Pregled sedmice: SRNA: Industrijom laži na industriju oružja

Sedmicu iza nas obilježile su lažne vijesti o migrantima, grupi "Pravda za Davida" i izvozu oružja.

Isti mediji koji su prošlog mjeseca prenijeli priču da su protesti povodom smrti Davida Dragičevića “pokušaj stranih službi da destabilizuju RS”, sada su izmislili novu. U njoj se insinuira da se peticijom podrške za proteste pokušavaju “zloupotrijebiti lični podaci građana”. Raskrinkavanje novih laži o protestima „Pravda za Davida“ možete pročitati na ovom linku.

Video snimak star skoro četiri godine “recikliran” je na nekoliko portala i Facebook stranica, uz pogrešan opis dešavanja koje prikazuje. Naime, riječ je o snimku bahate vožnje za koju je odgovoran vozač Denisa Bećirovića, koji je prije četiri godine izazvao skandal. U najnovijem „životu“ vožnja je pripisana Fadilu Novaliću, odnosno njegovom vozaču. Cijeli tekst pročitajte ovdje.

Novinska agencija SRNA je objavila, a brojni mediji u BiH i regionu prenijeli, da 80% naoružanja koje se proizvede u Bosni i Hercegovini završi u rukama terorističkih organizacija. „Raskrinkavanje“ je nakon provjere navoda iz članka ustanovilo da je kompletan članak lažna vijest, kao što možete pročitati na ovom linku.

“Dnevni Avaz” je informaciju da se u “našoj okolini” nalazi desetine hiljada migranata u naslovu predstavio kao bombastičnu vijest da ih se 50.000 nalazi pred bh. granicom. Naime, toliko se izbjeglica nalazi u cijeloj jugoistočnoj Evropi, uključujući i Grčku kao što možete pročitati ovdje.

“Avaz” je objavio članak u kojemu je “naguravanje” oko podjele porcija hrane predstavio kao dokaz navodnog nasilničkog i kriminalnog ponašanja migranata. Sve o toj i ostalim „Avazovim“ lažima o izbjeglicama pročitajte ovdje.

Za kraj sedmice zabilježili smo novo predstavljanje satiričnog članka “Slobodne Bosne” kao stvarne vijesti, što možete čitati na ovom linku.

Autor: Darko Brkan Objavljeno: 21. 05. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 5 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Zelenski u New Yorku nije dočekan porukom “slava urinu”

Brojni mediji domaćeg govornog područja objavili su članke s navodima da je...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Ispravljeno
Lažna vijest
Namirnice sa šelakom ne sadrže insekte

Snimci korištenja aplikacije koja očitava bar kodove na namirnicama i preds...

Lažna vijest
Manipulisanje činjenicama
Požare na Havajima nije uzrokovao laser niti su to predvidjeli “Simpsoni”

Nakon razornih požara na Havajima, teoretičari/ke zavjere dijele snimke s o...

Manipulisanje činjenicama Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me