Recepti za vas: Lov na klikove uz pomoć pseudonauke i lažnih nagradnih igara

Portal Recepti za vas učestalo objavljuje kvazimedicinske savjete za liječenje ozbiljnih oboljenja i koristi manipulativne taktike da svoj sadržaj promovira na nekoliko Facebook stranica.

Anonimni portal Recepti za vas koristi mnogobrojne manipulativne taktike kako bi privukao što veći broj čitatelja/ki i povećao broj pratitelja/ki na Facebook stranicama na kojima dijeli svoj sadržaj.

Ovaj portal ima nekoliko rubrika. Pored recepata za slatka i slana jela, učestalo objavljuje članke koji sadrže pseudonaučne savjete za liječenje raznih oboljenja. 

Čitava rubrika na portalu Recepti za vas posvećena je savjetima kojima se čitatelji/ke podstiču da odbace zvaničnu medicinu i svoje zdravstvene probleme liječe “alternativnim metodama”. Često su glavni akteri članaka u ovoj rubrici diskreditovani ljekari, poput Branimira Nestorovića.

ODBILA HEMOTERAPIJU I IZLIJEČILA RAK: Promjenila je ishranu, evo šta je jela, a šta potpuno izbacila

Izliječio NAJGORI OBLIK RAKA: Zeničanin pobijedio opaku bolest sa ovim jeftinim lijekom - (VIDEO)

Hirurg izazvao haos: Sve o srčanim bolestima je laž, samo ovo treba radite

Tvrdi da je izlečio rak u 4. stadijumu sodom bikarbonom: Ovo je njegov recept od 2 sastojka! (FOTO)

Promoviranje preparata koji su neispitani i/ili dokazano neefikasni u liječenju opasnih bolesti poput raka, kao što je soda bikarbona, može dovesti zdravlje i živote čitatelja/ki u opasnost. Raskrinkavanje je i ranije pisalo o lažnim lijekovima za rak, kao i o portalima koji klikove skupljaju promovirajući kvazimedicinske savjete za liječenje opasnih bolesti. Više o tome čitajte u našim analizama ispod:

Lažna vijest
Dnevna doza kvazimedicinskih savjeta

Veliki dio sadržaja na portalu Dnevna doza čine recepti za “lijekove” koje...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Pseudonauka Klikbejt Ispravljeno 11.05.2021

Prenošenje lažnih vijesti
Soda bikarbona i med ne liječe rak, uprkos popularnosti ovog “lijeka”

Brojni domaći portali godinama unazad objavljuju članke o navodnoj učinkovi...

Prenošenje lažnih vijesti Pseudonauka Klikbejt Ispravljeno 09.07.2021

Lažna vijest
Ne, recept “doktora” Mermerskog ne liječi rak

Priča o smjesi koja “liječi rak”, a koju navodno preporučuje izvjesni dokto...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Pseudonauka Klikbejt Ispravljeno 14.05.2021

Lov na klikove

Članci o “magičnim lijekovima” iz kućne radinosti, opremljeni senzacionalističkim naslovima, koriste se da bi se skupilo što više klikova i privuklo što više posjetitelja/ki na portal. 

Prema podacima alata CrowdTangle, ovaj portal svoj sadržaj dijeli na dvije Facebook stranice, Recepti za vas i Kuhinja Recepti Ideja, koje ukupno broje preko 120.000 pratitelja/ki.

Za povećanja broja pratitelja/ki i interakcija na objavama na ovim stranicama, također se koriste manipulativne taktike. 

Naime, na stranici Recepti za vas, učestalo se objavljuju lažne nagradne igre u kojima se korisnicima/ama obećavaju nagrade poput setova posuđa, sušilica za veš, miksera i slično. Kako bi učestvovali/e u igrama, korisnici/ce trebaju lajkati stranicu, lajkati i javno podijeliti objavu te označiti prijatelje u komentaru. Ipak, fotografije navodnih nagrada su, ustvari, preuzete sa internetskih stranica, poput Pinteresta. 

