Pseudonaučne tvrdnje o zovi kao “lijeku” protiv teških i neizlječivih bolesti

Pojedini portali godinama objavljuju članke u kojima se tvrdi da zova može liječiti prehladu, bronhitis, astmu, alergije te čak i rak. Ovakve tvrdnje nemaju osnovu u medicini.

Foto: Fetrinka, Freepik

Na portalu Mega Pozitiva objavljen je 3. juna 2023. godine članak u kom se govori o navodnim ljekovitim svojstvima zove. Članak je opremljen naslovom koji glasi: 

Zova liječi sve od pluća do raka: Evo kako se pravi sok, čaj i lekoviti med

Kako se u članku tvrdi, zova “leči grip, zapušene sinuse, bronhitis, astmu i alergije”. Navodno je “zbog izuzetno toplog vremena, zova ove godine procvetala ranije” te se čitateljima/kama savjetuje da uberu zovu i naprave sok ili čaj koji je “ljekovit”. Između ostalog, navodi se i da je crna zova “lijek za rak”. Ovakve tvrdnje zasnovane su na iskustvu neimenovanog muškarca iz Bugarske. 

Crna zova, lek protiv raka

Jedan čovek iz Bugarske, napravio je pravu pometnju tvrdeći da mu je lek od crne zove pomogao da pobedi rak. 
(...)
Oni koji su koristili ovaj lek kažu da im se jednom pobeđen rak nije više vraćao.

Članci gotovo identičnog sadržaja, uključujući i navod da je “ove godine” zova procvjetala ranije, objavljivani su na domaćim portalima barem od 2016. godine. Najraniji članak u kom se navode pomenute tvrdnje, dostupan u vrijeme pisanja ove analize, objavljen je 26. aprila 2016. godine na portalu Zdrava priroda (lijekizprirode.com). Pronašli smo više od 50 članaka, objavljenih u periodu od više od sedam godina, u kojima se navode ove tvrdnje. 

Da li zova liječi grip, bronhitis, astmu i alergije?

Biljka zova, čiji je latinski naziv sambuci flos, a botanički sambucus nigra, višegodišnja je drvenasta biljka čiji se plodovi i cvjetovi koriste u različite svrhe. Postoji više vrsta zove, a zova botaničkog naziva sambucus nigra najzastupljenija je u Evropi, zbog čega se i naziva “evropskom zovom”. Postoji i zova koja se naziva “američkom zovom”. Zova je bogata antioksidansima i vitaminom C. Pored toga, bogata je vlaknima i antocijaninima. Ipak, nutritivna bogatstva zove variraju zavisno od vrste. 

U pomenutim člancima se ne precizira na koju tačno vrstu zove se misli kada se kaže “crna zova”, ali s obzirom na to da su članci objavljeni na našem prostoru te se govori o navodnom iskustvu čovjeka iz Bugarske, vjerovatno je riječ o sambucus nigri. 

Neke vrste zove jesu proučavane u svrhe tretiranja prehlade i gripa. Ipak, nalazi vezani za njenu eventualnu učinkovitost odnose se na ublažavanje simptoma i potencijalno smanjenje trajanja bolesti, ne i na njeno liječenje. Dodatno, različite vrste zove imaju različite učinke, a nepreciznost u člancima domaćih medija onemogućava da se sa sigurnošću govori o učinkovitosti konkretne vrste. 

Sambucus nigra, zova zastupljena u Evropi, dodata je 2007. godine na listu biljnih medicinskih proizvoda Evropske agencije za lijekove (European Medicines Agency - EMA). Kako EMA ističe, preparati na bazi sušenog zovinog cvijeta “mogu se koristiti za ublažavanje ranih simptoma prehlade”. Ove zaključke EMA je donijela na osnovu “tradicionalne primjene” preparata baziranih na ovom cvijetu. “To znači da, iako nema dovoljno dokaza iz kliničkih ispitivanja, efikasnost ovih biljnih lijekova je vjerovatna i postoje dokazi da se oni na ovaj način bezbjedno koriste najmanje 30 godina (uključujući najmanje 15 godina u EU). Štaviše, predviđena upotreba ne zahtijeva medicinski nadzor”, ističe EMA na svojoj stranici. 

Ipak, ublažavanje simptoma nije isto što i liječenje neke bolesti. Kako se na stranici Cleveland klinike ističe, proveden je niz studija vezanih za učinkovitost zove u smanjenju simptoma i trajanja prehlade i gripe. I dok neke jesu pokazale da postoji određena doza efikasnosti, u drugima nije uočena neka posebna učinkovitost. Na stranici medicinske institucije Brigham and Women's Hospital, posljednji put ažuriranoj u januaru 2021. godine, ističe se da ne postoje medicinski dokazane učinkovite primjene zove. Neke manje studije pokazale su dozu učinkovitosti, ali, navodi se, potrebno je još studija da bi se sa sigurnošću donosili zaključci. Dakle, ni u kontekstu tretiranja simptoma i smanjenja trajanja bolesti nije sasvim jasna učinkovitost koju zova ima. 

