Raskrinkavanje.ba

Pseudonaučne tvrdnje o zovi kao “lijeku” protiv teških i neizlječivih bolesti

Pojedini portali godinama objavljuju članke u kojima se tvrdi da zova može liječiti prehladu, bronhitis, astmu, alergije te čak i rak. Ovakve tvrdnje nemaju osnovu u medicini.

Foto: Fetrinka, Freepik

Na portalu Mega Pozitiva objavljen je 3. juna 2023. godine članak u kom se govori o navodnim ljekovitim svojstvima zove. Članak je opremljen naslovom koji glasi: 

Zova liječi sve od pluća do raka: Evo kako se pravi sok, čaj i lekoviti med

Kako se u članku tvrdi, zova “leči grip, zapušene sinuse, bronhitis, astmu i alergije”. Navodno je “zbog izuzetno toplog vremena, zova ove godine procvetala ranije” te se čitateljima/kama savjetuje da uberu zovu i naprave sok ili čaj koji je “ljekovit”. Između ostalog, navodi se i da je crna zova “lijek za rak”. Ovakve tvrdnje zasnovane su na iskustvu neimenovanog muškarca iz Bugarske. 

Crna zova, lek protiv raka

Jedan čovek iz Bugarske, napravio je pravu pometnju tvrdeći da mu je lek od crne zove pomogao da pobedi rak. 
(...)
Oni koji su koristili ovaj lek kažu da im se jednom pobeđen rak nije više vraćao.

Članci gotovo identičnog sadržaja, uključujući i navod da je “ove godine” zova procvjetala ranije, objavljivani su na domaćim portalima barem od 2016. godine. Najraniji članak u kom se navode pomenute tvrdnje, dostupan u vrijeme pisanja ove analize, objavljen je 26. aprila 2016. godine na portalu Zdrava priroda (lijekizprirode.com). Pronašli smo više od 50 članaka, objavljenih u periodu od više od sedam godina, u kojima se navode ove tvrdnje. 

Da li zova liječi grip, bronhitis, astmu i alergije?

Biljka zova, čiji je latinski naziv sambuci flos, a botanički sambucus nigra, višegodišnja je drvenasta biljka čiji se plodovi i cvjetovi koriste u različite svrhe. Postoji više vrsta zove, a zova botaničkog naziva sambucus nigra najzastupljenija je u Evropi, zbog čega se i naziva “evropskom zovom”. Postoji i zova koja se naziva “američkom zovom”. Zova je bogata antioksidansima i vitaminom C. Pored toga, bogata je vlaknima i antocijaninima. Ipak, nutritivna bogatstva zove variraju zavisno od vrste. 

U pomenutim člancima se ne precizira na koju tačno vrstu zove se misli kada se kaže “crna zova”, ali s obzirom na to da su članci objavljeni na našem prostoru te se govori o navodnom iskustvu čovjeka iz Bugarske, vjerovatno je riječ o sambucus nigri. 

Neke vrste zove jesu proučavane u svrhe tretiranja prehlade i gripa. Ipak, nalazi vezani za njenu eventualnu učinkovitost odnose se na ublažavanje simptoma i potencijalno smanjenje trajanja bolesti, ne i na njeno liječenje. Dodatno, različite vrste zove imaju različite učinke, a nepreciznost u člancima domaćih medija onemogućava da se sa sigurnošću govori o učinkovitosti konkretne vrste. 

Sambucus nigra, zova zastupljena u Evropi, dodata je 2007. godine na listu biljnih medicinskih proizvoda Evropske agencije za lijekove (European Medicines Agency - EMA). Kako EMA ističe, preparati na bazi sušenog zovinog cvijeta “mogu se koristiti za ublažavanje ranih simptoma prehlade”. Ove zaključke EMA je donijela na osnovu “tradicionalne primjene” preparata baziranih na ovom cvijetu. “To znači da, iako nema dovoljno dokaza iz kliničkih ispitivanja, efikasnost ovih biljnih lijekova je vjerovatna i postoje dokazi da se oni na ovaj način bezbjedno koriste najmanje 30 godina (uključujući najmanje 15 godina u EU). Štaviše, predviđena upotreba ne zahtijeva medicinski nadzor”, ističe EMA na svojoj stranici. 

