Raskrinkavanje.ba

Privlačenje klikova naslovima o izmišljenoj smrti pjevača

Anonimni portal Goldy.pro oprema članke naslovima o izmišljenim tragedijama u svrhu privlačenja većeg broja čitatelja/ki.

Foto: Freepik

Anonimni portal Goldy.pro često objavljuje senzacionalističke i klikbejt-naslove o poznatim ličnostima i izmišljenim tragedijama koje su im se dogodile. Objavljuje i stare vijesti opremljene naslovima u kojima su manipulativno predstavljene kao novost. 

Raskrinkavanje se u više navrata bavilo anonimnim portalima koji objavljuju ovakve naslove u svrhu privlačenja klikova, a time i zarade (1, 2, 3, 4, 5). U ovom slučaju, portal Goldy.pro koristi dvije Facebook stranice – Goldy Rijaliti i Goldy Estrada – na kojima dijeli članke s klikbejt-naslovima i ostvaruje značajan broj interakcija. Ove stranice imaju desetine hiljada pratitelja/ki, tačnije Goldy Estrada ima 25.000 pratitelja/ki, dok Goldy Rijaliti ima čak 36.000. 

Facebook stranica Goldy Rijaliti kreirana je 29. jula 2022. godine, a originalno se zvala “Konobar, donesi mi vrata da izadjem”. Ime joj je promijenjeno 12. oktobra 2023. godine.

 

Goldy Rijaliti

Facebook stranica Goldy Estrada kreirana je 13. septembra 2021. godine. 

Capture2

Portal Goldy.pro nema impresum, to jest nema dostupne informacije o urednicima/ama, autorima/cama, redakciji i slično. 

Klikbejt-naslovi o pjevaču Eri Ojdaniću

U maju 2024. objavljeni su brojni naslovi o pjevaču Eri Ojdaniću na portalu Goldy.pro. U nekima od njih navodi se da je Ojdanić imao srčani udar, a jedan članak opremljen je naslovom s informacijom da je Ojdanić preminuo.

Pjevač Era Ojdanić imao je zakazanu operaciju bruha 20. maja 2024. godine. Portal Goldy.pro je nakon toga objavio niz klikbejt-naslova o zdravstvenom stanju pjevača, kao i o tome da je preminuo. Tako je 19. maja 2024. godine objavljen članak opremljen naslovom: 

Era Ojdanić hitno primljen u Urgentni centar dobio srcani udar

Ovaj portal je 25. maja 2024. godine objavio još jedan članak s informacijom o srčanom udaru koji je navodno pretrpio Ojdanić.

Era Ojdanić dozivio srcani udar od uzimanja prekomjerne Vijagre.Oglasio se i Era i porucio da…

U međuvremenu, 20. maja 2024, objavljen je članak sa sljedećim naslovom:

Stigle tuzne vijesti iz bolnice.Nazalost Era Ojdanic je…

Članak u čijem se naslovu tvrdi da je Ojdanić preminuo objavljen je 25. maja 2024.

Umro Era Ojdanic !? Osvanula sok vijest u Srbiji Nazalost istina je !?

Ovi članci ilustrovani su fotografijama Ere Ojdanića.

 

Era Ojdanić

Foto: Screenshot

Suprotno ovim naslovima, u člancima nema informacija o srčanom udaru ili smrti pjevača. Članci su zapravo o nedavnom operativnom zahvatu koji je Ojdanić imao i preuzeti su s portala koji su objavljivali vijesti o ovome (1, 2, 3).

Cilj ovakvih naslova jeste privući što više čitatelja/ki i ostvariti što više klikova kako bi portali imali veću zaradu. Kako je objašnjeno u analizi Raskrinkavanja iz aprila 2022. godine o anonimnom portalu koji koristi slične ili iste taktike privlačenja publike kao i Goldy.pro, čitatelje/ke privlače negativne vijesti. Stoga, svaki takav negativni naslov, bez obzira na sadržaj unutar članka, prirodno će privući čitatelje/ke da ga otvore. U psihologiji postoji termin za ovakav fenomen, a on se naziva “pristranost negativnom” (eng. negativity bias). 

Shodno navedenom, analizirane naslove o srčanom udaru ili smrti Ere Ojdanića ocjenjujemo kao klikbejt

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke