Raskrinkavanje.ba

Putin nije uništio laboratoriju adrenohroma u Ukrajini

Na Facebook profilu na kojem se učestalo objavljuju razne teorije zavjere iz QAnon repertoara u februaru je viralna objava o tome da su ruske vojne snage u Ukrajini presrele voz koji je prevozio adrenohrom i da je Putin uništio laboratorij adrenohroma.

Foto: DimitroSevastopol/Pixabay

Na jednom od Facebook profila teoretičarke zavjere Vesne Ćurguz, poznate po širenju neistina iz QAnon “repertoara”, 10.2.2023. godine objavljen je navod o tome da su vojne snage Rusije u Ukrajini presrele rashladni voz koji je prevozio “rafinirani adrenohrom”:

Ruske specijalne snage u Ukrajini presrele su rashladni voz koji je prevozio rafinirani adrenohrom iz Ukrajine za Varšavu/Poljsku, gdje je teret ukrcan u avione za Sjedinjene Države.

Prema navodima iz ove objave, u januaru je objavljeno kako je spašeno 50 djece iz “farme adrenohroma” u blizini Šostke te da je Vladimir Putin, predsjednik Rusije, formirao “adrenohromatsku radnu grupu”.

Kako je objavljeno prošlog mjeseca, FSB je tvrdio da su se proizvođači adrenohroma "duboke države" u Sjedinjenim Državama toliko bojali vojnih represalija da su se nastanili u zemljama istočne Evrope.
Špecznas je u januaru spasila 50 zatočene, iscrpljene djece sa "farme adrenohroma" u blizini Šostke. Njeni otmičari su toliko puta izvlačili krv i nadbubrežnu tekućinu iz njenih krhkih tijela da je njen opstanak ovisio o držanju u medicinski izazvanoj komi i hranjenju intravenozno. Zaharov je naveo da je pet od 50 umrlo od zadobijenih rana.
Po Putinovom nalogu, FSB je od tada pokrenuo široku inicijativu da cilja na proizvođače, prodavce, kupce, posrednike i sve koji su uključeni u proizvodnju i izvoz farmaceutskih proizvoda." Zaharov je rekao da je ruski predsjednik formirao "adrenohromatsku radnu grupu" od specijalni agenti i ručno odabrana Specnasa da se nosi sa svime 🐸❤️ 🐸

Objava s Facebook profila Vesna Ćurguz do trenutka pisanja ove analize ostvarila je 678 reakcija, 67 komentara  i 232 dijeljenja.

Je li vojska Rusije u Ukrajini presrela rashladni voz s adrenohromom?

Navod o tome da su ruske specijalne snage u Ukrajini presrele ”rashladni voz koji je prevozio rafinirani adrenohrom iz Ukrajine za Varšavu/Poljsku” pretragom za domaće govorno područje nismo pronašli nigdje osim na Facebook profilu Vesna Ćurguz. 

Pretragom fraze “Rusija presrela voz u Ukrajini” na engleskom jeziku ustanovili smo da su ti navodi izvorno objavljeni na stranici Real Raw News 8.2.2023. godine. Dio ovog članka preveden je i objavljen na Facebook profilu Vesna Ćurguz 10.2.2023. godine uz izmjenu koja se odnosi na to da je u engleskoj verziji korišten termin “kamion s prikolicom”, dok je u analiziranoj objavi navedeno da je riječ o “vozu”.

Izvor za ove tvrdnje u članku Real Raw Newsa je Andrei Zakharov, navodni agent ruske Federalne službe sigurnosti (FSB). Pretragom nismo pronašli nikakav kredibilni izvještaj koji bi potvrdio da takva osoba, tog zanimanja, zaista postoji. 

Pretraga ključnih riječi na engleskom jeziku ne pruža nikakve vjerodostojne izvještaje o tome da su ruske snage u Ukrajini presrele bilo kakav voz u Ukrajini niti kamion s prikolicom. Tačnost navoda o tome da je Putin u Ukrajini “presreo pošiljku adrehohroma” provjeravao je PolitFact u analizi objavljenoj 16.2.2023. godine. Kako PolitFact navodi, priča je netačna jer “nema vjerodostojnih novinskih izvještaja ili drugih izvora koji bi potvrdili tvrdnje o njoj”. 