Kada je riječ o bronhitisu, astmi i alergijama, treba istaći da za ove bolesti ne postoji “lijek”. Njihovi simptomi mogu se ublažavati na različite načine, ali se one, suprotno tvrdnjama iz članaka, ne mogu liječiti. 

Da li je crna zova lijek protiv raka?

Raskrinkavanje se tvrdnjama da različite namirnice ili njihove kombinacije liječe rak bavilo u nizu analiza (1, 2, 3, 4, 5). Prevashodno, treba istaći da se rak ne može liječiti hranom. Kako se navodi na stranici Kanadskog društva za rak (Canadian Cancer Society - CCS), neprofitne organizacije posvećene borbi protiv raka, “ne postoji čudesna hrana koja može spriječiti ili izliječiti rak, ali ukupna ishrana može uticati na rizik obolijevanja od raka”. To su, objašnjava se u analizi Raskrinkavanja iz septembra 2022. godine, potvrdili i medicinski stručnjaci. 

Kako CCS objašnjava, određene vrste hrane, poput namirnica bogatih vlaknima ili antioksidansima, mogu doprinijeti u određenoj mjeri smanjenju rizika od obolijevanja. Takva namirnica je i, kako je navedeno, zova. 

Stranica Cancer Therapy Advisor, posvećena objedinjavanju aktuelnih informacija vezanih za tretiranje raka, navodi da “ne postoje studije na ljudima ili studije na životinjama koje su ispitale da li ekstrakt zove može da spriječi ili liječi rak”. Ipak, ističe se, provedeno je “nekoliko in vitro studija koje sugerišu da ekstrakt zove može imati skromne antikancerogene efekte”. Stoga, navodi se, stvarni efekat zove na rak nije sasvim poznat. Sa druge strane, prijavljen je niz neželjenih dejstava usljed neadekvatne ili prekomjerene konzumacije zove. 

Kako je navedeno, u člancima se kao osnov za tvrdnju da je crna zova “lijek za rak” koristi navodno iskustvo neimenovanog muškarca iz Bugarske. Ipak, tvrdnje pojedinaca/ki o tome na koji način su navodno izliječili neku bolest ne bi trebale biti polazna osnova medijima za definitivne tvrdnje o ljekovitosti nekih namirnica. Individualna iskustva neimenovanih osoba čija anamneza nije poznata ne mogu, bez pouzdanih naučnih dokaza, biti pokazatelji stvarne učinkovitosti namirnica u liječenju. 

Ovakvi navodi o ljekovitosti različitih namirnica mogu biti i opasni jer mogu oboljele navesti na odustajanje od konvencionalnih metoda liječenja za čiju učinkovitost postoje dokazi. 

Dakle, ne postoje pouzdani dokazi da zova može liječiti grip, bronhitis, astmu, alergije ili rak. Štaviše, većinu ovih stanja uopšte nije moguće liječiti. Budući da zbog protoka vremena nije moguće utvrditi gdje su prvi put objavljene ove tvrdnje, svi članci u kojima se navode dobijaju ocjene prenošenje lažnih vijesti i pseudonauka

Napomena:

9.6.2023: Portali Prirodno bilje i Informer su ispravili netačne navode u člancima te dobijaju i ocjenu ispravljeno. 

19.6.2023: Portal Dominantni je ispravio netačne navode u svom članku te dobija i ocjenu ispravljeno. 

17.07.2023: Portal Republika je ispravio netačne navode u svom članku te dobija i ocjenu ispravljeno.

11.8.2023: Portal Nezavisne je ispravio netačne navode u svom članku te dobija i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Ćosić Objavljeno: 07. 06. 2023 | Zadnji put osvježeno: prije 3 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Manipulisanje činjenicama
“Putinova jahta” primijećena je u turskoj luci Tuzla

Objava ruskog tajkuna u egzilu na društvenim mrežama o tome da je jahta Vla...

Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Lažna vijest
Eksperti koji “promovišu” preparat za erektilnu disfunkciju su izmišljeni

Preparat koji navodno eliminiše erektilnu disfunkciju promoviše se u tekstu...

Lažna vijest
Analiza
Novi serijal Raskrinkavanja: Kako mediji izvještavaju o femicidu?

Na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama objavljujemo prvu analiz...

Preko margine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me