Ova taktika povećanja broja pratitelja/ki nije svojstvena samo za stranicu Recepti za vas već se koristi na mnogobrojnim Facebook stranicama. Stranica Sve za vas, tako, redovno objavljuje “nagradne igre” u kojima svojim pratiteljima/kama obećava iPhone 11, Playstation 5, Sony televizor i slične skupe uređaje. Kao što je slučaj i sa stranicom Recepti za sve, korisnici/e trebaju lajkati stranicu te podijeliti i lajkati objavu da bi učestvovali/e.

Stranica Sve za vas rezerva, kreirana 13.1.2022, do datuma pisanja ove analize skupila je preko 3.000 pratitelja/ki zahvaljujući lažnim nagradnim igrama.

Ko stoji iza portala Recepti za vas?

Podaci o tome ko su vlasnici/e, urednici/e i novinari/ke portala Recepti za vas nisu dostupni na njihovoj web stranici. 

Na web stranici Medijska pismenost, koju je kreiralo Raskrinkavanje, objašnjeno je zbog čega je transparentnost vlasništva medija i autorstva sadržaja na njemu iznimno važna:

Transparentno vlasništvo medija posebno je značajno u političkoj sferi, jer zdravo funkcionisanje demokratskih političkih sistema podrazumijeva otvorenost i odgovornost onih koji direktno ili indirektno kreiraju javno mnijenje. No, to nije jedini razlog zbog kojeg je važno znati ko je vlasnik medija koji čitate, naročito kada se radi o online medijima.

Postoji čitav niz web stranica koje izgledaju kao informativni ili tematski portali, iako zapravo služe kako bi formirali tržište za proizvode koje prodaju njihovi vlasnici.
(...)
Transparentnost vlasništva je skoro nepostojeća u slučaju domaćih portala koji se pogrešno predstavljaju kao mediji. Osim što ne objavljuju impressume, oni često ciljano sakrivaju bilo kakve podatke o identitetu osoba u čijem se vlasništvu nalaze.

Ova web stranica također upozorava čitatelji/ke da, kada se susretnu sa ovakvim portalom, shvate anonimnost njegovog vlasništva kao još jedan znak upozorenja da bi sadržaji mogli biti netačni, manipulativni ili da se objavljuju sa nekim ciljem koji nema veze sa informisanjem – bilo da se radi o političkoj propagandi ili o ostvarivanju zarade na neetičan način.

U odjeljku “Kontakt” na web stranici Recepti za vas nije naveden pravi broj telefona ni e-mail adresa. Kao adresa ovog portala navodi se 123 Example Rd, Scottsdale u Arizoni. 

Identiteti administratora/ki Facebook stranica na kojima se dijeli sadržaj ovog portala također je nepoznat.

Ipak, u odjeljku “Page Transparency” može se vidjeti da obje stranice imaju po dva administratora/ke, koja/e se nalaze u Sloveniji. 

Dakle, Recepti za vas je portal koji, zbog činjenice da je anoniman i da učestalo objavljuje sadržaj koji se već pokazao kao netačan, nije kredibilan izvor informacija. 

Kako prepoznati manipulativne Facebook stranice i zaštititi se od online prevara i lažnih nagradnih igara, možete pročitati u našim analizama ispod.

Lažna vijest
Lažne nagradne igre Facebook profila koji imitiraju stvarne prodavnice

Imitiranje stvarnih Facebook stranica trgovačkih lanaca, prodavnica i zlata...

Lažna vijest 07.10.2021

Analiza
Lažne nagradne igre i krađa podataka

Već smo tri puta pisali o lažnim nagradnim igrama. U ovom nastavku, ponovo...

06.08.2019

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Nerma Šehović Objavljeno: 17. 01. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 5 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Dezinformacija
Da li ruter za internet troši istu količinu električne energije kao i frižider?

Već nekoliko godina u domaćim medijima širi se netačna tvrdnja da ruteri za...

Dezinformacija Ispravljeno
Analiza
Fizičko kažnjavanje u rubrici “zanimljivosti”: Kako su mediji izvještavali o incidentu iz Perua

Neki portali iz regiona su na neprimjeren način izvještavali o snimku nasil...

Preko margine
Lažna vijest
U Tuzli nije napravljen lijek od kog rak “nestaje za 20 minuta”

Godinama stara vijest o provođenju etanolske ablacije tumora jetre na Unive...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me