Ipak, ublažavanje simptoma nije isto što i liječenje neke bolesti. Kako se na stranici Cleveland klinike ističe, proveden je niz studija vezanih za učinkovitost zove u smanjenju simptoma i trajanja prehlade i gripe. I dok neke jesu pokazale da postoji određena doza efikasnosti, u drugima nije uočena neka posebna učinkovitost. Na stranici medicinske institucije Brigham and Women's Hospital, posljednji put ažuriranoj u januaru 2021. godine, ističe se da ne postoje medicinski dokazane učinkovite primjene zove. Neke manje studije pokazale su dozu učinkovitosti, ali, navodi se, potrebno je još studija da bi se sa sigurnošću donosili zaključci. Dakle, ni u kontekstu tretiranja simptoma i smanjenja trajanja bolesti nije sasvim jasna učinkovitost koju zova ima. 

Kada je riječ o bronhitisu, astmi i alergijama, treba istaći da za ove bolesti ne postoji “lijek”. Njihovi simptomi mogu se ublažavati na različite načine, ali se one, suprotno tvrdnjama iz članaka, ne mogu liječiti. 

Da li je crna zova lijek protiv raka?

Raskrinkavanje se tvrdnjama da različite namirnice ili njihove kombinacije liječe rak bavilo u nizu analiza (1, 2, 3, 4, 5). Prevashodno, treba istaći da se rak ne može liječiti hranom. Kako se navodi na stranici Kanadskog društva za rak (Canadian Cancer Society - CCS), neprofitne organizacije posvećene borbi protiv raka, “ne postoji čudesna hrana koja može spriječiti ili izliječiti rak, ali ukupna ishrana može uticati na rizik obolijevanja od raka”. To su, objašnjava se u analizi Raskrinkavanja iz septembra 2022. godine, potvrdili i medicinski stručnjaci. 

Kako CCS objašnjava, određene vrste hrane, poput namirnica bogatih vlaknima ili antioksidansima, mogu doprinijeti u određenoj mjeri smanjenju rizika od obolijevanja. Takva namirnica je i, kako je navedeno, zova. 

Stranica Cancer Therapy Advisor, posvećena objedinjavanju aktuelnih informacija vezanih za tretiranje raka, navodi da “ne postoje studije na ljudima ili studije na životinjama koje su ispitale da li ekstrakt zove može da spriječi ili liječi rak”. Ipak, ističe se, provedeno je “nekoliko in vitro studija koje sugerišu da ekstrakt zove može imati skromne antikancerogene efekte”. Stoga, navodi se, stvarni efekat zove na rak nije sasvim poznat. Sa druge strane, prijavljen je niz neželjenih dejstava usljed neadekvatne ili prekomjerene konzumacije zove. 

Kako je navedeno, u člancima se kao osnov za tvrdnju da je crna zova “lijek za rak” koristi navodno iskustvo neimenovanog muškarca iz Bugarske. Ipak, tvrdnje pojedinaca/ki o tome na koji način su navodno izliječili neku bolest ne bi trebale biti polazna osnova medijima za definitivne tvrdnje o ljekovitosti nekih namirnica. Individualna iskustva neimenovanih osoba čija anamneza nije poznata ne mogu, bez pouzdanih naučnih dokaza, biti pokazatelji stvarne učinkovitosti namirnica u liječenju. 

Ovakvi navodi o ljekovitosti različitih namirnica mogu biti i opasni jer mogu oboljele navesti na odustajanje od konvencionalnih metoda liječenja za čiju učinkovitost postoje dokazi. 

Dakle, ne postoje pouzdani dokazi da zova može liječiti grip, bronhitis, astmu, alergije ili rak. Štaviše, većinu ovih stanja uopšte nije moguće liječiti. Budući da zbog protoka vremena nije moguće utvrditi gdje su prvi put objavljene ove tvrdnje, svi članci u kojima se navode dobijaju ocjene prenošenje lažnih vijesti i pseudonauka

Napomena:

9.6.2023: Portali Prirodno bilje i Informer su ispravili netačne navode u člancima te dobijaju i ocjenu ispravljeno. 

19.6.2023: Portal Dominantni je ispravio netačne navode u svom članku te dobija i ocjenu ispravljeno. 

17.07.2023: Portal Republika je ispravio netačne navode u svom članku te dobija i ocjenu ispravljeno.

11.8.2023: Portal Nezavisne je ispravio netačne navode u svom članku te dobija i ocjenu ispravljeno.

