Raskrinkavanje.ba

Pregled sedmice: otrovne laži Assadovih fanova

Ova analiza je označena kao: Pregled sedmice

U sedmici iz nas, Raskrinkavanje se bavilo teorijama zavjere vezanima za napade sirijskog režima hemijskim oružjem na civilno stanovništvo, tvrdnjama da zakoni prirode ne važi u noći Lejletul-kadr, navodima koji su u međuvremeno misteriozno uklonjeni o tome da Semir Efendić navodno zlostavlja suprugu, te najglupljem bosanskom dileru u Austriji.

Tamo gdje se sreću pseudonauka i teorije zavjere, nastala je priča o tome da kosmičko zračenje i meteoriti ne dolaze do Zemlje u noći Lejletul-kadr, te da se radi o “tajni koju NASA krije deset godina”. Nakon pažljivog istraživanja, uključujući i kontaktiranje autora na koje se članak tobože poziva, utvrdili smo da Zakoni prirode ne “pauziraju” u noći Lejletul-kadr kao što možete pročitati ovdje.

Po društvenim medijima i nekim portalima kruži navodni dokaz da je CNN lažirao reportaže o ratu u Siriji. Radi se o lažnoj vijesti koja se prenosi po internetu još od 2016. godine. Cijelu analizu izmišljene priče o CNN-u i djevojčici iz Sirije možete pročitati na ovom linku.

Nakon raskrinkvanja članaka o CNN-u i djevojčici iz Sirije, za još jednu sličnu priču iskorištene su fotografije sa snimanja filma - i to u produkciji sirijskog državnog Instituta za film. Utvrdili smo da je riječ o lažnoj vijesti i teoriji zavjere, a sve o lažiranju lažiranja možete pročitati ovdje.

Na osnovu upita čitatelja, analizirali smo članak koji govori o tome da Semir Efendić zlostavlja suprugu. Medij koji je originalno objavio ovaj članka, "The Bosnia Times", je nakon našeg upita vijest uklonio sa stranice, kao što je ostao nijem i na pitanje o tome zašto su uklonili članak. Cijelu analizu možete pročitati ovdje.

Na osnovu dvije prijave naših čitatelja/ki, istražili smo vijest o “najglupljem dileru na svijetu” i “Bosancu kojem se smije Austrija”. Priča je objavljena u austrijskom tabloidu “Heute”, a brzo se proširila po domaćim portalima. Kako su ovdašnji mediji prenijeli neprovjerene navode austrijskog tabloida možete pročitati na ovom linku.

“Poslovni dnevnik” izvijestio je o novim zakonima vezanim za saobraćaj koji su doneseni u Hrvatskoj, dok je “Novost”, četiri mjeseca kasnije, na to dodao izmišljenu i netačnu tvrdnju o registraciji Golfova i svih vozila starijih od 2002. godine, pritom ne navodeći o kojoj državi se radi. Raskrinkavanje je utvrdilo da novi zakon nije donesen u BiH, niti se bavi “Golfom 2”, kao što možete pročitati ovdje.

Utakmica četvrtine finala Lige prvaka odigrana 11. aprila ostavila je mnogo polemike iza sebe. Naime Juventus je bio na korak prolaska u polufinale , međutim sudija je u 96. minuti dosudio jedanaesterac za Real iz Madrida. Ronaldo je pogodio sa bijele tačke, Madrid prošao u polufinale a Juventus ostao šokiran. O lažnoj vijesti i navodnoj izjavi UAFA-inog šefa sudija Colline, čitajte u analizi na ovom linku.