i emitovanje signala. Kao sastojci vakcina navedeni su i metali, paraziti i RFID čipovi. Izvor tvrdnji je Astrid Stuckelberger, koja se predstavlja kao stručnjakinja i bivša uposlenica Svjetske zdravstvene organizacije. Ipak, radi se o osobi koja je i ranije iznosila slične bizarne tvrdnje o vakcinama i samoj pandemiji Covid-19. Detalje pročitajte na linku.

Protivnici/e vakcinacije i teoretičari/ke zavjere dijele tvrdnje da Svjetska zdravstvena organizacija “ukida ljudska prava” novom regulativom koja će biti iznad zakonodavstva država članica i koja će uvesti “prisilnu vakcinaciju” u slučaju nove pandemije. Riječ je o posve izmišljenim tvrdnjama. Činjenice o tome šta Svjetska zdravstvena organizacija zaista mijenja u svojim pravilima čitajte na linku ispod.

Tvrdnja da je svjetska populacija manja za jednu milijardu ljudi jer vakcine protiv Covid-19 uzrokuju smrt i neplodnost nije tačna. Procjena o umanjenoj populaciji napravljena je na osnovu manipulativnog tumačenja podataka o smrtnosti i prirodnom priraštaju u svijetu. Vakcine protiv Covid-19 ne uzrokuju smrt i neplodnost. Više o ovome čitajte na linku. 

Lista savjeta za zdravlje izvjesnog doktora Gupte viralna je na Facebooku. Ona sadrži niz pseudonaučnih tvrdnji, poput one da se rak liječi i prevenira vrućim sokom od limuna.

Detalje čitajte u novom storyju Raskrinkavanja.

Foto: Raskrinkavanje.ba

(Raskrinkavanje.ba)