24.4.2024: Portal Pink je ispravio netačne navode u svom članku te dobija i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Pseudonauka 14.12.2022

Prirodno i ljekovito: Zova liječi sve od pluća do raka: Evo kako se pravi sok, čaj i lekoviti med

Do sada je poznato da zova leči grip, zapušee sinuse, bronhitis, astmu i alergije. Takođe, dokazano je da sok od zove popravlja imunitet, a pomaže i k...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 31.03.2017

Praktična Ž: Zova liječi i najopasnije bolesti: Evo kako se pravi čaj, sok i ljekoviti med!

Zbog izuzetno toplog vremena, zova je ove godine procvetala ranije. Vreme je da pronađete drvo zove koje je udaljeno od zagađenja i da uberete cvetove...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 29.03.2022

Zdravi savjeti: Zova liječi sve od pluća do raka: Evo kako se pravi sok, čaj i lekoviti med

Do sada je poznato da zova leči grip, zapušee sinuse, bronhitis, astmu i alergije. Takođe, dokazano je da sok od zove popravlja imunitet, a pomaže i k...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 01.06.2017

Nezavisne: Zovom protiv najtežih bolesti

Zova je jedna od najdostupnijih biljaka na našim prostorima. Naši preci su je koristili radi zdravlja, a pri tom su uživali u izuzetno ukusnim napicim...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Pseudonauka 22.05.2022

Lekovi portal: Zova leči sve od pluća do raka: Evo kako se pravi sok, čaj i lekoviti med! (RECEPT)

Do sada je poznato da zova leči grip, zapušee sinuse, bronhitis, astmu i alergije. Takođe, dokazano je da sok od zove popravlja imunitet, a pomaže i k...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 05.05.2016

Tamo i ovde: ZOVA LEČI I NAJOPASNIJE BOLESTI : evo kako se pravi čaj, sok i lekoviti med!

Zova je jedna od najdostupnijih biljaka na našim prostorima, a da li ste znali da je nekim ljudima pomogla da izleče i najopasnije bolesti?

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 01.05.2020

Pink: Napitak od OVE domaće biljke obnavlja ogranizam - Evo kako se pravi sok, čaj i lekoviti med od ZOVE!

Do sada je poznato da zova leči grip, zapušee sinuse, bronhitis, astmu i alergije. Takođe, dokazano je da sok od zove popravlja imunitet, a pomaže i k...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Pseudonauka 17.06.2021

Vip scena: Za ovu biljku svi smo čuli, a ne znamo da leči i NAJTEŽE bolesti

Domaći sok od zove predstavlja najlepše osveženje tokom toplih dana

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 11.03.2021

Recepti s potpisom: ZOVA LIJEČI SVE OD PLUĆA DO RAKA: Evo kako se pravi sok, čaj i ljekoviti med! (RECEPT)

Do sada je poznato da zova liječi grip, zapušeNe sinuse, bronhitis, astmu i alergije. Također, dokazano je da sok od zove popravlja imunitet, a pomaže...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 27.04.2016

Super Žena.b92: Zova leči i najopasnije bolesti: Evo kako se pravi čaj, sok i lekoviti med

Zova je jedna od najdostupnijih biljaka na našim prostorima, a da li ste znali da je nekim ljudima pomogla da izleče i najopasnije bolesti?

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 10.11.2021

Biljkeza: Lekovite moći zove: Evo kako se pravi sok, med i čaj koji pomaže kod najtežih bolesti! (RECEPT)

Maj je mesecu kojem cveta zova. Vreme je da pronađete drvo zove koje je udaljeno od zagađenja i da uberete cvetove, pa od njih napravite lekoviti sok...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 10.04.2018

Domaća kuhinja: Zova liječi i najopasnije bolesti: Evo kako se pravi čaj, sok i ljekoviti med! (RECPET)

Zbog izuzetno toplog vremena, zova je ove godine procvetala ranije. Vreme je da pronađete drvo zove koje je udaljeno od zagađenja i da uberete cvetove...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 30.04.2020

Ženski kutak: Zova leči sve od pluća do raka: Evo kako se pravi sok, čaj i lekoviti med! (RECEPT)

Do sada je poznato da zova leči grip, zapušee sinuse, bronhitis, astmu i alergije. Takođe, dokazano je da sok od zove popravlja imunitet, a pomaže i k...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 06.06.2021