Jesu li spašena djeca iz tunela u blizini Šostke?

Takođe, ni pretraga ključnih riječi na engleskom jeziku, kao ni pretraga na jezicima domaćeg govornog područja, o navodnih pedesetoro djece koja su spašena u gradu Šostka na sjeveroistoku Ukrajine ne pruža rezultate koji bi dokazali da se to zaista desilo.

Pretragom na engleskom jeziku identifikovali smo članak koji je objavljen 20.1.2023. godine takođe na stranici Real Raw News. Ovaj članak je zapravo i izvor tvrdnji o tome da su ruske vojne snage uništile “adrenohromnu farmu” u blizini ukrajinskog grada Šostka.

U njemu se tvrdi i da su “neprijateljske snage mučile otetu rusku djecu kako bi izvukle tekućinu iz njihovih nadbubrežnih žlijezda”. Tvrdi se i da je ruski predsjednik Vladimir Putin obavijestio predsjednika Trumpa nakon spašavanja “50 male djece iz užasne laboratorije”.

Ove je tvrdnje također provjeravao PolitFact. U analizi objavljenoj 25.1.2023. godine PolitFact navodi kako ne postoje nikakvi dokazi da se navodni događaj ikada desio. U analizi se ističe da je izvor ove izmišljene priče, u kojoj se Putin portretira kao heroj, anonimni izvor potpisan samo kao “Mar-a-Lago“.

Na ovaj izmišljeni događaj podsjetilo se u članku iste stranice o navodno presretnutoj pošiljci, čiji je dio Vesna Ćurguz prevela i objavila na svom Facebook profilu.

Real Raw News i QAnon teorija zavjere

Raskrinkavanje se i ranije bavilo izmišljenim “vijestima” koje su potekle s portala Real Raw News. Prethodno smo analizirali netačne tvrdnje da su “marinci napali ranč Billa Gatesa u Wyomingu” te netačne tvrdnje o hapšenjima Billa Gatesa i Anthonyja Faucija. Kako smo u ranijim analizama već naveli, ova stranica promoviše lažne vijesti u vezi s QAnon teorijom zavjere. Iz samog opisa portala jasno je da se “informacije” koje Real Raw News objavljuje ne mogu tretirati kao činjenice budući da je navedeno da stranica sadrži “humor, parodiju i satiru”.

Vesna Ćurguz je, s druge strane, sa svojih nekoliko Facebook profila često objavljivala tvrdnje QAnon pokreta, koje je Raskrinkavanje također ocjenjivalo u više navrata (1, 2 ,3, 4, 5). Dio ovog “zavjerolškog” narativa jesu i izmišljene tvrdnje o tome da satanistička kabala vodi lanac trgovine djecom. Tu djecu, prema ovom narativu, otimaju i drže u tajnim podzemnim tunelima s ciljem da se od njih dobije “droga adrenohrom”, koju članovi/ce kabale koriste za podmlađivanje.

Podsjetimo da je adrenohrom hemijsko jedinjenje koje se dobija oksidacijom adrenalina, ali nema nikakvih dokaza da se proizvodi ili koristi na opisan način niti u svrhe “podmlađivanja”.

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnju iz Facebook objave da su ruske specijalne snage u Ukrajini presrele rashladni voz koji je prevozio rafinirani adrenohrom ocjenjujemo kao lažnu vijest. Ne postoje nikakvi dokazi da se to ikada desilo.

Tvrdnju da je u blizini Šostke u Ukrajini spašeno 50 djece s adrenohrom farme takođe ocjenjujemo kao lažnu vijest, jer je i ovo izmišljen događaj. 

Dodatno, tvrdnje ocjenjujemo i kao teoriju zavjere budući da su dio QAnon narativa koji se godinama pojavljuje u sličnim oblicima.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 10.02.2023

Facebook profili i stranice: Vesna Ćurguz Adrenohrom pošiljka

Ne moramo ocjenjivati ​​ove uzorke, o njima se brine. Vojni savez ima mnogo zadataka.

  • Teorija zavjere
  • Lažna vijest