Portal novosti: Zova liječi sve od pluća do raka: Evo kako se pravi sok, čaj i lekoviti med

Do sada je poznato da zova leči grip, zapušee sinuse, bronhitis, astmu i alergije. Takođe, dokazano je da sok od zove popravlja imunitet, a pomaže i k...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 21.04.2023

BalkanPress: Zova leči i najopasnije bolesti: Ovako se prave sok, čaj i lekoviti med! (RECEPTI)

Zbog izuzetno toplog vremena, zova je ove godine procvetala ranije. Vreme je da pronađete drvo zove koje je udaljeno od zagađenja i da uberete cvetove...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 22.05.2022

Lekovi portal: Zova liječi sve od pluća do raka: Evo kako se pravi sok, čaj i lekoviti med

Do sada je poznato da zova leči grip, zapušene sinuse, bronhitis, astmu i alergije. Takođe, dokazano je da sok od zove popravlja imunitet, a pomaže i...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 30.04.2019

Recepti Balkana: Lekovite moći zove: Ovako se pravi sok, med i čaj koji pomaže kod najtežih bolesti! (RECEPT)

Maj je mesecu kojem cveta zova. Vreme je da pronađete drvo zove koje je udaljeno od zagađenja i da uberete cvetove, pa od njih napravite lekoviti sok...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 02.05.2019

Devet meseci: Lekovite moći zove: Ovako se pravi sok, med i čaj koji pomaže kod najtežih bolesti!

Maj je mesecu kojem cveta zova. Vreme je da pronađete drvo zove koje je udaljeno od zagađenja i da uberete cvetove, pa od njih napravite lekoviti sok...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 01.05.2019

Republika: Lekovite moći zove: Ovako se pravi sok, med i čaj koji pomaže kod najtežih bolesti!

Domaći sok od zove predstavlja najlepše osveženje tokom toplih dana

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Pseudonauka 07.05.2022

Z portal: Zova leči sve od pluća do raka: Evo kako se pravi sok, čaj i lekoviti med! (RECEPT)

Do sada je poznato da zova leči grip, zapušee sinuse, bronhitis, astmu i alergije. Takođe, dokazano je da sok od zove popravlja imunitet, a pomaže i k...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 08.05.2019

Agro Savjet: Crna zova – Biljka koja liječi i najopasnije bolesti

Zova se koristi u liječenju prehlade, bronhitisa, kašlja, gripa, početne upale pluća, jake kijavice, teškog disanja, astme, kod početne tuberkuloze, š...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 06.05.2022

Portal zdravlja (Zdravlje portal): Zova liječi sve od pluća do raka: Evo kako se pravi sok, čaj i lekoviti med

Do sada je poznato da zova leči grip, zapušene sinuse, bronhitis, astmu i alergije. Takođe, dokazano je da sok od zove popravlja imunitet, a pomaže i...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 20.05.2021

Zdravlje bez doktora: Zova kao lijek: Ovako se prave sok, čaj i ljekoviti med! (RECEPTI)

Zova je biljka koja je vrlo rasprostranjena u našim krajevima. Izuzetno je popularna u narodu već odavnina. Ima prijatan miris i ukus te izuzetnu ljek...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 17.08.2021

Zdrav Svet: Zova liječi i one najopasnije bolesti: Evo kako se pravi sok, čaj i ljekoviti med! (RECEPT)

Zova liječi i one najopasnije bolesti: Evo kako se pravi sok, čaj i ljekoviti med! (RECEPT)

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 01.03.2022

Kuhinja zdravlje (XYZ): ZOVA LIJEČI I ONE NAJOPASNIJE BOLESTI: Evo Kako Se Pravi Sok, Čaj I Ljekoviti Med! (RECEPT)

Vrijeme je da pronađete drvo zove koje je udaljeno od zagađenja i da uberete cvjetove, pa od njih napravite ljekoviti sok ili čaj.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 03.05.2022

Z portal: Zova liječi sve od pluća do raka: Evo kako se pravi sok, čaj i lekoviti med

Do sada je poznato da zova leči grip, zapušene sinuse, bronhitis, astmu i alergije. Takođe, dokazano je da sok od zove popravlja imunitet, a pomaže i...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 04.08.2022

Produktivno: Zova liječi sve od pluća do raka: Evo kako se pravi sok, čaj i ljekoviti med! (RECEPT)

Do sada je poznato da zova liječi grip, zapušene sinuse, bronhitis, astmu i alergije. Takođe, dokazano je da sok od zove popravlja imunitet, a pomaže...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 14.04.2021

SVI RECEPTI SU ZA 5: Zova liječi i najopasnije bolesti: Evo kako se pravi čaj, sok i ljekoviti med!

Zbog izuzetno toplog vremena, zova je ove godine procvetala ranije. Vreme je da pronađete drvo zove koje je udaljeno od zagađenja i da uberete cvetove...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 04.05.2020

Zdravlje i kuhinja: Zova liječi sve od pluća do raka: Evo kako se pravi sok, čaj i lekoviti med

Do sada je poznato da zova leči grip, zapušee sinuse, bronhitis, astmu i alergije. Takođe, dokazano je da sok od zove popravlja imunitet, a pomaže i k...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 29.07.2021

Vip scena: Zova liječi sve od pluća do raka

Do sada je poznato da zova liječi gripu, zapušene sinuse, bronhitis, astmu i alergije. Također, dokazano je da sok od zove popravlja imunitet, a pomaž...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 29.06.2022

Priroda lijek: ZOVA liječi i one najopasnije bolesti: Evo kako se pravi sok, čaj i ljekoviti med! (RECEPT)

Zbog izuzetno toplog vremena, zova je ove godine procvjetala ranije. Vrijeme je da pronađete drvo zove koje je udaljeno od zagađenja i da uberete cvje...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 26.12.2017

Dnevna Doza Recepata: Zova liječi i najopasnije bolesti: Evo kako se pravi sok, čaj i ljekoviti med! (RECEPT) Advertisement

Zbog izuzetno toplog vremena, zova je ove godine procvjetala ranije. Vrijeme je da pronađete drvo zove koje je udaljeno od zagađenja i da uberete cvje...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 31.03.2017

Lijek za vas: Zova liječi i najopasnije bolesti: Evo kako se pravi čaj, sok i ljekoviti med!

Zbog izuzetno toplog vremena, zova je ove godine procvetala ranije. Vreme je da pronađete drvo zove koje je udaljeno od zagađenja i da uberete cvetove...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 12.03.2023

Svjetlo Islama: Zova liječi i najopasnije bolesti: Evo kako se pravi čaj, sok i ljekoviti med!

Zbog izuzetno toplog vremena, zova je ove godine procvetala ranije. Vreme je da pronađete drvo zove koje je udaljeno od zagađenja i da uberete cvetove...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 26.04.2016

Lijek iz prirode: Zova liječi i najopasnije bolesti: Evo kako se pravi sok, čaj i ljekoviti med! (RECEPT)

Zbog izuzetno toplog vremena, zova je ove godine procvjetala ranije. Vrijeme je da pronađete drvo zove koje je udaljeno od zagađenja i da uberete cvje...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 06.05.2022

Produktivno: Zova leči sve od pluća do raka: Evo kako se pravi sok, čaj i lekoviti med! (RECEPT)

Do sada je poznato da zova leči grip, zapušee sinuse, bronhitis, astmu i alergije. Takođe, dokazano je da sok od zove popravlja imunitet, a pomaže i k...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 18.05.2020

Family: ZOVA LEČI I NAJOPASNIJE BOLESTI: EVO KAKO SE PRAVE SOK, ČAJ I LEKOVITI MED (RECEPTI)

Za zovu kažu da je jedna od najlekovitijih biljaka na svetu jer sadrži velike količine flavonoida, karotena, vitamina C.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 30.06.2017

Kodex: Zašto je zova toliko popularna u Evropi?

Prijatni miris, slatkasti a istovremeno osvježavajući ukus zove pun su pogodak za ugodnije ljetne dane a sve to uz niz zdravstvenih koristi za organiz...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 03.05.2020

Objektivni: ZOVA LIJEČI SVE OD PLUĆA DO RAKA: Evo kako se pravi sok, čaj i ljekoviti med!

Do sada je poznato da zova liječi grip, zapušene sinuse, bronhitis, astmu i alergije. Takođe, dokazano je da sok od zove popravlja imunitet, a pomaže...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 03.06.2023

Prirodno bilje: Zova liječi sve od pluća do raka: Evo kako se pravi sok, čaj i lekoviti med

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Pseudonauka 30.04.2020

Informer: OVA BILJKA LEČI GRIP, KAŠALJ, BRONHITIS, ASTMU... A evo kako se pravi sok, čaj i lekoviti med!

Zbog izuzetno toplog vremena, zova je ove godine procvetala ranije. Vreme je da pronađete drvo zove koje je udaljeno od zagađenja i da uberete cvetove...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Pseudonauka 30.05.2020

Dominantni: Zova liječi i one najopasnije bolesti: Evo kako se pravi sok, čaj i ljekoviti med! (RECEPT)

Zova liječi i one najopasnije bolesti: Evo kako se pravi sok, čaj i ljekoviti med! (RECEPT)

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Pseudonauka 13.08.2019

Luftika: Lekovita zova: Čaj, losion i sok pomažu kod najtežih bolesti (RECEPT)

Naši preci su decenijama koristili zovu u korist zdravlja, a pri tome su uživali u izuzetno ukusnim napicima.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 03.05.2022

Produktivno: Zova liječi sve od pluća do raka: Evo kako se pravi sok, čaj i lekoviti med

Do sada je poznato da zova leči grip, zapušene sinuse, bronhitis, astmu i alergije. Takođe, dokazano je da sok od zove popravlja imunitet, a pomaže i...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 27.02.2022

Jedna istina: ZOVA LIJEČI I ONE NAJOPASNIJE BOLESTI: Evo kako se pravi sok, čaj i ljekoviti med! (RECEPT)

Vrijeme je da pronađete drvo zove koje je udaljeno od zagađenja i da uberete cvjetove, pa od njih napravite ljekoviti sok ili čaj.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 12.04.2019

Zdravlje i kuhinja: Zova liječi i najopasnije bolesti: Evo kako se pravi čaj, sok i ljekoviti med!

Zbog izuzetno toplog vremena, zova je ove godine procvetala ranije. Vreme je da pronađete drvo zove koje je udaljeno od zagađenja i da uberete cvetove...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 01.04.2016

Najbolja kuhinja: Zova leči i najopasnije bolesti: Evo kako se pravi sok, čaj i lekoviti med! (RECEPT)

Zbog izuzetno toplog vremena, zova je ove godine procvetala ranije. Vreme je da pronađete drvo zove koje je udaljeno od zagađenja i da uberete cvetove...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 13.07.2021

Sveta Petka: Zova leči i najopasnije bolesti: Evo kako se pravi čaj, sok i lekoviti med! (RECPET)

Zova je jedna od najdostupnijih biljaka na našim prostorima, a da li ste znali da je nekim ljudima pomogla da izleče i najopasnije bolesti?

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 01.05.2020

Novi: ZOVA LIJEČI SVE OD PLUĆA DO RAKA: Evo kako se pravi sok, čaj i ljekoviti med! (RECEPT)

Do sada je poznato da zova liječi grip, zapušeNe sinuse, bronhitis, astmu i alergije. Također, dokazano je da sok od zove popravlja imunitet, a pomaže...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 08.05.2020

Svet Plus: Sok, čaj i med od zove! Crna zova - lek protiv raka!

Sok, čaj i med od zove! Evo kako se pravi! Crna zova - lek protiv raka! Ona raste oko rečnih kanala, i daje plod koji podseća na borovnice. Plodovi s...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 24.06.2020

Bolja Bosna: Zova liječi sve od pluća do raka: Evo kako se pravi sok, čaj i ljekoviti med! (RECEPT)

Do sada je poznato da zova liječi grip, zapušene sinuse, bronhitis, astmu i alergije. Takođe, dokazano je da sok od zove popravlja imunitet, a pomaže...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 01.04.2017

Recepti za pet: Zova liječi i najopasnije bolesti: Evo kako se pravi čaj, sok i ljekoviti med!

Zbog izuzetno toplog vremena, zova je ove godine procvetala ranije. Vreme je da pronađete drvo zove koje je udaljeno od zagađenja i da uberete cvetove...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 20.05.2022

Prirodna medicina: Zova liječi sve od pluća do raka: Evo kako se pravi sok, čaj i ljekoviti med! (RECEPT)

Do sada je poznato da zova liječi grip, zapušene sinuse, bronhitis, astmu i alergije. Takođe, dokazano je da sok od zove popravlja imunitet, a pomaže...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti